Hra o trůny - 8. série - Ice & Fire

upraveno 29. dubna 2019 v 8. řada
imageHra o trůny - 8. série - Ice & Fire

Po roční pauze je tu poslední řada…

Číst celý článek zde


1121315171829

Komentáře

  • svoa00 napsal(a):

    @Beleg Uh, od doby, co umřel její bratr. Daaah. Chápu, že tě baví takhle odporovat, ale používej aspoň pořádné argumenty.

    Používám přesně ty argumenty, které jsou na místě. Na tvrzení, že základním cílem Dany je získání Železného trůnu, a námitku, že to chce až od doby, kdy zjistila, že je poslední svého rodu, mi přijde docela trefné upozornit, že je to od konce první série. Tobě se to nezdá jako pořádný argument
    :-D ?
  • @Beleg Není, protože to v tom případě nebyl její celoživotní sen. Tečka.
  • svoa00 napsal(a):

    @Beleg Není, protože to v tom případě nebyl její celoživotní sen. Tečka.

    Dobře, máš pravdu. Promiň. Nebyl to její celoživotní sen, ale jen celoseriálový a půlživotní
    :-D. Před tím ten sen sdílela se svým bratrem. Vzhledem k tomu, o co v té diskusi šlo, nejspíš cítíš sama, které argumenty jsou řádné a které slovíčkaření =D. Takže souhlas - tečka.
  • upraveno 16. května 2019
    sfik napsal(a):

    @Borůvka už jen že jsi schopný napsat že lze člověka prodat a koupit znamená že je něco špatně s tebou.. :D každopádně ona dala Neposkvrněným šanci odejít. Byla to jejich volba že s ní odešli z Astaporu.

    Chraň Bůh, že bych to chtěl obhajovat, ale v Zálivu otrokářů to možné bylo, to je fakt. Já nerozporuji, že otrokářství je svinstvo, jen poukazuji na fakt, že Dany se o nějaké osvobozování začala zajímat až ve chvíli, kdy jí z toho plynul zisk. Když ale v 1. sérii khal Drogo plánoval prodat tisíce lidí do otroctví, aby bylo na ono tažení do Západozemí, tak to pro ni bylo OK.

  • upraveno 16. května 2019
    @Beleg Hohoho, pán jedl vtipnou kaši. Dany nechce Železný trůn o nic víc než tucet dalších postav. Taky podotýkám, že ten sen o Železném trůn měl její despotický bratr a Dany se na tom jenom svezla. Sama za sebe sní spíš o domově.
  • upraveno 16. května 2019
    @Beleg Mýlíš se. Daenerys jsem s postupem času začal nesnášet a MQ je pro mě pořád docela zajimávý vývoj, i když jsem si to myslel už dlouho jako většina čtenářů, že se to může touhle cestou ubírat. Jenže tahle premisa musí být zpracovaná, tak abych tomu trochu věřil. Do posledního dílu knižky i dílu poslední řady tam byl nulový vývoj. Občas se chovala nekompromisně, ale proboha vždyť je to Ice and Fire, tam jsou všichni drsní, ona nějak nevybočovala, spíše byla jedna z těch lepších, takže udělat z ní MQ lusknutím prstu je sračka. Je to příběhová sračkaa nejhlubšího braku. Lépe by to bylo napsáno i v nizkých vodách toho nejhoršího anime. Ten vývoj opravdu musí nastat už v šestém dílu, taky očekávám, že šílená MQ bude trůn okupovat nějakou dobu a ne půl dílu. Tohle nejde ničím obhájit. Ty tvoje argumenty jsou k smíchu. Takže trochu soudnosti prosím.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Borůvka
    Říká to už od konce první série. V Zálivu strávila tolik času, jelikož, nemajíc peníze k zakoupení armády, se rozhodla armádu prostě ukrást a prodávající povraždit. Jistě, zrušila otroctví atd., jenže právě kvůli tomu zůstala v Meerenu, aby uklidila ten bordel, co sama způsobila. Krom toho, ve druhé epizodě tvrdí Sanse, že Železný trůn byl jejím cílem "po celý její život".

    Tady má 93 lodí a 10 000 mužů a přeso se rozhodne neuklidit ten bordel, co udělala, ale spíše konsolidovat svoji vládu. Myslím si, že pokud to, co z ní chtějí dělat byla pravda, tak my musele jet do Západozemí tady.
    To bychom nebyli ani bez obou světových válek, a přece neřeknu, že byly ve své podstatě dobré.
    Tak na druhou stranu srovnávat to, co se stalo v Zálivu se světovýma válkami.... Pointa je, že všechno, co kdy Daenerys udělala, nedělala pro Železný trůn, ale pro to aby pomohla obyčejným lidem, jakkoliv v tom někdo může vidět pokusné králíky. Udělat prostě šílenou královnu je hovadina a pokud to Martin plánuje, tak by měl setsakra to odstartovat už na začátku Vichrů ten přerod, nejlépe, aby jí hráblo už z toho útěku s Drogonem a ne až z potencionálního příchodu do Západozemí.
  • upraveno 16. května 2019
    @Joser
    "Také už je jasné, že Královská rada bude ve skutečnosti Malou radou ve složení Tyrion- pobočník, Sam- velmistr, Davos- velitel královské flotily, Bronn, jenž bude odměněn Vysokou zahradou- královský pokladník a Brienne- lady velitelka Královské gardy, z Podricka bude rytíř gardy, ostatní funkce nejsou obsazeny a Tyrion hledá vhodné kandidáty."


    Tohle je snad ještě horší, než co jsem četl já na Redditu. To už je úplné dno.

    Snad z Dany bude alespoň chodec či NK.
  • @Tyrion Lannister Tím bordelem jsem myslel rozvrácený Záliv otrokářů. V tom klipu jasně říká, že právě to je důvod, proč se do Západozemí nevypraví. To je přesně to, co říkám :-D

    Srovnávat to nejde, ovšem právě tak to nejde srovnávat s rozpadem Západořímské říše... Já netvrdím, že ta poslední epizoda dává smysl, naopak, souhlasím, že to je v přímém rozporu s jejím dosavadním chováním. Ale taky je nesmysl tvrdit, že všechno, co Dany dělá je skvělé, správné a morální.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27
    Létáním třísek se omlouvají všechny přehmaty (naše, např. to nazveme "nevyhnutelné vedlejší škody", zatímco u protivníků je to např. bezskrupulózní bombardování civilistů" ). Ti otroci by asi nic jiného neznali. V době, kdy bylo otrokářství běžné např. Řecku či Římě, tak ti otroci, co byli odjinud, taky věděli, že doma otroky chovají taky. A změna společenského zřízení (k feudalismu, tedy ne o moc lepší, ba často i horší) byla na staletí, jak to umožnily a dovolily hospodářské proměny, ne na lusknutí prstem mocné osvoboditelky.
    Takže Rudá svatba nebo Černovoda jsou přehmaty? Ano historický vývoj je na staletí, ale vždy to začíná nějakou nenápadnou událostí. Dolní sněmovná anglického parlamentu vznikla v důsledku stoleté války, kdy Eduard III. žádal o půjčku, aby mohl pokračovat ve válce. Dali mu ji jenom za ústupky během toho si rytířstvo a měšťanstvo uvědomilo svou moc a začala se pomalu a jistě formovat dolní sněmovna, kterou tak můžeme považovat za důsledek stoleté války. A až jednou historici budou psát dějiny Zálivu otrokářů rozhodně vláda Daenerys Targarye, když už nic jiného bude rozhodně převratnou událostí.
    Dany dlouho dávala dohromady síly, draci museli vyrůst, potřebovala lodě, základnu, a taky, jak její fandové říkali, nějaké to město na zkoušku.
    Tak v seriálu měla lodě i armádu hodně dlouho a draci už jsou v bojové pohotovosti taky viz tu paseku, co udělali podle již vydaných kapitol při bitvě Ohně. Jediná snad důležitá věc, která jí v tom brání, je že draci ji neposlouchají, protože narozdíl od seriálu v knihách je obrovská záhada jak to vlastně dělali.
    Tak že Robert je uchvatitel, že Starkové jsou zrádci, že Západozemí na ně čeká s otevřenou náručí, tomu Dany věřila ještě v Tanci.
    Tak zase je jasné, že k lidem, co přispěli k pádu jejího otce nebude cítit sympatie. A taky je nutné si uvědomit, že navzdory tomu, co Ned udělal, tak k té vraždě došlo, takže tady má zásluhy spíše Jorah. Tudíž se jí na jednu stranu nedivím. A ona jen zmíní, že Starkové jsou Uchvatitelovi psi, už ve Hře šíleně pochybuje o Illyriových pochlebovacích řečech, které mají uspokojit jejího naivního bratra.
    Viz výše, tohle trvalo staletí a i když otroci přestali hrát rozhodující roli ve výrobním procesu (díky hospodářským změnám, ne morálnímu posunu), otroctví přetrvávalo ještě dlouho dlouho, dokonce zažilo i obrodu v době zámořských objevů a první kolonizace. Postavení středověkého nevolníka se od starověkého otroka moc nelišilo, císař Trajánus dokonce zavedl zákony, které otrokům přiznaly určitá práva, zakazovaly jejich zabití atd. Naproti tomu středověký nevolník neměl práva prakticky žádná, a i svobodný měšťan na tom byl hůř než šlechta, měli rozdílná práva před soudem, v nabývání majetku, zastávání úřadů atd. Zase, tohle byl proces na vlastně tisíce let, to se nedá přeskočit revolucí. Ne že by nebyly v historii povstání otroků, ale ty nebyly vedené nějakou snahou o změnu systému jako takového a pokud takové povstání alespoň částečně uspělo, tak nevedlo k založení nějaké svobodné společnosti. Idealismem se svět nezmění, pokud tomu neodpovídají mnohem širší ekonomické podmínky.
    Na druhou stranu je dobrá otázka nakolik byla ekonomika v Zálivu udržitelna. Neútočili náhodou Řecko a Řím neustále a od zahraničí získavali otroky a třeba Římani začali mít závažný ekonomický problém, když se stáhli do defenzívy? Nevím, jak to samozřejmě rozpracoval Martin, ale spolehát se na to, že všichni otroci se narodí ehm ehm.
    Tak jak říkám, jde tady o nějakou událost ve své době méně či více napadnou, která ovšem ty změny akceleruje. A jak říkáš idealismus není automaticky šílenství, byť souhlasím, že je mezi nimi tenká hranice :twisted: A Daenerys si určitý realismus v Tanci uvědomuje, proto ostatně souhlasila sňatkem s HIzdharem.
  • Joser napsal(a):

    @svoa00

    Na Sněmu, má tam být společně se Sansou, Robinem Arrynem, Ašou, Tyrionem, Gendrym a bezejmenným princem z Dorne


    @Qarro Volentin
    To ne, ale Drogon roztaví Železný trůn a pak s umírající nebo mrtvou Dany odletí neznámo kam. Protože někteří herci točili vícero verzí některých svých scén, je tady i možnost, že nebude úplně jasné, zda je opravdu mrtvá. Celé Západozemí se pak má Drogonova návratu děsit a tak se ho pokusí najít a zabít


    Také už je jasné, že Královská rada bude ve skutečnosti Malou radou ve složení Tyrion- pobočník, Sam- velmistr, Davos- velitel královské flotily, Bronn, jenž bude odměněn Vysokou zahradou- královský pokladník a Brienne- lady velitelka Královské gardy, z Podricka bude rytíř gardy, ostatní funkce nejsou obsazeny a Tyrion hledá vhodné kandidáty.
    To je dobrá parodie! Sam velmistr? To bude nějaký skok v čase, nebo mám to chápat tak, že z nedouka udělají rovnou velmistra? A Bronn pokladníkem? =D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 16. května 2019
    @Borůvka
    Ale taky je nesmysl tvrdit, že všechno, co Dany dělá je skvělé, správné a morální.
    To vůbec netvrdím. Ta holka udělal svoje chyby jako každý a ve spoustě věcech byla naivní. A některé věci byly kruté, na druhou stranu pokaždé to neudělal, protože by jí to dělalo dobře nebo kvůli šílenství, ale vždycky jen jako persekuce (jakkoliv přemrštěná) Rád bych upozornil, že její tatík to dotáhl na úroveň, že musel někoho upálit, aby se mu postavil.
    Víceméně si možná přišel na něco velmi důležitého a to je, že já nejsem zástancem toho, že Daenerys je bezchybná. Ale opravdu nic, co se stalo nenaznačuje jakékoliv známky šílenství přinejmenším určitě nic, co je na úrovni s Aerysem a všechno myslela dobře (což nemůžeme říct, o ostatních Targaryenech.) Tím neříkám, že cesta do pekla není dlážděná dobrými úmysly, ale to co udělal v tom posledním díle z toho si šťouchám na hlavu.
    Víceméně mi to připomíná podobnou debatu na csfd, kdy se řeší, že nikoliv naivita, ale milosrdenství přivedlo pád Neda Starka
    image
    Jasná hovadina, která ovšem masakruje Danyin charakter už v páté sérii (v knize se výhybala krmení draků lidským masem jako čert v kříž) Přesto je stále o přehnanou perzekuci, která určitě neděla Dany dobře.
  • upraveno 16. května 2019
    @Tyrion Lannister Lépe to snad shrnout nejde :-)


  • @Kalam Mekhar Nevím, jestli je argument o praktikování principu kolektivní viny, o domněnce vlastní výlučnosti nebo o mesiášství k smíchu. Mně přijde, že ne. A nějak jsem tu nečetl jasný protiargument. Nezlob se, ale za takový protiargument nemůžu považovat tvrzení, že "to myslela dobře", že zatím šílená nebyla (netvrdím, že byla), že je to v seriálu uspěchané (s tím ostatně souhlasím), ani, že je to "sracka". Možná taky zvaž, jestli nepouzivas příliš silná slova...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Beleg No když už i herci si to myslí, tak je to diskutabilní =D

    BEST SEASON EVER!!! Emilia Clarke právě vytvořila další meme ten tón =D =D =D
  • @Beleg Samozřejmě z nás mohli tvůrci dělat blbce a sledovali jsme přes 70 dílu postavu, která se dokonale přetvařuje. Přitom ta mrcha malá čekala, až bude moc ugrilovat celé město, nebo je to mizerné psaní a tenhle zvrat je totální sračka. Myslím, že tohle slovo není příliš silné, já bych řekl, že je to naprosto přesné. Samozřejmě je to ale úhel pohledu. Stejně jako jsi ty neviděl protiargumenty, já jsem od tebe neviděl ani jeden argument. Asi zase úhel pohledu. Ale samozřejmě ono si to jde obhájit, když moc chceš. Obhájíš si i horší věci, nebo ne?

    Jinak samozřejmě máš pravdu, že vyloučení mé zainteresovanosti k Dany nezmírňuje nějakou kolektivní vinu a neber to od mě jako argument, stejně jako od tebe já neberu argument, že fanoušci Dany jsou fanatičtí.
  • upraveno 16. května 2019
    Dneska jsem našel leaknutý obrázek z poslední epizody ;)

    image
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Blackfish =D Velice vystížne, i když to ten spodní tipuju spíš na Daenerys
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Takže Rudá svatba nebo Černovoda jsou přehmaty? Ano historický vývoj je na staletí, ale vždy to začíná nějakou nenápadnou událostí. Dolní sněmovná anglického parlamentu vznikla v důsledku stoleté války, kdy Eduard III. žádal o půjčku, aby mohl pokračovat ve válce. Dali mu ji jenom za ústupky během toho si rytířstvo a měšťanstvo uvědomilo svou moc a začala se pomalu a jistě formovat dolní sněmovna, kterou tak můžeme považovat za důsledek stoleté války. A až jednou historici budou psát dějiny Zálivu otrokářů rozhodně vláda Daenerys Targarye, když už nic jiného bude rozhodně převratnou událostí.

    Vsadím se, že leckterý z lordů, které dopadlo bratrstvo a lady kamenné srdce, by to tak na šibenici omlouval - "Rudá svatba byla chyba, přehmat, to jsme nechtěli až takhle, milost, já nic...". :) Ale to vidíš denně, pokud se zpravodajství už zmíní o civilních obětech způsobených bombardováním "koalice vedené Spojenými Státy", je to nanejvýš přehmat (třeba když v Afghánistánu vybombardovali nemocnici Lékařů bez hranic), "sorry, my jsme nechtěli, holt ten nepřítel má ty lidské štíty no," zatímco když to udělá třeba syrské letectvo, tak je to vždycky válečný zločin. To není žádná novinka, takhle to funguje od počátku organizované společnosti. "Dobří" (my) sem tam udělají chybu (případně musí být nějaké ty třísky), v případě "špatných" (oni) to samozřejmě nejsou třísky, ale ten jejich podlý účel.
    Možná že naše angažmá ve všech těch "stánech" někdy za 500 let vydá nějaké ovoce, ale my to nemáme jak změřit, zatím to vypadá tak, že je sice možná zbavíme jednoho velkého diktátora, ale za cenu, že se tam vyrojí desítky až stovky malých a i to málo pořádku a pokroku, co tam bylo, zmizí a největší starostí lidí, kteří se do toho přímo sami aktivně nezapojí, nebude budování demokracie, ale úvahy jak přežít další den. Osvobozování a demokratizace zvenku (když jde o země které pro to nemají nejmenší předpoklady, společenské, hospodářské, lidské) mi prostě nejdou pod vousy.
    Ve filmu Jak básníkům chutná život proběhne dialog: "Ale to, co říkáte, znamená, že i neschopnost může zplodit pokrok." - "Ano, ovšem pouze jako vedlejší produkt."
    Jak se říká, všechno špatné je k něčemu dobré", ovšem ne vždycky se oběti toho špatného dočkají toho dobrého. A těžko lze dopředu odhadnout, k čemu některé kroky povedou. Dejme tomu po napoleonských válkách díky Vídeňskému kongresu se dlouho v Evropě nekonala žádná válka (alespoň ne velká), to byl taky alespoň částečně pozitivní důsledek. Nebo po druhé světové válce vzniklo OSN (což by teoreticky bylo pozitivní, kdyby OSN k něčemu bylo a radu pro lidská práva neřídily země jako Saúdská Arábie) ale pochybuju, že třeba Hitler domýšlel zrovna takovýhle pozitivní důsledek.
    Tak v seriálu měla lodě i armádu hodně dlouho a draci už jsou v bojové pohotovosti taky viz tu paseku, co udělali podle již vydaných kapitol při bitvě Ohně. Jediná snad důležitá věc, která jí v tom brání, je že draci ji neposlouchají, protože narozdíl od seriálu v knihách je obrovská záhada jak to vlastně dělali.
    Ať v knize či v seriálu Dany drží v zálivu otrokářů nutnost "pustit ji do Západozemí až se to bude autorovi/scénáristům hodit" ("můžeme ji tam pustit teprve až se stane XY, aby nám to vyšlo do zápletky"). :))
    Tak zase je jasné, že k lidem, co přispěli k pádu jejího otce nebude cítit sympatie. A taky je nutné si uvědomit, že navzdory tomu, co Ned udělal, tak k té vraždě došlo, takže tady má zásluhy spíše Jorah. Tudíž se jí na jednu stranu nedivím. A ona jen zmíní, že Starkové jsou Uchvatitelovi psi, už ve Hře šíleně pochybuje o Illyriových pochlebovacích řečech, které mají uspokojit jejího naivního bratra.
    V téhle naivitě se od bratra moc nevzdálila. ale hlavně jsem to připomněl proto, že lidi, kteří Dany hájili, před vydáním Tance tvrdili, že Barristan, případně Tyrion, jí povědí co a jak a ona to vysvětlení přijme. Nepřijala.
    Na druhou stranu je dobrá otázka nakolik byla ekonomika v Zálivu udržitelna. Neútočili náhodou Řecko a Řím neustále a od zahraničí získavali otroky a třeba Římani začali mít závažný ekonomický problém, když se stáhli do defenzívy? Nevím, jak to samozřejmě rozpracoval Martin, ale spolehát se na to, že všichni otroci se narodí ehm ehm.
    Tak jak říkám, jde tady o nějakou událost ve své době méně či více napadnou, která ovšem ty změny akceleruje. A jak říkáš idealismus není automaticky šílenství, byť souhlasím, že je mezi nimi tenká hranice :twisted: A Daenerys si určitý realismus v Tanci uvědomuje, proto ostatně souhlasila sňatkem s HIzdharem.
    Řekové vysloveně výbojní nebyli. Až do Alexandra nevytvořili velikou říši, která by potřebovala statisíce pracovních sil, pro městské státy víceméně stačila přirozená obnova. Pak jednotlivé části Alexandrovy říše se víceméně vrátily k modelu, podle kterého to tam fungovalo předtím, Řecko, Egypt, Seleukovci.
    U Říma se nedá mluvit o jednom modelu, jiný byl na počátku republiky, jiný za Caesara, jiný za vrcholu císařství a jiný v době svého rozpadu. ale pokud bychom se soustředili na hospodářský vývoj, tak přechod od otrokářské síly k síle nejdřív nájemné a pak vázané k půdě byl daný samozřejmě především ukončením výbojů a tím pádem koncem přílivu otroků. To je ovšem jen jedna stránka, druhá, poněkud z ranku "politické ekonomie" :), byla ta, že navzdory přídělům půdy svobodným občanům se vždycky našla cesta ke spekulacím či otevřenému skupování půdy pod cenou, vytvářely se latifundie, zárodky pozdějších feudálních jednotek, které patřily jednomu člověku/rodu, na které musel pracovat zárodek pozdějšího nevolníka. Jak říkám, ten posun od otroctví k nevolnictví byl hospodářko-politický, ne morální.
    Pokud se někdo snad vymanil z otroctví ve smyslu nějaké revoluce či povstání, tak to nevedlo ke změně systému, ale když takový člověk či skupina přišel někam, kde se usadil, tak tam začal uplatňovat stejný systém jako ten, ze kterého se osvobodil, protože by to ani jinak nebylo možné.
    Osvobozený otrok nerovná se nový demokrat, to je zásadní problém, na který se v podobných situacích naráží. Ten, kdo nezná nic jiného a nikdy to nepoznal, těžko začne budovat něco lepšího a jiného, a často ani nemůže i kdyby chtěl, protože mu to prostě podmínky nedovolí. Jak moc tenhle vývoj chápe Martin, to samozřejmě netuším. V reálu by patrně došlo plus mínus k tomu, co popisuje beleg, z části otroků by se vytvořily loupeživé bandy, která by braly bohatým i chudým rovným dílem (což se stávalo jak v Římě, tak i ve Spojených státech po konci občanské války - tam už ale přece jen byla situace jiná, takže se to nakonec ustálilo), část by prostě pomřela, protože jestli hospodářský systém v oblasti byl postavený na práci otroků, kteří obdělávají pole, tak kdo je bude obdělávat, když oni jdou za svou osvoboditelkou. Pokud autor bude chtít, tak samozřejmě všichni osvobození budou žít v míru a harmonii a nikdo nebude nikomu ubližovat, ale podle mě by se to v reálu nestalo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    P. S. Nejsem proti revoluci úplně vždy a za všech okolností, někdy je to prostě třeba nakopnout (už jenom proto, aby si ti nahoře nemysleli, že mají všechno doživotně jisté). Přes všechny hrůzy a vládu teroru jsem třeba pořád zastáncem Francouzské revoluce. Jenže to byla revoluce, kterou dělali Francouzi ve Francii. Problém to začal být, když tu revoluci začali vyvážet. Třeba do Lombardie a dalších částí Itálie, oficiálně pod vlajkou osvobození italského lidu, v reálu sever Itálie prakticky vybílili, aby zaplnili prázdnou státní pokladnu...
  • JoserJoser persona non grata
    @Tyrion Lannister Jo no, tohle mě baví

  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Joser Jako upřímně lituji, že v tom Peter musí stále hrát, protože i on je smutný z toho, jak zdebilněli Tyriona
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27
    flanker.27 napsal(a):

    P. S. Nejsem proti revoluci úplně vždy a za všech okolností, někdy je to prostě třeba nakopnout (už jenom proto, aby si ti nahoře nemysleli, že mají všechno doživotně jisté). Přes všechny hrůzy a vládu teroru jsem třeba pořád zastáncem Francouzské revoluce. Jenže to byla revoluce, kterou dělali Francouzi ve Francii. Problém to začal být, když tu revoluci začali vyvážet. Třeba do Lombardie a dalších částí Itálie, oficiálně pod vlajkou osvobození italského lidu, v reálu sever Itálie prakticky vybílili, aby zaplnili prázdnou státní pokladnu...

    Já taky netvrdím, že je Daenerys dokonála (TEAM STANNIS!!!!) právě naopak je to naivní kráva (a ano uznávám, že i v knihách, i když je to v seriálu horší) Jenomže pořád je rozdíl mezi tím být naivní král a mezi levelem Aerys, Euron, Ramsay, Viserys, Joffrey a jak si ty sám napsal tuhle změnu prostě seriál vůbec nezvládl.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Tyrion Lannister To jsem odhadoval podle reakcí. V tom to asi bude. Naivní idealisté (či naivní krávy), kteří myslí, že zachraňují lidstvo, nadělají často víc škody než pragmatičtí autokrati, a proto jsem byl od začátku na Dany alergický.
  • Petice dost vystihuje postupnou debilizaci a infantilitu lidí. To je jak válet se s řevem před hračkárnou.....
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Manfred No když začnou v hračkárně prodávat zbraně místo hraček... :twisted:
  • Tyrion Lannister napsal(a):

    @Joser Jako upřímně lituji, že v tom Peter musí stále hrát, protože i on je smutný z toho, jak zdebilněli Tyriona

    Fakt to někde napsal/řekl..? Teda měl by.. ale nechce se mi tomu věřit že to nemají nějak pod smlouvou, šířit "dobré jméno seriálu" nebo tak něco.
  • flanker.27 napsal(a):

    @Tyrion Lannister To jsem odhadoval podle reakcí. V tom to asi bude. Naivní idealisté (či naivní krávy), kteří myslí, že zachraňují lidstvo, nadělají často víc škody než pragmatičtí autokrati, a proto jsem byl od začátku na Dany alergický.

    Myslím že se Tyrion snažil napsat že naivní kráva je lepší než sociopatický tyran (a že nám jich Martin naservíroval). Nejlepší král by byl tedy Tywin. Stannis je až příliš "padni-komu-padni" a to zároveň vidím rozdíl v použití draka k popravě vs. rituálnímu upálení. Nemám rád náboženský fanatiky.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @sfik Já zas ještě dokážu spíš pochopit cílenou popravu jednotlivce (tam byl problém spíš způsob popravy než poprava samotná) oproti plošné likvidaci anonymních lidí, aneb Stalinova statistika.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.