Povídka č. 7 (18. kolo) - Ice & Fire

upraveno 11. března 2020 v Povídky
imagePovídka č. 7 (18. kolo) - Ice & Fire

  Velká věštba Horký letní vzduch si pohrával s Jenninými vlasy, cuchal je do chomáčků, zatímco si je pokoušela rozčesat. U otevřeného okna, před kterým měla svůj stolek se zrcadlem a kartáčem, si prozpěvoval malý drozd. Její hebké vlasy se leskly … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • O Jenny ze Starokamenů máme od samotného Martina jen kusé zmínky. Nejvíc je její příběh rozveden ve Světě ledu a ohně, ale i tam je stručný, a tak skýtá velký potenciál pro psaní fanouškovských povídek. Samotná povídka je pro mne několika příběhy v jednom, z nichž každý by vydal na povídku samostatnou. Předně se mi moc líbí popis seznámení Duncana s Jenny, i když jejich milostná linka mohla být klidně rozvedena ještě víc. Věštba (2. linie) byla zajímavým nápadem, ale ze závěru mi vyšlo, že to vlastně žádné proroctví nebylo, ale jen promyšlená past? Aegon a oživení draků (3. příběh) stálo za zkázou Létohradu a já pevně věřím, že Martin nám to v dalším svazku Ohně a krve naservíruje se vším všudy. (Přece jen tomuto králi se věnoval i samostatně a zasloužíme si znát i podrobnosti týkající se jeho vlády. ;-)) Naťuknutá témata mne tedy zaujala velmi, byť se už moc neztotožňuji s jejich uchopením či pojetím jednotlivých postav. Ale to beru jako představu autora/ky ;-). Jen toho Barristana Selmyho nějak nemohu překousnout, že by léhal s Aerysovou manželkou...? (btw: Selmy byl zamilován do Ašary Dayne, ne?)
    S ohledem na to, že "hlavním záporákem" je zde stařena Duch z Vysokého srdce, čekala bych větší rozvedení téhle postavy a hlubší pochopení jejích motivů (trochu mi chybí ono pověstné cui bono). Na jednu stranu Jenny vnímala jako dceru, na druhou stranu jí zabíjela děti a na konci ji nechala zemřít... moc mi to nevoní. A je tatáž stařena tou osobou, s níž se setkali psanci a Arya v Bouři mečů?
  • upraveno 28. května 2020
    Jenny je zajímavá postava, která doufejme přijde na řadu v pokračování historie Targaryenů. Napsat z toho mála, co o ní víme, její příběh byl krásný nápad. I popis sňatku a manželství Aeryse a Rhaelly. A k tomu báseň na konci... Je vidět, že tuhle povídku psal opravdový fanoušek.
    Čekala jsem sice možná trochu jiný konec, jenže dobrý stejně být nemohl. A jak vypadal, to je na fantazii každého autora. Martin nám na to zatím nechal opravdu hodně prostoru :-)
  • Chudák Jeny...taková zrada od nejbližšího člověka....kvůli pomstě....
    Cením délku povídky i zpracování námětu.
    Nejvíce cením nápad s proroctvím: to, na čem si tolik zakládáme v rámci teorií, je jen nafouklá bublina, dobře vypuštěná věta, aby bylo dosaženo zkázy rodu.
    8-O
  • Zajímavé. S podobnou interpretací jsem se ještě nesetkala a jako klobouk dolu, ostala jsem chvíli zírat.
    Jenny je slaďounká, velmi yin a úplně z ní cítit, že vyrostla mimo špekulanství a civilizaci. Řekla bych hippie, ale to taky není zcela ono. Něco přírodně panenského. Ne a ne přijít na ta pravá slova. A nepusobí při tom otravně ikdyž člověk chvílemi musí pokroutit hlavou. Je dobroprajná, je milující, je něžná. Opravdu zajímavé, jak se na ni nepřeneslo nic z temnoty čarostromové čarodějky, jak byly tyhle dvě zložky oddělené, nakolik mohla ta stará bytost být opravdu milující a zároveň tak chladně nelítostná, jak se to snoubí s rozdílým věkem a rasou. Mám z toho krapet Jaga-Vasilisa dojmy, ale tady je to překroucené, jakoby Jaga byla i macechou a Vasilisa místo světla celou dobu tápala a rovidnění přišlo pouze spolu s pádem místo aby mu předešlo. Což není výtka. Je to dobrý kontrast. Temná, majetnická a požírající stránka mateřskosti. A to provázáno spolu s míň vztahovým, globálným high fantasy komplotem jak snést ze světa dračí vládce v pěkně vychlazené pomstě (ikdyž je servírována horkých plamenech požáru). To je zatraceně dobrá konspirace, tleskám. Chápu to správně, že je zde příbuznost mezi Duchem srdce a Mell? Ale co jak? No nic, otázky to činí zajímavěším a třeba to autor rozvede v jiné povídce. A člověče, Barristan se nezdá. A já to těm dvěma přeji spolu s Jenny, byly popsáni opravdu mile a líbí se mi to vzdorování neštěstnému manželství (a myslím, že rudočka nějakým plevelem dělala Aerye brutálnějším, než by byl sám o sobě...), ikdyž Rhaegar má zde být zbraní hromadného ničení. Moc milá byla i scéna mezi Rhaellou a Jenny. Taková vroucnost... A tajemná zahrádka taky fajn.
    Souhlasím s Ašarou, že kromě hádky o stařence by nebolo odveci trošku viac ukázat milostnú harmóniu medzi Jenny a Duncanom.
  • Povídka má super námět a přináší nám nové a velmi zajímavé teorie, to jsou určitě její velká plus :-) Bohužel ji trochu sráží chybějící korekce, což je velká škoda... Testovací čtenář (kor ten, který objeví i gramatické a stylistické chyby) je super věc ;-)
    No a ten Barristan, to prostě neberu :hand: Ten patří jen Ašaře :-D
  • Ale co... Vždyť možná se s Rhaellou rozešel než Ašaru potkal. A právě proto, že už jednou se vybodl na přísahu tak je otevřen romanci s dívkou od Dayneu.
    Takhle, Rhaelle bychom měli dopřát rytíře bilé gardy, který k ní bude hodný. Jestli ne Selmy, tak třeba Gerold Hightower?
  • Michelle napsal(a):

    No a ten Barristan, to prostě neberu :hand: Ten patří jen Ašaře :-D

    B-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.