!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:


zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1230231233235236243

Komentáře

  • SagartSagart Amo ergo sum
    Achileus napsal(a):

    Pro mě je nejsilnější moment nalezení zlovlčat

    Tento moment mi tak nějak řekl, že se Hra o Trůny bude pohybovat takovým pohádkovějším, dá se říct i romantickým stylem :D Byla to nádherná představa :weirwood:
  • Tiež mám tú chvíľu rada. A páči sa mi, že je to zároveň predzvesť diania budúceho. Celkovo sú zlovlci a ich vzťah k Starkovcom výborný prvok.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 8. října 2017
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

    Tyrion Lannister napsal(a):

    @ Nevada

    Ach tak, dementní fantazie vydávané za teorie. Tak to jo.
    Rozhodně mi to přijde méně debilní, než že drač princ a král ošukali vlčici a lvici, obě potom zemřeli při porodu (jaká to náhoda) obě děti potom byli vychováváni jak kukačky uvnitř svých rodin. Když se pak podíváme na Tyriona, tak tady mám předpokládat, že Tywin byl úplně ok se s tím vychovávat x let Aerysova bastarda, nechat mu tradiční Lannisterské jméno, neposlat ho pryč s Gerionem a ještě ke všemu jmenovat pobočníkem. O jasně, tyhle teorie jsou naprosto brilantní :-P
    Tak úmrtí žen při porodu ve středověkém světě není nic divného ani náhodného.
    Ty dvě zmíněné teorie aspoň dávají smysl s ohledem na děj (v prvním případě) a/nebo náznaky, které Martin záměrně trousí (v druhém případě). Jestli je skutečně využije, nebo se po dokončení knih jen uculí a prohlásí: "Já vám říkal, že ne vše, co v knihách napíšu, bude mít nějaký vliv na další děj.", to je samozřejmě otázka. Kdo chce, bude si tomu zatím věřit, kdo nechce, tak tam ty náznaky neuvidí. Nic proti ani jedné skupině.
    To ovšem nemění nic na tom, že speciálně v Tyrionově případě se stlao spoustu věci, které hovoří proti takovému výkladu.
    Ale jako cucat si z prstu teorie s tím, že do nich promítá vlhké sny, to už je přece jen něco jiného... Je to něco, co sem podle mě nepatří a nehodlám se tím ani zabývat víc, než že to označím za demenci nebo hovadinu.
    Na tom, že spousta postav má odstíny "red hair" nevidím vycucaného z prstu (Mel, Catelyn, Sansa, Ygritte) a že někdo může vidět spojitost mezi barvou vlasů a měničstvím na tom taky nevidím nic podivného (vzhledem k tomu, že očividně jsou takové schopnosti spojené s některými rody jmenovitě Starkové a Targaryeni) A co sem patří a nepatří, když tu máme celý topic o tom, že Západozemí je dalším kontinentem Středozemě, bych raději nepolemizoval. A nikdo ti předpokládám nedrží pistoli u hlavy, aby ses zabývala mými příspěvky, takže jak by řekl Smrť POKUD NECHCEŠ NEMUSÍŠ ;)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 8. října 2017
    Tyrion Lannister napsal(a):

    To ovšem nemění nic na tom, že speciálně v Tyrionově případě se stlao spoustu věci, které hovoří proti takovému výkladu.

    Ano, proto je to teorie, která čeká na potvrzení nebo vyvrácení od Martina. Ale není to bohapustý výmysl.
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Na tom, že spousta postav má odstíny "red hair" nevidím vycucaného z prstu (Mel, Catelyn, Sansa, Ygritte) a že někdo může vidět spojitost mezi barvou vlasů a měničstvím na tom taky nevidím nic podivného (vzhledem k tomu, že očividně jsou takové schopnosti spojené s některými rody jmenovitě Starkové a Targaryeni) A co sem patří a nepatří, když tu máme celý topic o tom, že Západozemí je dalším kontinentem Středozemě, bych raději nepolemizoval. A nikdo ti předpokládám nedrží pistoli u hlavy, aby ses zabývala mými příspěvky, takže jak by řekl Smrť POKUD NECHCEŠ NEMUSÍŠ ;)

    Vycucané z prstu je to, že by rusovlasé ženy by měly mít zvláštní schopnosti. Nic tomu v sáze nenasvědčuje. (Protože jak víceméně správně podotýkáš, zvláštní schopnosti se povětšinou vážou k postavám z určitých důvodů, ne kvůli banalitě jako barva vlasů.) To jsem chtěla říct těmi "vlhkými sny" - dotyčný si vymýšlí teorie dle svých představ, nikoliv podle děje.
    Je to něco, co sem podle mě nepatří - tím "sem" jsem myslela přímo do téhle diskuze, které se založilo za účelem probírání teorií vyplývajících z děje knih. (Tím ale neříkám, co sem kdo má nebo nemá psát - jen píšu, co si o tom myslím.)
  • Neviem si spomenúť, či sme už o tom debatovali, takže ak hej, tak sorry, ak nie, poďme sa zaoberať teóriou, že...

    Varys je mužom bez tváre.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ano, je to jedna z méně probíraných teorií. Já o tom pochybuju, protože když je popisován v převleku, tak vypadá pořád stejně a jedná se přitom spíš o maskování s pomocí hereckých propriet. Někde ve Hře se dokonce přímo píše, že jizvu na obličeji má namaskovanou.
  • Pravda, ale nemusí sa to vylučovať. A vyvoláva to zaujímavé otázky ohľadom agendy tejto organizácie.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nemusí. Ale připadá mi nepravděpodobné, že by se složitě maskoval a k tomu stále stejně (nebo podobně), když může jednoduše změnit tvář.
    Jaké otázky? Povídej :)
  • No jo, ale pokud si dáva jenom make up tak nikdo nebude čekat, že by k tomu byl i Betvárej. Make up vysvětluje hodně a tak už nikdo nebude hledat nic jiného. Tedy kromě jedné slovenské čitatelky, jež se neví dočkat Vychru...
    Beztvárnici mali prsty v skaze Valýrie. Varys zabíja ľudí, aby pomohol ríši a celé je to také zaujímavé, pretože Aerysovi II našepkával veci, ktoré eskalovali krízu, teraz však zároveň robí podivné machinácie s Aegonom a donedávna i s Dany a niekto niekde premýšľal, či Mnohotvárí nesúvisí s Veľkým Iným, čo sa mne osobne nezdá, ale celú tú likvidáciu Valýrie by to vrhalo do nového svetla. A bolo by úžasné spojiť Aryinu linku s Varysom.
  • @Aviv
    nikdo nebude čekat, že by k tomu byl i Betvárej
    Ale způsoby Mužů bez tváře nikdo nezná ne? tak je ani nemůže nikdo čekat...
  • Na tohle jsem zaponěla.
  • upraveno 11. ledna 2018
    Je vážně Jon Snow Targeryen?
    Pokud si dobře pamatuji tak ještě v první knize, když Jon zachraňoval Mormota tak si spálil ruku. A když to srovnám s Dany tak ta vydržela v klídku i Drogonův oheň i když ji vyskákalo pár puchýřů.
    EDIT
    PPS: Samozřejmě asi to není vlastností všech Targeryenů. Třeba Viserys by to pravděpodobně nevydržel, ale není to nijak dokázané, přece jenom vylít někomu roztavené zlato na hlavu je trochu jiné.
  • Nič nie je isté. Ja sa prikláňam tvrdeniu, že má Targaryensku krv, ale neviem o tom, že by to bolo v knižkách potvrdené.
    Myslím, že aj ako Targ by sa mohol popáliť. Možno je táto odolnosť dokonca niečo, čo sa musí nejak aktivovať a v čase boja so zombíkom ju ešte aktivovanú nemal, kým Dany počas svojich eskapád už hej. Mohlo by to súvisieť s tým snom, čo mala v Hre, po ktorom sa jej už fungovalo k khalasare lepšie, než predtým.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Pokud vím, Martin vysvětlil Dannyino přežití jako výjimečný zázrak, který nemá obdoby. A co se týče Jona jako Targaryena, pokud vím, tak několik jeho předků dračí oheň zahubil, tudíž targaryenská krev očividně není nějakou pojistkou proti shoření. A že má dračí krev, důkazů už bylo spoustu. Nevidím důvod, proč ne.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. ledna 2018
    Před zakládáním nových témat a spoilováním seriálu v diskuzi, která má v názvu POUZE KNIHY doporučuji projít aspoň seznam diskuzí (= Jon tady má nepřekvapivě vlastní téma, dokonce tuším dvě) ;)

    Podle Martina bylo přežití Daenerys na pohřební hranici výjimečné.
    Navíc v Tanci s draky Daenerys měla popáleniny, když na Drogonovi odletěla do... pryč.
    Během občanské války zvané Tanec draků měl třeba Aegon II. těžké popáleniny ze souboje s dračicí Meleys.
    = ne, Targaryeni nejsou nehořlaví.
  • Odkázala som ho sem ja, pretože otázka sa týkala kníh, takže druhá časť výčitky by už nemala byť adresovaná jemu.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ale měla.
  • Děkuji Aviv :) ale je to moje chyba :) nečetl jsem před Tim pravidla. Takže se omlouvám. A Nevadě Děkuji za upozornění a poslaný odkaz na pravidla :)
  • Lidi takhle mne neděste vidím 7 příspěvků a srdce mi poskočí radostí že je tu další kniha nebo kapitola :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @p1e9t9r2 v topicu o teoriích? Simtě...
  • Nejaké nápady čo porába Brynden Černá ryba a co ho čeká v budoucnu?
  • upraveno 20. července 2018
    @Aviv Tak jsou dvě dějové linky, ve kterých by jeho přítomnost měla smysl. První je interakce s UnCat a druhá je s Edmurem. Vsadila bych si na to první, možná v šesté knížce pomůže Jaimemu a Brienne.
  • Taky myslím, že Éďu vysvobozovat nebude, spíš prohovoří neteři do duše a jako jo, další setkání s Královrahem bude jen a jen lahodní. Taky bychom mohli v jeho závěsu najít Maege a Robbuv závět.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Aviv Nebo bude prolog z jeho pohledu. Kdo ví... :-k
  • Né! Brynden ještě nesmí umřít! Ale stát by se to mohlo, to uznávam. Co by ho kruci dostalo?
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 21. července 2018
    @Aviv Freyové, Lannisterové, bandit, šlupka od banánu. ... Pro muž na útěku existuje milion cest, jak umřít
  • Takto by ho predsa nevyplýtval. Niečo signifikantné pre budúci dej. :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Aviv Pokud Martin s Černou rybou netrolí (a ta možnost tu pořád je) pravděpodobně vytáhne z klobouku Robbovo dítě, už se s touhle možností tady spekulovalo tisíckrát a je zde velká možnost, že Jeyne Westerling představená Jaimemu je ve skutečnosti její starší sestra (postavené na tom, že měla být velmi krásná a Jaimemu moc nepřišla, což může být a nemusí být postavené na osobních preferencích)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 20. července 2018
    Ale myslím si, že teď je nejpravděpodobnější teorie, že sága skončila smrtí sera Kevana Lannistera :twisted:
  • Heretik! Upáliť!!! :onfire:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.