Hra o trůny - 8. série - Ice & Fire

upraveno 29. dubna 2019 v 8. řada
imageHra o trůny - 8. série - Ice & Fire

Po roční pauze je tu poslední řada…

Číst celý článek zde


1111214161729

Komentáře

  • @sfik Díky, to jsem nevěděl.
    Jinak myslím, že při boji s drakem je celkem jedno, kde se vojsko shromáždí, pokud se drží po hromadě. K minimalizování ztrát by bylo potřeba se rozptýlit, což by ve městě šlo, ovšem před hradbami s nepřátelskou armádou na dohled je to holý nesmysl.
    Vážně nechápu, proč na tom lezení před hradby tak trvají. Někdo tvrdí, že bitva v poli je divácky atraktivnější než obléhání, což si vzhledem k oběma bitvám v LOTRovi dovolím označit za blbost.
  • v historie písně ty draky nejlíp vyeřšili v Dorne. Vždycky zalezli aby nebylo koho pálit :D
  • sfik napsal(a):

    @Borůvka Myslím že bitva u Courtrai aka bitva zlatých ostruh. Tam byli vlámové sešikovaní před hradbami.

    image

    No, ale nebyli tam sešikovaní tak blbě, jako zlaté společenstvo..
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Taky bych připomněl, že Vlámové obléhali hrad obsazený Francouzi, proto byli v poli.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27 Aby Francouzi neprolomili obležení toho hradu?
  • Ještě bych chtěla podotknout, že pokud jsou ty leaky pravdivé - a podle všeho bohužel pravdivé jsou - tak se tvůrci můžou definitivně rozloučit i s tím, že Hra o trůny měla pověst feministického seriálu. Nechápu tvůrce. Jediný důvod, proč dali Yaru, Sansu a především Cersei do pozice moci bylo právě to, že chtěli tuhle pověst získat. A pak udělají co? Yaru už neuvidíme, i když to měla být ona, kdo zabije Eurona, když už to nebyl Theon. Sansa pomalu tvrdí, že je dobře, že byla mlácená a znásilněná, protože podle představ D a D to utužuje charakter - charakter ženy, která nezabije někoho, koho sama odsoudí k smrti, a okamžitě vykecá tajemství, které její otec držel pomalu dvě desetiletí. Cersei umře v pláči jako malá holka. Brienne brečí - kvůli chlapovi, co za to vážně nestál. Danerys zahodila sedm sérií vývoje a prostě z ní museli udělat hysterickou magorku, kterou je nutné odkráglovat. Bravo!

    Jako ráda bych viděla, že se D a D jejich neumětelství nebo trolování a to, že z osobních důvodů seriál uspěchali, vymstí. I herci víceméně už otevřeně říkají, jak je konec seriálu hrozný. Bohužel jakákoliv kritika (a že jí ještě bude hodně) se jich nedotkne a už se těší na svoje prachy od Disney. Lucas Film už se určitě těší na jejich nihilismus, který do světa Hvězdných válek vůbec nepatří.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00 Imho jediná naděje je, že se Rise of Skywalker těžce nepovede, takže donutí Lucasfilm přehodnotit některé věci. U té jejich trilogie (Stará republika) bych doufal, že se budou držet nějaké předlohy, ale to by jim nesměla sláva stoupnout do hlavy
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00 Jinak s tím feminismem naprosto souhlasím, přitom je to jedno z velkýc témat knihy (Martin sám přiznal, že Arya je slepencem několika žen z feministických hnutí 80. let). Vyškrtnou Dorne nejvíce feministická věc celých knih, vůbec nezmíní jaký tam je nastupnictví z několika šlechtičen udělají šlechtice (viz Oberynův příjezd). A samozřejmě úplně ignorování Arianne Martell - ženy, která bojuje za to, aby nebyla odsunuta ve prospěch svého mužského sourozence.
    Prostě síla.
  • Jediné co jsem říkal že to možné je :) to že tuto myšlenku nedotáhli je jiná. . U courtrai měli sice posádku hradu v zádech, ale myslím že tu si hlídala záloha, která je i na mapce namalovaná. Měli tam potůček a tuším že kopali překážky aby si tam fr. koně zlámaly hnáty.
  • Myslím, že s Daenerys je to tak, že kdo chce vidět, vidí už dávno, kdo nechce vidět, nevidí a ani nikdy neuvidí :-D. Ale přesto: zkuste se na Dany podívat očima otrokářského pána, který měl otroky prostě proto, že žil ve společnosti, ve které to bylo po tisíce let naprosto běžné, který se celý život choval ke svým otrokům slušně a měl je v rámci poměrů rád, který se o ně staral a kterému pak Dany ukřižuje syna v odvetu za něco, na čem se tenhle pán ani jeho rodina vůbec nepodíleli. Zkuste to … jen na chviličku 8-)
    Pokud jde o to, že už si Dany prožila horší. Co když ji celou dobu držela nad vodou myšlenka, že usedne na Železný trůn, byl to motor celého jejího bytí? A co když je pro ni nejhorší věcí na světě zjištění, že ji lid Západozemí nevítá s láskou a otevřenou náručí, jak jí celé dětství říkali, potažmo dokonce zjištění, že Železný trůn nejspíš nezíská nebo na něj minimálně nemá nárok? To se vám zdá tak nelogické?
    Nevidím smysl v tom srovnávat Dany s jinými postavami. Nejde přeci říkat, že někdo je dobrý jen proto, že jiní jsou horší nebo stejně špatní. Ostatně to, že - aspoň podle mne - v seriálu není nikdo jen kladný, je jedno z jeho mála pozitiv. Vždyť život takový je. Tak proč tak zoufale chcete mít Dany za superklaďačku?
    Dany je samozvaný spasitel, osoba přesvědčená o vlastní jedinečnosti, výlučnosti. Nebo snad chcete říct, že ne? Už tohle samo o sobě ji podle mého názoru ze hry o trůn diskvalifikuje. Bez ohledu na jakékoliv její činy. Samozvaní spasitelé jsou svým založením ti největší škůdci lidstva, dostanou-li se k moci. Jsou totiž přesvědčeni, že všechno dělají správně, jakýkoliv jejich čin se dá ospravedlnit vyšším cílem, kterým je většinou to, že mají ve své nekonečné dobrotě vládnout celému světu. Nebo aspoň Západozemí.
    A konečně to oslavované osvobození otroků. Opravdu si myslíte, že tak "pomohla lidem"? Představte si stát, který je založený na otrokářském ekonomickém systému. Otroci jsou přitom zřejmě povětšinou cizinci, tedy osoby, které v tom státu nemají žádné kořeny, příbuzné, nemají k němu vztah. Dá se předpokládat, že v takovém systému neexistují svobodní rolníci, řemeslníci, drobní obchodníci. A do toho přijde Dany a ze dne na den zruší otroctví. Můj názor, co by se stalo: představa, že by se vztah pán - otrok proměnil ve vztah zaměstnavatel - zaměstnanec je totálně nereálná. Za tak krátký čas by se otrok nezbavil nenávisti vůči pánu a pán otrokářských způsobů. Vedlo by to jen k eskalaci násilí (což ostatně bylo v seriálu ukázáno). O náhle svobodné otroky by se najednou nikdo nestaral, to znamená, že by je nikdo neživil, neorganizoval, neléčil, nešatil. Ti, kteří by se chtěli vrátit do svých domovů, by po cestě umřeli, protože by byli bez prostředků, navíc by jich najednou putovali tisíce, takže by zahltili dopravu, služby. Další stovky by v opojení z nabyté svobody a v domnění, že můžou, protože Dany, napadali bývalé pány, rabovali by majetek, vyvolávali pouliční nepokoje. Vznikly by nepochybně loupeživé tlupy, které by terorizovaly venkov, protože by to byl momentálně nejsnazší způsob obživy. Pokud by se propuštění shromáždili ve velkém počtu na jednom místě (jako že asi ano), šířily by se z nedostatku hygieny nemoci, nejspíš i ty nejhorší a nejvíc nakažlivé, typicky mor (ostatně viz kniha). Zároveň by došlo k dramatickému omezení jakékoliv obchodní činnosti, řemesel, výroby, produkce potravin. Páni by to totiž neuměli (navíc by jich bylo málo), propuštění otroci by se na to v zásadní většině vykašlali. Zřejmě by úplně ustaly obchodní styky s okolím, výměna zboží, vždyť který kupec by jezdil do tak nestabilního a nebezpečného místa. Zrušení otroctví ve výlučně otrokářské ekonomice je jistě dobrá idea. Pokud by to ale nemělo skončit kolapsem společnosti, muselo by se to dít velmi pozvolně, organizovaně, připravovaně. Proces, který by měl trvat roky, spíše desítky let. Daenerys u mne je nezodpovědný sociální experimentátor.
    Jasně, že způsob, jakým seriál zdůrazňuje povahu Daenerys (záměrně nepíši "ukazuje", protože to podle mne ukazuje už od začátku nebo minimálně od chvíle, kdy získala moc) je zkratkovitý, málo uvěřitelný. Ano, mělo to být ukázané mnohem víc postupně, způsobem jakým třeba píše Dreamer. Nic to ale nemění na tom, že Dany taková prostě je, byla a dřív nebo později by se "v plné parádě" tak jako tak projevila. Zároveň ale musím říct, že seriál se takto přeci chová ke všem postavám a dějovým linkám. Vše se děje v jakési časově, charakterově i místně neuvěřitelné zkratce. Co byste ale chtěli? Seriál je točený pro peníze, tudíž pro mainstreamového diváka, který chce mezi dvěma hrstmi popcornu konzumovat GoT. Ten seriál není cílený na čtenáře knih, na lidi, kteří si o Písni deset let píší, na lidi, kteří přemýšlí o pozadí toho, co vidí. Minimálně poslední dvě série jsou z pohledu scénáristických nesmyslů natočené přesně v úrovni klasického hollywoodského trháku, tudíž zjevně tak, jak jsou pojídači hamburgrů zvyklý a jak se jim to nepochybně líbí.
    Tak teď si na nose poposuňte růžové brýle a napište mi, jak jsem úplně vedle :-D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Beleg
    Myslím, že s Daenerys je to tak, že kdo chce vidět, vidí už dávno, kdo nechce vidět, nevidí a ani nikdy neuvidí . Ale přesto: zkuste se na Dany podívat očima otrokářského pána, který měl otroky prostě proto, že žil ve společnosti, ve které to bylo po tisíce let naprosto běžné, který se celý život choval ke svým otrokům slušně a měl je v rámci poměrů rád, který se o ně staral a kterému pak Dany ukřižuje syna v odvetu za něco, na čem se tenhle pán ani jeho rodina vůbec nepodíleli. Zkuste to … jen na chviličku
    Když se kácí les padají třísky. Krom toho si nemyslím, že chovat se slušně k otrokům byl zas tak běžný jev, jak bychom si představovali. Zkus se vžít do toho, když s tebou někdo zachází jako s věcí 8-)
    Pokud jde o to, že už si Dany prožila horší. Co když ji celou dobu držela nad vodou myšlenka, že usedne na Železný trůn, byl to motor celého jejího bytí? A co když je pro ni nejhorší věcí na světě zjištění, že ji lid Západozemí nevítá s láskou a otevřenou náručí, jak jí celé dětství říkali, potažmo dokonce zjištění, že Železný trůn nejspíš nezíská nebo na něj minimálně nemá nárok? To se vám zdá tak nelogické?
    Kde je tohle naznačeno, řečeno nebo kdo si to o ní myslí, že Železný trůn je motorem celého jejího bytí? Pokud ano proč strávila 90% seriálu v zálivu otrokářů. Tohle je naprostá hovadina, doslova každá postava v sérii se zajímá o Železný trůn více než Daenerys už jenom z geografických důvodů. Pokud by byla tak posedla Železným trůnem jela by na Západ už dávno
    O náhle svobodné otroky by se najednou nikdo nestaral, to znamená, že by je nikdo neživil, neorganizoval, neléčil, nešatil. Ti, kteří by se chtěli vrátit do svých domovů, by po cestě umřeli, protože by byli bez prostředků, navíc by jich najednou putovali tisíce, takže by zahltili dopravu, služby. Další stovky by v opojení z nabyté svobody a v domnění, že můžou, protože Dany, napadali bývalé pány, rabovali by majetek, vyvolávali pouliční nepokoje. Vznikly by nepochybně loupeživé tlupy, které by terorizovaly venkov, protože by to byl momentálně nejsnazší způsob obživy. Pokud by se propuštění shromáždili ve velkém počtu na jednom místě (jako že asi ano), šířily by se z nedostatku hygieny nemoci, nejspíš i ty nejhorší a nejvíc nakažlivé, typicky mor (ostatně viz kniha). Zároveň by došlo k dramatickému omezení jakékoliv obchodní činnosti, řemesel, výroby, produkce potravin. Páni by to totiž neuměli (navíc by jich bylo málo), propuštění otroci by se na to v zásadní většině vykašlali. Zřejmě by úplně ustaly obchodní styky s okolím, výměna zboží, vždyť který kupec by jezdil do tak nestabilního a nebezpečného místa. Zrušení otroctví ve výlučně otrokářské ekonomice je jistě dobrá idea. Pokud by to ale nemělo skončit kolapsem společnosti, muselo by se to dít velmi pozvolně, organizovaně, připravovaně. Proces, který by měl trvat roky, spíše desítky let. Daenerys u mne je nezodpovědný sociální experimentátor.
    Vzhledem k určitému historickému vývoji bych nutně rozpad otrokářské společnosti neviděl nezbytně jako negativní. Pád Říma byl ve své době taky považován za katastrofu, ale přesto silně pochybuji, že bychom byli dneska tam kde jsme, kdyby k tomu nedošlo.
    Z bývalých otroků by se stali rolníci jako v západozemí (jakož se to ostatně dělo v germánských státech západní Evropy), což je pomalý krůček k feudalizaci na úrovni západozemí atd atd. A bohužel nezbytnou součástí pokroku jsou mrtvoly, taková už je lidská povaha.
    A co když je pro ni nejhorší věcí na světě zjištění, že ji lid Západozemí nevítá s láskou a otevřenou náručí, jak jí celé dětství říkali, potažmo dokonce zjištění, že Železný trůn nejspíš nezíská nebo na něj minimálně nemá nárok?
    1) Za druhý Daenerys byla vždy skeptická ke všem nesmyslům, co jí Viserys nakukal 2) To že ji nikdo nevítá není realita. Díky Jonovi má Sever a Údolí, Železné ostrovy už byly znovu dobyt v jejím jménu a nový Princ Dorne odpřísahl věrnost. Říční lordi, Bouřliví lordi a lordi Roviny jsou natolik zmasakrování a v seriálu Irelevatní, že o ně bych se moc nezajímal a Cersei má žoldáky a Západní krajiny. Jak já to vidím tak čtyři se sedmi království jsou s ní, takže mít hysterák z toho, že ji nikdo nevítá nedává moc smysl.
    Jasně, že způsob, jakým seriál zdůrazňuje povahu Daenerys (záměrně nepíši "ukazuje", protože to podle mne ukazuje už od začátku nebo minimálně od chvíle, kdy získala moc) je zkratkovitý, málo uvěřitelný. Ano, mělo to být ukázané mnohem víc postupně, způsobem jakým třeba píše Dreamer. Nic to ale nemění na tom, že Dany taková prostě je, byla a dřív nebo později by se "v plné parádě" tak jako tak projevila. Zároveň ale musím říct, že seriál se takto přeci chová ke všem postavám a dějovým linkám. Vše se děje v jakési časově, charakterově i místně neuvěřitelné zkratce. Co byste ale chtěli? Seriál je točený pro peníze, tudíž pro mainstreamového diváka, který chce mezi dvěma hrstmi popcornu konzumovat
    Nic co jsme viděli v téhle sérii neospravedlňuje mainstreamový divák atd. Čert ví, že Zdeněk Troška taky má mainstreamového diváka plnou hubu a točí s-ačky. Jakkoliv mám averzi k 5 a 6 sérii tak to pořád bylo lepší než 7 a 8 a proto měli zůstat u formtáu 10 epizod na sérii až do konce a bylo by vymalováno.
    A seriál se doteď prohlašuje za adaptaci knih, takže nějaká alespoň tematická/myšlenková věrnost by tam být měla. Jenomže DD řeli všemi fuck it
  • Už prý je někde petice pro HBO za remake osmé sezóny :-D
  • @Tyrion Lannister
    1) záleží na velikosti těch třísek. Pokud lítání třísek = aplikace principu kolektivní viny, je to podle mne špatně a moc špatně. Opravdu nerozumím tomu, jak tohle můžeš obhajovat.
    2) no já to tak chápu. Že Dany jde celou dobu o Železný trůn. Nebo o co jí teda jde? O putování po světě a osvobozování otroků?
    3) já nepsal o zrušení otroctví obecně. Proti tomu rozhodně nic nemám. Psal jsem o zrušení otroctví ze dne na den. Ten příklad s Římem je tudíž úplně vedle.
    4) Dany nikdo nevítá. Byla zatím jen na Severu a tam se setkala s dost mrazivým přijetím. Jo, vlastně jsem ještě zapomněl, že zabila dost Zápaďanů a obyvatel Roviny, příbuzní padlých ji jistě budou taky milovat. O tom, že jí (ostatně možná dost účelově) politická reprezentace v některých částech Západozemí vyslovila podporu, jsem nemluvil.
  • @Beleg tak znova, to že je Daenerys mrchcha/magor by nikomu nevadilo, kdyby to bylo dobře napsané ;-)

  • upraveno 16. května 2019
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Kde je tohle naznačeno, řečeno nebo kdo si to o ní myslí, že Železný trůn je motorem celého jejího bytí? Pokud ano proč strávila 90% seriálu v zálivu otrokářů. Tohle je naprostá hovadina, doslova každá postava v sérii se zajímá o Železný trůn více než Daenerys už jenom z geografických důvodů. Pokud by byla tak posedla Železným trůnem jela by na Západ už dávno

    Říká to už od konce první série. V Zálivu strávila tolik času, jelikož, nemajíc peníze k zakoupení armády, se rozhodla armádu prostě ukrást a prodávající povraždit. Jistě, zrušila otroctví atd., jenže právě kvůli tomu zůstala v Meerenu, aby uklidila ten bordel, co sama způsobila. Krom toho, ve druhé epizodě tvrdí Sanse, že Železný trůn byl jejím cílem "po celý její život".
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Pád Říma byl ve své době taky považován za katastrofu, ale přesto silně pochybuji, že bychom byli dneska tam kde jsme, kdyby k tomu nedošlo.

    To bychom nebyli ani bez obou světových válek, a přece neřeknu, že byly ve své podstatě dobré.
  • @Borůvka už jen že jsi schopný napsat že lze člověka prodat a koupit znamená že je něco špatně s tebou.. :D každopádně ona dala Neposkvrněným šanci odejít. Byla to jejich volba že s ní odešli z Astaporu.
  • @Borůvka To je sice hezké, že to najednou tvrdí Sanse, ale samozřejmě je to blbost a další příklad toho, že D a D přepisují cokoliv, co se jim zrovna nehodí. I v seriálu to byl celoživotní sen jejího bratra, ne její. O trůn jí začalo jít až po tom, co si myslela, že je poslední z rodu.
  • Tyrion Lannister napsal(a):

    @svoa00 Jinak s tím feminismem naprosto souhlasím, přitom je to jedno z velkýc témat knihy (Martin sám přiznal, že Arya je slepencem několika žen z feministických hnutí 80. let). Vyškrtnou Dorne nejvíce feministická věc celých knih, vůbec nezmíní jaký tam je nastupnictví z několika šlechtičen udělají šlechtice (viz Oberynův příjezd). A samozřejmě úplně ignorování Arianne Martell - ženy, která bojuje za to, aby nebyla odsunuta ve prospěch svého mužského sourozence.
    Prostě síla.

    Jo, úplně jsem zapomněla, jak si v seriálu poradili s Ellarií a jejími dcerami, to je taky katastrofa. Už u páté série jsem říkala, že nechápu, proč v seriálu není radši Arianne, ta měla mnohem větší potenciál. Taky se vykašlali na nemrtvou Catelyn, ale určitě jim přišlo zajímavější, aby Jaime tři série dělal Cersei děvku.
  • upraveno 16. května 2019
    Jinak mě napadlo, že podle leaků už neuvidíme ani Edmura Tullyho. Pravděpodobně je teda pořád zavřený ve Dvojčatech jenom s Freyskými ženami :D (hele, musím si z toho přece dělat srandu)
  • @svoa00 ani bych se nedivil, kdyby se na tom velkém koncilu, o kterém hovoří leaky, Edmure objevil. A nikdo by nijak neřešil, jak se tam vzal. Viz Melisandra.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. května 2019
    Tyrion Lannister napsal(a):

    @flanker.27 Aby Francouzi neprolomili obležení toho hradu?

    To byl vlastně cíl Francouzů, proto s útokem tak pospíchali. Dokonce v průběhu bitvy francouzská obležená posádka vyrazila k výpadu, aby podpořila rytíře, ale neúspěšně, Vlámové na to měli připravený odřad, který je zatlačil zpátky.
    Podotýkám, že tohle byla jednaz bitev kterou rozhodlo právě vhodné využití terénu, o dva roky později se Vlámové s Francouzi střetli znovu, a to je Francouzi prakticky zadupali do země.
    sfik napsal(a):

    Jediné co jsem říkal že to možné je :) to že tuto myšlenku nedotáhli je jiná. . U courtrai měli sice posádku hradu v zádech, ale myslím že tu si hlídala záloha, která je i na mapce namalovaná. Měli tam potůček a tuším že kopali překážky aby si tam fr. koně zlámaly hnáty.


    Oni Francouzi si to i uvědomovali, proto se jejich pěchota pokusila ty příkopy zarovnat a zasypat hatěmi, aby to měla jízda snazší, ale Vlámové si to hlídali a vytlačili je. Tady je vidět, že i ve středověku, pokud šlo o válečné umění, se bojovalo poměrně moderně, resp. minimálně se chápalo, že je třeba vhodný terén, a pokud není, jeho úprava a tak dále.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Když se kácí les padají třísky. Krom toho si nemyslím, že chovat se slušně k otrokům byl zas tak běžný jev, jak bychom si představovali. Zkus se vžít do toho, když s tebou někdo zachází jako s věcí 8-)

    Létáním třísek se omlouvají všechny přehmaty (naše, např. to nazveme "nevyhnutelné vedlejší škody", zatímco u protivníků je to např. bezskrupulózní bombardování civilistů" :) ). Ti otroci by asi nic jiného neznali. V době, kdy bylo otrokářství běžné např. Řecku či Římě, tak ti otroci, co byli odjinud, taky věděli, že doma otroky chovají taky. A změna společenského zřízení (k feudalismu, tedy ne o moc lepší, ba často i horší) byla na staletí, jak to umožnily a dovolily hospodářské proměny, ne na lusknutí prstem mocné osvoboditelky.
    Ze stejného důvodu nefunguje vývoz demokracie tam, kde netuší, co to demokracie je. Kdyby stačilo jen přijít a říct "Iráčane/Afghánče/Libyjče, jsi svobodný, tak netrvá válka v Afghánu 18 let, na středním východě nebude plno bojůvek od té doby, co byl svržen Saddám, Libye by nebyla zemí s nejméně dvěma vládami a tak dále.
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Kde je tohle naznačeno, řečeno nebo kdo si to o ní myslí, že Železný trůn je motorem celého jejího bytí? Pokud ano proč strávila 90% seriálu v zálivu otrokářů. Tohle je naprostá hovadina, doslova každá postava v sérii se zajímá o Železný trůn více než Daenerys už jenom z geografických důvodů. Pokud by byla tak posedla Železným trůnem jela by na Západ už dávno

    Dany dlouho dávala dohromady síly, draci museli vyrůst, potřebovala lodě, základnu, a taky, jak její fandové říkali, nějaké to město na zkoušku. :)
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Vzhledem k určitému historickému vývoji bych nutně rozpad otrokářské společnosti neviděl nezbytně jako negativní. Pád Říma byl ve své době taky považován za katastrofu, ale přesto silně pochybuji, že bychom byli dneska tam kde jsme, kdyby k tomu nedošlo.
    Z bývalých otroků by se stali rolníci jako v západozemí (jakož se to ostatně dělo v germánských státech západní Evropy), což je pomalý krůček k feudalizaci na úrovni západozemí atd atd. A bohužel nezbytnou součástí pokroku jsou mrtvoly, taková už je lidská povaha.

    Viz výše, tohle trvalo staletí a i když otroci přestali hrát rozhodující roli ve výrobním procesu (díky hospodářským změnám, ne morálnímu posunu), otroctví přetrvávalo ještě dlouho dlouho, dokonce zažilo i obrodu v době zámořských objevů a první kolonizace. Postavení středověkého nevolníka se od starověkého otroka moc nelišilo, císař Trajánus dokonce zavedl zákony, které otrokům přiznaly určitá práva, zakazovaly jejich zabití atd. Naproti tomu středověký nevolník neměl práva prakticky žádná, a i svobodný měšťan na tom byl hůř než šlechta, měli rozdílná práva před soudem, v nabývání majetku, zastávání úřadů atd. Zase, tohle byl proces na vlastně tisíce let, to se nedá přeskočit revolucí. Ne že by nebyly v historii povstání otroků, ale ty nebyly vedené nějakou snahou o změnu systému jako takového a pokud takové povstání alespoň částečně uspělo, tak nevedlo k založení nějaké svobodné společnosti. Idealismem se svět nezmění, pokud tomu neodpovídají mnohem širší ekonomické podmínky.
    Tyrion Lannister napsal(a):

    1) Za druhý Daenerys byla vždy skeptická ke všem nesmyslům, co jí Viserys nakukal 2) To že ji nikdo nevítá není realita. Díky Jonovi má Sever a Údolí, Železné ostrovy už byly znovu dobyt v jejím jménu a nový Princ Dorne odpřísahl věrnost. Říční lordi, Bouřliví lordi a lordi Roviny jsou natolik zmasakrování a v seriálu Irelevatní, že o ně bych se moc nezajímal a Cersei má žoldáky a Západní krajiny. Jak já to vidím tak čtyři se sedmi království jsou s ní, takže mít hysterák z toho, že ji nikdo nevítá nedává moc smysl.

    Tak že Robert je uchvatitel, že Starkové jsou zrádci, že Západozemí na ně čeká s otevřenou náručí, tomu Dany věřila ještě v Tanci.
    Tyrion Lannister napsal(a):

    A seriál se doteď prohlašuje za adaptaci knih, takže nějaká alespoň tematická/myšlenková věrnost by tam být měla. Jenomže DD řeli všemi fuck it

    Možná se za ní prohlašuje, ale nejpozději od druhé série už není adaptací, přinejlepším volným převyprávěním, přinejhorším neumětelskou napodobeninou.
  • @Dreamer Věřím Ti, že Ty bys to akceptovala. Ale nepochybuji, že standardní fanoušek Dany by to nikdy nepřijal, ať už by to bylo podáno jakkoliv.
  • @svoa00 Hm, a od kdy si myslela, že je poslední z roku :-) ?
  • @sfik No ale Dany tu armádu, respektive její část, původně taky chtěla koupit, ne :-D ? Možná to tak bylo jen v knihách, to teď nevím.
  • @Beleg Uh, od doby, co umřel její bratr. Daaah. Chápu, že tě baví takhle odporovat, ale používej aspoň pořádné argumenty.
  • upraveno 16. května 2019
    @Beleg většina fanoušků se smířila s popravou Neda i s Rudou svatbou, kde jim pomřela půlka oblíbených postav, protože ty věci dávaly smysl a budovaly se pěkně dlouho. Byly to taky zvraty, ale ten rozdíl mezi těmito událostmi a tím, co předvádějí v poslední sérii je natolik patrný, že si mnohdy všimne i bájný "obyčejný" divák, proto ta smršť hejtu kolem. Myslím, že dobře napsanou linku Dany a její přerod v záporáka poctivě budovaný aspoň celou šestou a sedmou sérii, by naprostá většina diváků vzala v pohodě :-)
  • upraveno 16. května 2019
    Jinak celá ta diskuze se ubírá blbým směrem. Pokud je to, co Martin plánuje s Dany, jít v taťkových šlépějích, tak to už rozhodně musí začít být znát ve Vichrech. Problém, co s tím většina lidí, myslím, má, je to, že její příběh je pak zbytečný. Další z pošahaných Targaryenů. Prostě v tom musí být něco víc. Upozorňuju jenom, že Martin je sice kruťas, ale není nihista. Jestli tu někdo s vážnou tváří chce tvrdit, že to, co z ní udělali v posledním díle, je logický vývoj, tak sorry, ztratili jste soudnost.

    image
    image
    image
  • JoserJoser persona non grata
    @svoa00
    Na Sněmu, má tam být společně se Sansou, Robinem Arrynem, Ašou, Tyrionem, Gendrym a bezejmenným princem z Dorne


    @Qarro Volentin
    To ne, ale Drogon roztaví Železný trůn a pak s umírající nebo mrtvou Dany odletí neznámo kam. Protože někteří herci točili vícero verzí některých svých scén, je tady i možnost, že nebude úplně jasné, zda je opravdu mrtvá. Celé Západozemí se pak má Drogonova návratu děsit a tak se ho pokusí najít a zabít


    Také už je jasné, že Královská rada bude ve skutečnosti Malou radou ve složení Tyrion- pobočník, Sam- velmistr, Davos- velitel královské flotily, Bronn, jenž bude odměněn Vysokou zahradou- královský pokladník a Brienne- lady velitelka Královské gardy, z Podricka bude rytíř gardy, ostatní funkce nejsou obsazeny a Tyrion hledá vhodné kandidáty.
  • @Dreamer Tak nevím, nemám dost informací, abych mohl říct, že nemáš pravdu. Diváků, kteří se dívají na GoT a přitom nečetli knížky, znám tak do třiceti, uznávám, že to není žádný reprezentativní vzorek. Nicméně fanoušci Dany, kteří v téhle skupině jsou, jsou opravdu mírně fanatičtí :-). Dokonce bych to přímo řekl tak, že Dany má fanoušky, zatímco třeba Ned nebo Rob fanoušky v pravém smyslu neměli. Ale to je asi jedno, úplně kdesi na začátku jsem jenom chtěl říct, že Dany je podle mne celou dobu stejná. Je to můj názor, myslím, že jsem ho podpořil argumenty dost, a samozřejmě ho nikomu nevnucuju :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.