TV seriály

upraveno 23. ledna 2011 v Film a televize
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?



Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
1318319321323324361

Komentáře

  • Kvóty sú hrozná oštara, hlavne keď sa požadovanému percentu blížili aj bez nich, ale na druhú stranu, keď už boli skoro tam sami od seba, tak to pre nich taký veľký rozdiel činiť nebude.
  • Nicki Minaj by byla skvělá Ciri
  • A major issue with casting a non-white actress for Ciri is that this would also require her father and father's people to be non-white, and given that they have a hostile, aggressive and antagonist role in the story, this may have problematic connotations.
    Moje škodolibé já si libuje v tom, jak se zastánci politické korektnosti a nuceného zastupování menšin chytají do vlastních pastí :D Už vidím to geniální řešení. Cintra bude z nevysvětlitelného důvodu seveřanská země obydlená černými a dobyjí ji hnusní jižanští agresivní koloniální běloši.

    Ale vážně - tohle je Ciri
    image

    Když už chtějí nějakou velkou postavu obsadit nějakým černým, tak by větší smysl dávalo obsadit nějakou černou kočku jako Yennefer.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00
    A major issue with casting a non-white actress for Ciri is that this would also require her father and father's people to be non-white
    Co je tohle krucinál za kravinu? Sám jsem viděl za svůj život spoustu bílejch ženských s černými miminy a dětmi. THATS RACIST.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 8. září 2018
    svoa00 napsal(a):

    A major issue with casting a non-white actress for Ciri is that this would also require her father and father's people to be non-white, and given that they have a hostile, aggressive and antagonist role in the story, this may have problematic connotations.
    Moje škodolibé já si libuje v tom, jak se zastánci politické korektnosti a nuceného zastupování menšin chytají do vlastních pastí :D
    Ano, a Nilfgaard je na jihu. Sakra, že by Sapkowski byl takový vizionář? =D
    svoa00 napsal(a):

    Když už chtějí nějakou velkou postavu obsadit nějakým černým, tak by větší smysl dávalo obsadit nějakou černou kočku jako Yennefer.

    To by byl taky problém. Yennefer, aspoň jak si to pamatuju, vlastně Geralta docela vykořisťuje, on je vedle ní ušlápnutý chudáček. A to přece nejde ukázat dominantní černošku zotročující nebohého bělocha mutanta... :twisted:
  • JoserJoser persona non grata
    @Nevada Za mě v pohodě, nevidím důvod proč by ne. Na výsledném díle by se přeci vždycky měla hodnotit kvalita příběhu, ne barva kůže jednotlivých postav, ale možná že po některých chci přeci jenom příliš moc...
  • JoserJoser persona non grata
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jakmile se tvůrci začnou řídit pravidlem "alespoň jeden (dva, tři, padesát) černoch v hlavní roli", pak na barvě kůže velmi záleží, ba má přednost před kvalitou (a logikou) příběhu.
  • JoserJoser persona non grata
    ''Pravidlem''... Já nevím jak komu, ale mě rozhodně černoši v jakékoliv roli nevadí, ale tak já nejsem paranoidní, takže co můžu soudit o nějakých pravidlech obsazování, k tomu budou zde na fóru určitě povolanější. Pokud si ale opravdu vážně někdo myslí, že možná kvalita Zaklínače stojí a padá na barvě kůže hlavních hrdinů, tak to je přinejmenším rasistické, nebo má dotyčný velký problém sám se sebou.
  • Za mě.. by černoši měli hrát spíše Saracény než Vikingy.. :D

    Naopak černej Heimdal v Thorovi mi nevadí, protože to je komiks a je to v jednom universu jako Hulk, Groot nebo RocketRackoon. Dále mi nevadí černoši v roli stormtrooperů. Ve společnosti sexy zelených/modrých twilečích tanečnic mi jakékoliv angažmá jakékoliv rasy, či pohlaví nemůže vůbec kolidovat s myslí.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Abych citoval Yarpena Zigrina: "To je přeca vůl" =D
  • JoserJoser persona non grata
    @flanker.27 Od vás to beru jako poklonu pane kolego :applause: Se mnou je asi něco hrozně špatně, když je mi barva kůže herců úplně u zadku a spíš mám pořádný bolehlav z příšerně obsazené hlavní role. Vždyť přece knižní Ciri je dcera cizince zakletého do ježka, vládce jihovýchodní říše která už sousedí se Zaklínačskou variací na afriku, a navíc má elfí geny, takže z podstaty příběhu je minimálně míšenka a může vypadat jakkoli. Bylo by zkrátka dobré přestat myslet jen na nic moc hry a uvědomit si, že třeba i jako černoška by byla úplně v pohodě.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Joser :-D
    že třeba i jako černoška by byla úplně v pohodě.
    Tak buďme rasisti :twisted:
    Představa černé Ciri je přinejmenším strašná. Zvlášť pokud by to měla po fotříkovi, který už tak je císařem Černých, tak aby to nakonec nebyli černí nejen podle barvy zbroje. Což by vypadalo dost zvláštně.
    Kdyby byl Nilfgaard v seriálu třeba kapku tmavší, tak budiž. Ale dělat ji černou? Kvalitu scénáře by to neovlivnilo, mělo by to ale velký vliv na atmosféru příběhu. Ve světě kdy jsou rasisticky odsuzování bílí elfové a bílí trpaslíci by naši černí spoluobčané asi moc dobře nedopadli :)
  • Třeba by to bylo jak na Zeměploše, kde nikdo nestrácí čas s rasismem, když má tolik příležitostí na tvarismus - trpaslíci, trolové, škřeti, golemové, nemrtví a z času na čas elfí invaze z jiné dimenze.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 9. září 2018
    @Joser Není mi známo, že bychom byli kolegy, uživateli josere, to zaprvé. Za druhé, hry na téma Zaklínač jsem nikdy nehrál ani po tom netoužil. Za třetí, nejsem ani náhodou fanouškem ságy o Zaklínači, což je zde všeobecně známo, neb to rád a často opakuji :). Za čtvrté, mé vyjádření bylo obecné (právě proto, že jde o trend v obsazování rolí), nikoli ve vztahu čistě k Zaklínači a k Ciri.
    Můj názor tedy nepramení z pozice uraženého fanouška knihy či hry. Je mi vlastně jedno, jak to natočí, protože se nebudu dívat. Ale vadí mi, vždy, nejen v případě Zaklínače, když tvůrci nerespektují předlohu a důvody, které je k tomu vedou. Je to hloupost a na hloupost obvykle reaguji ironií.
    Obecně však uznávám pravidlo, že když jako tvůrce chci něco adaptovat, měl bych předlohu respektovat v co nejvíce ohledech, v jejím vyznění, ve ztvárnění prostředí i postav, alespoň rámcově. Jestliže mám představu jinou, vyberu si k adaptování něco, co té představě odpovídá lépe, nebudu měnit něco, co autor velmi jednoznačně popsal, i v případě podoby postav. I kdybych měl po ruce dobrého herce, který naprosto postavě neodpovídá, tak ho nevyberu, rozhodně není jediný z koho mohu vybírat. Herec musí do role zapadnout i typově, a to zcela mimo otázku rasy, rachitický kolibřík mě těžko přesvědčí v roli Rockyho tak jako Sylvester. Nebo když jsme na webu icefire, na roli Tyriona bych těžko vybral dvoumetrového herce, leda bych si pak musel vypomáhat triky a perspektivou jako Jackson s Hobity. Ale proč bych to dělal, když to není nutné, Hobiti nejsou, herců, kteří typově odpovídají popisu Geralta je celá řada, tak proč bych vybíral někoho docela jiného. Pro roli musí představitel splňovat víc kritérií, aby v ní působil věrohodně a aby působil jako příslušník toho světa, to není otázka něčího problému, rasismu nebo jakékoli nálepky.
    Popis hlavní postavy právě v Zaklínači je specifický, jeho výrazná podoba (jako ostatně všech Zaklínačů) je v knihách velmi opodstatněná. Takže např. prohlášení "Zaklínače by měl hrát např. Idris Elba, aby to naštvalo netolerantní jedince" (necituji doslovně) je dílem hloupost, dílem snaha o prosazení politického názoru, ani náhodou projev tvrzení "barva kůže je mi u zadku". Záleží, ale opačně. Pokud jde o ostatní postavy, i když jde o svět fantastický, jeho základ stále leží naprosto pevně v evropském středověku i jiných událostech z evropské historie a další inspiraci si opět bere v evropských legendách (elfové-správně álfové, pocházejí ze severských legend, nikoli ze subsaharské Afriky). Kdyby Sapkowski pracoval s nějakým světem postaveným na afrických legendách, tak by šlo o docela jiný svět. Ani Cintra ani Nilfgaard však takový svět nijak nepřipomínají, ani lidé tam žijící, pokud dojde na popis vzhledu či zvyků. Takže dělat z postavy, která je potomkem dvou tamních panovnických rodů, jinou rasu, je velmi mírně řečeno absolutně umělé.
    Pokud bych chtěl jako tvůrce obsadit dobrého černého herce, tak si pro něj nevyberu roli, do které se z podstaty věci naprosto nehodí. Měl by hrát Hitlera černoch, i kdyby to byl dobrý herec? Měl by hrát Kunta Kinteho běloch, i když je to dobrý herec? Pochybuji, že by mnoho lidí něco takového skouslo, ať už z kterékoli strany, nebo že by bylo možné takovou věc brát vážně. Ale zatímco v případě obsazení role, která z hlediska místa historie, času, místě děje či autorova popisu postavy jasně nebělošská, je-li obsazena bělochem (nebo alespoň ne příslušníkem své rasy jako třeba ve filmu Čingischán z roku 1956, kde Temudžina hrál Omar Sharif) se mluví o "cultural appropriation", obráceně to neplatí.
    Markéta z Anjou může být černoška, neřešíme, že by příslušně musel "vyzerať" celý rod Anjou. Stejně tak Warwick a co já vím co ještě filmaře v rámci politické korektnosti napadne. Ale ještě horší je, když se to promítá i do dokumentů, např. v nedávné době jsem viděl dokument z Říma, kde v hraných sekvencích Kleopatru představovala černá herečka. Holt, Afrika, nějaký makedonský původ nezájem. Pochopím to u režiséra ochotnického divadla v Bronxu, který bude chtít nastudovat Antonia a Kleopatru a nebude mít dost představitelů ani pro Římany. Podobně BBC když ve svém vzdělávacím pásmu o Británii za Římanů udělala z půlky Římanů Černochy. To už není jen umělecký záměr, to je propaganda.
    To, že rasové složení představitelů rolí v západním světě je dnes velkou politickou agendou je možno vidět např. v reakci na prohlášení Spikea Lee, že Oskary jsou rasistické. Všichni se teď mohou přetrhnout, aby dokázali, jak je Hollywood tolerantní a rasově vstřícný. Když byly zmíněny hry, kauzou bylo vydání hry Kingdomcome. Těch příkladů je nespočet.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 9. září 2018
    Sagart napsal(a):

    @Joser :-D

    že třeba i jako černoška by byla úplně v pohodě.
    Tak buďme rasisti :twisted:
    Představa černé Ciri je přinejmenším strašná. Zvlášť pokud by to měla po fotříkovi, který už tak je císařem Černých, tak aby to nakonec nebyli černí nejen podle barvy zbroje. Což by vypadalo dost zvláštně.
    Kdyby byl Nilfgaard v seriálu třeba kapku tmavší, tak budiž. Ale dělat ji černou? Kvalitu scénáře by to neovlivnilo, mělo by to ale velký vliv na atmosféru příběhu. Ve světě kdy jsou rasisticky odsuzování bílí elfové a bílí trpaslíci by naši černí spoluobčané asi moc dobře nedopadli :)
    Problém je, že především západní tvůrci nevytváří nebo nechtějí zobrazit svět nějaké předlohy nebo dějinné epochy, oni v zásadě zobrazují to, co "náš jednoduchý divák zná. Kdyby viděl jiný svět, mohlo nám ho to zmást." (Bílá paní: "No ale musíte vopatrně, aby nám lidi nezačali moc přemejšlet.")

    Ostatně mě pobavilo, když jsem viděl jednou nějakého cizince vysvětlovat, "víte, oni v těch Čechách ale opravdu moc černochů nemají, ještě tak v Praze, ale mimo ni většina lidí černocha nikdy neviděla." A ti příjemci toho sdělení to prostě nechápali, oni si nedokážou představit něco jiného než to, v čem sami žijí.
  • JoserJoser persona non grata
    @flanker.27 Ta narážka na KCD je více než zřejmá a já sám musím uznat že na to, jaký je Vávra pičus tak bylo KCD více než povedené a samozřejmě že vřeštění několika znuděných liberálních děcek bylo úsměvné a to nejen v tomto případě. Já sám osobně potom nemám problém rozlišit a akceptovat dejme tomu nějaké literární dílo a jeho rasově pozměněnou adaptaci, pokud tedy neutrpí kvalita příběhu. Vždyť se jedná o dvě naprosto rozdílné věci a vše je přeci relativní a tím se vracíme nejen rasovým změnám v historických dílech (které slouží k úspěšnému začlenění do cizí kultury) ale i k tomu prokletému Zaklínači :twisted:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Vše není relativní, v zatáčce dvojčatům padají kufry na hlavu. To, co zde bylo předvedeno, je z větší části bezobsažná dialektika (marxistická? Sakra, já starý levičák už mluvím jak neokonzervativci), která ani nestojí za rozebírání.
  • Ty chceš tedy říct, že aby to bylo stravitelnější a žádoucejší pro širší publikum, tak jsou změny vítané. To je zajímavá myšlenka. Měl by tvurce víc nadbíhat publiku, nebo by se ono mělo víc snažit a otevřít? Stojí šíření myšlenky, nebo čeho za tyhle změny, když samotný materiál těží z dobovosti?
  • Zdravím z Kambodže kde spolupracuji s místními neziskovkami a ehm ze Zaklínače mám chuť tříkat hlavou o nejbližšího Khméra.

    Neřiká se tomuhle pozitivní rasismus nebo tak nějak? Jestli Cintra má černošké obyvatelstvo, tak co taková Zerikánie. To budou asi eskymáci?

    Tak doufám, že až se budou točit filmy o zulské válce, tak Zulu válečníky budou hrát Vietnamci. Snad tohle neprojde.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Joser napsal(a):

    @Nevada Za mě v pohodě, nevidím důvod proč by ne. Na výsledném díle by se přeci vždycky měla hodnotit kvalita příběhu, ne barva kůže jednotlivých postav, ale možná že po některých chci přeci jenom příliš moc...

    Za ně taky. Nevidím jediný důvod, proč by Ciri nemohla hrát dívka jiného etnika, pokud tomu bude uzpůsobený scénář. Logických možností se nabízí hned několik.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):

    Ty chceš tedy říct, že aby to bylo stravitelnější a žádoucejší pro širší publikum, tak jsou změny vítané. To je zajímavá myšlenka. Měl by tvurce víc nadbíhat publiku, nebo by se ono mělo víc snažit a otevřít? Stojí šíření myšlenky, nebo čeho za tyhle změny, když samotný materiál těží z dobovosti?

    Ale tohle se pravidelně děje celou dobu, co se natáčejí filmy i seriály.
    Netflix vyrábí produkt - seriál, aby ho prodala co nejvíce lidem. Jsou jim ukradené všechny historické souvislosti a uražené city hrstky středoevropanů. Pro ně je to čistě a jen fantasy příběh, na který chtějí přilákat diváky z celého světa. Jejich cílem není vzdělávání nebo šíření nějaké myšlenky. Filmaři si sice rádi hrají na umění, ale v drtivé většině je to jen (s)prostá komerce.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Nevada ok tak zivotopisny pribeh nelsona mandelu nech hraje cinan martina luthera kinga beloh a muhamathu aliho mexican, Hirohita nejaky Rus, ludovita 14 ind ... Aragorna povodny Novozelandan, Gimliho ind atd. ja tym chcem povedat, ze niekedy hocaky je ten herec super dobry pre pribeh, jeho atmosferu je lepsie ak sa drzia predlohy a nie kvot a no a co, ze predloha je europsky stredovek.
  • OK, ale zahrát čtrnáctiletou Ciri, to by nedal ani Idris Elba.

    image
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    image
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. září 2018
    Edem napsal(a):

    @ Nevada ok tak zivotopisny pribeh nelsona mandelu nech hraje cinan martina luthera kinga beloh a muhamathu aliho mexican, Hirohita nejaky Rus, ludovita 14 ind ... Aragorna povodny Novozelandan, Gimliho ind atd. ja tym chcem povedat, ze niekedy hocaky je ten herec super dobry pre pribeh, jeho atmosferu je lepsie ak sa drzia predlohy a nie kvot a no a co, ze predloha je europsky stredovek.

    Haha, no...
    U fantasy adaptací s tím fakt problém nemám. Aragorna ať si klidně hraje Eskymák a Gimliho třeba Filipínec.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Už jsem to zaregistroval. Rozhodnutí, nad kterým lze kroutit hlavou. Především pokud to chtěli ukončit, tak nyní, před desetiletým skokem. A pokud chtěli pokračovat, měli tedy respektovat předlohu a jet podle ní, nevymýšlet si. V Poldarkovi sice předlohu celkem respektují, ale přece jen když si tu a tam něco vymysleli či pozměnili, nebylo to zrovna to nejlepší v seriálu. Takže série vyplňující desetiletí mezi sedmým a osmým dílem je takřka vražedné rozhodnutí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.