Hra o trůny 7×01 – Dračí kámen - Ice & Fire

upraveno 16. července 2017 v 7. řada
imageHra o trůny 7×01 – Dračí kámen - Ice & Fire

Jon organizuje obranu Severu, Cersei se snaží vyrovnat síly a Daenerys připlouvá domů. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Jeremy Podeswa A také u příležitosti nové řady připomínáme spoilerová pravidla, kterým věnujte pozornost.

Číst celý článek zde


2456

Komentáře

  • @p1e9t9r2 ale tisic lodi za dobu plavby dany z essosu na dragonstone. To je fail... euron se cersei byl jeden velkej fail. Tadeji va linka je mimo (aby jste nerekli ze bezhlave hajim serial)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    sfik napsal(a):

    @DanielSvatoš A stejně to už dopoledne po premiéře máš zkouknutý.. až tak to je špatný.. (s tebou nebo se seriálem, jistej si nejsem :P )

    Asi se o tom u Freyů dost mluvilo když pekla masové koláče.. Mimochodem to že Arya má aktuální informace (byť některé zkreslené) skrze divadlo v Braavosu jsme se dozvěděli už vloni.. Talisa těhotná byla a bylo to naní vidět. Každej kdo jí potkal to viděl.. Snad jí ještě nezkritizuješ za to že ví že Cat měla 5 dětí.. jak si to může pamatovat po tolika traumatech.. To scénáristi zase přehnali !

    Chill, iba sa spýtal, ako to vedela.
  • Tak abych se přiznal, na novou sérii jsem se trochu bál koukat, po shlédnutí předchozích 2 celkem zprasených sérií. Ale první díl se mi hodně líbil, nenašlo se tam téměř nic, s čím bych byl nespokojen, pěkně se na to koukalo a příjemně to odsejpalo. Na úvod mě dost upoutal přípitek, to byla snad asi nejlepší úvodní scéna, co v tomhle seriálu byla. Nemůžu nic vytknout severu, ani ta malá Mormontka, ani Brienne mi nelezly na nervy. KL taky good, potěšilo mě, že konečně tam taky zmínili, že Jaime je jeden z nejlepších šermířů své doby, a taky ukázka toho, že se i celkem vyzná ve vedení bitev (předpovězení, kde se MoD vylodí, zhodnocení jejich situace...), taky Euron mě bavil, měl i celkem dobrý hlášky a u toho jeho šaškování před trůnem jsem se i celkem bavil. Zajímavá byla i jeho narážka na počet rukou. 2 malý drobnosti bych asi vytknul Citadele, to jako Stannis přijde a řekne: „Hele vole, máme pod hradem ložiška obsidiánu, kterej je mimochodem účinnej na Walkery,” a všichni na to se*rou, přemejšlí, jak je porazit, a pak si náhodou Sam všimne v knížce Dragonstonu a teprve mu to docvakne? Teda na to, že se má stát mistrem, mu to moc nepálí, nedívím se, že ho do oddělení s omezeným přístupem najít knihu Nicolase Flamela o kameni mudrců nepustili, když je tak blbej. Dále bych ani ne tak vytkl, ale spíš mě jenom pobavilo, že Mormont je nakažen nemocí, u které se stačí letmo dotknout jiného člověka a nakazí ho taky, tam ze dvířek chňape po lidech. To je nějakej jeho skrytej plán pomoc MoD, že chce ve Westerosu rozšířit epidemii? Ale co, tyhle 2 drobnosti nejsou nic oproti těm průserům, kterých jsem byl svědkem v předchozím 2 sériích. Dost zajímavej pohled byl taky na Undead Gianty. Celkem silná scéna byla s Bratrstvem, kde Ohař viděl, jak jeho bezohledné a sobecké chování přivodilo smrt 2 nevinným lidem. Taky bavilo jeho hláškování členů Bratrstva a taky jeho věštění z ohně v sobě mělo trochu mysteriózna. Ani MoD mi nevadila, bylo i příjemný se na ni po tom roce podívat (co si budeme říkat, kouká se na ni hezky, akorát je to trochu blbá kráva, ale tak už to někdy s ženskejma bejvá). No, tak na to, jak jsem se tý série bál, mě první díl opravdu mile překvapil, doufám, že se takhle potáhne celá série a že po tomhle skvělym díle nepřijde zase jedno velký zklamání. Mají být co jsem tak slyšel tahle a pak ještě jedna série, takže je to jasný, tuhle sérii se bude řešit Mad Queen a BigCock, následující se budou řešit Walkeři. Takže doufám, že to tvůrci nepotopí a nechají to nějak hrdě skončit. No a já si teď jdu přečíst ostatní komentáře, protože mě celkem zajímá názor ostatních nerdů.
  • Omg, tak zase nic, vzbuďte mě prosím někdo, až se tam začne něco dít :-D
  • @sfik No počkej, začal stavět, když mu utekli příbuzní, takže měl čas než theon a jeho sestra dopluli za daenerys a pak než se vydali zpět :D to je jednou tolik času :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 17. července 2017
    @p1e9t9r2 Tak hlavně každá série trvá časově rok, takže ono to zas tak nerálné není, při troše šikovnosti to stihnout mohl (dřevo dovezli z kontinentu, některé lodě nakradli a přestavěli, některé jim zůstali) přijde mi to celkem v pořádku. Rozhodně to není nic na úrovni sera Twentyho :D
  • Jo, ten Euron zatím vypadá celkem zajímavě, jsem zvědav, jakej dárek to přiveze. Jediný, co mě napadá, že by dostatečně uspokojilo Cersei, je hlava Tyriona nebo Sansy. Nevím, ale podle mě ta dramatická hudba tam byla předzvěstí něčeho, kvůli čemu budou všichni diváci Eurona nesnášet, tak uvidíme, co se z něho vyklube. Potenciál má zatím dobrej, takovej klasickej egoistickej hláškující zmrd.
  • upraveno 17. července 2017
    @Tyrion Lannister Ty se asi neživíš rukama :D kdyby jo tak bys asi mluvil jinak - když počítám, že postavit střechu rodinnýho domu trvá asi 2 týdny a loď se staví určitě daleko dýl, tak za rok (jestli měli dost lidí) mohli postavit tak 20 - 30 lodí pochybné kvality.
  • upraveno 17. července 2017
    @DanielSvatoš Arya v předchozím díle v předchozí sérii chodila na hostině v převlečení za služebnou mezi Freyi a Lannisterskými vojáky a dolévala jim víno, než zabila Freye, takže tam nejspíš vyslechla pár podrobností o RW.
  • @JoffreyWater ale žádný Frey přece nevěděl že je těhotná
  • Oni to nevěděli? Já právě myslel, že jim to Robb řekl nebo že to prostě všichni věděli. Právě i na RW ji Black Walder bodal přímo do břicha a bylo vidět, jakože to ví a bodá ji právě tam.
  • @JoffreyWater co si pamatuju tak sám Robb se to dozvěděl jen chvilku před masakrem a byl jediný
  • Jo asi jo, mně už se někdy seriál i knížka motají dohromady.
  • Ale i tak je v seriálu takovejch chyb víc a zase tolik mi to tolik nevadí, tohle už se v těch ostatních průserech ztratí.
  • A nebo mě ještě teď napadlo, že třeba prozkoumali po smrti její tělo, mistra nebo tak něco tam určitě měli. :D
  • upraveno 17. července 2017
    @DanielSvatoš Mě přišla právě ta podlost v tom že Talisu ubodali do břicha.. celkem zvláštní místo když někoho zabíjíš...

    Nebo na hostině odmítla víno s tím že "já teď nemůžu alkohol" ..

    Jinak ta epizoda je jako klasická první epizoda řad předcházejících.. roztříštěná, linkama nepropojená sumarizace toho kdy jsme před rokem skončili :)
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Nevím jak začít. Ano, je to první díl, ale dušovat se, že každá epizoda bude jako poslední dvě šesté série, to bylo trochu moc.
    Nekonzistentní, roztříštěné, nudné. Tohle má být ta skvělá hra o trůny, kterou sledují miliony lidí?
    + BwB
    + Arya a Ed Lanister
    + Jorah
    + závěrečné titulky

    - Mad queen a Big cock shiping
    - Sám a jeho práce s fekáliemi
    - Trapné shipování "Krále" divokých a té neprávem vyzdvihované ženština ze Star Wars VII
    - a samozřejmě ten naprosto neuctivý vstup do z nějakého neznámého důvodu několik sérií opuštěného San Sebastianu, kdy jistá nejmenovaná rádoby překrásná osoba v ošklivých šatech bez fialových očí bez jakéhokoliv respektu vstupuje do síní jediného právoplatného krále Západozemí a strhává Stannisovu zastavu, jako by to byly Daariovi šaty.
    Sorry za takto zformulovaný výlev emocí, ale za toto počínání bych se klidně spojil s Big Cockem, nebo si aspoň vybral 20 dobrých mužů, jen abych invazní armádu zastavil.
    Jinak Euronův dar bude očividně zásilka z Dorne...
  • @Sagart MoD taky nemám moc rád, měl jsem hodně rád Stannise, taky bych ho raději viděl na IT, to co mu provedli v 5. sérii byl hnus největšího kalibru a prostě vůbec se mi nelíbí, co mu provedli. Přesto, co byste asi tak čekali, že s jeho vlajkou udělá? Pomazlí se s ní? Proč by právě ona měla mít ke Stannisovi jakoukoliv úctu? Vždyť to byl právě on, kdo tehdy vedl flotilu na dračí kámen s cílem zabít ji i Viseryse. Jo, taky se mi nelíbí, jak Stannis skončil, ale za to ona nemůže.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @undefined Pravdu díš...
  • trailer na druhou epizodu? Je tam zlovlk Aryii?
  • upraveno 17. července 2017
    Mno, znova opakuju, že jsem ve fázi, kde ve mě seriál stěží vyvolá nějakou velkou odezvu, ale přesto aspoň krátce...

    - S Aryou tentokrát D a D dali divákům přesně to, co chtěli. Jenom zase musím připomenou, že tím, co udělala, odsoudila strýčka Edmura k smrti. Proč ho předtím neosvobodila? A jestli jí na něm nezáleží (nedivila bych se), proč nám to neřekla? Jenom to připomínám pro to, že Edmure bude skoro jistě jedna ze zapomenutých postav.
    - To s Bratrsvem a jeho posláním má znamenat co? To jako má hrstka vyvrhelů něco na Zdi změnit? Tohle bude zase jenom prdnutí do větru.
    - Pro stupiditu dění v Králově přístavišti nemám slov. Jaime teď má dějově sloužit čemu? Bude ještě dvě série dělat Cersei neochotnou (?) děvku, než ji nevyhnutelně vrazí kudlu do zad? Proč se Euron nechce spojit s Rovinou, Jonem nebo se přece jenom nepokusí o Dany, což všechno by dávalo větší smysl než spojenectví se Cersei, která ho navíc veřejně odmítla? Těch tisíc lodí vyčaruje z nějaké počítačové hry?
    - Chtěla bych taky upozornit, že Arya se rozhodla radši praktikovat pomstu než jet za Jonem a Sansou, o kterých už musí vědět, že jsou naživu. Je hezké, že z ní udělali cool asasínku, ale stačilo by zapojit dva mozkové závity, aby z ní zároveň byla tragická ztracená postava.
    - Stannis byl tak hodný, že na celém hradě nejenom že nenechal deset lidí, kteří by ho nějak mohli bránit, ale dokonce nechal nezamčené dveře.

    Jinak znova musím pochválit technické zpracování a stěžovat si na dramaturgii. Nejenom, že díl lítal od jedné věci k druhé (což by u první epizody šlo odpustit a už jsme si na to zvykli), ale absolutně nechápu, proč ten díl měl hodinu. Nasraného Sandora a shit porna tam bylo rozhodně dost na to, aby to šlo zkrátit.
  • upraveno 18. července 2017
    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Thanatos No až na to že na ostrovech mají i lesy a těží se tam železo :D

    Mno pokud vím, tak Napoleon na svou "pidiflotilu" sháněl dřevo po celé Evropě. Ty ostrovy se mi nezdají zas tak velké. Nevím jak to dělali Britové, ale problémy mít museli...

    Rozhodně seriálového diváka tohle moc netrápí.



  • Amaroun napsal(a):

    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Thanatos No až na to že na ostrovech mají i lesy a těží se tam železo :D

    Mno pokud vím, tak Napoleon na svou "pidiflotilu" sháněl dřevo po celé Evropě. Ty ostrovy se mi nezdají zas tak velké. Nevím jak to dělali Britové, ale problémy mít museli...

    Rozhodně seriálového diváka tohle moc netrápí.
    Pokud vím, tak Britové dováželi dřevo ze Skandinávie a snad i z Ruska. Později nejspíš z Kanady.

    Jinak k epizodě: Celkem souhlasím s výtkami výše zmíněnými. Hlavně tedy s nechráněným Dračím kamenem a celou scénou z Králova přístaviště. Co se mi naopak celkem líbil, byl Zimohrad a až na fekální vůz, pardon Sama, tak i Staré město.
    Jsem zvědav, jestli autoři zapojí do děje i tu konspiraci Mistrů vůči magii.

    Zatím je to jen rozjezd, pokud zase nepředvedou podobnou blbost, jako s Písečnými hady minule, tak budu vlastně i docela spokojený.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Britové to se dřevem na lodě dělali tak, že mají dneska jen asi 5 % plochy zalesněné...
  • To bylo dané i tím, že hodně spotřebovali na dřevěné uhlí (topení, železárny), ale už v sedmnáctém století bylo Švédsko hlavním zásobovačem dřeva pro maritimní mocnosti jako byla Anglie a Spojené provincie.
  • Takže k prvnímu dílu:

    Líbila se mi výprava, obrovský posun, když to člověk srovná s první sérií. Dračí kámen, Železná flotila - radost pohledět.

    Naopak se mi nelíbilo, jak se kladl důraz na efekt na úkor pravděpodobnosti, logičnosti, věrohodnosti. Efektní scény jsou samozřejmě fajn, ale nesmí se to přehánět.

    + pochod armády mrtvých. Obři super
    + linka se Sandorem. Svědomí, kterého ho hryzalo "svým způsobem", jeho vztah k Berickovi a Tolosovi, věštba z ohně
    + setkání Aryi s lannisterskými vojáky. Pěkná ukázka toho, že svět není černobílý.

    - úvodní scéna. Bylo to přitažené za vlasy z důvodů, které tady řekl už Tyrion
    - Dračí kámen. Totální kravina. Takovou pevnost by přeci NIKDO nenechal bez posádky, když už by ji neobsadil Stannis, udělal by to po jeho odchodu kdokoliv jiný. Dany se tam procházela, jako by šla na obhlídku chalupy po babičce, žádná bezpečnostní opatření, nemohli přeci vědět, kdo tam je, i kdyby to třeba byli jen nějací pobudové. Nechápu, proč tam nemohla být aspoň slabá posádka, která by se Dany vzdala. Mohli z toho vytěžit další efektní scénu a bylo by to věrohodné.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Beleg napsal(a):

    Takže k prvnímu dílu:

    Líbila se mi výprava, obrovský posun, když to člověk srovná s první sérií. Dračí kámen, Železná flotila - radost pohledět.

    Naopak se mi nelíbilo, jak se kladl důraz na efekt na úkor pravděpodobnosti, logičnosti, věrohodnosti. Efektní scény jsou samozřejmě fajn, ale nesmí se to přehánět.

    + pochod armády mrtvých. Obři super
    + linka se Sandorem. Svědomí, kterého ho hryzalo "svým způsobem", jeho vztah k Berickovi a Tolosovi, věštba z ohně
    + setkání Aryi s lannisterskými vojáky. Pěkná ukázka toho, že svět není černobílý.

    - úvodní scéna. Bylo to přitažené za vlasy z důvodů, které tady řekl už Tyrion
    - Dračí kámen. Totální kravina. Takovou pevnost by přeci NIKDO nenechal bez posádky, když už by ji neobsadil Stannis, udělal by to po jeho odchodu kdokoliv jiný. Dany se tam procházela, jako by šla na obhlídku chalupy po babičce, žádná bezpečnostní opatření, nemohli přeci vědět, kdo tam je, i kdyby to třeba byli jen nějací pobudové. Nechápu, proč tam nemohla být aspoň slabá posádka, která by se Dany vzdala. Mohli z toho vytěžit další efektní scénu a bylo by to věrohodné.

    A absurditě na tomto přidává, že se Jaime během rozhovoru se Cersei zmiňuje, že je Dračí kámen opuštěn, zatímco by jej mohl místo tlachání krásně obsazovat :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @kadibudka
    kadibudka napsal(a):

    @Tyrion Lannister Ty se asi neživíš rukama :D kdyby jo tak bys asi mluvil jinak - když počítám, že postavit střechu rodinnýho domu trvá asi 2 týdny a loď se staví určitě daleko dýl, tak za rok (jestli měli dost lidí) mohli postavit tak 20 - 30 lodí pochybné kvality.

    Nikdy nebylo vysvětleno, kolik je Železných a jak jsou Železné ostrovy velké, chceš mi říct, že řekněme 15 000 lidí postaví za rok 20-30 lodí? Nejsem odborník, ale SERIOUSLY? Poprosím flankera.27 když tak o historickou analýzu délky stavby slavných loďstev a co k tomu bylo potřeb

  • @svoa00 Tak s Rovinou by se Euron mohl těžko spojit, jelikož Rovina už je spojenec MoD, jejímiž spojenci jsou mimochodem také jeho „zrádná” neteř a „zrádný” synovec. Se severem by asi taky bylo těžký jednat, vzhledem k tomu, co Železní na Severu napáchali během Války 5 králů. Zničení Lannisterské flotily je asi 15 let stará věc, kdežto plenění Severu je věc poměrně čerstvá a spousta severských rodů teď nemá železné příliš v lásce. Proto pravděpodobně byla nejpřijatelnějším řešením Mad Queen.
  • upraveno 18. července 2017
    Největší plus je asi to, že předběhli knížky a už není s čím srovnávat, jejich scénaristickou impotenci a zmršené možnosti jim už ani nemám za zlé. V seriálu už se asi 4 serie jedná proti vší logice a potom co provedli Stannisovi už mě nemůže překvapit nic. Ani kdyby Chajmemu vyrostla nová ruka.

    Až na první "badass" scénu to nebylo nic moc, tam si ještě mohla nasadit sluneční brejle a říkat si Horacio Caine. Adolf Targaryen vsází na epické scény s ještěrkama. (Dragonstone byl fail... Pevnost u pobřeží neobsazená.) Na severu se zbrojí proti Králi Lichů. Dialogy se zoufale opakují a je to natažený jak vyžvýkaná žvýkačka nebo dvakrát použitej toaleťák. Čekám kdy tam bude kladivo z houby. Gayron vs. Sersei nemělo šťávu, šel z nich strach asi tak jako z čivavy v kabelce. Všichni vědí že jsou v prdeli jak Baťa s dřevákama. Nejlepší část bylo asi posuzování svědomí Šándora a naturalistické scény z citadely (až na ten boom teleport Joraha).

    Lannisters send their Sheeran.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.