Hra o trůny 6x03 - Oathbreaker - Ice & Fire

upraveno 17. května 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6x03 - Oathbreaker - Ice & Fire

Daenerys poznává svou budoucností a Bran minulost. Tommen konfrontuje Nejvyššího vrabčáka, Arya se stává nikým, Varys nalezne odpověď a Ramsay dostane dárek.   Režie: Daniel Sackheim Scénář: David Benioff, D. B. Weiss

Číst celý článek zde


«13

Komentáře

  • Ukázka z dalšího dílu
  • Epizoda dost ubrala na nastaveném tempu, ovšem informace divák/čtenář dostal. Mrzí mne trochu odfláknutý Arthur Dayne, vůbec mi nevadí, že mu dali 2 meče, naopak mi to přijde jako parádní vykreslení jeho schopností, ale jednu z nejzajímavějších postav z historie mi přišlo , že 2 minutový souboj je prostě málo.
  • Oni zabili Chundeláče!
    Ach jo, 3. díl a já pořád marně čekám na to, kdy odněkud vyskočí Stannis a zařve: „Nejsem mrtvej!” Ale ono to vypadá, že asi nakonec mrtvej bude, ale nechápu teda, proč jeho smrt dali mimo záběr. Ale vůbec, to co provedli Stannisovi jim neodpustim už nikdy, jsem schopnej jim odpustit naprosto zpackanou linku v Dorne, ale tohle ne. Tohle si Stannis opravdu nezasloužil. Doufám, že v knížce ho čeká nějakej trochu důstojnější konec a že ta knižní bitva o Zimohrad bude trochu velkolepější. Nečekám doufám 154875 let na TAKOVÝHLE fiasko, že ne? Jinak zpátky k dílu, nečekal jsem, že to s tim Sněhem dopadne takhle dobře, čekal jsem, že bude mít nějakej extrémní výpadek paměti, nebude vědět kdo vlastně je a co tam vůbec dělá. Takhle z toho vyvázl celkem snadno a nevypadá, že by utrpěl nějakou velkou újmu. Jinak je to pro mě fakt divný na to takhle koukat, když jsem celou dobu měl tak nějak jasno, co se stane a jaký jsou odlišnosti od knih. Teď nevim vůbec nic a navíc ani nevim, čemu mám věřit, protože v 5. sérii už ta odchylka od knih byla extrémně velká.
  • Já nějak nevím, no. Po skončení epizody jsem měla z toho asi takovýhle dojem:
    To je nějaký divný.

    Jon právě vstal z mrtvých a všichni se tváří, jakoby spadl ze stromu a přesvědčují se, jestli si nic nezlomil.
    Sam se plus mínus drží knih, není tam nic moc co vytknout, je to docela fajn.
    Přepůlený flashback. Bodnutí do zad vyznělo hodně trapně a zbaběle. Jinak jsem zvědavá na to, kam Bran půjde. Teda... "půjde"...
    Daenerys by mohla mít trochu důstojnosti a trapně nevyhrožovat. Ale tak to je detail.
    Takže Harpyje je nakonec - suprise suprise - nějaká random lehká děva z Mereenu?
    Já jsem sice řekla, že Tyrionovy a Varysovy rozhovory jsou skvělé a mohlo by jich být víc, ale takový trapný filling jako u toho stolu, to svět neviděl. "Zahrajeme si hru..." No potěš koště.
    Qyburn si převzal Varysovy špehy? No... jakože... LOL.
    Kevan by se nikdy nedopustil takové chyby, aby Jaimeho nepřizval do rady. Cersei ale mohl vyrazit s přehledem. Nicméně způsob, jakým to s Ollenou vyřešili, byl i tak úžasný. Jinak mám dojem, že v epilogu s Kevanem nahradí Varyse Qyburn.
    Jaime mi připadá jako debil. To ani nemám jak jinak rozvést.
    Interakce Vrabčáka a Tommena byla zajímavá. Jsem zvědavá, kde až jsou Tommenovy hranice manipulativnosti.
    Arya je v pohodě. Ale ty kočky mi fakt chybí :(
    Veškeré spekulace o Umberech jsou asi pravdivé. Očekávám rychlý Rickonův konec. A Chundeláč taky neskončil slavně. Jestli bude jeho linka v knihách podobná, tak mě to teda pěkně nakrkne. Skoro to podporuje teorii o termínu "shaggy dog", co tu někdo během minulého týdne napsal. Ráda bych věřila, že Umberové nějak taktizují a není vše jak se zdá, ale když se podívám na další "vlastní" dějové linky D and D, tak o tom silně pochybuju.
    Pochybuju, že by se kterýkoli seveřanský lord vyjádřil o Roosi Boltonovi jako o "cunt". Jo, asi ho zrovna nemilují, ale tohle je prostě mimo.
    Jon se okamžitě po smrti vrací do funkce velitele a mimo jiné užije pravomocí, aby popravil vzbouřence, a okamžitě poté to zabalí. No dobrá, řekněme, že je to důsledek jeho mimotělního zážitku a "proměny". Nicméně vzhledem k tomu, že neproběhl pohřeb a nad jeho tělem nebyla odříkána klasická slova, končící "...and now his watch is ended.", je celkem sporné, jestli jeho hlídka skutečně skončila.

    A v dalším díle Údolí v čele s Malíčkem. No to se podíváme...
    A Sansa se s Jonem zas mine, to je jasný jak facka.
  • @Denebola
    Denebola napsal(a):




    Veškeré spekulace o Umberech jsou asi pravdivé. Očekávám rychlý Rickonův konec. A Chundeláč taky neskončil slavně. Jestli bude jeho linka v knihách podobná, tak mě to teda pěkně nakrkne. Skoro to podporuje teorii o termínu "shaggy dog", co tu někdo během minulého týdne napsal. Ráda bych věřila, že Umberové nějak taktizují a není vše jak se zdá, ale když se podívám na další "vlastní" dějové linky D and D, tak o tom silně pochybuju.

    Tak jako i kdyby měl třeba Umber v plánu odstranit Ramsayho a vrátit Zimohrad Starkům, nemyslim si, že ho má Rickon nějak v lásce za to, co udělal jeho mazlíčkovi. Ale když vlastně může někdo pomstít rod Martellů tim, že vyvraždí zbývající Martelly, tak už je asi možný všechno.
  • @JoffreyWater Ano, uz je mozny vazne vsechno... me se tenhle dil teda moc nelibil...oni neco udelaj dobre, ale neco zase tak zk*rvi, az nad tim zustava rozum stat...
  • - Potěšilo mě, že Jon je víceméně normální. A nakonec ten pozitivní dojem zabijí tím, že mu dají pomstychtivou stránku, načež řekne "fuck it" celé Noční hlídce a jejímu poslání. Vskutku, celý Jon Sníh, jak ho známe.
    - Mladý Ned Stark působí stejně neschopně a na ho...o jako všichni Starkové už nějakou dobu a ten skotský přízvuk, to je úplný Sean Bean.
    - U Dany se nic nestalo.
    - U Aryi se celkem nic nestalo kromě... výprasku, po kterém umí líp lhát?
    - U Tyriona a Varyse se tuplem nic nestalo
    - LOL Dorne, prý že tam vládnou Ellarie a Píseční hadi, no neříkám já vždycky ty nejdebilnější možnosti, které se pak vyplní?
    - Z mladého králíčka se stává Joffrey light a... má hledat dobro v tom tvorovi, co ho vytlačil z vagíny?
    - Zamilovaným sourozencům Larrymu a Carol (já je prostě už s vážnou tváří nemůžu označovat za ty, za které je vydávají) v Králově přístavišti prostě musíte fandit, musíte. Larry se vrátil až tak daleko na začátek, že snad brzy vyhodí dítě z okna.
    - A nakonec musím zmínit ten klenot scénáristického umění, znovuobjevení Rickona a Oši. Bravo. Kolik laciného dramatu z toho budou moc vytěžit! Co na tom, že z Oši udělali neschopnou čubu. A kdybych měla příležitost se D a D se na něco zeptat, tak možná na to, proč vůbec v seriálu mají zlovlky, když jsou tak očividně neužiteční ochránci a draci jsou o tolik procent víc cool. Kristepane, kdyby Martin napsal něco takového, tak mu snad chodí výhružné e-maily.
  • upraveno 9. května 2016
    Denebola napsal(a):

    Takže Harpyje je nakonec - suprise suprise - nějaká random lehká děva z Mereenu?

    To jsem nepostřehla... Někdo to tam říkal? Pochopila jsem to tak, že je to obyč informátorka s účelem "hu hu, valí se na vás astapor".
    svoa00 napsal(a):

    Larry se vrátil až tak daleko na začátek, že snad brzy vyhodí dítě z okna.

    Že by mladého králíčka? :twisted:
  • Osobně jsem z této série nejvíc zvědavý na bitvu o Zimohrad. Obavám se, že podle dosavadního vývoje to může skončit tak, že na jedné straně se většina severské šlechty postaví za Boltony, kteří budou mít za protivníky Divoké a možná i Malíčka.
    Bran podle mého z jeskyně půjde za Jonem, kterému řekne, kdo jsou jeho rodiče a jaké má poslaní.
    Nechci se opakovat už řečené věci, ale také jsem z toho dílu zklamaný.
  • Bodnutí do zad vyznělo hodně trapně a zbaběle
    Naopak to jediné se mi na Tower of Joy líbilo. Ta idealizace Neda a Howlanda, jak jsem předpokládal dostala na prdel. Zkrátka historii píší vítězové :)
    Takže Harpyje je nakonec - suprise suprise - nějaká random lehká děva z Mereenu?
    To nebyla harpyje, ale jedna z těch šlapek utěšitelek co vraždila v minulé sérii neposkvrněné a byla do toho zapojená. Tahle část se mi právě taky líbila. Ostatně harpyje harpyjí typuju že bude taková ta cácora co se jim bude vysmívat (byla v trailerech) (=Zelená Milost? Kdo ví..)

    Btw. někomu z minula dlužím omluvu za toho Rickona a že "určitě neskončí u Ramsayho" takže, se tímto omlouvám převelice :D
  • U Tower of Joy jsem nepochopil akorát jednu věc, a to proč tam Bran pokřikuje „Co je v tý věži?”, když každej v Západozemí ví, že v tý věži byla umírající Lyanna.
  • @sfik Přijímám :D Ale taky je mi trapné, že už několikrát jsem nastínila tu nejpředvídatelnější nejblbější možnost a přesně tak to v seriálu stalo. Ale vědma nejsem, tipnula jsem si, že Sansa půjde na námluvy za Euronem - i když kdoví, v další sérii se to může stát. Ale Euron nejspíš s Ramsayem bojovat bude, i kdyby jenom tím, že v jeho nepřítomnosti obsadí Zimohrad (ironie někdy může být velice ironická). Ale těš se na to umělé drama s Davosem na Zdi, až bude bratry z Noční hlídky přemlouvat, aby Sansu Ramsaymu a těm parodiím na seveřanské lordy (Sever si pamatuje, heh) nedávali a někdo nadnese, že Rickon umře, a Davos bude mít jakože morální dilema, že jim musí říct, že Rickon umře tak jako tak. Mimochodem - jestli se na tohle dojde, tak si vsaď, že Rickon to odnese, protože D a D si samozřejmě radši budou věnovat té svojí věčné dámě v nesnázích/protředku pro rozvíjení příběhů jiných postav.
  • upraveno 9. května 2016
    Za mě teda:
    + Meereen, když nepočítám Šedého červa
    + Zmínka o Ellarii (odteď je vhodné používat Nymeria) a Písečných hadech :D
    + Absence dvou dobrodruhů Friendzona Mormonta a zkušeného bijce z jam Daaria Naharise
    + Daenerys může skončit dost parádně
    + Na pohled hezký souboj u ToJ, Arthur ujde
    + Události na Zdi
    + Olly
    + Sam
    + Pycelle
    + ser Twenty Goodmen
    + Bloodraven, Bran
    + Malá rada
    + Zdůraznění jména Howland Reed => R+L=J
    + Nezapomněli na Arthurovo přízvisko a zdůraznili, že byl nejlepší

    - KL
    - Arthur má dva meče
    - Arthur nemá Úsvit, ale řekli jeho přízvisko Meč jitra
    - Nedokončený dialog mezi Nedem a Arthurem
    - Výběr herce mladého Neda a jeho přízvuk
    - Není tam Bílý Býk
    - Seveřanů je jen šest
    - Seveřan v turbanu
    - Divné zabití Arthura
    - Natahování R+L=J
    - Špatný výběr věže pro ToJ
    - Umberové
    - Málo Arthura


  • upraveno 9. května 2016
    @Aidunale co má seriálová Ellaria společného s Nymerií? :-k
  • Vůbec nemám rád tyhle souboje 1vs5 .... ono to tak hrozně bije do očí, když křoví má šanci dát ránu do zad, jen kdyby si zrovna nemuselo oddychnout. Jak se psalo v Zaklínači: Šermíř nahovno, když nepřátel nerovno.
  • Denebola napsal(a):

    Já nějak nevím, no. Po skončení epizody jsem měla z toho asi takovýhle dojem:
    To je nějaký divný.

    Přesně tak - DIVNÝ!!! Stává se z toho nějaký podivný guláš, po kterém se mi nejspíš bude chtít zvracet ještě víc než Samovi.
    Že Jon ožil a popravil zrádce je fajn, ale ta jeho následná reakce... nevim nevim.
    Umberové, Bolton a Rickon - všechno akorát tak k nasrání :evil:
    Co mne nasralo ještě víc je patolízal Jaime a hlavně Vrabčákova sladká promluva o Cerseině zlatém srdci a mateřské lásce.
    Dany, Arya - škoda slov.
    Branova vize - ten souboj, kdy nejlepší šermíř všech dob samoúčelně točí meči kolem dokola jak pomatený větrný mlýn mne nijak nenadchl.
    Po slušnější 2. epizodě 3. spíš na hovno
    :-k .

  • @Crocuta Vrabčák musel oslavit den matek :D
  • @svoa00 A jooo, mě to hned nedošlo :-D .
  • upraveno 9. května 2016
    Připadalo vám to s tím "Vrabčák si jde sednout" a pak ještě donutí sednout Tommena tak, že si zkoušel jestli může Tommenem manipulovat a jestli je králíček koťátko snadno ovlivnitelnej? Mě to tak připadalo :D
  • Jo jo, byl den matek, proto ten dlouhý proslov o Matce.

    Věž mi taky připadala divná, taková zřícenina uprostřed ničeho... Představovala jsem si něco jako letní sídlo s věžičkou. A bitva? Copak takhle se brání věž? Obránci se sluní přede dveřmi a čekají na nepřítele aby se jim postavili v ne/rovném boji. Proč nám na všech hradech tvrdí, že obránci věže se ve věži zabarikádují a nepřátele nechají projít do úzkých prostor, aby útočníci přišli o početní převahu?

    Stal se ze mě odporný šťoura. Přála bych si nebýt tak odporným šťourou. Dá se to léčit? Já se pozastavila i nad zvracejícím Samem a jeho kyblíkem. Zvrací, pak odloží kyblík, jde za malým Samem a kyblík se mu zase teleportuje do ruky.

    Líbilo se mi, jak oběšenci tancovali...
  • Aidunale napsal(a):

    - Natahování R+L=J

    Hádám, že tohle ještě chvíli natahovat budou. Nechají Jona udělat pár hrdinských činů, několik nezávislých postav vyslovit nejasné narážky, a pak někdy v osmém díle tadá lidi, to jste ale vůbec nečekali, co?! :D
  • Co teprve začít se šťourat v tom, že o po městě v klidu se pohybujícím Robertu Strongovi všichni mluví jako o monstru a nejspíš si i domýšlejí, jak vzniknul, ale všichni budou řešit, že je někdo na kluky a křivou přísahu jeho sestry. To je očividně zásadnější než nekromancie :D Ale s tím svým zatížením na tygří mámu nemám obavy, že scénáristi nemrtvé monstrum bez problémů nechají bojovat proti šampiónovi královny (celkem bych si přála, aby rozmašíroval toho twincestního blonďáka, co ho vydávají za Jaimeho, ale hej, asi bych si musela napsat fanfic).

    image
  • Noo dobře, tempo druhého dílu to nemělo, ale i tak se to dalo :-)
    Plusy:
    + Samova linka - ikdyž nic neříkající zatím, snad bude rozvinuta (trošku doufám, že Sam bude v poslední knize strůjcem obnovení Noční hlídky)
    + Arthur Dayne (ale kde je Úsvit?)
    + Zeď - OK, no černých bratří už asi moc nezbylo, ale chtělo by je to trošku ukázat, zatím to vypadá, že Edd bude velet sám sobě...
    + Dany - snad se tu něčeho dočkáme do konce série
    + Tyrion - zahrajeme si hru bylo super :-)
    + Arya - už jsme se pohli trošku
    + Robert Strong - chtělo by to nějakou odmaskovačku, aby jsme viděli Frankensteina v plné kráse

    Minusy:
    - objevení Rickona odnikud nikam (zřejmě aby zhynul v dalších dílech???), a vlastně i Smalljona Umbera - trošku scénaristické impotence
    - Tommen - z knih si jej vybavuju jako "tlustého chlapce" navlečeného ve zbroji na Zimohradu, takže za mě celkově minus..., navíc pořád čekám, kdy z něj bude psychouš jako bráška Jof...
    - malá rada - Qyburn??, a lady Tyrell si do rady nenasadila více svých?
    A příště návrat Theona "domů" :-)
  • JayJay
    upraveno 10. května 2016
    svoa00 napsal(a):

    Scénáristi nemrtvé monstrum bez problémů nechají bojovat proti šampiónovi královny (celkem bych si přála, aby rozmašíroval toho twincestního blonďáka, co ho vydávají za Jaimeho...

    Asi jsem zmaten jak lesní včela - já myslel že šampion královny je nemrtvý... a jo, ona královna je Margaery, ne Cersei... (nějak jí automaticky stále ten titul přisuzuji...) - ale i tak, proč by měli bojovat spolu? Já měl za to, že s oběma vede spor církev, čili šampiona musí postavit církev... přičemž Margaery snad nezvolila soud soubojem, ne?
    A kdo je "twincestní blonďák, co ho vydávají za Jaimeho"?... Jako Jaime? Proč by jako měl bojovat se Strongem (který je jeho "bratr ve službě" a navíc by jej jako člena královské rodiny měl chránit...)?
    No, ale pokud krom "It's a magic!" přejdeme na "It's D'n'D!", pak to smysl dává... :o)
  • upraveno 10. května 2016
    @Jay Moc to řešíš, klíč je v dovětku, že bych si o tom asi musela napsat fanfic :D Ta parodie na Jaimeho mi totiž už dost leze krkem a ráda na rozdíl od scénáristů vidím exkrálovnu trpět. Je mi jasné, že jestli nakonec bude souboj se Strongem, že to odnese Lancel.

    A nebo Strong prostě za pár dílů umlátí Vrabčáka na nejrušnějším náměstí, zatímco všichni budou ohromeně postávat kolem a pro Lannisterskou dvojku, co se s ním veřejně promenáduje, to nebude mít žádné následky. Koho nějaká konzistence nebo logika ještě zajímá.
  • @svoa00: Psát fanfic, který by dosahoval úrovně DnD? Jen to ne... :o)
    S tvým názorem na utrpení exkrálovny soulasím,... jen houšť a větší kapky... Tommenééé! :twisted:
    Kdepak, souboj odnese Strong! (Zdravím Cersei)
  • upraveno 10. května 2016
    @Jay Ne, ne. Tommen ještě musí přinejmenším do konce série projít láskyplnou výchovou svojí matky, aby z něj byl správný král, co dá všem nepřátelům za vyučenou, Joffrey vůbec nebyla její chyba, copak umělecký záměr scénáristů nechápeš? :twisted:
  • JayJay
    upraveno 10. května 2016
    A pak už bude moct umřít? Ještě si přece Marg musí vzít Eurona/Theona/Jona/Dany/Velkého Jiného.
  • sleduju kam se postavy sunou postrkovány "tvůrci" kterým nezbývá čas na charaktery nebo jejich vývoj, chvílemi mám pocit že jde o hraný dokument ze Západozemí doplněný karikaturami.
    Zbytečný mrhání potenciálem tématu
    první řada mě přivedla ke knihám...druhá až čtvrtá ok...vzhledem k tomu ,že jsem si to co neřekli dosadil znalostí z četby nebo přizpůsobil dle odchylek v seriálu.
    5+6řada kde už to nemám podložené...se pro mne stává nestravitelnou ,nudnou.... něco jako miska hnědého z přístaviště( a to bez přísady zpěváka)
    příště tipuju že se na Železných ostrovech vylodí Gendry protože tam zrovna dopádloval...přimotá se k volbě ,spáří se s Ašou, v tu samou dobu tam z křoví vyskočí dvě Pysky..a vypíchnou Euronovy druhý voko....no je spousta věcí který by se tam dali ještě nacpat a zprasit.
    Bože RRM dej mi už tu knihu!!!!!!!!!!!!!!!
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.