Hra o trůny - 8. série - Ice & Fire

upraveno 29. dubna 2019 v 8. řada
imageHra o trůny - 8. série - Ice & Fire

Po roční pauze je tu poslední řada…

Číst celý článek zde


2456729

Komentáře

  • Joser napsal(a):

    @naked.in.rain Jako že NK natáhne bačkory už takhle zkraje se docela hodně spekulovalo už nějakou dobu, já pitomec tomu nechtěl věřit. No měl jsem. A s čím má přijít scénář?

    Joo, já jsem to taky četl, ale pořád jsem čekal, že NK zůstane na konec...

    Jinak scénář pěkně nastíněný, mě některé leaky/teorie smysl nedávaly, tak jsem si je nechtěl připouštět. Ale říkal jsem v diskuzi pod natáčením 8. série, že o tomto díle se povedou velké debaty...
  • upraveno 29. dubna 2019
    No, jako všechny ostatní mě zklamal Noční král. Protože seriál celou dobu tvrdí, že hrozba nemrtvých je důležitější než politické hrátky a najednou bude závěr seriál patřit jenom těm politickým hrátkám. Ale tak uvidíme, třeba z toho ještě vykřešou nějaké solidní drama. Arya mi nevadila, spíš jsem překvapená, jak málo toho se svými schopnostmi dělá Bran. Mohl se převtělit do draka. Třeba.
  • to že byl díl ve tmě, spousta blbostí v postavení armády (Dothraci, falanga s metrovými rozestupy, katapulty, všichni před hrad) bych ještě se zavřenýma očima dal, ale proč celou dobu dělají z nemrtvých hrozbu a zbaví se jich po jedné bitvě a nechají si Cersei jako finále :wall:
  • @Thanatos protože Cersei>Noční Král. Alespoň v něčem se s těmi nýmandy shodnu :)
  • upraveno 29. dubna 2019
    O čo, že Cersei prekoná všetkými očakávanú Valonqar kliatbu v obrovskom empowerment momente? :wall:
  • upraveno 29. dubna 2019
    Já to říkala! :D Já to říkala, že ty krypty jsou blbý nápad! A teď mám škodolibou radost :dance: akorát mě mrzí, že nebylo cameo Seana Beana. To by teprv bylo něco.

    A líbilo se mi to.
    Teda, líbilo se mi to jako epizoda. Nelíbí se mi to jako završení dějové linky bílých chodců, ale samostatně posazené mimo fakt, že bude ještě následovat "vedlejší dějová linka", jsem spokojená:

    Theon - ten jeho naivní rozběh jsem si vyložila jako demostraci toho, že konečně jednou neutek, a tím se "napravil" či jak lépe to říct.
    Líbil se mi taky moment Tyriona a Sansy v kryptách, fakt jsem si myslela, že je dostanou.
    Mel byla super mystická, čarodějná a "účel naplňující".
    Nepochopila jsem, co to Arya nacvičovala v té knihovně. To bylo zbytečně zdlouhavé. Jakože nakonec jich tam asi bylo až moc, ale... fakt dlouhá část.
    Bitvě draků ještě vytknu, že bylo dost těžké se orientovat, který je který.

    Nicméně, co se kontextu týče, pořád trochu doufám, že se to nějak "spraví". Třebaže nakonec hlavní záporák je vlastně Tříoká vrána nebo prostě že mají vymyšlený nějaký (moudrý!) zvrat.
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Edit: uživatel @CervenKa je oficiálně princezna :twisted:

    Díky, to si rozhodně zarámuju a pověsím na zeď :D

    A jestli mi někdo vysvětlí, co zamýšlel Bran svým měničským výkonem, může být princezna se mnou.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    mozno Cersei je nakoniec velky Jinej
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!

    Night King udělal zásadní chybu, že zachytil Aryu nad sebou v tu chvíli totiž Arya měla High Ground a tak zvítězila. Obi-Wan Kenobi může na sebe být hrdý, protože jeho exceletní technika zachránila znovu svět =D
    Finalní souboj bude mezi serem Twenty Goodmenem a High Ground je jasná!!!!
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik
    sfik napsal(a):

    Nadávejte si na Aryu jak chcete, ale podle mého toto museli dostat od Martina..

    Takže si stojím za tím že mě nejvíc vadí ta hodina a půl trvající tma :D :D

    Souhlasím na 90% to mají od Martina to proroctví (který vám může stejně ukousnout koule) se totiž dá napasovat i na Aryu:
    Aby těch šíleností nebylo málo...

    Arya Stark je nový Azor Ahai/princ, který byl přislíben
    1. Azor Ahai se má narodit na místě uprostřed kouře soli. Arya Stark za celou knihu navštíví spoustu míst s kouřem a solí, projde velkými změnami a její úkol stát se nikým, může být bráno jako znovuzrození, popřípadě jakkákoliv emocionální změna, kterou v knize prošla.
    2. Je zmíněno, že vyvolený bude pocházet z krve draka. To by se mohlo u Arii zdát problém, ale její bratr Jon Snow je pravděpodobně synem Lyanny a Rhaegara. Tím pádem drak má v sobě krev starků, krev kterou má i Arya. Krev draka.
    3. Krvacející znamení na obloze, Arya cestuje z Králova přístaviště právě pod tímhle znamením.
    4. Hrdina Azor Ahai má mít meč Světlonoš, Arya je neodmyslitelně spojená s mečm Jehlou.
    5. Azor Ahai při kování svého meče proklál srdce lva, Arya zabila několik lidí ve službách rodu Lannisterů, kteří mají ve znamení lva.
    6. Princ, který byl přislíben. Melisandra Jonovi slíbí, že mu vrátí Aryu, ale ta se nakonec ukáže jako Alyn Karstark.
    7. Můžete mít sexistickou poznámku, že Arya je žena, ale mistr Aemon řekl, že tento výklad je hchybný a že se proroctví může vztahovat i na ženu.
    8. Bennero mluví o hledícím tmavém oku. Všichni předpokládají, že jde o Eurona nebo Velkého JIného ve vztahu k Daneerys. Nicméně, Arya slouží Mnohotvářnému bohu a ten na ní může hledět temným okem.
    9. Někteří si spojují Azor Ahaie s návratem draků, to by sedělo na Danerys. Víme ovšem, že Euron pravděpodobně zaplatil muži bez tváře dračím vejicem, aby zavraždil Balona. Dračí vejce bude v této době v Braavosu, možná dokonce přímo v domě Bílé a Černé. Arya by mohla tohle dračí vejice probudit. Tím by se vysvětlovalo Benerrův citát
    „Jeden pak nejčastěji ze všech. Vysokou a pokroucenou věc s jedním černým okem a deseti dlouhými končetinami, plavící se na moři krve.“
    Tím může být myšleno, že Euron nepřímo ovlivní Aryin osud.
    10. Azor Ahai má zabil Nissu Nissu, aby zachránil svět, je tedy možné, že i Arya zabije někoho jí blízkého, čímž splní proroctví. Velmi blízkým člověkem jí je Gendry, pokud by jeho zabila, zároveň by prolila krev draka. Je velmi pravděpodobné, že se rozkmotří s Domem Bílé a Černé, ti za ní můžou poslat Jacquena, pokud ho zabije, může i on být Nissou Nissou.
    11. Při setkání s Aryou Jacquen říká: Rudý bůh žádá tři životy. Rudý bůh může znamenat Pána Světla, který je úzce spjat s Azor Ahaiem.


    Co myslíte? A druhá otázka myslíte si, že Azor Ahai a princ, který byl přislíben jsou jedno a totéž nebo jsou to dvě odlišná proroctví?
    Ještě k Bílým chodcům Martin se pravděpodobně taky v*sere na to cokoli vysvětlovat. Za a) je to troll b) jakýkoliv vysvětlení by bylo po těch letech zklamání a co si budeme nalhávat někdy je to lepší. Spousta lidí si myslelo, že vysvětlit Dartha Vadera bude cool a jak to dopadlo všichni víme (a to jsem fanatický prequelista prosím ale chyby uznám) Oboje tedy naneštěstí bude v tendenci předlohy.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister
    Ještě k Bílým chodcům Martin se pravděpodobně taky v*sere na to cokoli vysvětlovat. Za a) je to troll b) jakýkoliv vysvětlení by bylo po těch letech zklamání a co si budeme nalhávat někdy je to lepší. Spousta lidí si myslelo, že vysvětlit Dartha Vadera bude cool a jak to dopadlo všichni víme (a to jsem fanatický prequelista prosím ale chyby uznám) Oboje tedy naneštěstí bude v tendenci předlohy.
    Jako jestli bude Martin po vzoru seriálu trollit, tak znásilním jeho mrtvolu. Ale hádám, že pán to raději nedopíše :twisted:
    Ono by to nevysvětlování nebo zabití Aryou ani nevadilo, pro mě za mě, ať je Azor Ahai třeba Horký koláč, ale způsob jakým to bylo sfouknuto je prostě nesmyslný a odporný. Dokonce i zkurvenej seriál začal scénou s Bílými chodci a teď to odkopnou jako vedlejší linku jednou nelogickou bitvou :D já se snažím být normálně vyrovnaný člověk, ale v tomto případě jsem zardělý fan který nedostal nerdgasmus a má z toho depku :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Sagart
    Ono by to nevysvětlování nebo zabití Aryou ani nevadilo, pro mě za mě, ať je Azor Ahai třeba Horký koláč, ale způsob jakým to bylo sfouknuto je prostě nesmyslný a odporný. Dokonce i zkurvenej seriál začal scénou s Bílými chodci a teď to odkopnou jako vedlejší linku jednou nelogickou bitvou já se snažím být normálně vyrovnaný člověk, ale v tomto případě jsem zardělý fan který nedostal nerdgasmus a má z toho depku
    Já tě naprosto chápu, mne to chladným protože už mne ničím nedokáže nas*at, protože jsem to zabalil. Po patý sérii chcípla většina mého nadšení, které natáhlo kompletně bačkory se sedmou, kdy jasně ukázali, že už kašlou na všechno i na to, co seriál udělalo populárním. Že bílí chodci v p*deli jsem tušil od chvíle, co někdo přišel s cestováním čase a Brandon/Night King, což dává zhruba stejný smysl asi jako to cestování v čase v nových Avengerech. Vezmuli to kolem a kolem tak je HIgh Ground Arya milý překvapení A potom, co pomstili rod Martellů vyvražděním rodu Marellů mne odbytí chodců nepřekvapuje. A vzhledem kolik plot armoru zase dají Cersei tak se na final bosse hodí perfektně.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 30. dubna 2019
    @Tyrion Lannister Já doteď ty sračky trpěl s tím že dostanu nějaké Martinovské vyústění s Chodci a princem :D přeci jen, něco od něj mají a snad se ještě něčeho zajímavého dočkáme :-k
    Off topič: Kdo seš že přežíváš tak dlouho do noci? :D :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 30. dubna 2019
    @Sagart Já jsem normálně doma :D Hele vem si třeba Targaryeni a jejich ovládání draků, to je další záhada, která hraje obrovskou roli v knihách. Celou dobu jsem byl zvědavý, jak se naučí Dany ovládat darky a nakonec to taky odbyli tím, že v jednu chvíli žerou ovce a ve druhý jí poslouchají na slovo, protože .... scénář? Takže jako chodci a princ mne nechávají chladným, protože jsem už nějakou zradu od nich tušil. To samý Cersei a její plot armor
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Tyrion Lannister Stále nám slibují nějaký přímo martinův zvrat na konci, ne? Nebo jsem naivní a už to bylo RLJ? :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 30. dubna 2019
    @Sagart Jediný co mne napadá, že ten Cersein krvesmilný bastard bude valonquar místo Jaimeho a Tyrion (nevím jestli to přežilo nebo ne :D)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    A samozřejmě neodpustím si závěrečnou otázku, kdo byl větší chcípák Snoke anebo Night King? :twisted:
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    naked.in.rain napsal(a):

    všechny hlavní postavy neuznávají helmy a mají plot armor

    To už se řešilo dřív (jako hodně dřív) a dle mého názoru je to kvůli tomu, že by pak bylo blbě vidět, kdo je kdo. A to jakože fakt bylo, protože už tak to bylo dost tmavé (jako, co bychom chtěli, když je to v noci a ještě za sněhu od NK), takže bych měla docela problém (jako pískající pračky, sušičky a probouzející se a hladová smráďata tomu taky nepřidaly).
    CervenKa napsal(a):

    Theon - ten jeho naivní rozběh jsem si vyložila jako demostraci toho, že konečně jednou neutek, a tím se "napravil" či jak lépe to říct.
    Líbil se mi taky moment Tyriona a Sansy v kryptách, fakt jsem si myslela, že je dostanou.
    Mel byla super mystická, čarodějná a "účel naplňující".

    Souhlasím naprosto a do písmene.
    CervenKa napsal(a):

    A jestli mi někdo vysvětlí, co zamýšlel Bran svým měničským výkonem, může být princezna se mnou.

    Já jsem to pobrala tak, že těma vránama lákal NK k sobě do Háje. (A nepíšu to jen proto, že bych chtěla být taky princezna, což bych samozřejmě chtěla.)
  • CervenKa napsal(a):


    A jestli mi někdo vysvětlí, co zamýšlel Bran svým měničským výkonem, může být princezna se mnou.

    Internety říkají, že tím na sebe chtěl upozornit. NK kroužil, hledal, nenacházel, tak Bran začal "vysílat" - NK ho vždy zaměřil, když Bran začal používat své schopnosti.
    svoa00 napsal(a):

    Arya mi nevadila, spíš jsem překvapená, jak málo toho se svými schopnostmi dělá Bran. Mohl se převtělit do draka. Třeba.

    Tak nějak jsem čekala, že se bude s NK "přetahovat" o ovládání ledového draka.
  • upraveno 30. dubna 2019
    sfik napsal(a):

    Nadávejte si na Aryu jak chcete, ale podle mého toto museli dostat od Martina..

    Mám to z druhé ruky z YouTube, ale D&D prý prohlásili, že se pro Aryu rozhodli před třemi lety, v průběhu natáčení 7. řady. Sami. Vysvětlovalo by to, proč museli upravovat znění proroctví (ve 4. řadě říká Mel barvy v pořadí hnědé-modré-zelené)
    Tyrion Lannister napsal(a):

    @Sagart Jediný co mne napadá, že ten Cersein krvesmilný bastard bude valonquar místo Jaimeho a Tyrion (nevím jestli to přežilo nebo ne :D)

    Valonquar v seriálu vůbec není zmíněný.
    Krisa napsal(a):

    Já jsem to pobrala tak, že těma vránama lákal NK k sobě do Háje. (A nepíšu to jen proto, že bych chtěla být taky princezna, což bych samozřejmě chtěla.)

    V předchozím díle Bran tvrdil, že NK vždycky ví, kde Bran je, protože má na předloktí tu omrzlinu. Podle mě prostě nikdo nedokázal vymyslet nic smysluplného, co by Bran mohl dělat.


    Edit: Tady je to video
    (cca od 8:55)
  • Odložím si tady postřeh Jardy Konáše. Ani ne tak, že bych s ním 100% souhlasila, ale jak pěkně vyjmenoval, jaké všechny nesmysly už nám scénáristé předložili:

    „Ok, tak kolem a kolem vzato většina zklamaných diváků vychází z toho, že tahle epizoda v určitých momentech nedávala smysl. Jako nezlobte se na mě, ale nad tím se může pozastavovat jedině člověk, kterej na ten seriál začal koukat včera :D GoT je jedna velká historie nelogičností a scénáristických zkratek, ať už jde o podivný přesuny vojsk odporující Martinově rozložení Westerosu, naprosto šíleně dlouhý cesty zvládnutý v šíleně krátkým čase, Arya, která přežila v Braavosu víc bodných ran než Khal Drogo a pak parkourovala přes půl města, Melisandre, která vždycky potřebovala na oživovací rituál královskou krev, zatímco u Jona Snowa stačilo, že ho umyla houbou (nehledě k faktu, že Night's Watch striktně všechny mrtvý spaluje, aby se nevrátili jako White Walkers, zatímco Snowa nechali ležet na marách, což se stalo poprvé v jejich historii), Melisandre ještě jednou, když se koupala bez náhrdelníku a nezestárla ani o den, bleskový rozpuštění zlata před zabitím VIserise, supermani z Iron Isles, kteří Euronovi dokázali postavit flotilu 1000 lodí za pár týdnů, Sam, kterej musí jet do Citadely přečít si o dragonglass, ačkoliv mu přesně to samý řekl už Stannis...a takhle bychom mohli pokračovat opravdu hodně dlouho.
    Kdybych zvolil na celej seriál tak přísnej a pedantskej metr, jakej mají někteří na poslední díl, tak se na něj už několik let nedívám, jak mi přijde dementní. Zjednodušování a nelgočnosti prostě v GoT byly vždycky, začít se kvůli tomu rozčilovat nad poslední epizodou, to mi připadá jako zaspat dobu. Ten seriál není žádná simulace historickýho vojenství, je to prostě pohádka, kde se to akorát víc řeže a souloží a čím větší očekávání do toho člověk vkládá, tím větší zklamání ho v seriálu čeká. Já třeba beru celej seriál včetně jeho poslední řady jen jako vatu, kterou si zkracuju čekání na šestou Martinovu knihu a v tomhle směru mi to jako servis bohatě stačí. Na co budu koukat, abych si zkrátil čekání mezi knihou šestou a sedmou, to nevim. Asi na Dallas.“
  • Na Helmův žleb to nemělo.... Hrozný cheaty.
  • upraveno 30. dubna 2019
    @Terezička mně jsou tyhle věci celkem ukradené a že tam bylo plno hovadin, kterých si všimne i člověk, který absolutně netuší nic o vojenství atd. ale co mi jednoznačně vadí je, že to mají mizerně napsané i z hlediska budování příběhu a charakterů. Několik dílů si pro něco připravují půdu a pak pravidelně nastoupí s něčím rádoby šokujícím a pohřbí veškerý předchozí build up. Ten Aryin chvat neměl proto absolutně žádný dramatický dopad, no tak prostě zapíchla dalšího generického komiksového CGI zloducha a co jako? Podobných promarněných příležitostí jsou v seriálu mraky a je to škoda. Třeba smrt Joraha po boku Dany nebo Tyrion a Sansa v kryptách měly úplně jiný emocionální záběr než Terminátor Arya a vyřízení počítačových figurek.
  • Dreamer napsal(a):

    Několik dílů si pro něco připravují půdu a pak pravidelně nastoupí s něčím rádoby šokujícím a pohřbí veškerý předchozí build up. Ten Aryin chvat neměl proto absolutně žádný dramatický dopad, no tak prostě zapíchla dalšího generického komiksového CGI zloducha a co jako?

    A jo! Teď mě napadla další věc - tak Arya machruje, jak umí vrhat nožem, proč po NK tu kudlu prostě nehodila?
  • @Terezička mohl by ji zamrazit za letu, nebo by se před něj vrhl někdo, z jeho strážců? :-k
  • @Dreamer Tak zaplať pánbůh za toho Joraha s Dany a Tyriona se Sansou ne? :) Mám pocit že když se řekne A musí se říct i B jinak to vypadá jak laciný hejt (teď nemyslím to co píšeš ty, ale to co už tu zaznělo třeba výše). @Terezička má pravdu že v podstatě tohle se dalo očekávat. Proto nejsem rozhořčen ani příliš překvapen.
    Ten Aryin chvat neměl proto absolutně žádný dramatický dopad, no tak prostě zapíchla dalšího generického komiksového CGI zloducha a co jako?
    Dopad toho chvatu je ten, že stejný přehození dýky z ruky do ruky použila, když trénovala s Brienne v minulé sezóně, byť jí Brienne nedržela za límec. Myslím že záměr s prohozením dýky směřovali tvůrci spíš tam než ke SW a nějaký Rey.. Pro mě další docela dobrý propojení s minulou sezonou. Trochu mě mrzí že s tím prevítem Arya nezkřížila čepele, jenomže to bychom pak poslouchali další hromadu šovinistických hoven že někdo jako Arya by proti NK neměl sebemenší šanci. Haters gonna hate..

    Sakra to jsem jedinej, kterýmu nejvíc vadila ta tma? To jste to sledovali s nightvizorem? :D já i včera podruhé potmě měl problém.

    Btw. Nejvíc se mi líbila bitva draků a momenty "nad mraky" to byly krásný ty siluety, jak draci padali do mraků apod. <3
  • @sfik Já se díval ve 3 ráno a potom v 8 večer, v pokoji zhasnuto, žaluzie zatáhnuty, televizi jsem nijak nenastavoval jas a vše jsem viděl v pohodě :D
  • @TheRightfulKing k očnímu jsem objednanej až na podzim, nevím jestli to nezkusit dřív na ambulanci...
  • Mno, kdo si myslí, že je Noční král definitivně poražen? Za mě to tak být nemusí, jeho vědomi může ještě existovat. Takže rychle spálit vše co nedýchá a pak teprve na Cersey.
  • upraveno 30. dubna 2019
    Potom co si Tyrion a Sansa řekli v kryptách, po tom, jak se chytli za ruku. Proč mám pocit že spolu fakt zůstanou :D

    Jinak zase pochválím Djawiho, ta skladba na konci byla super, připomínala mi sice nějakou hitovku, ale jak šel NK na Brana.. mmm to bylo hezký moc :)

    Btw. povolají na Zimohrad Lorda Glovera? Ten by zasloužil naplácat, navíc má jako jediný na severu armádu :D :D
  • upraveno 30. dubna 2019
    @sfik
    Od včerejška představuje můj playlist na Spotify, Ramin se opět překonal.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.