!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:


zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1231232234236237243

Komentáře

  • Otázkou je, či budú strašiť v Riečnych krajinách, alebo zamieria na Sever.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 20. července 2018
    @Aviv Hmmm, náhle to tady smrdí pokrytectvím, jestli pak to není Rohlíkova církev :twisted:
  • AvivAviv
    upraveno 20. července 2018
    No to víš, že je. Tvím obětováním zajistíme, že to GRRM dopíše. :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

    @ Aviv Pokud Martin s Černou rybou netrolí (a ta možnost tu pořád je) pravděpodobně vytáhne z klobouku Robbovo dítě, už se s touhle možností tady spekulovalo tisíckrát a je zde velká možnost, že Jeyne Westerling představená Jaimemu je ve skutečnosti její starší sestra (postavené na tom, že měla být velmi krásná a Jaimemu moc nepřišla, což může být a nemusí být postavené na osobních preferencích)

    Jeyne byla ze sester ta starší.
    Ovšem zatím mi nikdo z těch, kdo tuhle teorii razí a poukazují, že její mladší sestra nebyla Jaimemu představena a nebyla o ní zmínka při odjezdu z Řetokočí, nedokázal vysvětlit, co se tedy stalo s malým Rollamem, který by tam s nimi měl být s nimi. Taky prchá s Černou rybou a těhotnou Jeyne?
    Jeyne nemá být velmi krásná, ale prostě hezká. Z pohledu Jaimeho (jehož vysněnou byla Cersei, která patří mezi nejkrásnější ženy v Západozemí) navíc ještě skoro dítě. A i Jaime ji nazval docela hezkou.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):

    Otázkou je, či budú strašiť v Riečnych krajinách, alebo zamieria na Sever.

    Na Sever nejspíš ne. Jestli chce přečkat, až se přežene největší sháňka po něm a mezitím si rozmyslet, jak co nejvíc Lannisterům uškodit, tak by měl zamířit na Šíji k Reedovi. Tam bude v bezpečí. Navíc by to mohl být způsob, jak Reeda zapojit do děje.

    Jinak variant je mnoho. Mohl by zkusit třeba:
    Vydat se do Údolí, kde by zjistil pravdu o Sanse.
    Osvobodit Edmura a Jeyne (a umřít u toho).
    Přidat se k bývalým Berikovým mužům, znovu je sjednotit a nadělat další vrásky Freyům. Možná při nějaké příležitosti odvést Roslin.
    Mohl by se vynořit v Mořské Stráži u Mallistera. Ten by mu nejspíš poskytl úkryt a nevydal ho a tam by se v klidu rozmyslel, co z výše zmíněného provede.
  • @Nevada Líbí se mi ta verze, kdy se Brynden vydá do Údolí, i když mi zase nepřišel jako někdo, že by do Malíčka mohl vidět jak do hubené kozy.
  • T Údolí zní dobře, já ještě koukám po setkání s Kamenosrdce a Reedom.
  • Proč by nemohl vidět do Malíčka?
  • @Aviv Brynden je rytíř, ne politik a vládce, i když je dostatečně pragmatický. Neliší se moc od lidí, se kterými Malíček manipuluje v Údolí a o tom, co Malíček má na svědomí, Brynden nic neví. Napadá mě jedině, že Sansa by mu o tom něco mohla říct, to by byla jiná situace.
  • Brynden je dosť všímavý, jeho analýza pomohla Robbovi zajať Jaimeho. Ale uznávam, že je skôr akčný hrdina. Sansina spoveď znie ako niečo, čo by sa mohlo stať, nakoľko Brynden vždy vzbudzoval dojem, že za ním jednotliví príbuzní môžu prísť so starosťami. Taký rodinný terapeut a konzultant. Navyše v Údolí strážil Bránu. Symbolicky by jeho návrat mohol znamenať, že infiltrátor dostane po nose.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 21. července 2018
    Přímo vidět do Malíčka ani ne. Přijel by do Údolí, protože tam má známé a kontakty z letité služby Arrynům. Malíček by byl zrovna na jednání někde v Údolí. Dole v Měsíční bráně by se Brynden setkal s Malíčkovou dcerou, která se nápadně podobá jeho neteři. Jakmile by Sansa zjistila, že je to její prastrýc, tak by se mu svěřila a pak už by to šlo postupně dál.
    Prostě by k tomu mohl přijít jako slepý k houslím. Podobně, jako když Tyrion během během jedné prostořeké chvilky rozkopal dlouholeté plány Varysovi a Illyriovi tím, že otočil "Aegona" směrem na západ, místo aby se jel doprošovat tetičky na východě.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. srpna 2018
    Mimochodem, při opakovaném četní Hostiny mě k nedávno probíranému zaujaly dvě věci:

    1) k Sanse v Údolí - v závěru Hostiny přijal Malíček do svých služeb tři potulné rytíře. Jedním z nich byl Shadrich, který se předtím na cestách setkal s Brienne, a řekl jí, že taky pátrá po Sanse. Byla by celkem sranda, kdyby zrovna Malíček dojel na přílišné sebevědomí a pocit, že je v Údolí v naprostém bezpečí.

    2) k teorii, že Jeyne Westerling je na útěku s Bryndenem - když Jaime dorazí k obléhanému Řekotočí, tak navrhuje výměnu Edmura za lady Sybell a její tři děti. Později, když Jaime mluví přímo se Sybell, tak ta mu říká, že kromě dvou dcer má i dva syny, přičemž toho mladšího má u sebe. Takže kdyby ze dvou dcer byla najednou jedna, tak by to snad někomu došlo.
  • Brynden společně s psanci dobudou velice snadno Řekotočí, neboť Tom Sedma jím otevře brány a následně Brienne dopraví do Řekotočí Jaimeho.
  • @Nevada Zaujímavé postrehy,hlavne ten prvý o Shadrichovi.Na tom myšiačikovi mi od začiatku čosi smrdí a neprekvapilo by ma,keby sa z neho vyliahol niekto úplne iný,ako obyčajný potulný rytier.Po-tom by sa zopakovala situácia z poviedok o Dunkovi a Eggovi,keď sa z rytiera Johna Fiddlera vykľul Daemon Blackfyre alias Hnedý drak. ;-) Shadrich tvrdí,že pochádza zo Stínorokle,ale len bohovia vedia,z ktorej myšacej diery naozaj vyliezol.Je dosť možné,že sa nakoniec otočí proti Malíčkovi a spojí sa s Čiernou rybou. Potom odhalia Sansinu pravú identitu pred lordmi Údolia a naša malá holu- bička môže vraziť Petyrovi posledný klinec do rakvy.
    @enter Tu by som sa priklonila skôr k možnosti, že sa Tom Sedmostruna a prípadne Čierna ryba,ak nebude v Údolí spoja s lady Kameňosrdce a spolu pôjdu do bažín za Howlandom.Tam môžu vytiahnuť z klobúka Robbovu korunu,ktorú zrejme šlohol Tom z Dvojčiat. ;-)
    Netvrdím,že je to tutovka, je to len môj uhol pohľadu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Robbovu korunu získala Catelyn, když pověsili Rymana Freye. Jaime mu sice přikázal, aby ji odevzdal, když ho vykázal od Řekotočí, ale fyzicky mu ji nevzal. Tom Sedma tam špehuje pro Bratrstvo, to od něj psanci věděli, že se Ryman vrací na Dvojčata jen s malým doprovodem.
  • @Nevada ja úplne verím tomu, že Shadrich vie, kto je v skutočnosti Alayne, ale myslím, že ju chce fakt len kvôli odmene. Tipujem, že sa pokúsi uniesť ju, možno mu to aj vyjde, ale niekto/niečo (?) mu prekazí plány. V každom prípade by bolo fajn, keby sa Sansa pohla z Údolia.
    A aby som ešte niečím podložila svoj názor, že Schadrich pozná Sansinu pravú identitu - (pozor spoiler z uvoľnenej Sansinej kapitoly z Víchrov)
    v tej kapitole sa ho Sansa pred turnajom pýta, či bude zápoliť a on jej odpovie v tom zmysle, že potulný rytier ako on môže dúfať len v dobrú bitku, leda by narazil na vrece zlatých - Varys za Sansino nájdenie ponúka 100 zlatých drakov, teda prakticky celé vrece - zaujímavá "náhoda"
  • @Nevada Aha,ďakujem za objasnenie. :-) V každom prípade sa nedá vylúčiť možnosť,že Bratstvo chystá nejakú poriadnu habaďúru.
    @Katrina Zaujímavá teória. :-) Ja tiež verím,že Sansa odíde z Údolia a pri tej príležitosti sa môže stať,že sa prevalí nielen skutočná identita Alayne,ale aj myšiačika Shadricha.Pokiaľ sa nemýlim,tak nikde v knižke nie je spomenuté,kde sa Stínorokle nachádza.
  • @Janulka ja by som za myšiakom nič extra nehľadala, ale jednoducho verím, že zohrá v Sansinom osude väčšiu či menšiu rolu. Tiež si nespomínam, že by jeho rodisko bolo niekde spomenuté, ale to nemusí vyslovene znamenať, že neexistuje, možno je len príliš malé, aby sa dostalo na mapu.
  • :D no už by tu knihu mohl vydat nebo pustit zase novou kapitolu ven :D abychom se hnuli z místa
  • Viete ako Železní majú ten svoj topiaci krst a rečnia o tom ako mŕtve nemôže umrieť a tak dále... Ak by sme teda na moment pripustili, že na tom niečo je, čo nám to hovorí o Strakošovi, ktorého tri dni po stroskotaní more vyplavilo živého, nepríčetného a chrliaceho prorocké riekanky?

    Tancujúce tiene súvisia s Mel.
    Potom tam máme kráľovskú a bláznovskú krv, aka Rob a Zvoníček, a reťaze spútavajúce hostí po tom,čo došlo k stvrdeniu manželstva Roslin a Edmura - krv na stehne panny.
    Vyskytol sa výklad, že Patchface rang his bells. “It is always summer under the sea,” he intoned. “The merwives wear nennymoans in their hair and weave gowns of silver seaweed. I know, I know, oh, oh, oh.” je vlastne Sansa v striebornej róbe s ametystovou sieťkou (nennymoans sú fialové) na ďalšej katastrofálnej svadbe.
    “Under the sea the mermen feast on starfish soup, and all the serving men are crabs,” Nemôžem prestať myslieť na Manderlyov v Zimohrade a ich koláč.
    Under the sea, smoke rises in bubbles, and flames burn green and blue and black. I know, I know, oh, oh, oh. Zelené plameny známe, ale co s těmi modrými a černými?
    Under the sea the old fish eat the young fish. Up here the young fish teach the old fish. Nemám tušení.
    In the dark the dead are dancing. I know, I know, oh oh oh. Zombifikace snad.
    The crow, the crow. Under the sea the crows are white as snow, I know, I know, oh, oh, oh. Biele vrany sa posielajú pri zmene ročného obdobia, ale niečo mi hovorí, že toto bude komplexnejšie. Hovorí to Jonovi, ktorý je Sneh a vrana k tomu.
    Malegorn: Lord Snow, who will lead this ranging?
    Jon: Are you offering yourself, ser?
    Malegorn: Do I look so foolish?
    Patchface: I will lead it! We will march into the sea and out again. Under the waves we will ride seahorses, and mermaids will blow seashells to announce our coming, oh, oh, oh.
    Říká člověk, jež se z už moře vrátil za podivných podmínek. Zombifikace po druhé? Spíš něco jiného?

    Navyše Melisandra je z neho nervózna. Vidí ho v plameňoch s lebkami a zakrvavenými ústami. Docela dobre by mohlo ísť o to stroskotanie, ale docela dobre i o niečo odlišné. Ona vidí veci "v plameňoch" a on "pod morom" dalo by sa povedať. Je nejakou oponujúcou silou? Štandardom je zima a mráz vs oheň, ale čo na to voda? Nemám pocit, že by se jí chtělo umrznout, ale čert ví. Vieme, že Potopený boh má nerád Búrkového boha a ten má vraj spojenie s vranami. Tříoká vrána?
    A má Strakoš nejaké plány so Shireen?
  • Tohle, tohle je fakt dobrý článek. Jako jednu ze zajímavostí zde popsaných vypíchnu dichotomii stromu.

    Čarostromy jsou bílé s červeným listím a pasta z jejich semínek otevírá věštecké síly a nejdříve chutná hrozně, pak líp a pak jako všechno možné na světě. Časté užívání vede k rudobílému stromovatění ala Brynden Řeka s téměř nesmrtelností.
    V Qarthe černokňažníci pijú tmavomodré víno z čiernych stromov s modrými listami, ktoré otvára veštecké sily a najprv chutí hrozne, potom lepšie a napokon ako všetko možné na svete. Modré zbarvení a a papírová kuže a celkem dlouhověkost jsou vedlejší účinky.

    https://madeinmyr.wordpress.com/2015/02/21/a-black-eye-shining-with-malice-thoughts-concerning-eurons-black-magic-and-potential-dark-powers/#comments
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!


    Na jednu stranu se nedivím, že Vichry zimy trvají tak dlouho. To množství detailů, které Martin do toho dává je vskutku obdivuhodný. A jak napsal někdo v komentářích nápad krakenů stahujících lodě na krvavém moři je neskutečně BADASS. A upřímně řečeno nikdy mne nenapadlo, že by Euron mohl být taky měnič, i když to dává hodně smysl.
    Co si myslíte vy?
    A na závěr musím říct KRAKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARYS.
  • AvivAviv
    upraveno 15. května 2019
    Nikdy.? Já žiju v tom, že je všeobecně známe, že Euron zdrhol Bryndenovi telepatovi, alebo je Brynden zloun s ním.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):

    Nikdy. Já žiju v tom, že je všeobecně známe, že Euron zdrhol Bryndenovi telepatovi, alebo je Brynden zloun s ním.

    Cože?
  • AvivAviv
    upraveno 15. května 2019
    Tady se už dlouho nic neřešilo a o skoro všem, co se naposled vytáhlo, se řeklo - už bylo diskutováno. Něco jsem četla jinde a měla za to, že to tu zaznělo taky.
    Skrátka a dobře Tříoká vrána hledá snílky a Euron byl mezi nima. Viac v tom článku hore.
  • AvivAviv
    upraveno 15. května 2019
    A video po čertech hezké. Výborná práca s textom, aj vizuál. Prikláňam sa k Krakarys.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Aviv
    Aviv napsal(a):

    Nikdy. Já žiju v tom, že je všeobecně známe, že Euron zdrhol Bryndenovi telepatovi, alebo je Brynden zloun s ním.

    To se nijak nevylučuje s tím, aby bitva krve proběhla, tak jak předpovídá Preston. Navíc pokud o něj projevil zájem Bloodraven, tak by krakena zvládl levou zadni.
    Tak či tak je zajímavý, že jsem to tu ještě neviděl ono to je dost očividný Vranni oko Tří oka vrána
  • AvivAviv
    upraveno 15. května 2019
    A sakra, mně tam chybuje otázniček. :wall:
    Já se podivila, že nikdy nenapadlo. A ono to s bodkou vypadá jako nesouhlas, co? Opraveno.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 15. května 2019
    @Aviv V pohodě to se stává.

    Článek skvělý imho to vysvětluje, proč Euron poslal Vicatariona za Daenerys, ačkoliv stoprocetně věděl, že ho brácha podrazí. To, že Moqoro je samozřejmě nečekaný vetřelec to jsem čekal, ale vždycky jsem to myslel jenom v rámci toho rohu, na který pokud Vic zatroubí, tak draci nebudou patřít jemu, ale Euronovi. Tohle samozřejmě narušuje Moqoro, který Vicatrionovi říká, že si ten roh musí přivalstnit krví. Co mne ovšem nenapadlo, že by mohl Euron Victariona přes měničství špehovat a možná v určitý fázi ta ženská měla podříznout Victarionovi hrdlo. A samozřejmě ten telepatický souboj mezi Moqorem a Euronem dodová celému příběhu novou vrstvu epičnosti.

    Docela by mne zajímalo, jak Vranní oko zareaguje na to, že věci s bratrem nejdou vůbec podle plánu vzhledem k tomu, že ví, že věci se poměrně hodně zvrtly :-k
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.