Povídka č. 4 (18. kolo) - Ice & Fire

upraveno 11. března 2020 v Povídky
imagePovídka č. 4 (18. kolo) - Ice & Fire

ŠÍLENÁ LÁSKA     Hvězdy se rozprostíraly do všech stran. Ohnivý muž se zamyšleně mnul na bradě. Pravděpodobně žádný smrtelník by nebyl schopen odhadnout, jak se ta mihotající tvář se stíny místo očí tváří. Ale kdyby to přece jen dokázal, … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Přiznávám, že mně osobně moc nesedla ta vampýrská linka a zamíchání upírů do světa Písně. Nechce se mi věřit, že vraždy takovým způsobem by se podařilo ututlat, i kdyby člověk disponoval špinavým tajemstvím na každého lorda. Pochopila jsem dobře, že Shieru v upírku proměnila Jiná? Závěr je poněkud děsivý a naznačuje, že bude pokračování? Některé další záležitosti mají potenciál a zasloužily by si rozvést ve formě samostatné povídky (seznámení s Kalamem a zač mu dlužil "malou službičku" či to vtělení do boha/Boha?).
    Díky tomuhle příběhu se probudil můj zájem o Bryndena Řeku aka Krvevrana. Některé události týkající se politických dějin a Krvevranových sourozenců jsou nastíněny v Rytíři Sedmi království, ale protože ještě nemáme druhý díl Ohně a krve, stále je zde prostor pro vlastní invenci a fantazii. Ač to možná nebylo úmyslem, z tohohle příběhu pro mne Krvevran prostě vyšel jako kladný a romantický hrdina (i když považuju za ekl, že tu ruku nechal skrz a nevytáhl ji ;-)). S ohledem na to, jaké teorie se kolem Bryndena točí na internetu, bych si docela ráda přečetla o jeho dalších osudech, včetně těch mrazivých. Tady se ta spojitost s bohyní přímo nabízí.
  • Narozdiel od Ašary mi upíri nevadili, máme tam koniec koncov krvavú mágiu a odčerpávanie sily a nočného kráľa s rituálmi a šte pár vecí, ktoré by sa dali vztiahnuť. Zato ten pentagram je tam jak pěst na oko, snad by šlo najít/vymyslet jinou značku a pak někde v textu vysvětlit, co je její význam v GRRMově světě, než to odbít pěticípkou a jejími asociacemi se satanismem, když v Písni Satan není. Ale jinak to byla bezva jízda.
    Otevření s ohnivou a ledovou bytostí bylo puvabné.
    Kalam mě rozesmál. Tenhle crossover jsem nečekala. Ale jako sekundant nebyl špatný (Sun-tze amen). Dobre sa s Bryndenom doplňovali.
    A Brynden sám bol jednoducho výborný. S prehľadom až uhladenosťou jednajúci s podriadenými, pátrajúci, plánujúci, pod koberec zametajúci, pragmaticky obetujúci vojakov, čarujúci, do bohov sa vteľujúci (spoveď by sa ešte dala doladiť, ale dobrý spôsob vysvetlenia po tom, čo čitateľa nadchne prvá zmienka, ešte keby to nevyznelo do stratena)... Zmes chladného odstupu so zodpovednou oddanosťou podaná tak, aby vyznievala sympaticky. Taký kontrast so Shierou, na ktorú padla rola zvrhlosti.
    A chemie mezi Bryndenem a Shierou fungovala vskutku úžasně v scéně z dětství a obzvláště pak po setkání Malé rady. Na Božím oku to už pusobilo míň organicky, ale to jak se jeden druhého pokoušeli doběhnout, to perfektní bylo. Popis boje a umístění na Božím oku , taky zbraně, tohle všechno se moc povedlo.
    Ještě musím zmínit roztomilou dynamiku Aegona a Rolanda, jak mně jich pak bylo líto...
    Ale co ten konec? Co ten konec?? Co si má z toho člověk vzít???
  • Jojo, Aegon a Roland byli parádní, ti mne bavili moc!

    Co se vtělení týče, něco mi našeptává, že na toto téma si v budoucnu ještě počteme ;).
  • @Aviv Nu a konec... Mně to přímo nahrává k Bryndenově další kariéře, až dopobočníkuje ;). Stran jeho postavy je zajímavá (a řekla bych, že pravdivá) teorie na netu...
  • Ještě jsem neslyšel o tom, aby se někdo stal rytířem ve třiceti, ale odhovárať nebudem.
    Já byc si početla ráda.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. března 2020
    Lady Ašara napsal(a):

    Stran jeho postavy je zajímavá (a řekla bych, že pravdivá) teorie na netu...

    Myslíš Bryndena srostlého se stromem? To už není teorie, ale fakt :)

  • @Nevada Fakt si to po všech těch letech musím znovu přečíst :D.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jak jsem neměla Bryndena zpočátku ráda, tak jako Bloodravena jsem si ho oblíbila moc. Na jeho další osudy a taky výskyty v povídkách o Dunkovi se moc těším.
    Krátce jsem byla v pokušení pro tohle kolo upravit a rozšířit svou starší povídku, kde by byl vedlejší významnou postavou. Zapadlo by mi to dokonce rovnou do dvou témat :-)
  • @Nevada Jé, škoda, žes do toho nešla!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Lady Ašara Lenost zvítězila :D Ale tentokrát mě to opravdu lákalo. Poprvé od doby, co jsem přestala psát.
  • Tak já budu doufat, že je to první stupeň a v příštím kole lákání projde do podlehnutí.
  • Aviv napsal(a):

    Zato ten pentagram je tam jak pěst na oko, snad by šlo najít/vymyslet jinou značku a pak někde v textu vysvětlit, co je její význam v GRRMově světě, než to odbít pěticípkou a jejími asociacemi se satanismem, když v Písni Satan není.

    Mně pentagram neva (nebyl obrácený vysokým hrotem dolů), ale přivedlo mne to k úvaze, co jiného by šlo použít. Napadla mne jen sedmicípá hvězda, což je ovšem symbol Sedmi a nemá návaznost na Rudého boha ani Jiné. Vzor sněhové vločky jako modus operandi zní příliš roztomile (když se však člověk zamyslí nad tím počtem zavražděných bastardů...). Co jiného tedy?
  • Lady Ašara napsal(a):

    Aviv napsal(a):

    Zato ten pentagram je tam jak pěst na oko, snad by šlo najít/vymyslet jinou značku a pak někde v textu vysvětlit, co je její význam v GRRMově světě, než to odbít pěticípkou a jejími asociacemi se satanismem, když v Písni Satan není.

    Mně pentagram neva (nebyl obrácený vysokým hrotem dolů), ale přivedlo mne to k úvaze, co jiného by šlo použít. Napadla mne jen sedmicípá hvězda, což je ovšem symbol Sedmi a nemá návaznost na Rudého boha ani Jiné. Vzor sněhové vločky jako modus operandi zní příliš roztomile (když se však člověk zamyslí nad tím počtem zavražděných bastardů...). Co jiného tedy?
    Cokoli. Čtverec s tečkou uvnitř, dva nějak spojené útvary, vlnovky nějak uspořádané. Mužeš mít jakýkoli obrázek a pak ho nějak okecat. Starých kráľovkých rodov by sa našlo, keďže pred siedmimi kráľovstvami bola hromada menších. Asi bych tu pěticípku spolkla, kdyby byla nějak okecaná.
  • Bylo to napínavé,sourozenecké vztahy uvěřitelné,upíři mi zase tolik nevadili. A ten konec? Chápu to tak, že Brynden, potažmo Bran, kopou za Jiné.
  • upraveno 27. května 2020
    To byla jízda 8-) Shiera a její bratři rozhodně patří mezi nejzajímavější Targaryeny a i když o nich už bylo napsáno několik povídek, stále je to nosné téma. Měla jsem pocit, že autor(ka) to psala povídku s velkým nadhledem, a to se přeneslo i do mých dojmů z díla - bylo to zábavné a svižné. Dovedu si to představit i natočené :-D
  • Belatris napsal(a):

    Bylo to napínavé,sourozenecké vztahy uvěřitelné,upíři mi zase tolik nevadili. A ten konec? Chápu to tak, že Brynden, potažmo Bran, kopou za Jiné.

    Rozečetla jsem znovu Píseň a narazila hned v prvním díle na tohle (kapitola, v níž Brana "ve snu" navštíví tříoká vrána):

    A nakonec pohlédl na sever. Viděl Zeď lesklou jako modrý krystal a svého bratra, bastarda Jona, jak spí sám ve studené posteli a tvář mu s ubývajícími vzpomínkami na teplo bledne a drsní. A zadíval se za Zeď, na nekonečné, pod příkrovem sněhu skryté lesy, za zmrzlé pobřeží a za širé modrobílé ledové řeky a mrtvé pláně, kde nic nerostlo ani nežilo. Hleděl dál a dál na sever, ke světelné oponě na konci světa a pak i za ni. Pohlédl hluboko do srdce zimy, vykřikl hrůzou a horké slzy se mu vpálily do tváří.
    Teď už víš, šeptala mu vrána, která se mu usadila na rameni. Teď už víš, proč musíš žít.
    "Proč?" zeptal se Bran, který nechápal a padal a padal.
    Protože zima se blíží.


    Podotýkám znovu, že seriál šel mimo mne, takže vím asi tolik, co Jon Sníh, ale takhle to spíše vypadá, že Bran bude mít důležitou obrannou roli.
  • Docela dobře to muže být i to, že jim má otevřít cestu, protože tam čekají už pěknou chvilku a netrpělivě podupávají. :D
    Ale jo, taky se příkláním k obraně před zimou.
  • Za sebe říkám, že upíři v Martinově světě mi jako koncept nevadili. Spíš detaily, které už zmínila Aviv. Nicméně je to svižná povídka s vlastní vizí a vlastním výkladem postav. Soudě podle pojetí a toho, jak jsou postavy napsané, bych tipovala mužského autora a mám tip, kdo by to mohlo být :) Ten konec je tam buď proto, aby si autor pohrál s našimi hlavami, nebo je to takový nestydatý háček na pokračování :D
  • AvivAviv
    upraveno 30. května 2020
    @svoa00 Podělíš se o ten tip? Třeba ve zprávě, jestli nechceš tady.
  • @Aviv Tak vzhledem k tomu, že je to jenom tip, tak to nemusím nijak tajit. Myslím, že tohle je Tyrionova povídka. Vidím tam docela dost z jeho rukopisu. Jestli chce, může se k ní přihlásit, to už je samozřejmě na něm.
  • Hmm... Jo, to by dávalo smysl. Aj s tým cameo odjinud.
  • Chichi, já to vím, ale nepovím. Ledaže by to někdo chtěl vědět skrze soukromou zprávu :).
  • upraveno 30. května 2020
    Přiznám se, že tahle povídka mi tak úplně nezapadla do Martinova světa. Že by v něm vampýři měli tolik prostoru, když jsme o nich snad zatím ani neslyšeli... Je vidět, že autor šel svojí vlastní cestou. Těžko říct, nakolik jsou Jiní schopní předstírat lidství, ale v téhle povídce jsou možná trochu jiní :-) Proč ne, ať žije fantazie.
    Co se týče Bryndena, vypadá na složitou postavu. Taky se mi nechce věřit, že by se snažil hned přetáhnout Brana na špatnou stranu. Možná spíš se zlem bojuje sám, a tak se aspoň snaží zachránit někoho jiného. A jestli dojde - no asi víte, na co - tak zapadne do bahna určitě a tohle pak bude Branův velký boj.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.