Nejlepší hláška celé Ságy

upraveno 6. listopadu 2010 v Akce a hlasování

Každý ví, co je to hláška. Někteří z nás se jimi ostatně jen hemží. I G.R.R. Martin ukázal, že když se rozdávala vtipná kaše, šel si pro nášup.

Takže vzpomínejte, listujte, pište.

Podmínkou je přesná citace a v závorce situace, v jaké se odehrává.

Začnu mým skromným příspěvkem, myslím, že dostatečně známým:

"Hodor!" (Hodor) :lol:

124»

Komentáře

  • Muž vytáhl krátky meč. "Tady je tvuj zákon."
    Yoren se podíval na čepel. "To není zákon, jenom meč. Náhodou mám taky jeden."

    A vlastne celá tá časť je fantastická, budoucí vrány i ty už zasvěcené pošlou Zlaté pláštiky k Jiným, jakoby se nechumelilo. Yoren skrátka nemá chybu.
  • AvivAviv
    upraveno 3. prosince 2017
    A Catelyn občas tiež zažiari...

    "Jen si poslechněte sami sebe! Kdybyste byli mými syny, srazila bych vám hlavy dohromady a zamkla bych vás v ložnici, dokud by jste si nevzpomněli, že jste bratři."

    Aneb jak vychovávati napaprčené krále. Kdyby to někdo udělal, tolika věcem se dalo předejít...
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    upraveno 27. května 2019
    Nebo jak je Tyrion, Missandei a Šedý červ v pyramidě v Meerenu a povídaj si vtipy: Jdou Stark, Lannister a Martell do baru, objednaj si pivo a všichni v něm mají mouchu. Lannister se naštve, vylije pivo a křičí na barmana že chce nový. Martell sáhne do korbelu, vytáhne mouchu a sní ji. Stark sáhne do korbelu, vytáhne mouchu a začne na ni křičet: ,,Vyplivni to ty malá mrcho!" :-D
  • Aegon I. TargaryenAegon I. Targaryen The Lord of Dragons
    upraveno 27. května 2019
    Tyrionova obhajoba na Orlím hnízdě je jedna dlouhá hláška. :-)
  • AvivAviv
    upraveno 27. května 2019
    Jo. Už nie humorne, ale jeho prejav na súde v Kráľovom prístavisku je tiež fantastický.
    A nie nadarmo mu vyšla knížka "mudrosloví".
  • AvivAviv
    upraveno 27. května 2019
    Ohledně Olenny má pomyslnou hlášku.
    Tyrion was beginning to wonder whether Lord Luthor Tyrell had ridden off that cliff intentionally.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Zamyslel jsem se, a vybral tři nejlepší na moje soukromé stupně vítězů - je to čistě subjektivní žebříček:

    3) Bronzovou medaili získává Tyrion Lannister - možná pro někoho zklamání, moudrý trpaslík sype vtípky (často dosti ironické) z rukávu. Tyrion je úžasná postava, ale někdy mi přijde, že sklouzává až do takové "chestertonovské" přemoudřelosti. Má v knize ale úžasné momenty (třeba když čeká v Tanci s draky s Grešlí a Mormontem ve frontě na vodu a tepe sám sebe za to, jak si pod..lal život ...).
    Inkriminovaná scéna je z "Bouře mečů" (kapitola Tyrion) přesněji z Joffreyho svatby, kdy na hostině Tyrion trpí u další verze Dešťů z Kastameru v podání tyrošského zpěváka Collia Quaynise. Asi si vzpomínáte, že před nějakou dobou se Tyrion zbavil jiného zpěváka Symona Stříbrného jazyka (a to tak, že z něj nechal v Bleším zadku uvařit soté), který chtěl na Joffreyho svatbě vystupovat.
    Tyrion uvažuje:
    "Pokud si budu muset vyslechnout sedm verzí téhle písně, asi sejdu do Blešího zadku a omluvím se té dušenině."

    2) Stříbrná medaile se houpe na krku Mrštného Dicka Krabba - putování Brienne z Tarthu za Starkovic děvčaty považuji za jednu s nejlepších pasáží ASOIAF ságy. Část cesty (Šerodol - Šepoty) ji doprovází i Mrštný Dick. I když epizodní postava, je to sympatický lokální patriot, který trochu klame tělem (vyklube se z něj větší klaďas, než jak to původně vypadalo, což je v knížkách spíš výjimka - a taky samozřejmě blbě skončí). Jeho humor je přisprostlý, lehce zlomyslný (dobírá si Brienne i Poda (např. čvachtavci ...)), ale ve své přímočarosti je velmi osvěžující.
    Dickův citát (viz "Hostina pro vrány" - kapitola Brienne) následuje poté, kdy s Brienne debatují na téma největších hrdinů jejich dětství. Dick tlačí rytíře Clarence Krabba (bájný obr, který umisťoval hlavy zabitých nepřátel do pevnosti v Šepotech), Brienne kontruje rytířem Galadonem z Morne, který vlastnil kouzelný meč, jenž nikdy nepoužil proti smrtelníkovi.
    To Dick nedokáže pochopit:
    "Ser Clarence Krabb by si tím tvým Dokonalým rytířem utřel svůj chlupatej zadek, milostpaní. Kdyby se ti dva někdy byli setkali, tak by na polici v Šepotech seděla jedna hlava navíc. "Měl jsem použít ten svůj kouzelnej meč," říkala by všem ostatním hlavám. "Měl jsem použít ten zatracenej meč."

    Kvalita citátu se nejlépe osvědčí při reakci Brienne (jinak chorobně humor postrádající), která se musí pousmát. R.I.P., milý Dicku ... a Střapáč ať se smaží v pekle.

    1) Vítězem se stává ... Skahaz mo Kandaq (řečený Holotemenný) !! - možná trochu překvapivě, přesto jsem nemohl odolat. Skahaz je zatvrzelý a neoblomný ve své podezíravosti vůči urozeným Meereeňanům, za každým rohem vidí syna Harpyje (neříkám, že tam skutečně nejsou ...), a běžně nevtipkuje, ovšem, když spustí, stojí to za to.
    Scéna je z Tance s draky (kapitola Králoborec), kdy se Skahaz domlouvá s Barristanem Chrabrým na sesazení Hizdahra zo Loraq, konkrétně o možné reakci Yunkajců ve vztahu k rukojmím, která Moudří páni drží (hrozí, že by je Yunkajci chtěli zavraždit). Když dojde ve výčtu rukojmí na Daaria Naharise, zeptá se Skahaz Barristana, co si myslí, že by pro jejich záchranu (kdyby Skahaz a Barristan byli rukojmí) Daario udělal. Zachránil by je ? Barristan na to říká: "Možná ano." (I když si myslí "pravděpodobně ne"...)
    Skahaz kontruje:
    "Daario by se na nás akorát tak vymočil, kdybychom hořeli."

    A pak, že Ghiskarci mají divný smysl pro humor ... věru, Machiavelli, Sun-c´ ani Clausewitz by to neřekli líp.
  • Z těchhle tří se mi nejvíc líbí dušenina, ale trefné jsou všechny.
    Tohle je taky dobrá výměna. Gryffe, nezdáš se.

    „Pochybuji, že by byl schopen zabít kachnu.“
    Tyrion pokrčil rameny.
    „Tak mi sem nějakou kachnu přines.“
    „Když na tom trváš.“
    jezdec pohlédl na svého společníka. Svalnatý muž tasil z pochvy jedenapůlruční meč.
    „já jsem Kachna, ty drzý malý hrnče plný chcanků.“
    Och, bohové buďte dobří.
    „Já měl na mysli poněkud menší kachnu.“
    Velký muž se zařehtal.
    „Slyšel jsi to, Haldone? On chce menší Kachnu!“
    „Mně by stačila méně ukecaná.“
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.