Nejhorší otec v Písni

Zdravím, nevím, jestli tu už diskuze na tohle téma proběhla, jestli jo tak se omlouvám, ale napadlo mě, kdo je podle vás tím nejmíň správnym a příkladovym otcem v celém světě písně? Pište svoje názory, za mě to jsou třeba Craster a Robert Baratheon.

Komentáře

• SagartSagart Amo ergo sum
    Jednoznačně Craster ;-)
  • Robert teda dosť zanedbával, ale Crastera neprekoná asi nik. Iba ak Kronos a ten v ASOIAF nie je.
  • Taky bych neřekl, že by Robert by nějak výrazně horší otec než jiní v Písni. O děti se sice nestaral, ale myslím si, že nezájem je pořád lepší než otevřené pohrdání, jako se dostalo třeba Tyrionovi nebo Samovi.
  • Šílený král se jak táta asi tak moc nevyznamenal, ale taky toho moc napáchat nestihl. Spíš týral manželku, ikdyž to taky má dopad na děti a je to nehezké.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Balon Grejyoy taky nic moc možnost
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 1. června 2016
    A čo Ned?
    Najstarší syn mŕtvy.
    Najstaršia dcéra v rukách pedofila.
    Najmladšia dcéra psychopatická vrahyňa.
    Jeden syn na vozíčku/fúriku kvôli zanedbanému dozoru.
    Najmladší syn na ostrove kanibalov.
    Nemanželský syn, ktorého zrejme mala v skutočnosti jeho sestra, počnúc z nemanželského styku, ktorý mohol rozbiť predchádzajúci vzťah jej milenca, zahalený tajomstvom aby bol ochránený pred hnevom jeho najlepšieho kamaráta-pijana, sa stal jediným úspechom po kariérnej stránke, aj to velí bande vrahov a zlodejov.

To neznie ako funkčná rodina =D =D
    #mandatorykappa
  • @sfik Tak Craster je jasně nejhorší. Jen jsem chtěl říct, že Robert nebyl výrazně horší otec, protože v tom případě by se před něj musel dostat třeba Tywin nebo Randyll. ;-)
  • A jak vidíte Waldera Freye? Ten nechal kvůli vlastnímu prospěchu umřít zaostalýho syna. Jinak je zase pravda, že vlastního potomka by jinak asi zabít nenechal, ale zase s mnohými potomky asi nevycházel moc dobře. Tak jakej je váš názor na něj jako na otce?
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @JoffreyWater Úžasný otec. Minimálně natolik výkoný, aby vůbec otcem byl.
    Správná hlava rodiny. Svým jednáním zapříčinil, že je prakticky nemožno tento rod vyhubit :D
  • @JoffreyWater to nebol syn, ale vnuk...a verím, že by obetoval aj vlastného potomka keby to bolo nutné.
    Walder je ako otec obstojný. Síce sa s deckami nepohrá, ale usiluje sa ich zabezpečiť aspoň materiálne.
  • Tak aspoň v něčem Walder Frey vychází jako klaďas :D Jinak v souvislosti se špatným otcem bývá často zmiňováno jméno Tywin Lannister, ale nemyslim si, že by to byl nějak špatnej otec. Jo, k Tyrionovi se sice moc hezky nechoval, ale tam hrálo velkou roli to, že při jeho porodu umřela Tywinova životní láska a Tyrion se navíc narodil znetvořenej, takže tim k němu získal silnou averzi. Navíc měl během všech těch let milion možností se ho zbavit (nějaká ta nehoda), ale neudělal to. Přes všechen svuj odpor k němu se ho snažil nějak vychovat. Jasně, na sklonku života ho nechal odsoudit k smrti, ale předtim mu dal šanci se přidat k noční hlídce. Tim božim soudem si to pos*ral sám. Ale když pomineme Tyriona, tak k ostatním svým dětem se nechoval špatně. Byl to prostě takovej ten typickej přísnej otec, co měl přísnou výchovu, aby z jeho dětí něco vyrostlo. Ale jako nějak extra šptnýho otce bych ho neviděl, u toho Tyriona to byl spíš odpor k jednomu dítěti než neschopnost být dobrý otec.
  • @JoffreyWater Tywin neprechovával nejak vrelé city ani Jaimemu a Cersei, resp. ich nedokázal dať najavo. Možno ešte keď boli malí, ale v dospelosti s nimi zaobchádzal len ako s materiálom na pokračovanie lannisterovského rodu. Aj Jaime sa preňho stal životným sklamaním, keď sa rozhodol zotrvať v KG aj po strate ruky. A keby vedel čo vyvádza Cersei, asi by aj jej povedal "Ty nie si moja dcéra"
  • @Katrina Tak ale tohle v Písni dělal prakticky každej šlechtic, že na své potomky pohlížel z pragmatickýho hlediska. Jaime ho naštval už v mládí tím, že se přidal ke KG, tak ho v tom prostě nechal vykoupat. A nebo že Cersei hodil nějakýmu cizímu chlapovi? A kdo tohle nedělal? Každej rod svojí dceru výhodně provdal. Udělal to i Ned se Sansou a chtěl to udělat i s Aryou, udělal to i Hoster Tully s Catelyn a Lysou, kterou navíc dal o dost staršímu chlapovi. Jak jsem řekl, Tywin byl prostě přísný otec, což není ekvivalent ke špatný otec. To s Jaimem bych viděl jako přísnýho otce, co chce, aby jeho syn šel na univerzitu, ale on se místo toho přidá k policii. Tak se prostě tatík naštve. Asi se v tonhle neshodneme, já ho prostě jako nějak špatnýho otce nevidim.
  • ale chladný bol dosť, voči všetkým svojim deťom...a nemyslím si, že by Ned plánoval využiť svoje deti takýmto spôsobom, snažil by sa nájsť alternatívu, ktorá by vyhovovala jemu aj im, a ak by nebolo inej cesty rešpektoval by ich rozhodnutie (Robb a Jeyne)
    @Katrina No ve středověku se na rodičovskou lásku moc nehrálo. Děti plnily úlohu šachových figurek na šachovnici zájmů svojí rodiny. Cílem rodičů bylo co nejrychleji a nejvýhodněji svoje ratolesti provdat, vždyť v historii je spousta příkladů kdy sňatek uzavíraly z našeho pohledu děti Václav II. (8), Jan Lucemburský (14), Karel IV. (7), Václav IV. (15).

Z toho tedy vyplývá, že emoce, touhy a další tužby dětí nehrály příliš důležitou roli. Navíc vzhledem k vysoké dětské úmrtnosti se rodiče snažily nefixovat se na jednoho potomka. Z našeho hlediska to vypadá jako chladné a odtažité chování, ale v té době to byla nutnost
  • @Achileus no dobre, ale trebárs taký Ned vedel pre svoje deti nájsť pekné slovo a zrejme sa im (aspoň synom) aj venoval, rozprával sa s nimi, učil ich
    @Katrina Já netvrdil, že je neměli rádi, každý rodič (Až na výjimky) má svoje děti rád, ale v té době to takovou roli nehrálo, samozřejmě s výjimkou prvorozených synů a tam v to některých případech došlo do opačných extrémů. Existuje mnoho příkladů z historie, kdy úspěšný otec vychoval ze svého syna rozmazleného spratka, který otcovské dědictví úspěšně prohýřili
  • @Achileus A právě to Tywin nechtěl.
  • @Achileus čiastočne súhlasím, ale nemyslím si, že by pragmatizmus až tak veľmi prevládal nad rodičovskými citmi (výnimka potvrdzuje pravidlo)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.