!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:


zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1234235237239240243

Komentáře

  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Pardon, já neodpověděl. Catelyn přece nikdy nic nevyšlo: přemluvila Neda, aby vzal pobočnictví a odjel s Robertem, přivedla Tyriona na Orlí hnízdo, pustila Jaimeho ze zajetí ...
  • Snad bychom mohli říct, že má chronickou smulu a něco se zaručeně podělá, ale něco se přeci jen dosáhne. S evidencí, kterou měla, byly některé z příkladu smysluplné akce.

    Ned - Pretože dcéra kráľovnou a dobré vzťahy s korunou sú číry nerozum. Ťažko mohol niekto vedieť, že Joff zotne Neda miesto aby mu dal oblecť čiernu a Sansu bude čakať samé mlátenie, pretože je zradcova dcéra

    Tyrion - Dva pokusy o Branuv život (ten druhý se zbraní poukazující na dvur), vodítko v podobě listu od osoby, které NEMÁ duvod neduvěrovat, usvědčuje z jiné vraždy a naskytá se souvislost, pak Baelish bez mrkání zalže a Varys, který to mohl vyvrátit, čuší ako voš pod chrastou, Ned a Rodrik, kterí tiež pátrali, podozrievajú Lannistrov a nijak nevyvracajú dôveru v Petyra, nič čo by rozporovalo jeho tvrdenie, zo všetkých prítomných má Cat najviac dôvodov spoliehať naň a najmenej stôp k jeho pokútnosti. Potom ho stretne a on si ju všimne a je to buď odkrytie jej vyšetrovania, alebo využitie príležitosti, nuž teda ide sa zatýkať. Nemala poverenie, to nie je najšťastnejšie. Čo sa ale zbehlo okolo? Tywinova reakcia s prepadnutím Riekotočia je neprimeraná odozva a keby Robert nezomrel na kanca, na čo sa v žiadnom prípade nedalo spoliehať, to nebola majstrovská súčasť majstrovského plánu, to bola šťastná okolnosť, s ktorou nič nemal, tak by Tywin dostal po prstoch za narúšanie mieru, Ned mohol celkom dobre urobiť niečo inak a aj bez toho mohol očakávať koalíciu Sever-Riekotočie-Údolie, pretože nemal ako vedieť, že Lysa na Malíčkovo odporúčanie bude trvať na neutralite. Speaking of Lysa... Nie, vážne, povedzte mi, kto by na Kaťuškinom mieste vymyslel niečo spásnejšie a predvídal, že ségra pod ňou spíli konár, keď dovtedy vysielala signály, že ju pozýva sadnúť naň. Ak by si mohla Tyriona podržať trochu dlhšie, mohla to spojiť s Robbovou výzvou, Šeptající les a dvaja Lannisteri pod Starkovským zámkom, to už by sa inak vyjednávalo, ten prvý by nikomu nepriviedol horské klany, neukoval retiazku atď. atď. no všeho všudy, dosť dobré šance na to, že škrtla zápalkou nad zápalnou šnúrou víťaznej vojny. Ale mala smolu a jej protivník šťastie namiesto lepšieho plánu.

    Jaime je najriskatnejší krok s najmenšou šancou na úspech, hoci fakt chcel splniť sľub a Sansino zmiznutie s Malíčkom bolo tiež nepredvídateľné. Zúfalý čin dlhodobo vystresovanej osoby s poslednou chabou nádejou. UnCat nemá nádej a nemajú jej čo ponúknuť, má len cieľ čo najväčšej škody na nepriateľovi a tým nepriateľom sú rozvadení nie práve najnadanejší Freyovci. Hmm...

    Na druhou stranu, byla to Cat, kdo byl proti vyslání Theona na ostrovy, protože konflikt lojality atď. ale poslouchal ji někdo?

    Získat Freye se povedlo jí a bol to potrebný prechod a užitočný spojenec, kým sa oň Robb nepripravil tou porantanou svadbou.

    Mimochodom tiež mohli Robb s Blackfishom Edmurovi dať JASNÉ rozkazy - drž hrad a nechaj ich prejsť, tam ich chceme mať. Cat mu navrhla niečo podobné, ale zase jednou to neprošlo. Skrátka pokazilo sa to, na čo nemala dosah.

    Prípadne aliancia so Stanissom a zopár vyjednaných autonómnejších práv miesto koruny Severu nebol vadný návrh. Ale chápem, že severskí lordi by nemuseli byť najšťastnejší.

    Presvedčila Brienne, aby nezahodila svoj život a radšej s ňou odišla. Podarený zákrok

    Svoje roztržky so synom si navyše nechávala do súkromia, to je bod k dobru, politicky zvládnuté.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Já bych řek, že všechny její "úspěchy" jsou důkazy toho, že byla schopná jednat jako šlechtična, velká paní, že měla sebeovládání, důstojnost … v tom skutečně je lepší než jiní "dárečkové", jako třeba Lysa Arryn, Joffrey atd.
    Jinak je pro mě Catelyn Loser No.1 v celé sáze - přímo symbol toho, komu se všechno vyvine ve "velký špatný". A její hlavní atribut - z velkých hráčů, příp. POV je na tom nejhůř, bez diskuze … :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ach, diskuze na téma jak Catelyn zmršila, na co sáhla. Úplně na mě dýchly staré časy :D

    @Aviv výtečně!
  • AvivAviv
    upraveno 11. května 2020
    A jako například Cersei se sice celý život bojí, co bude s jejími třemi dítky, ale spusob jakým Cat přišla o ty své a navíc o milovaného manžela a spoustu dalšího, zrada na závěr, to je jiné kafe. Vubec se jí nedivím, že se změnila v Kamenosrdce. Hmm... Myslíte, že Kamenosrdce mohla chtít provést něco i Westerlingovic Jeyne?
    Horší POV než Meereensky pes na olivách? Jako jo, bylo tam celkem dost míň záživných pasáží. Takhle si teď vybavuji stížnosti na popis výletu k Orliemu hniezdu. Načež jsme žačali produkovat výletníckou fanfiction.
    @Nevada No jo, zlatá doba, táhla zvada byla ještě kolem Sansy. Dík.
  • Když už jsme u těch teorií - jak to aktuálně vidíte s Myrcellou a Tommenem? Jak dlouho se podle toho, co teď víme, může podle vás Tommen udržet (na trůnu a naživu)?
  • Fú... Tak myslím, že mu finito odzvoní, keď Aegon dorazí k Prístavisku, ale prežiť by mohol útekom. Samozrejme niečo sa môže pokafrať aj skôr. Nečakám seriálovú verziu, na to knižný Tommen nemá vek. Myslím, že Myrcella zomrie skôr a keď sa Cersei upne k svojmu poslednému a doteraz viac prehliadanému najmladšiemu najbezbrannejšiemu chrobáčikovi, dostihne to aj jeho. Zároveň sa mi páči predstava, že by Cersei zomrela mysliac si, že jej deti sú všetky po smrti, ale v skutočnosti by jedno bolo skryté a prežilo. Ale zlato rubášom, neviem čo si o tom myslieť. Znamená to, že všetky musia byť korunované?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Bude záležet, jak moc bude chtít Martin pohnout příběhem. Jestli to bude chtít rozčísnout rychle, tak tipuju, že Myrcellu někdo otráví při jejím návratu z Dorne. Tommen by mohl zemřít během útěku z hlavního města - něco ve stylu princkátka Maerola během Tance draků.
  • upraveno 14. května 2020
    To vypadá dost pravděpodobně. Myrcella se zatím nevrací, ale to se vlastně bude muset rychle vyřešit právě kvůli Aegonovi. A u Tommena tím pádem záleží na tom, jak rychle se Aegon dostane k hlavnímu městu. Tak dva tři roky možná? Kdyby Tommen umřel, tak tím ale Cersei dojdou "zákonní" dědicové. Musela by riskovat a prohlásit za královnu sebe nebo spíš předstírat, že je Tommen někde v bezpečí? Případně to celé může ještě ovlivnit způsob, jak si Daenerys vyřeší svoje záležitosti ve Východozemí (Dothrakové, otroci ve Volantisu a podobně). Kdyby se vědělo, že brzy přijde, tak by to mělo na průběh války asi taky dost velký vliv...
  • Whoah, Cersei bez seba z napĺňajúcej sa veštby a predstierajúca, že ten chlapec, za ktorým žiali, je nažive a preto nec jej idú z cesty. To by bola situácia, ktorá by sa mohla čítať zaujímavo. Posledné vzpieranie, alebo aj problémy s prijatím tej správy a normálne by uverila svojej vlastnej lži?
    Inak myslím, že je presne ten typ osoby, čo by urobil to isté, čo Aerys II. A to by mohol moment,kedy ju Jaime zabije. Alebo mám paralely príliš rada a predsa len zvolí útek aj ona a smrť si po ňu príde až v jej útočisku na Kasterlyho skale.
  • Ty máš ale smysl pro dobrý příběh. Nechtěla bys to napsat?
  • V dalším kole povídek? Kdo ví...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak Cersei je zčásti jako Markéta z Anjou, takže tak nějak podobně by i mohla dopadnout. Její moc definitivně skončí se smrtí Tommena a dál z ní už bude jen přísně střežená vězeňkyně, a po nějaké době bude za vysoké výkupné a slib, že zůstane v "domácím vězení" aktuálního držitele Casterlyovy skály odeslaná domů, kam si pro ni přijde Arya.
    Jen jsem v předchozím příspěvku zapomněla, že korunovaná by měla být před smrtí i Myrcella. Takže upravuji na: po smrti Dorana ji Arianne přece jen nechá korunovat královnou Sedmi království, aby přinutila Lannistery vytáhnout proti Dorne a roztříštit síly, které soustředí proti Aegonovi. Myrcellu otráví v důsledku dvorských intrik některý z ambiciózních rodů, které chtějí odstavit nebo oslabit Martelly. Dorňané pak pošlou její kosti zabalené do zlaté tkaniny Cersei, aby mohla být pohřbena doma.
    čejka napsal(a):

    Ty máš ale smysl pro dobrý příběh. Nechtěla bys to napsat?

    + 1
  • Myslím, že Nevadina verze je lepší.
  • upraveno 14. května 2020
    Myslim, ze vyborne jsou obe a ze se to vlastne nevylucuje. Proste Cersei vladne, dokud ma Tommena a pak zrejme konci. Ale bude asi tezko k uloveni, takze idealni prace pro Aryu...to by se mi taky libilo. Diky za podrobnou analyzu :-)
  • Môže sa stať, že Myrcella bude vďaka Arianne a Piesočným hadom korunovaná kráľovnou, ale intrigáni zabijú nielen ju, ale aj Trystanea, aby oslabili Dorňanov. To by mohli Arianne a Piesočné hady využiť ako zámienku na sladkú pomstu. Čo sa týka smrti Tommena, tak by sa mohlo stať čosi podobné, ako počas Tanca drakov, teda kráľa Tommena zabije rozzúrený dav počas toho, ako na Kráľov prístav zaútočia vojaci pod vedením Aegona alebo Daenerys... Teda, pokiaľ si Malá dračica konečne zbalí slivky a odpláva do Západozeme. ;-)
  • Uf, myslím že ty naznačené příběhy lvíčat jsou naprosto v rámci realistického vývoje. Cercei z Dorne pošlou akorát kosti její dcery. Tommena někde rozsápe dav, načež Cercei končí a bude se uchlastávat k smrti v domácím vězení. Málem by mi jí bylo líto.
  • Super, díky. A jestli půjdem ještě dál, jak to vidíte s Margaery? Přežije Tommena a případně kde? Nechá si ji Cersei víceméně jako rukojmí?
  • Mno, jestli je Margaery aspoň trochu jako babička - a to z indicií je - tak ten malý přechcávací souboj se Cersei vyhraje ona. Tommena IMO přežije. Taky bych do předpokladů nerada míchala to, jak s postavami zacházel seriál. Martin rozhodně nebude ohýbat příběh a ostatní postavy do preclíku ve prospěch své favoritky (Martin ostatně Cersei rozhodně nestraní). Kánonická Cersei po smrti Kevana asi znova převezme otěže, ale bude se toho vyvýjet opět podle toho, že si paranoiou všechny znepřátelí a zároveň žije v deziluzích o svých schopnostech a inteligenci. Pokud by chtěla Marge jako rukojmí, tak pro ni samozřejmě bude moct poslat gardu, ale znepřátelí si církev a tím definitivně i poddané.
  • Co se týče Margaery, na mně zapusobil tenhle článek - https://madeinmyr.wordpress.com/2015/06/13/​margaery-tyrell-on-trial-thoughts/

    Rozebíra jak je velký zájem na tom udělat z toho roztahanou vážnou událost a jak to má děvče nahnuté a jak by toho mohl chtít využít jistý pavouk.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Souhlasím, ze Margaery to nemusí mít u soudu tak jednoduché, když Kevan už nemůže brzdit Cersei, taky Vrabcak je dost nevyzpytatelny. Já bych řekl, ze bude zájem udržet Západní země pro nějakého Lannistera, třeba zprostředkovaně. Já tipuju, ze na konci bude vládnout Joy Kopec s mladším Westerlingem ...:) A co Tyrion a Casterlyova skála, to se tady už řešilo? On je dost v patové situaci, ne ? Příbuzenstvo ma na rukou Targaryenskou krev, on sám vrah rodných, tedy hodný zatraceni ...
  • A pokud si pamatuju, slíbil něco velkého žoldnéřum. No ale chápu to tak, že on má teď v úmyslu se na svou rodinu vrhnout a jako zásluhy si to přičíst u nového vedení a zbylý jediný získat Skálu.
  • upraveno 20. května 2020
    No, s Margaery je právě víc možností... Zajímavý odkaz, díky. Tyrion - šance na Skálu by mít mohl, ne? Pro účely dědictví se mu Tywin jako otec hodí, navíc po válce bude platit právo vítěze a Jaime v nejlepším případě zahodí svoje jméno a půjde někam sbírat safíry :-) ten zřejmě jako dědic odpadá. A otcovražda to ve skutečnosti stejně asi nebyla, takže co
  • PaxterRedwynePaxterRedwyne Ripe for victory
    čejka napsal(a):

    ... A otcovrazda to ve skutecnosti stejne asi nebyla, takze co

    Tohle mi prosím vysvětli. I kdyby byl Tywin otrávený, smrtelný byl pořád Tyrionův výstřel. A myslí si to nejen Tyrion, ale všichni v celém Západozemí. Nebo se pletu? Přeci jen už je to delší doba, co jsem Píseň četl :)

  • upraveno 20. května 2020
    Tak už dřív se tu probíraly teorie, že Tyrion možná vůbec není Tywinův syn, ale Aerysův. Vypadá to docela pravděpodobně, protože Barristan Selmy jednou vyprávěl, že se Aerysovi Tywinova manželka velice líbila. Aerys později Tywina poměrně dost urážel a ponižoval a v tomhle světle by to mělo ještě drsnější příchuť. Vysvětlilo by to Tywinovu zradu jeho krále.
    Tyrion má rád draky a občas pronese zajímavou poznámku ve smyslu "každý trpaslík je v očích svého otce bastard". Vlasy má tak světlé, že vypadají skoro bílé. Nejvýraznějším důkazem je nejspíš to, že na rozdíl od Connigtona nedostal šedý lupus. Targaryenové jsou totiž k nemocem mnohem odolnější než ostatní. (A Martin má Tyriona určitě hodně rád, tak nevím, jestli by ho namočil právě do otcovraždy, ale to je jenom osobní pocit :-) )
  • Aha, tahle klasická spekulace. :D
    A víš co, zatímco záliba v dracích, vlasy a hodně tmavé oko a Aerysove pokukování a Tywinovu antipatii jsem zde viděla zmíněné, argument s Targaryenskou odolností a Tyrionovou absencí šedého lupu je myslím nový, hezky.
    V Genninych slovech je myslím těžiště jejich vztahu - že přes Tywinovo zatracování Tyrion má v sebe ze všech tří sourozencu nejvíc z Tywina a že životní sklamání, kterými si prošel, z něj teď pomalu činí stejně bezcitnou osobu. Jak nešťastné je, že se to mezi nimi pokazilo natolik, že syn zabil otce. Kdyby nebyl jeho, lecos by to vysvětlovalo, ale zároveň by se ztratila tahle osudovost.
  • To mas pravdu, tenhle smysl by se ztratil. Docela skoda. Jedine ze by - snaha podobat se co nejvic svemu domnelemu otci? To uz jsme tu taky meli. Tyrion je urcite Lannister po matce, ta byla tusim Tywinova sestrenice z otcovy strany, takze mohl neco zdedit aspon po dedeckovi
  • Nemyslím, že se kdy v minulosti nebo teď aktivně snažil stát kopii muže, kterého nakonec znenáviděl. U něj to vidím na "nemá smysl usilovat o uznání a dělat klaďase, vezmu si své dědictví a svou pomstu jakkoli brutálně a zákeřně, stejně jsme všichni bestie nebo povolní hlupáci". Spíš takové to, že si to uvědomí čitatelé, nebo třeba jemu v jedné chvíli cvakne "a kruci".
    Ano, po Joanně je to zaručeně lvíče. Tywin svého otce nesnášel (to vypadá na vzorec) pro jeho ústupčivost a nedustojnost, ale čert ví jaké povahy byl Joannin tatík. Akorát tady jde míň o Lannisterství a víc o Tywinovství.
  • @Aviv Tywinov otec Tytos Lannister bol nedôstojný, ale Joannin otec Jason Lannister bol rytier, ktorý bojoval a zahynul na Kameňoschodoch počas tej Vojny deväťgrošových kráľov. O jeho povahe sa však v knižkách nič nehovorí. :-k Je pravda, že Targaryenovci sú odolnejší voči chorobám, ale nie sú totálne imúnni... Lebo viacerí Targaryenovci vrátane kráľa Daerona II. zomreli počas tej Veľkej jarnej choroby, potom ten Daeron Opitý, najstarší brat majstra Aemona a Egga zomrel na syfilis a septa Maegelle, dcéra kráľa Jaehaerysa I. zomrela na sivý lupus. :-k
  • Totálne samozrejme nie, dobrá pripomienka s Jaehaerysovou dcérou. Ale istá výhoda, nižšia šanca nákazy tu zrejme bude.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.