Na dnešní seriály není míra zobrazovaného násilí velká. Nic hrozného. Spíše se to snaží ukázat prostředí věznice, který je drsný. Když tam někdo dostane rány pěstí, tak je pak oteklý. Ale násilí, tam není samoúčelný. Seriál rozhodně nestojí na nějakých rvačkách nebo mučení.
Zaklínače S2 jsem dokoukala, ale i když je druhá polovina série o chlup lepší (až na poslední díl, ten byl veskrze debilní), tak pořád žádná hitparáda. Prostě další promarněná příležitost.
Nově jsem rozkoukala western 1883. Po třech dílech to vypadá dobře, jen mě trochu štvou blonďaté monology, ale jako celek fajn a má to dobře rozjeto do dalších dílů.
Vzhledem k tomu, že jsem si začal jako historik dělat soukromý výzkum pro zábavu o devadesátkách, tak se mi Česká televize trefila do nálady. Perfektní kriminálka, která zároveň poučuje skvěle o historii a kterou nemůžu nic než doporučit.
Samozřejmě absolutně doporučuji. Mimo jiné mě to vrátilo do časů mládí nejen časově, ale v roce 1997 jsem nastoupil na Policejní akademii a všechny tyto případy byly ještě čerstvé, některé ještě běžely a byly horkým tématem hovorů i rozborů.Ostatně nárůst zločinnosti ještě trval, z asi 80 tisíc ročně v roce 89 na více než 400 tisíc kolem roku 2000, nárůst brutality a celkově takové neomalenosti, výklad svobody stylem "vše je dovoleno" a tak dále.
Tak z Devadesátek už zbývá jeden jediný díl. Stupňují to tak skvěle, že je mi až líto, že to za týden skončí.Ale taková pecka snad nezůstane osamocena.
Dokoukala jsem včera Mayor of Kingstown a doporučuji všemi deseti. Drsné drama, které se nebojí násilí a krve, ale nestaví na tom. Staví na příbězích lidí, popisu jejich beznaděje a marné snaze uniknout danému osudu a prostředí. https://www.csfd.cz/film/1076848-mayor-of-kingstown/prehled/
Pro některé bude třeba pozvánkou, že tvůrcem seriálu (primárně scénárista) je Taylor Sheridan, který stojí např. za filmy Sicario, Wind River, nebo seriálem Yellowstone. Mimochodem, další jeho dílo western 1883, prequel k Yellowstonu, rozhodně taky stojí za to.
Komu se libilo Downton Abbey, na HBO teď začali vysílat The Gilded Age od stejného autora. Jiná doba, jiné město, základní atributy podobné. Trable a "trable" bohatých i chudých. V prvních dvou epizodách je pozornost o něco víc upřená na bohaté. Shodou okolností se to odehrává přibližně ve stejné době jako dříve zmíněný western 1883. Je to jako srovnávat den a noc, ale asi i kvůli tomu kontrastu mi to připadne zajímavé. (Samozřejmě nesrovnávám kvalitu, Gilded Age je limonáda.)
A pak mě na tom osobně ještě baví sledovat Christine Baranski. Je sranda vidět ji tady v roli upjaté a nepřívětivé snobky, v The Big Bang Theory (kterou mám občas jako zvukovou kulisu v TV) jako neempatickou sucharskou matku a pak jako cílevědomou právničku v The Good Wife (pozvolným maratonem dávám už x-té opakování).
Něco, něco... temnota... něco, něco... naděje... něco, něco... Jediové a soucit (LOL). Vidím, že Disney opravdu chce tu krávu ždímat, dokud žije. Žijeme v roce 2022. Naši popkulturu se kabelkovy a filmová studia snaží vytrvale změnit v nostalgickou zombie, kdy by nám mělo stačit, že je to barevné, nablýskané a hýbe se to. Chovají se jako doktor Frankenstein. Přijdou na hřbitov, vykopou pár mrtvol a je jim jedno, že jejich dílo nebude plné života a že rozhodně nebude žít věčně.
Komentáře
https://www.serialzone.cz/serial/y-1883/
Vzhledem k tomu, že jsem si začal jako historik dělat soukromý výzkum pro zábavu o devadesátkách, tak se mi Česká televize trefila do nálady. Perfektní kriminálka, která zároveň poučuje skvěle o historii a kterou nemůžu nic než doporučit.
Seriál je to fakt dobrý. Hlavně se mi líbí že seriál vysílají zároveň i s Polosvětem:
https://www.csfd.cz/film/1076848-mayor-of-kingstown/prehled/
Pro některé bude třeba pozvánkou, že tvůrcem seriálu (primárně scénárista) je Taylor Sheridan, který stojí např. za filmy Sicario, Wind River, nebo seriálem Yellowstone.
Mimochodem, další jeho dílo western 1883, prequel k Yellowstonu, rozhodně taky stojí za to.
Shodou okolností se to odehrává přibližně ve stejné době jako dříve zmíněný western 1883. Je to jako srovnávat den a noc, ale asi i kvůli tomu kontrastu mi to připadne zajímavé. (Samozřejmě nesrovnávám kvalitu, Gilded Age je limonáda.)
A pak mě na tom osobně ještě baví sledovat Christine Baranski. Je sranda vidět ji tady v roli upjaté a nepřívětivé snobky, v The Big Bang Theory (kterou mám občas jako zvukovou kulisu v TV) jako neempatickou sucharskou matku a pak jako cílevědomou právničku v The Good Wife (pozvolným maratonem dávám už x-té opakování).
8-O