!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:


zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1233234236238239243

Komentáře

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Je to měnič, ne věštec. A navíc i předpovídání tam Martin ná většinou spíš jako nejasná tušení, která se dají vyložit různě, a ohledně jen blízké budoucnosti. To by Brynden musel najednou dokázat vidět téměř 100 let dopředu.
  • Natrafila som na teóriu o tom, že fAegona pečie Varys spolu s Doranom, pretože keď sa Viserys začal prejavovať neschopne a príliš očividne a Varys vyrukoval s touto ponukou, bol to istejší spôsob ako odškodniť svoju rodinu. Dany mala vo Westerose urobiť špinavú robotu, potom byť odprataná a Quentyn by si mohol vziať mladú Yronwoodovú, zatiaľ čo na tróne by bola Arianne s Blackfyrom a Yronwoodi mali už dávnejšie spojenectvo s Blackfyremi. Navyše Doran tomu dodá väčšiu legitimitu, než Connigton osamote. Že to Arianne takhle neřekl? Kdy ten někomu řekl všechno. Jinak Lemore je Melario a nie Ashara.

    https://asoiaf.westeros.org/index.php?/topic/90411-somethings-rotten-in-dorne-the-illyrio-varys-doran-yronwood-conspiracy-long-read/
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nechce se mi to louskat v angličtině, ale zdůvodňuje tam nějak, že tomuhle v sáze nic nenapovídá? A že by tím pádem byl nesmysl posílat Quentyna na šíleně nebezpečnou cestu přes půl známého světa, k tomu s cárem papíru, který už v podstatě neměl hodnotu?
  • Okecáva to tým, že potrebujú, aby sa Dany pohla z miesta. Nesmie ostať voľným koncom, obzvlášť s drakmi. Což se zrovna stalo, když fAegon dal na Tyrionovo zapáranie.
  • Jen tak zcela nevážně mě napadlo, jestli Daario není Euron. Po zadání do vyhledávače na mě vypadly snad stovky stránek teorií přesně na tohle téma. Ale zas, proč by to dělal?
  • Jestli ten není ten je stovka věcí na všechno. Moje oblíbená perla, či spíš rubín v řece je Jaqen Rhaegar.
    Poslal bráchu rozrušit tu dračí kočku, aby ji pak jako Daario zachránil a ona mu finito padla do náruče, proto by to dělal. :D
    Spíš mi nesedí, že kdyby ten černokněžník už nějakým spusobem u Dany byl, proč už ji nějak eldritchsky nespoutal a místo toho ji svádí naprosto lidsky. Pití života plnými doušky a násilná řešení problému jsou vše, co vytáhl a jak je tohle efektivnější, než hruzy, kterými čpí Vraní oko na každém kroku, to mi teda řekněte. Například ta snědá němá otrokyně, co má Vic od Eurona, ta je taková podprahově zneklidňující. Daario nic. Quaithe straší místo něj, Dany se o Hizdahrovi zdá jako o ledově studeném. Daario nic.
  • @Aviv Tiež sa prikláňam k tomu,že Daario Naharis je "len" modrovlasý žoldnier,ktorý sa votrel do priazne aj do postele Malej dračice...Zatiaľ čo Euron Greyjoy je diabol v ľudskej koži. :-$
  • Na jednu stranu je Euron sice hustej že se vydal do Valyrie a přivezl odtama hromady cool věcí a viděl nesčetná tajemství o kterejch bychom jistě rádi věděli víc, jenže on má stran více a všechny jsou naprosto hnusácký a odporný. Škoda. Hádám, že ztracený Gerion Lannister by se mi určitě líbil víc.
    Ano, taky si ve skutečnosti myslím, že Daario = prostě jen Daario, ostatně celkově odmítám přisuzovat meereenské zápletce jakoukoliv důležitost a spíše mě přijde celkově otravná a sloužící spíše jako filler aby měla Dany mezitím co dělat - a Daario je jen modrá třešinka na celým tom shnilým dortu.
  • Gerion Daario se tu už asi jednou řešil a myslím, že sme zistili, že s tým vekom je to nič moc, ale to by určo bylo hezčí vysvětlení.
    Ale medzi Druhými synmi je iný kandidát na Geriona. Počuli ste teóriu, že Tybero Istarion je Gerion?

    https://asoiaf.westeros.org/index.php?/topic/115863-crackpot-gerion-lannister-is-inkpots/
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):
    Oh, my... :roll:
  • Nevada napsal(a):

    Aviv napsal(a):
    Oh, my... :roll:
    :twisted:
  • Taková drobnost, nic to neodhaluje, ale zrovínka mi napadlo, že Mopatis třeba stloustl až po smrti své milované ženy z medajlónu, protože zaháněl smutek jídlem.
  • Aviv napsal(a):

    Taková drobnost, nic to neodhaluje, ale zrovínka mi napadlo, že Mopatis třeba stloustl až po smrti své milované ženy z medajlónu, protože zaháněl smutek jídlem.

    Já to dělám zrovna tak...

  • @sfik Co smutek, ale nervy :D já teď předstátnicema budu jak mopatis vypadat :D
  • Jo, to taky v Enderově hre ten dustojník co na všechno dohlížel. Graff se tuším jmenoval.
  • p1e9t9r2 napsal(a):

    @sfik Co smutek, ale nervy :D já teď předstátnicema budu jak mopatis vypadat :D

    Zlom vaz. Podle možnosti ne svuj. ;)
  • upraveno 1. srpna 2019
    @p1e9t9r2 Veru,skúškové a štátnicové obdobie je poriadna skúška nervov...Do hlavy treba natrepať veľa učiva,preto treba do bruška natrepať sladké alebo slané dobrôtky a pravidelne dopĺňať hladinu kofeínu v krvi... :D Držím palce na rukách aj na nohách. ;-)
  • @Janulka Moje slova 7 let na škole dvě vysoké školy hotové a teď doktorské státnice moje poslední snad už. Jsou to ty nejtěžší a vím co s mojim tělem dělali ty předtím :D
  • AvivAviv
    upraveno 13. února 2020
    Nuže... Klidně ať si to je přirovnáno k trojuhelníkum a iluminátum, tahle teorie je tak detailně propracovaná, že jí musím zatleskat.

    https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/63masy/spoilers_extended_littlefingers_third_knight_ser/

    Aneb jak kdosi došel k názoru, že Tyrek Lannister, který zmizel z povrchu zemského počas incidentu s rozlíceným davem, by mohl být mladičký rytíř Byron v Malíčkových službách. A k čemu by to mohlo vést.
  • @Aviv Je to hodně cool, jsem tomu nakloněna. :) Dávalo by to smysl, vzhledem k tomu, že to běsnění davu v KP zinscenoval Malíček.
  • AvivAviv
    upraveno 14. února 2020
    @Denebola Autor tu teórii rozvíjel dál a nakonec skončil při něčem naprosto jiném stojícím na tak vyspělých maskovacích kouzlech, jaké využívá Melisandra u Manceho, akorát, že k tomu chce použít Howlanda Reeda. Nevím nevím s tím pozdějším směrem, ale Byron Tyrek rozhodně zní lákavě a zrealizovatelně. Mluvilo se o něm dost na to, aby byl podstatný.
    Zda to zinscenoval Malíček, není jisté. Jaime uvažuje o tom, jak Varys nebyl přítomen a zda Tyrek nezmizel jeho přičiněním, páč byl panošem krále Roberta. V budoucnu by ho rozhodně mohl použít jako kandidáta pro Lannisterské země. Do tý doby ho poslal mařit plány Malíčkove v Údolí.
    A stejně tak k tomu mohlo dojít samo od sebe. Lidé byli zoufalí a frustrovaní, soudek s prachem bouchl. Vastně by byla jistá elegance v tom, že ne všechno se děje z vule hráču, že takový spontánní incident jim mohl spíš nabourat plány. A Varys zustal v povzdálí, protože předvídal očividné riziko a věděl, že by nikdo nenasazoval život pro jeho krk, kdyby se něco zvrtlo.
    Ale ráda si poslechnu argumenty pro Malíčka jako puvodce srocení.
  • upraveno 16. února 2020
    @Aviv Tak právě proto, že si Jaime myslí, že to byl Varys, tak to Varys není. :)
    Základní pravidlo: POV postavy jsou idioti :) Když si něco myslí nebo jsou o něčem přesvědčeni, tak to určitě není pravda.
    GRRM to dělá záměrně, aby nás čtenáře mystifikoval.

    Obecně k tomuto tématu doporučuji např. tohle video. Ona celá série těchto videí pojednává o Malíčkovi, ale tomu srocení se jsou věnovány podrobnosti, konkrétně od času 2:35.

    Edit: opraven odkaz, doufám...?


  • @Denebola To video mi nefunguje.
  • Božinku, to je dobré video. Stále sa mi páči "náhodná vzbura", ale toto sú veľmi sympatické argumenty.
  • @Aviv
    Well, hello there. Would you spare some time to talk about our prophet and savior, Preston Jacobs the Sweetrobin, the theory king of ASOIAF? :)

    Jestli se ti tohle video líbilo, můžeš mrknout na další videa od tohoto youtubera. Málokterý ASOIAF analytik se mu vyrovná.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    No, určitě se nedá pročíst celá diskuze, takže těžko reagovat po tolika letech na tolik konspiračních teorií - doufám, že nevadí, když řeknu, že většina jsou blbosti (nemají žádný vliv na příběh, tak na nich GRRM nemá proč stavět (třeba Lemore = Ašara)), a další velká část byla již prokázána/vyvrácena (Hora = Robert Strong, Krvevran = Zelenověštec).
    Já bych vybral "Jaime = valonquar": no jistě, jak jinak by to bylo, Jaime je o pár minut mladší než Cersei a všechno k tomu pomalu, ale jistě směřuje - mimochodem, tenhle fakt mě ještě udržuje v optimismu ohledně setkání Jaimeho a paní Kamenosrdce, třeba to Zlatá ruka ještě přežije.
    A pak "Brienne potomek Duncana Vysokého": nemyslím si - oni jsou "spřízněni", ale čistě z pohledu svých charakterů (a možná lehce fyziognomie). Brienne nejspíš velmi dobře ví, jaký znak si chce nechat v Šerodolu namalovat na svůj štít, když jako malá hltala všechny historky o rytířích, nepochybně i ten o Dunkovi z Blešího zadku, který se nakonec stal Lordem velitelem Královské gardy. To už mě spíš napadá, že by Brienne mohl Jaime vzít mezi Bílé pláště.
  • AvivAviv
    upraveno 14. dubna 2020
    Naprosto pochopitelné, ale je to kolikrát i zábavné čtění, něco se ti třeba zalíbí, když náhodně otevřeš nějakou stranu.

    Valonquar byl tolikrát rozebrán, že se Jaime muže jevit příliš přímočaře, ale je to tak krásně martinovské, já na to čekám taky a předpokládám, že Kamenosrdce Jaimeho bude chtít k něčemu využít a pak už ho nestihne zabít.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    No, nevim, paní Kamenosrdce už podle mě myslí pouze na jedno, a to na zabíjení kohokoli, nečekám od ní nějaký "plán", je to prokleté stvoření - navíc, ani paní Catelyn v taktice zrovna "nevynikala".
  • AvivAviv
    upraveno 14. dubna 2020
    Já bych ji nepodceňovala. Sedmistruna jako krtek zní jako potenciál pro plán a velitel Jaime v rukou je eso. Ne vyjednávácí, ikdyž to by taky šlo. Spíš ho donutí, aby jim pomohl s něčím, co uškodí jeho straně a v tom je taky pomsta. Zemřít muže až splní svuj účel (a jejda, to už ho znova nebude mít v rukou). Očekávám, že v Řekotočí, kde se chystá svadba, dojde k masakru a pak to schytají i Dvojčata. Z části proto, že Freyové se porvou mezi sebou.
    Mohl bys rozvést své výhrady vučí jejímu taktizování? Konkrétní příklady a tak.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.