Povídka č. 1 (17. kolo) - Ice & Fire

upraveno 23. srpna 2019 v Povídky
imagePovídka č. 1 (17. kolo) - Ice & Fire

Blood and Fyre   (Niekedy vo vzdialenej budúcnosti sa všetko pobabralo a Varys ocitol v slepej uličke. Jediné, čo mu ostáva, je trocha času na sebaspytovanie pred koncom.)   Varys si dôkladne prezeral dýku. Šesť a pol palcov dlhá, z … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • Zajímavý nápad-sestra a synovec...Poslední chvíle postav mají své kouzlo. Délka tak akorát, jen jsem nepostřehla-kdo že ho vlastně honí?
  • Ďakujem. Autorka sama nevie. Môžbyť rozvášnený dav domácich, taktiež rozvášnený dav domácich na čele s nejakou dosiaľ živou autoritou a zlatými plášťami, alebo plienitelia ako navrátivší Euron, šli by aj zombíci a modroočky, prípadne zmes vyššie uvedených.
  • Příjemně intimní povídka :-) Teorie s Varysovými pohnutkami se mi líbí a dávala by smysl...
  • Jak tu padlo, komorní, intimní, ale přesto nepostrádající momenty. Osobně se mi velmi líbil ten příměr k divadlu a úloze scénáristy, stejně jako dělení jednotlivých fází příběhu do dějství divadelní hry. Jen ten konec bych mu osobně asi dopřála trochu drsnější... :) Velmi pěkné!
  • AvivAviv
    upraveno 15. září 2019
    Díki, děvčata.

    Je dobře slyšet, že tahle spekulace je přesvědčivá. On je zapeklitej týpek, takže podat uspokojivé odhalení mi přišlo jako opravdová výzva.

    Mám pro něj slabost, neřáda. Tak jsem mu dopřála odchod za jeho vlastních podmínek, snad jako poslední útěchu.
    Ale někdy přiště bych to samozřejmě mohla provést drsněji. Chtěla bych o něm napsat ještě něco.

    Jeho kouzlo spočívá částečně v tom, že se liší od ostatních hráču. Vypadá být nad tím vším. Nebo stranou. Nebo v oku bouře. Nebo něco. Já ho tady ponížila. Blackfyrovské rodinné vysvětlení samo o sobě z něj dělá jen dalšího ze šlechticu rvoucích se o železnou židli jak psi o kost a tady jsem to ještě podčárkla povahou jeho zlyhání, taky slepým bodem ohledně magie, závěrečné "obyčejná krev a žádný oheň" to tak nějak zhrnuje. Možná i mohl zustat nad tím, kdyby se držel našeptávání, ale on neodolal pokušení, on si troufl, buď tím přeukázal že není nad tím, nebo tehdy padl jak Lucífek a jakmile vylezl ze stínu, ukázalo se, že v nich měl zustat. A líbí se mi to. Ale chci někdy i tu interpretaci, ve které je nad tím, hrá o level výš a má ohlídanou i magii a ať už skončí drsně nebo jinak, skončí zároveň s vědoucím úsměvem.
  • Varys toho ma na svedomi hodne - a muselo dat opravdu dost prace se do nej takhle ponorit. A Aegon to nezvladne, ze? Taky to tam vidis. Jeste by me zajimalo, jak vlastne vypadal druhy Tanec a kdo v nem vsechno bojoval. Nebudes k tomu treba jeste neco psat?
  • AvivAviv
    upraveno 9. září 2019
    Jo, ale spíš než černého svědomí jsem se bála jeho inteligence. Jak psát člověka chytřejšího, než jsi ty sám? Prolezla jsem ruzné diskuze a eseje, abych načrtla, jak mohl ten jejich plán vypadat a co by se mohlo stát pak. Stejně v tom mám mezery. Takže dík za duvod popřemýšlet.

    Connington se chce proměnit v Tywina, ne, chce jej předčit, protože má jen několik let, ne desetiletí a to je po čertech silná karta, fAegon má zas jistou mladíckou výbojnou charizmu, nemusel by být zcela bez schopností a labilnost, jež Tyrion pozoroval, by mohla být dukaz nervu (a jisté uvědomolosti, ikdyž poměrně bezradné), ne jenom frackovitosti. Mohl by dokázat něco. Ale myslím, že železný trun si neudrží. Kdyby se s Deanerys vzali, bylo by to nesmírně elegantní, ale co když by neuměli vycházet? Kdyby ji zachránil a pomohl upratat Mereen, to by byla skvělá příležitost získat si respekt a přízeň a zavázanost. Teď... Nuž, teď bude setkání jiné a budou jim do toho kecat Západozemčané se svými vlastními zájmy. Pokud se setkají. Spátky k hochovi, má své mouchy. A ani v mém podání to nejni Artuš, i kdyby se Merlino-Varys rozkrájel. Možná má dokonce blíž k Mordredovi. Ale Daenerys se Artuši taky zrovna nevyrovná. Každopádně, mé Camlann bude mezi nima, bude to menší tanec, jen o dvou dracích a ti dva se i s jezdci ve vzduchu zabijou navzájem a Varys muže jen přihlížet a zalamovat rukama, zatímco Krvevránovi špehové se krákoravě chechtají.
    Teď pozemní síly. Bouřlivý konec získal fAegon a Hnízdo je Gryffovo, ale Selmy je s Dany a ostatní no clue whatsoever. Jestli Doran žije, tak se to vyvinout muže jakkoli, ale jestli zařval, protože něco, třeba správa o Quentynově smrti, tak Arianne má volné ruce řádit. Arianne v uvolněné kapitole projektuje své pohnutky na Daenerys, když se doslechne o popravě Viseryse. Arianne je citlivá na konkurenci a Daenerys konkurencí je. Arianne taky přišla o rodinu kvuli ní. Arianne bude tlačit Dorne a fAegona proti Dany a nevyčerpané Dorne by mělo být s ním. Malíček drží Údolí a Sansu a líp by se mu mělo manévrovat s fAegonem, takže by měli stát taky s ním. Pokud Sansa pláchne, nebo ho zruší, čert ví. Vlastně by mohli zustat neutrální. Ruže jsou v mém podání zavázané za vyhnání Železných, ale v zásadě jim to je jedno, mužou vyčkávat, část bude naopak napaprčená, že jim fAegon pobil celkem dost hochu a snad i že Margaery zařvala při Varysově činění v Přístavišti a pujdou k Dany, Citadela draky a magii nechce, Citadely potáhne s Varysem a církev taky. Euron chce tu svou dračici, takže třeba se k ní postaví. Zlatý Západ je zajímavý, protože Dany chce mstu na vrazích své rodiny, ale jednoho Lannistra má se sebou. Shrknou se Lannisteři k Skřetovi? V tom případě Varys, znalý jejich vyčerpání, ponúkne nejakému nižšiemu rodu povýšenie, ak ich zhodí a prihrá Západ fAgonovi. Nebo Lannistři pořád kontrolující Západ přejdou k fAegonovi s mírnějšími podmínkami a proti Skřetovi? Freyové zařvou. Říčné krajiny pujdou na stranu, kde nebude Západ, pokud někam pujdou. Spíš nepujdou nikam. Sever je Stanissuv a budú sa obzerať po svojich vĺčatách. Taky infighting. Dorne a Údolí se porvou o fAegona. Spoustu lidí namíchne šedý lupus. Ti by mohli jít k Dany. Dany lečí, Dany je obklopena čary, Dany má draky a Dany se rozhodla přestat hrát hezky. Dany někoho zlomí, aby k ní přešel od fAegona. Ale pak jednoho osedlá i on a všichni se mužou jít zbláznit. Myslím, že na zemi k moc věcem nedojde, protože kluk s jistou mírou uvědomělosti (dukaz nároku, bájo zbraň a tak) a jistou boj-a-slávychtivou impuzivností se pokusí osedlat ještěrku co nejdřív. A on to dá, on to sakra dá, protože černý, nebo rudý, drak je pořád drak. Bílej nevím co dělá, uletěl, pomáhá Dany, protože máma, nebo co. Nebo ho už má Jon? Jak do toho všeho zapadá Jon? Bylo by hezké, kdyby k tanci došlo nad Královým přístavištěm. ikdyž dá rozum svádět tyhle dueli nad neobydleným uzemím. Trojzubec možná z nostalgie.

    Tak co, mám k tomu psát i povídku, nebo bych neměla spáchat nic rozsáhlejšího než tyhle spekulace?
  • Já jsem pro povídku s mnoha a mnoha pokračováními! :-)
  • Taky bych si to rada precetla - to uz ale vlastne budou alternativni Vichry
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Díky za povídku na přání :D Opravdu povedené. A klidně rozvíjej dál a dál :)
  • Velmi hezká intimní povídka o konci cesty jednoho hráče. Příběh je ponořením do vlastních úvah a sčítáním těch dobrých dnů a proher. Povídka ale pořád drží tu neuchopitelnost Varyse. Autorka nám ukazuje jak jeho tahy ovlivnily království, ale přesto nám ty nitky jen nastíní a pak je nechá zmizet dál v mlze. A to se mi hodně líbilo a i trochu rozčilovalo :wall: :-D
    K jakému konci vedli jednotlivé nitky... Proč pomohl utéct Brienne a Jaimemu? A co se stalo se Cersei? Je tím Starkovo chlapcem co osedlal bílého draka Jon nebo ho ovládl Bran? Malíček má prohrát, ale jak? Přestřihne jeho vlákno vážně Sansa? A samozřejmně Aegon... Varys s ním prohraje, ale je to porážka definitivní nebo jen to že nedosáhne na Železný trůn??? Tolik otázek k zamyšlení :-k :-k :-k
    Konec je vážně velmi elegantní a zároveň plný drsného zadostiučinění.
  • Děkuji za překrásný feedback.
    Jsem ráda, že přání bylo vyplněné.
    A slyšet že líbilo i rozčilovalo a vyvolalo zamyšlení... Jú, to je krásné.
    Protože chtěl udělat i něco hezkého a že by jako moc stratil tím, že zmizeli, to teda ne. Ti už by toho moc nenahráli, tak ať si jdou, jedna zmasakrovaná královská rodina stačila. A v koutku mysli zaznívá "jo a pak možná za pár let bude pro ně využití a oni budou zavázani a o něco duvěřivejší". Tyhle myšlenky on vypnout neumí. Ale třeba by to stejně nikdy nevyužil a oni by prostě klidně dožili v ústraní a byl by to dobrý skutek. Jak se ti dva vubec ocitli v utíkácí situaci? No vyplavalo to o incestu a vubec převrat v Přístavišti se stal... Víme co dav udělal se starým septonem. Tohle by bylo horší.
    Žádný spisovatel neumí člověka rozrušit tak, jak představivost. Takže ti říkám, představuj si, co se stalo se Cersei.
    A jo, to jsem myslela, že bude jasné, když říká, že ne kvuli Rhaegarově posednutosti věštbou, ale protože dostal dobrou výchovu na Zimohradu a na Zdi (v jistém kontrastu s Aegonem, kterého strýc přenechal jiným lidem, zatímco byl zaneprázdněn u dvora (já si pujčila ještě i ten slib umírající sestře!)), že jde o Jona. Bran mi ani nenapadl. Zajímavé.
    Něco píšu, ale nevím, jestli je to ta samá alternativní realita, nebo jiná.
    Popálená potrhaná těla se zřítila z oblohy. Zatančil si s Dany na dracích a nerozchodil to ani jeden. Dominantou na kontinentu ale jistou chvíli byl. Sice se to už tehdy podemílalo, ale chviličku jako držel trun. Jenom to teklo přes prsty už jak se ruka načahovala a svírala.
  • upraveno 30. září 2019
    @Aviv pravda ta část o padajících a spálených lidských tělech my při čtení úplně nedocvakla. Teď mi to konečně dává smysl :-) Dík za osvětlení.
    Jon s drakem mi napadl jako první. Ale jediný kdo po celou dobu zjišťoval informace o Bílých chodících byl Krvevran a ten zase učí Brana. Takže jsem začal uvažovat i tímto směrem.
  • Ahoj! :-) Super povídka! :-) Přesně takový konec jsem si představovala!! Prostě něco hlubšího..a ne jak v seriálu, nějaké blbé upálení drakem :-DD
    Jen tak dále! :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.