Nejsilnější hrad Západozemí

upraveno 9. listopadu 2013 v Svět ledu a ohně
Jaký je podle vás nejsilnější hrad Západozemí? Orlí hnízdo, Zimohrad, Casterlyova skála, Kailinská držba či snad nějáký jiný? Pište do komentářů :D
1246

Komentáře

  • @Aviv: No vida a máme potenciálně vymyšlený konec Raegala a Viseriona... :o)
  • Černý hrad je z jihu snadno dobyvatelný, ostatně ani to není hrad z jižní strany, ale pár oplocených budov a věžiček...

    Tak nevím, pro jaký hrad hlasovat. Na spoustě z nich jsme se ani nebyli podívat.. Orlí hnízdo je technicky vzato nejvíc nedobytné, nicméně z praktického důvodu asi úplně nedobrá volba. Pokud by to obléhání bylo časově omezené -rozprchne se mi armáda sklízet úrodu, přijde mi v dohledné době pomoc, skončí zima a Jiní utečou zpět za zeď, tak je asi Orlí hnízdo logická možnost. Ale pokud nevím jak dlouho budu obléhán, tak je to naprd i s rozdělováním přídělů. Nejhorší je, že nemůžu z Orlího hnízda vést prakticky žádný rozumný protiútok. Na druhou stranu Řekotočí je fajnové - z několika stran voda, předpokládám že si obránci nachytají i ryby. Ale pak přijdou chodci zamrznou řeku a z přírodní překážky je bruslařská plocha.

    Ještě jsem přemýšlel nad Harrenovem, jako posledním útočištěm proti chodcům. Jestliže Jiní jsou zabitelní obsidianem (dračím sklem), možná i valyrijskou ocelí (kutou v dračím ohni), jestli můžou mít drakem opálené stěny Harrenova taky nějakou výhodu a nějak oslabovat Chodce, třeba ne tak ultimátně jako zásah dýkou z dračího skla, ale aspoň částečně (??)
  • Jakože radioactive teritory? Zajímavé... Nie je vo Westerose nejaký hrad s ložiskami obsidiánu?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv Dračí kámen, Stannis to v Bouři říkal Jonovi
  • Podle Hry má Orlí hnízdo sýpky velké jako Zimohrad a od Oblohy výše leží (i v pozdním létě)trvalá sněhová pokrývka - tedy zdroj vody i v případě že by hrad neměl vlastní studnu, takže zásoby pro posádku mohou být více než velké a je nutno vzít v potaz, že případná armáda obléhatelů by měla obrovské logistické potíže - už jen dostat se ke Krvavé bráně by stálo značné úsilí a kladlo nemalé nároky na zásobování. Po jejím případném dobytí by si eventuálně útočníci mohli doplnit proviant pleněním Údolí, ale v zádech by měli místní rody a nevím jak početná by armáda musela být, aby se v nějakém akceschopném počtu dostala přes ty 4 hrady, které stojí v cestě k vlastnímu Hnízdu.
    Výhrada k Řekotočí, pokud by Trojzubec zamrzl je samozřejmě plně namístě - to by jeho obranyschopnost eliminovalo asi dost zásadně :-D .
  • Ale tak Dračí kámen je jen že tam jsou ložiska, u Harenova mě napadlo čiže to není prostě obsidiánovej hrad... Resp. vycházím z toho že obsidián v knize, když je přezdíván "dračí sklo" má/měl něco dočinění s draky, jinak je to samozřejmě lichá teorie..
  • Já hlavně nevím, proč by chtěl někdo Orlí Hnízdo obléhat. Pokud už do Údolí vpadnu s takovou armádou, že ho celé dobiji, pak je Orlí Hnízdo úplně k ničemu. Moc lidí se do něj nevejde, protiútok se z něj také vést nedá. V podstatě obléhateli stačí obsadit dolní bránu pod Hnízdem a obyvatele hradu vesele ignorovat a jenom čekat, dokud neumřou sami. Orlí hnízdo samo o sobě (na rozdíl třeba od Řekotočí nebo Kailinské držby) nemá žádnou strategickou hodnotu a posílat hromady vojáků na smrt by v tomhle případě nic nepřineslo. Takže Orlí Hnízdo může být sice nedobytné, ale je mu to tak nějak k ničemu. Skvělým hradem na bránění může teoreticky být Bouřlivý Konec (uvědomte si, jak dlouho jej Stannis bránil), nebo právě již zmíněné Řekotočí.
  • Takový Storm's End na tom asi taky nebude zrovna nejhůř
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    sfik napsal(a):

    Ale tak Dračí kámen je jen že tam jsou ložiska, u Harenova mě napadlo čiže to není prostě obsidiánovej hrad... Resp. vycházím z toho že obsidián v knize, když je přezdíván "dračí sklo" má/měl něco dočinění s draky, jinak je to samozřejmě lichá teorie..

    Ale Harrenov není z obsidiánu. Jsou to jen spálené ruiny - obyčejný kámen, který je roztavený žárem.
  • Samozrejme, že Orlie hniezdo je po dobytí Údolia zbytočné ale kto dobyl niekedy v histórií Krvavú Bránu? No kto?
    Samozrejme, že nikto, pretože Vysoká cesta je tak úzka, že môžeš mať armádu akú len chceš a aj tak musia ísť muži len v dvojrade za sebou a sú zraniteľný. A keby ju aj porazili tak by mali obrovské straty a nastal by tuhý boj v Údolí kde je veľa rodov a sú silné.
    Navyše k Orliemu hniezdu treba ísť cez 4 hrady :) jeden z nich je Mesačná brána.
    Takže tadiaľto cesta nevedie a treba skúsiť vylodenie v Meste Rackov ... a to je tiež ťažké :)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @DonPadre Targaryeni :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Henky Casterlyova skála by taky nemusela být špatná, polohu má podobnou jako Bouřlivý konec, navíc se dá bránit i z podzemí :D
  • Achileus napsal(a):

    @DonPadre Targaryeni :D

    Takto, ktorý hrad by odolal Targaryenom na drakoch?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Aviv Nějaký z nehořlavých materiálů :D
  • Neviem o tom, že by Targaryeni vypálili Údolie :) navyše dostali pekne na prdel v námornej bitke pri Meste Rackov. To že draci potom flotilu spálili je vec druhá :D
    Ale verím tomu že ak by boli v Údolí poriadne balisty tak by aj draci popadali ... síce by sa to nezaobišlo bez strát :)
  • Pořádně si nepamatuju současný stav Harrenhalu, protože jsem nečetl ty kapitoly pozorně, ale před vypálením to musel být nejsilnější hrad. Pokud by byl dostatek obránců na to, aby se obsadily všechny hradby a věže, tak by nešel dobýt. Za předpokladu, že nemáte draky. :D

    U Orlího hnízda by záleželo na tom, zda by dobyvatele vedl nějaký ambiciozní vůdce, který by se pokusil vzít hrad útokem. To by byla katastrofa.
    Dále je možné, že existuje i jiný způsob, jak se do hradu dostat. Divocí přelézají Zeď, teoreticky by se podobně mohlo dostat na Orlí hnízdo. Šance na úspěch je takřka nulová, ale třeba by to šlo.
    Nedokážu si teda představit, že by někdo došel tak daleko. Krvavá brána, Měsíční brány, hrádky na cestě do Orlího hnízda, to je slušná pálka.

    Nedá se říct, že by se některý z hl. hradů lehce dobýval. Vysoká zahrada by taky dala zabrat. To samé Zimohrad.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @DonPadre No Vysenie Orlí hnízdo dobyla, sice ze vzduchu, ale dobyla :D
  • upraveno 24. května 2016
    Nevada napsal(a):

    sfik napsal(a):

    Ale tak Dračí kámen je jen že tam jsou ložiska, u Harenova mě napadlo čiže to není prostě obsidiánovej hrad... Resp. vycházím z toho že obsidián v knize, když je přezdíván "dračí sklo" má/měl něco dočinění s draky, jinak je to samozřejmě lichá teorie..

    Ale Harrenov není z obsidiánu. Jsou to jen spálené ruiny - obyčejný kámen, který je roztavený žárem.
    Tak já vím, proto jsem psal tu poslední větu - předpokládal jsem, že knižní obsidián vznikl z normálního kamene, který prošel dračím žehem. Pokud je dračí oheň tak specifický, že dodá (pomůže dodat) specifické vlastnosti například oceli, tak mě napadlo že dokáže v nějakých skromných měřítkách postihnout i obyčejný kámen, ze kterého se nestane přímo obsidián, ale něco na půli cesty. Ostatně, nebylo by to dost apokalyptické a depresivní, kdyby poslední přeživší, naši hrdinové, zůstali bránit Harrenov...(?)
  • Obsidián asi nebude nic magického, ale bude to prostě obsidián, tedy hornina :) https://cs.wikipedia.org/wiki/Obsidián
  • Vy mě dáváte!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Myšleno tak, že obsidián není kámen ožehlý dračím ohněm, ale specifický druh kamene, který u draka ani neležel :) A že kámen ožehlý dračím ohněm se nestane obsidiánem, ale furt zůstane jen rozpečeným šutrem.
    Si jako myslím.
  • AvivAviv
    upraveno 24. května 2016
    Na druhej strane, je zaujímavé, že práve šuter známy ako sopečné sklo, produkt vulkanickej činnosti a przdkého ochladenia (Píseň ledu a ohně) má tak strašný efekt na Iných. Aký veľký je rozdiel medzi teplotou magmy a teplotou dračieho ohňa, ktorý taví kamenné steny? Ak by nám totiž dráčik začal niečo taviť a okolo by pršalo, alebo rovno mrzlo a padal sneh, hmm...
  • JayJay
    upraveno 25. května 2016
    @Nevada: Já úplně nejsem geolog (což se ví), ale dle popisu z wiki souhlasím, že obsidián je jen velmi specificky a rychle ztuhlá láva (běžně působením vody) - pokud dračí dech roztavil kámen na lávu, dost možná mohly vzniknout podobně specifické podmínky (nepsalo se někde, že tehdy byla třeba průtrž mračen?)
    @Aviv: Říká se, že sopky Valyrie jsou druhé nejžhavější místo v Západozemí po dračím ohni (v seriálu samozřejmě až třetí, protože i ten dračí oheň zaujímá druhé místo po klínu ABC - každý nechť si doplní postavu dle osobních preferencí :o))
  • Teraz som čítal o Casterlyovej skale v knihe Svet Ledu a Ohne.
    Bolo tam písané, že Visenia sa modlila k bohom a ďakovala im, že kráľ Loren vytiahol proti Aegonovi do bitky na Ohnivom poli, pretože ak by ostal v skale tak by ho ani plamene nezastrašili.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Jay Ostrov Dračí kámen je vulkanický, hrad Dračí kámen stojí na úpatí činné sopky. Výskyt obsidiánu bude spíš díky té sopce, než drakům, kteří tam žili cca 500 let.
    Ale neberte to zas tak vědecky, vždyť "je to magie" ;)

    (a nech prosím seriál seriálem, i když je to jen ve slabém vtipu)
  • @Nevada: No, ano, Dragonstone je přírodní výskyt obsidiánu, i tím, že je u moře, což je dobrý zdroj vody pro rychlé zchlazení... (To jsem nezpochybňoval)
    Psal jsem o Harrenově - pokud jej draci roztavili na lávu (dračí dech na to stačí) a mám pocit, že jsem četl že kámen roztavili, ne že hrad rozbořili... Takže láva by byla, otázka je, jestli nemohla zároveň být i průtrž mračen (či zda to bylo zmíněno)...
  • upraveno 26. května 2016
    @Jay to by musela být řádná průtrž mračen, aby vyrovnala stabilní příliv chladné mořské vody :D ale Harrenov je na jezeře nebo ne? I tak bych se nesnažila tam ten obsidián napasovat, nevím jaké složení mají zdi Harrenovu, určitě to budou i jiné faktory než jen voda + láva.
  • Achileus napsal(a):

    @DonPadre No Vysenie Orlí hnízdo dobyla, sice ze vzduchu, ale dobyla :D

    ale nebojovala :D len zviezla malého Lorda Blbečka z Orlieho hniezda a Údolie sa vzdalo :D
  • @Dreamer: Tak roztavení zpochybnit nejde:
    Due to the extreme heat of dragonflame, the castle took on a charred, melted appearance.
    The rivermen outside observed that the towers glowed and melted like candles.
    No, jak píšu, nejsem geolog, tak nevím, zda může být "libovolná láva" a "libovolné rychlé zchlazení",... ale to nejspíše není ani Martin, takže materiál na hrad nespecifikoval. :o)
    Jinak o bouři jsem nic nedohledal a jestli mohla láva dotéct do jezera... kdo ví.
    Každopádně potenciál si zde Martin připravil...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    No to by se hradby Harrenova musely proměnit doslova v řeku magmatu a odtéct do jezera. Obsidián je z velké části křemen, takže pokud byly zdi z žuly, je to možné. Ale dle mého a podle popisů z knih, došlo v Harrenově jen k takovému pokroucení kamenů. Jako když necháte čokoládového mikuláše na slunci a on se tím teplem jen lehce pokroutí a trochu rozpadne.

    Ale jinak si troufám tvrdit, že by se pomocí dračího dechu dal obsidián udělat. Donutit draka pořádně rozehřát nějaké pece plné kamení, a pak nalejvat do formiček,... no ty skleněné svíce taky museli nějak vyrobit. Jo, vy mi teď učitě řeknete, že je mohli vybrousit, ale mě se nechce věřit tomu, že by stačilo jen najít velký kus obsidiánu, vybrousit z něho tyčku, třikrát se kolem ni zatočit, říct abraka-dabra a ona se rozsvítí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.