TÉMA A POSELSTVÍ PÍSNĚ LEDU A OHNĚ

upraveno 11. května 2020 v Spekulace
Seriál skončil (díkybohu :-D) do Vichrů daleko, tak mne napadlo jestli neudělat další diskuzi na téma Píseň ledu a ohně. K čemuž mne opět inspiroval můj oblíbený youtuber Preston Jacobs přezdívaný jouda.

Alespoň, co jsem procházel a předem se omlouvám Nevadě pokud už to tady někde bylo, tak jsme nikdy neřešili poselství a témata ságy a nebo jak si ji tu každý z vás vykládá. Setkal jsem s názorem, že sága má čtyři základní témata

1. Válka je špatná
2. Feudalismus a otroctví jsou špatné
3. Feminismus je dobrý
4. Náboženství je nesmysl


Souhlasili by jste s tím? Nesouhlasili? Přidali by jste něco? Něco vám tam nesedí? A jak vy sami si vykládáte ságu či jaká témata vás nejvíce oslovila. Myslím si, že u takhle komplexního díla se určitě bude dát o čem mluvit.

Komentáře

  • AvivAviv
    upraveno 7. června 2019
    To je jasné. Predsa boj, ktorý vedie srdce samé so sebou. To jediné, o čom stojí za to písať. :D

    Špatné/dobré... Mám pochybnosť o tom, či je to tak jednoznačné.
    Ale že vojna je strašná a zvykne generovať teror na civilnom obyvateľstve a likvidovať zdroje, to je rozhodne jedno z posolstiev.
    Feudalizmus má svoje vady, je ich veľa. Otroctvo tiež. Súčasťou by bolo, že radikálne zrušenie zo dňa na deň vedie k ešte väčším problémom, jak Daenerys zistila.
    Feminizmus... Záleží ako feminizmus chápeme. Poukázanie na obmedzenia, ktoré pre ženu existovali vo feudálnej spoločnosti, tam je. Poukazuje však na veľa ďalších aspektov. Na ťažkosti trpaslíka, kripla, bastarda, zásadového človeka, človeka so zruinovanou povesťou, plebejca povýšeného do stavu... Tak autentický feudalizmus a otrokársko-merkantilský východ, akých je schopný. Uvidíme, čo vyrastie zo Sansy a Arye, ale myslím, že zobrazuje slečny s agendou chvályhodne a že zobrazuje obdivuhodné ženy aj mizerné ženy rovným dielom. Ale on to nerobí len s nimi. Máme tam dospelých a máme tam deti a máme tam adolescentov. Máme tam nízko postavených a tých najvyšších, pozície, ktoré sa v priebehu deja menia (Arya, Tyrion...). Máme tam ľudí z opačných táborov a ešte i tých táborov je veľa. Z nenávidených robí sympatických a zo sympatických čoraz temnejších. Zjednodušovať to na feministickú agendu mi nepríde správne.
    Náboženství se mu řešit nechce, to je vidět. Ještě nejsem rozhodnuta ohledně vztahu a kladnsoti/zápornosti magie a náboženství v Písni, ale jistá kritika tam je.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    1. Ano, toto bych jako téma ságy stoprocentně označil, válka a její negativa jsou postupně rozpitvávána prakticky ve všech knihách a je to děláno s velkou pečlivostí :spike:
    Toto je ale jediné tvé téma se kterým stoprocentně souhlasím...

    2. Zde jde hlavně o vliv kapitol naší Dračí královny, spíš než ale jako nějaký velmi hluboký motiv zde prostě vidím vliv socialisticky založených činů nezkušené Daenerys která chce navždy změnit svět k lepšímu nehledě na to co to přinese. Martin samozřejmě popisuje negativa jak feudalismu tak otrokářského systému, zároveň si myslím že z toho nijaká výrazná kritika neraší (tedy u otrokářství ano, ale to je hádám přirozené). Prostě si zvolil do knihy feudální systém který se nejčastěji objevuje ve fantasy (jakkoliv si jej autoři vykládají po svém) a nechtěl mít jeho špatnou stránku jako hlavní téma knihy. Kdyby si zvolil do knihy třeba demokracii tak by zde také byly popsány její špatné stránky prostě proto že to kniha vyžaduje. Něco jiného je pak ta válka, kde z knih jasně čiší autorův odpor k ní.

    3. Také v tom nevidím nějaké vyloženě hlavní poselství, spíš jen rozumné uvědomění si moderního člověka že i ženy něco dokáží.

    4. Jakkoliv se náboženství v knihách řeší hodně, též si nemyslím že má jít o nějaké vyložené téma. Náboženství Píseň ovlivňuje hodně, stejně jako v případě feudalismu se i zde popisují jeho velmi špatné stránky ale než aby to bylo základní téma knih je to spíš to co knize dodává uvěřitelnosti.

    Já beru jako hlavní téma Písně (pokud nějaké má, samotný autor se o to klidně snažit nemusí - podobně jako Tolkien který ačkoliv v úvodu Pána prstenů apeluje na to, že jde jen o dobrodružný příběh bez nějakých myšlenek tak je dost často i filosoficky interpretován) snahu o poukázání na ty nejčernější lidské povahy velmi širokého spektra (od krutých šlechticů po šílené náboženské fanatiky); důsledky neuvážených lidských činů a kam až mohou zajít některé okolnosti. Ale kdo ví...
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Pre mna su tato seria hlavne o pohlade na moc. Je tu vela roznych uhlov pohladu napriec spolocenskym rebrickom, vela roznych pristupov k nej: od narodenia sa ako kral az po ziskanie titulku, taktiezt aj vela moznosti ako ju stratit. Zobrazene situacie postav ak ju maju a nemaju. atd.
  • Rozhodně s ním souhlasím. Nesmíme ale zapomínat, že GRRM je permanentní Hipík zaseknutý v 60. letech, ke všemu značně tvrdohlavý, a mentalita témat jeho psaní se za tu dobu skoro nezměnila.
    Mimo jiné neustále recykluje ty samé příběhové motivy a charaktery postav.

    (Btw, jsem otevřená tomu vytvořit kult Prestona Jacobse. :) )
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Nejdřív k nastoleným tématům:
    1) Válka je špatná – to každopádně. GRRM si všímá hlavně údělu obyčejných lidí ve válce. Na druhou stranu i tihle obyčejní lidé jsou připravení jít do války za věc svého pána/krále, z důvodu oddanosti, povinnosti, touze po dobrodružství, s tím, že jejich účast končí většinou deziluzí, když ne zkázou.
    2) Feudalismus vs otroctví – tady myslím pořád vychází feudalismus lépe, i když v příběhu zaznívají i hlasy, které nečiní mezi oběma velký rozdíl (to říká myslím např. Jorah Tyrionovi ve Volantisu). Otroctví je absurdnější z pohledu absence jakýchkoli práv otroka, poddaný má alespoň nějaká práva, což je obecně důležitější než status (ano, někteří otroci jsou ve společnosti uznávaní …). Ani Daenerys nechce měnit společenské uspořádání Západozemí.
    3) Feminismus – myslím, že silné ženy jsou spíš výjimkou z pravidla. Spíš jde o zdůraznění hodnoty každého člověka (úmyslně neříkám rovnosti všech lidí).
    4) Náboženství je špatné – tady skutečně nesouhlasím. Ten, kdo si váží života každého člověka, nemůže zároveň nenávidět náboženství. Může jít o kritiku náboženského fanatismu. Naopak je spousta kněží všech vyznání vylíčena pozitivně.

    A jak já vidím hlavní témata Písně:
    A) Život není píseň (Malíček),
    B) Každý lidský život má svou hodnotu (to se vine celým příběhem, neznamená to ovšem, že by všichni lidé měli nebo mohli mít stejný vliv na osud světa, GRRM tedy věří v sílu jednotlivce, třeba výjimečnost Targaryenů),
    C) I když jste porazili svoje nepřátele, neznamená to, že jste vyhráli (Lannisterové),
    D) Nejdůležitější boj probíhá mimo hlavní bojiště (všechny válčící strany (až na výjimky) ignorují vývoj na Zdi).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.