Hra o trůny 7×07 - Drak a vlk - Ice & Fire

upraveno 19. září 2017 v 7. řada
imageHra o trůny 7×07 - Drak a vlk - Ice & Fire

Závěrečný díl sedmé série. Oficiální premiéra 27. 8. 2017.   Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Jeremy Podeswa

Číst celý článek zde


1567810

Komentáře

  • Inak přemysla otakara II bych tady moc nezmiňoval on byl v dost těžké situaci. Jeho manželka stará bába přes 50 let, která tvrdila, že mít děti ještě může (za svůj život prvnímu manželovi porodila 2 syny), takže papež logicky nedal svolení k rozvodu. Pak když mu milenka dala 3 děti rozvod byl povolen, protože se dokázalo, že Markéta je neplodná a vzal si uherskou princeznu, což byla taky výhra jak poleno
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Crocuta napsal(a):

    Nevím proč museli pro tuhle úlohu zvolit stejného představitele, jako pro Zlatohlávka neblahé paměti.

    To snad ale nebyl on, ne? Vždyť má jinej čumák.
    image
  • Sourozenci ne :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Rybba To jméno bych byl bral s rezervou. Dost často byl jev, kdy se první dítě nějak pojmenovalo následně umřela a další narozené dítě po jeho smrti dostalo stejné jméno. Viz karel IV měl dva syny se jménem Václav. Ned se tam dostal, když jeho sestra dokončila porod, takže patrně už mohla vědět o smrti dětí a tímto způsobem uctít jejich památku. (mohla cítit, že za jejich smrt může ona)

    No muselo být jí snad jasné, že má-li Jon se dožit dalšího týdne, Ned mu nebude říkat Aegon, takže tohle uctění památky lehce pointless. Hlavně to taky nedává smysl, protože pojmenovat svojě dítě, po dítěti ženy, kterou kvůli ní Rhaegar opustil to mi prostě přijde spíš urážející. Přinejmenším Dornové by o tom takhle uvažovali a co se rozdílnosti mezi situací Karla a Rhaegara o tom více tady
    Opět ovšem tahle analogie nevystihuje tu situaci, kterou máme tady. Předně Karel IV. neanuloval u papeže svoje manželství s Annou Falckou a neopustil ji v době, kdy měli to dítě pro Annu Svídnickou. Karel se znovu oženil až po její smrti. To je zásadní rozdíl oproti Rhaegarovi. Taky je rozdíl pojmenovat dítě stejným jménem, když jedno umře poměrně normální smrtí a druhému někdo rozmlatí hlavu o zeď, což jak víme podle reakcí, které to vyvolalo bylo brutální dokonce i na tehdejší středověké poměry. Takže opět stejný problémy, které už jsem tu zmiňoval. To opravdu Lyanna chtěla, aby si při Jonově jménu každý vzpomněl na Eliu a na toho druhého Aegona, kterému rozmlátili hlavu (evidentě nechtěla, aby to žilo dlouho ). Chtěla, aby si všichni vzpomněli na DISKUTABILNOST jejího manželství s Rhaegarem? Chtěla, aby se každému Dornovi při vyslovení Jonova jména otevírala kudla v kapse? Jak řekl Preston Jacobs, pratický každé jiné jméno by dávalo větší smysl.
  • @Krisa Herec co hrál Rhaegara se jmenuje Wilf Scolding. Je pravda, že díky stejné paruce jsem si chvilku myslel, že ho hraje Harry Lloyd :D
  • p1e9t9r2 napsal(a):

    Inak přemysla otakara II bych tady moc nezmiňoval on byl v dost těžké situaci. Jeho manželka stará bába přes 50 let, která tvrdila, že mít děti ještě může (za svůj život prvnímu manželovi porodila 2 syny), takže papež logicky nedal svolení k rozvodu. Pak když mu milenka dala 3 děti rozvod byl povolen, protože se dokázalo, že Markéta je neplodná a vzal si uherskou princeznu, což byla taky výhra jak poleno

    Jenom podotýkám, že středověk instituci rozvodu neznal :D Přemek určitě věděl, že Markéta mu děti nedá, proto se s společně s ní nikdy nenechal korunovat, to by byla komplikace při zrušení manželství :king:
  • @svoa00 No tak nechci ti brát iluze, ale středověk rozvod znal ve šlechtické sféře jen to musel posvětit papež. (jedním z důvodů pro rozvod byla neplodnost ženy) nechci dohledávat případy
  • TheRightfulKing napsal(a):

    @Krisa Herec co hrál Rhaegara se jmenuje Wilf Scolding. Je pravda, že díky stejné paruce jsem si chvilku myslel, že ho hraje Harry Lloyd :D

    To mi vyvolalo nostalgickou vzpomínku na Vyserise, to byla prostě dobře vystihnutá postava. Škoda, že takových záporáků, kteří ve svojí ubohosti šikanují holky, ale ve skutečnosti jsou to slaboši, nebylo v seriálu víc.
  • @p1e9t9r2 Oni ale nepraktikovali rozvod v dnešním smyslu, církev sňatky rušila.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00 Eeeehm Joffrey? :D
  • @svoa00 Tjn, ale manželství zrušit šlo. To je ten hlavní bod
  • @Tyrion Lannister Joffrey byl hlavně matkou rozmazlený spratek se sadistickými sklony a ano, za tou fasádou byl slaboch, ale důležitější je, že Viserys (jo, konečně jsem to napsala správně) byl vzhledem k podmínkám mnohem větší ubožák. Na rozdíl od Joffreyho mi ho bylo i trochu líto, protože mu nic nevycházelo. U Joffreyho si člověk užíval každou facku nebo rýpnutí.
  • svoa00 napsal(a):

    @Tyrion Lannister Joffrey byl hlavně matkou rozmazlený spratek se sadistickými sklony a ano, za tou fasádou byl slaboch, ale důležitější je, že Viserys (jo, konečně jsem to napsala správně) byl vzhledem k podmínkám mnohem větší ubožák. Na rozdíl od Joffreyho mi ho bylo i trochu líto, protože mu nic nevycházelo. U Joffreyho si člověk užíval každou facku nebo rýpnutí.

    Svoa00 mi jako už mnohokrát mluví z duše - Zlatohlávka jsem také občas litoval, ačkoliv korunovaci jsem mu ze srdce přál, jeho naivní radost, že se snad dočká opravdové koruny, ještě než zjistil jak se věci mají mne tak trochu i dojala. Každopádně dobře zahraná postava a zároveň ksindl, který skončil včas a jak se patří - na rozdíl od do nemožnosti protahovaného působení královny exmatky na trůně :wall: :evil: .
  • upraveno 31. srpna 2017
    http://www.gorilla.cz/2017/08/hra-o-truny-7-easter-egg-ktery-jste.html

    Já fakt, faaaaakt, strašně moc nechci aby byl Bran vtělený do NK... Vážně nechci aby celá pointa seriálu (= knih, protože tohle by mohla být ta poslední šokantnost, kterou Martin tvůrcům prozradil) spočívala v timetravellingu byť jen duševním. Fakt nechci aby celá Píseň dopadla jako "Návrat do budoucnosti"
  • Blackfish napsal(a):

    Rybba napsal(a):

    ys.M napsal(a):


    - mimochodem Jeník Sněhů to zase parádně dojebal s tou svojí "ctí" (ač to bylo jedno, protože od začátku bylo jasné, že Cersei jsou nějaký nemrtví u prdele. Kdyby to šlo, stala by se klidně Night Queen, hlavně že bude dřepět na trůně). Svojí čest dávno ztratil, když odešel od Noční hlídky. Jeho jedinej životní úkol bylo hlídání zdi. Ale on raději vyšukává někde na lodi a Zeď se mu mezitím hroutí ...doufám, že umře :-D. A viděla bych to tak, že ho zabije Dany, až zjistí, že má větší nárok na trůn než ona...láska k moci vždycky zvítězí :twisted: :applause:

    8-O Tybláho to vůbec není špatná teorie na skrytý plán od Cersei. Prostě počká na NK až dorazí do Králova přístaviště a tam to nějak "udělá", aby si ji vzal za ženu a... Možná ho tím "odmění" za to, že ji zbavil všech jejich nepřátel najednou! No tak ten teda bude čučet jak tele na vrata, až mu to s velkou slávou oznámí. Ty jejich zásnuby! :twisted:
    Sakra kdo by měl zájem o Cersei? Ta musí mít tu kolejničku vyježděnou jak vjezd do pískovny... ta snad nemůže už nějak počítat s nějakým sváděním :D
    Myslíš, že NK je na nějaký svádění? To asi moc ne! :twisted:
  • Přemysl otakar měl starou a nepldnou Babenberkovnu, a papež mu rozvod nepovolil.
    A dvě děti už měl, navíc měl bratra se synem, takže vymření dynastie nehrozilo.
    Ten rozvod se utajoval,protože se nehodil tatíčkovi králi do krámu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @sfik
    sfik napsal(a):

    http://www.gorilla.cz/2017/08/hra-o-truny-7-easter-egg-ktery-jste.html

    Já fakt, faaaaakt, strašně moc nechci aby byl Bran vtělený do NK... Vážně nechci aby celá pointa seriálu (= knih, protože tohle by mohla být ta poslední šokantnost, kterou Martin tvůrcům prozradil) spočívala v timetravellingu byť jen duševním. Fakt nechci aby celá Píseň dopadla jako "Návrat do budoucnosti"

    Teorie, které říkala, že Martin napovídal tvůrcům bullshity, se začíná naplno potvrzovat. Tohle by bylo z jeho strany hodně klišoidní a ano, jak řekl Blackfish v jiné diskuzi, je to jak v závěru Godzilly záběr na to vejce. =D Takže moc nevěřím tomu, že bychom se něčeho podobného dočkali v knihách, opravdu jediná věc, kterou budou mít seriál a knihy společné podle bude to, kdo usedne na Trůn a začínám mít pochybnosti i o tomhle. Jinak nepřekvapuje mne, že seriál, který sklouzl do těžce komediální polohy (You want good girl, but you need a bad pussy, ser Twenty Goodman, Rhaenys+Aegon+Aegon = RAA = zvuk, co dělá drak a podobné perly), bude mít i neméně fraškovité vyvrcholení.
  • @Crocuta Jsem ráda, že se shodneme :) Mám ráda dobře napsané záporné postavy, ale Cersei k nim bohužel nepatří a vzhledem k tomu, že Ramsay byl ještě větší

    http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/VillainSue

    tak ani on to nebyl. Člověka jenom dráždí, že skoro v každé scéně musely tyhle dvě postavy ukazovat to, co už o nich dávno víme, zatímco kvanta postav naopak to, co o nich ví, ignoruje kvůli tomu, aby vzniklo prdelní drama.
  • Pokud vím,neplodnost či neschopnost porodit dědice trůnu se jako důvod rozvodu v křesťanské Evropě neuznávala. Tohle spadalo pod boží vůli.
    Viz cum bajšpíl englický Jindra Osmý
    Duvod k rozvodu bylo třeba příliš blízké příbuzenství, nevylepšené papežským dispenzem
    (to si někteří papežové nechali zaplatit), anebo nekonzumace manželství.
    Pokud se nešukalo, manželství nevzniklo.
    Nevěra manželky se dala označit jako velezrada, a pokud se dokázala, anebo soud usoudil že byla dokázána,šlo královně o krk.
    Pokud na to měl manžel žaludek. Taky ji mohl nechat zavřít do nějakého kláštra, či příhodné věže.
    Pokud se ovšem nechtěl znovu oženit - pak nezůstalo nic jiného,než udělat ze sebe vdovce.
  • Tak hlavně záleželo na tom, jak se Papež vyspal, jaký měl vztah s daným monarchou, jaký s rodinou nevěsty, kde měl politické zájmy.
  • @sfik =D no, v knihách alespoň Bran nebude Noční Král... protože ten se tam už pár set let nikde nevyskytuje, ale Velký Jiný.
    Ehm, netvrdil tady někdo někdy někde už takovou šílenost.... přiznejte se!
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Dreamer napsal(a):

    Ehm, netvrdil tady někdo někdy někde už takovou šílenost.... přiznejte se!

    Nepochybně ano. Tady už lidi nadatlili takových blbostí. :-)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Dreamer Tak on určitý náznak byl v Melisandřiné kapitole, kdy Bryndena Brandonem nazvala šampióny Jiného stejně jako Stannis byl jeji. Každopádně já si to vždycky představoval tak, že Brynden je tajně na straně Jiných, nikoliv tenhle time traveling
  • Neviem, ale myslím, že bez R+L=J by to nemalo celé zmysel...
  • Taky by mě mrzelo, kdyby Bran skončil špatně, už si toho tolik užil a lidi kolem něho taky, co třeba Jojen, který ho vlekl tak daleko kvůli svojí vizi. Nějaké problémy s NK by ale mít mohl, ať to není jenom černobílé. Tak nějak doufám, že by jako měnič mohl skončit v těle draka, to by nebylo špatné. Mohl by to zajímavě zasáhnout do rovnováhy sil, na obou stranách, když na to přijde.
    (Ještě mimochodem jestli třeba v knížce jeho kontakt s NK nějak nenaruší neprostupnost Zdi?)
    Co se týče Malíčka, taky mi přijde, že spadl do kotlíku, kdy se v seriálu v rámci zkratky nějak slušně zbavují vedlejších postav. Zajímavé by bylo, co kdyby v knížce přežil - proč by vlastně měli všichni záporáci umřít? Nebo kdyby ho dostala do rukou jeho životní láska - koneckonců to asi právě Malíček poradil Joffreymu popravit Neda Starka...
    Jinak v knížce bude možná Jonova legitimita vyřešená jinak. Rhaegar totiž myslím udělal nějaké zásadní rozhodnutí v noci před bitvou na Trojzubci. Klidně to mohlo znamenat, že napsal dokument, ve kterém ho uznává za dalšího dědice. A dá se čekat, že to princ Aegon knižní po nějakých úspěších taky nakonec zabalí (hadrový drak z proroctví ?) - možná že se nechá sbalit od Cersei ;-)
    A kdy už konečně Gendry začne kovat v dračím ohni ten zázračný meč?
  • Jinak vzhledem ke konci téhle epizody byla výprava na lov zombíka ještě větší pitomost (málem jim kvůli pochybné podpoře od C. prohrála celou válku). Jenomže Martin prostě nic nenapsal a nějaká akční pecka už se prostě musela natočit. Co už, aspoň to bylo pořádně efektní ;-)

    Jamie a Brienne - no proč ne :-) romantické. Až ho třeba ještě oslepí, můžou si hezky odjet na Safírový ostrov, náznaky jsou, že. A Arya a kamarád Gendry - nebude nic? To by byla hezká dvojka na Zimohrad. Sansa se může klidně - aspoň v knížce - z politických důvodů vrátit k trpaslíkovi, nebo by na ni mohl přece jen zbýt někdo z Růží, autor je zatím ještě úplně nevyvraždil, jenom trošku znehodnotil.
    A myslíte, že si Tyrion spraví chuť z otcovraždy tím, že z něho bude ve skutečnosti Aerysův bastard? To by si mohl taky zkusit ochočit draka...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Theodora
    Theodora napsal(a):

    Taky by mě mrzelo, kdyby Bran skončil špatně, už si toho tolik užil a lidi kolem něho taky, co třeba Jojen, který ho vlekl tak daleko kvůli svojí vizi. Nějaké problémy s NK by ale mít mohl, ať to není jenom černobílé. Tak nějak doufám, že by jako měnič mohl skončit v těle draka, to by nebylo špatné. Mohl by to zajímavě zasáhnout do rovnováhy sil, na obou stranách, když na to přijde.
    (Ještě mimochodem jestli třeba v knížce jeho kontakt s NK nějak nenaruší neprostupnost Zdi?)
    Co se týče Malíčka, taky mi přijde, že spadl do kotlíku, kdy se v seriálu v rámci zkratky nějak slušně zbavují vedlejších postav. Zajímavé by bylo, co kdyby v knížce přežil - proč by vlastně měli všichni záporáci umřít? Nebo kdyby ho dostala do rukou jeho životní láska - koneckonců to asi právě Malíček poradil Joffreymu popravit Neda Starka...
    Jinak v knížce bude možná Jonova legitimita vyřešená jinak. Rhaegar totiž myslím udělal nějaké zásadní rozhodnutí v noci před bitvou na Trojzubci. Klidně to mohlo znamenat, že napsal dokument, ve kterém ho uznává za dalšího dědice. A dá se čekat, že to princ Aegon knižní po nějakých úspěších taky nakonec zabalí (hadrový drak z proroctví ?) - možná že se nechá sbalit od Cersei ;-)
    A kdy už konečně Gendry začne kovat v dračím ohni ten zázračný meč?

    V knížkách je hlavně Robbova vůle, která z něj dělá krále Severu a celá velká severní konspirace. Malíček podle mne zařve v knížkách akorát to bude na ostrobě Božího Oka (v tom jezeru u Harenova a zabijou ho Staří bohové respektive Weirwood net)
    Aegon bude podle mne důležitý a opravdu bych nezkuošel nabalit seriál na knihy, protože jak se říká ano v seriálu je něco jinak a v seriálu je také Podrick Payne bůh sexu, ser Twenty Goodman rozdrtil Stannise, mizející psi, neviditelný Duch, Arya má healovací schopnosti a tři hlavy draka byly v seriálu očividně míněny jako Rhaenys+Aegon+Aegon = RAA zvuk, co vydává drak. A Brandon má být Night King, takže seriál bych bral s obrovskou rezervou, popravdě řečeno teď už bych věřil i tomu, že se jim Martin opravdu nakecal jen bullshity, protože opravdu tohle by fakt jeden nevymyslel.
  • No je tam ještě ta Danyina vize v Domě Neumírajících, kdy se (Rhaegarovi a nějaké jeho neurčené dámě) narodí dítě - Aegon, který má být "písní ledu a ohně"
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Theodora Tím byl myšlen jeho první syn Aegon, Rhaegar v té vizi říká, že musí být ještě jeden. A protože původní plan byl očividně Aegon, Rhaenys, Visenya (to znamená, že chtěl mít s Lyannou holku) Samozřejmě Rhaegar se spletl ohledně sebe, mohl se splést i ohledně Aegona (skončil s rozmlácenou hlavou), takže pak by to padalo na Jona, že on bude písní ledu ohně, i když v knihách, jak už jsem poznamenal bude spíš záležet na tom, o kom si lidi budou myslet, že je písní ledu a ohně, důležitá nejsou proroctví, ale konání a činy těch, kteří těm proroctví budou věřit
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.