Já čtu Rok v Provenci. Napsal to autor Dobrého ročníku, který mám taky v plánu. Je to vtipné a milé. Jen mi tam vadí neustálé používání francouzských výrazů, které nejsou přeložené.
Gričskú čarodejnicu mám na polici, ale dosiaľ som sa nedonútila to otvoriť. Okrem toho mám rozčítaných 4-5 kníh a približne 10 ďalších, ktoré chcem stihnúť do konca leta, takže pochybujem, že by som vôbec začala. Z toho, čo som dosiaľ zlúskla vrele odporúčam Predtým ako som ťa poznala (momentálne v kinách beží film) je to prekrásna kniha so silným príbehom a fajn postavami (ale treba k nej kartón vreckoviek ;-)).
Tak, druhý diel Gričskej čarodejnice je za mnou a narozdiel od jedničky, nie je uzavretý. Aspoň päť krát som si už bola istá, že sa s kriminálnikmi vysporiadajú a čarodejnícke povery budú môcť poslať na smetisko dejín, ale kdeže. Miesto toho je to len znova zamotané. O hlavnej postave trocha poupravím mienku - v rámci ASOIAF terminológie je v nej menej Sansy než som čakala, ba aj za hrsť Arye a ešte je to neskorumpovateľne cnostná osoba ako Brienne, akurát že vďaka šťastnejšiemu dospievaniu (a kráse ala Daenerys (bez fialových očí)) je sebaistá. Cameo postáv z prvej knihy potešilo a myslím, že druhá kniha je lepšia ako prvá, zrejme vďaka temnejšej a vážnejšej téme. Romantika je stále významným motívom, ale v tejto knižke je prakticky stále len v kontexte boja s tmárstvom a/alebo o život, kým v prvej ľúbostné pletky a riešenie zločinu boli dve takmer nesúvisiace linky, ktoré sa miestami zľahka prelínali a spojili až v závere.
Uff, pátý Potter dočtený, celkem to drhlo, na rozdíl od filmu mě většina knihy nebavila a Potter mi se svými pubertálními výlevy silně lezl na nervy. Naopak Snape mi přirostl k srdci a naprosto ho chápu, Potter skutečně je hloupý, arogantní fracek, co si nevidí na špičku nosu :-D ještě, že si Potter umí vybírat přátele, jinak by nejspíš o tu svoji dutou hlavu velmi rychle přišel.
@Dreamer Jak to tak čtu, asi bych si HP mohla někdy zopakovat. Ve své době jsem (m. j. taky) pětku znala skoro zpaměti a přišla mi jako super kniha (myslím, že hned po trojce nejlepší... ty svoje žebříčky už si moc nepamatuju :)). Mohlo by být velmi zajímavé se do toho pustit s takovým odstupem. Ty jo, ono už je to vlastně 10 let! :other:
HP je kniha písaná pre istú vekovú kategóriu. Inak ju človek vníma, keď ju číta v 12-13 a inak, keď ju číta po dvadsiatke. Ja som si nedávno tiež dala repete celej série a bolo to fajn, ale už som z toho nebola taká nadšená ako kedysi. :-? @Dreamer aj ty máš ten pocit, že bez Hermiony by boli Harry a Ron mŕtvi už v prvej knihe?
@CervenKa mně se o něco víc líbily všechny ostatní díly, kde Potter není taková hysterka :) na druhou stranu více prostoru dostávají ostatní postavy a ty mě baví...až na uklízecí maraton na začátku Fénixova řádu, ten byl úmorný.
@Dreamer No jo, on je tam vlastně strašně sebelítostivý, už si to vybavuju :) Mě v pětce bavily třeba scény s BA a odboj proti Umbridgové... Ach jo, fakt si to budu muset přidat na pořadník :D
Když jsem to četla poprvé, tak mě pětka bavila a na šestku jsem frflala, že byla oproti předcházejícímu dílu slabá. Při opakovaném čtení jsem to měla naopak a šestka mě bavila, zatímco u pětky jsem si říkala, co se mi na ní tenkrát tak líbilo.
@Tyrion Lannister Většinou radši nic :D Teda, štve mě, jak se o tom mluví jako o "osmé knize", to zní, jako by chtěli příběh uměle nastavovat do nekonečna. Přitom je to taková pěkně uzavřená série. :king: Osobně to radši budu brát jako fanfiction paní Rowlingové na osvědčené téma. Ale určitě to může být zajímavé, třeba už proto, že zvolila jiný literární druh, což je (pro ni) nové.
Hmm, tak na to budu zvědav, každopádně to beru jako uzavřený příběh, ale nikdo neříká, že by mohla s tím světem, který má dál pracovat. Určitě tam je spousta toho co vyprávět. Mne by např pokud by yla dobře napsaná zajímala kniha a woldemortoj :D
No pokud se nepletu, tak se na tom podilela jen castecne. Podle toho co pisou fanousci na internetu to vypada ze spis mene nez vice. Asi to ani cist nebudu.
Komentáře
@Dreamer aj ty máš ten pocit, že bez Hermiony by boli Harry a Ron mŕtvi už v prvej knihe?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter_and_the_Cursed_Child
Teda, štve mě, jak se o tom mluví jako o "osmé knize", to zní, jako by chtěli příběh uměle nastavovat do nekonečna. Přitom je to taková pěkně uzavřená série. :king: Osobně to radši budu brát jako fanfiction paní Rowlingové na osvědčené téma.
Ale určitě to může být zajímavé, třeba už proto, že zvolila jiný literární druh, což je (pro ni) nové.