Perlička ze státnic: Při zkoušce z finančního práva si student vylosoval bankovní právo a dostal mj. otázku, jaký opravný prostředek by použil, pokud by nesouhlasil s rozhodnutím ČNB. Nevěděl. A vyučující napověděl: V lese u stromu na mechu leží zajíček. Postupně mu upadne ouško, očičko, pacička... V čem je zajíček?" A student konstatoval, že zajíček je v p...li...
@Velbloud: Zajíček je v lese (to je jasný, to tam zaznělo)... :o) Každopádně je to buď tím, že mi to nemyslí, nebo tím, že je to příliš odborné, ale správná odpověď mě z toho nenapadá, takže bych v jeho situaci asi odpověděl stejně (a tak trochu bych tušil, že na inkriminovaném místě není zajíček, ale já,...)
Další dobrý hlod mi vyprávěl známý při zkoušení z českých právních dějin. Otázka: Proč byla zlatá bula sicilská "sicilská"? Student se zamyslel... Odpověď: "Protože císař neměl u sebe to správný razítko."
@Velbloud: Tři minuty není tak moc, když o tom v podstatě nic nevíš... ani nevím, jak mě to napadlo... Jako u zkoušky by to asi neprošlo ani kdybych si dal na čelo cedulku "Nerušit, přejímka zboží", ale myslím, že kdybych šel na zkoušku, že bych měl načteno a tudíž ten termín v "aktivní paměti" a s takovou nápovědou by musel naskočit hned... Jinak opravil jsem a už si tím hlavu lámat můžou... Jinak hlody od zkoušek byly podle mě nejlépe sepsané v knize "Aeskulap se stále usmívá", byť tam to bylo -logicky- konkrétně z lékařské fakulty (pro mě taky občas makačka na hlavu)...
Mno, dalo by se o tom diskutovat. Bula může být označení listiny samé, nebo přeneseně označení pro pečeť na listině. Kdybychom chtěli být hnidopiši, tak "razítko" by v kontextu odpovídalo spíš pečetidlu, než vlastní bule. Ale pokud si vzpomínám, tak mu to prošlo. :-)
Komentáře
Při zkoušce z finančního práva si student vylosoval bankovní právo a dostal mj. otázku, jaký opravný prostředek by použil, pokud by nesouhlasil s rozhodnutím ČNB. Nevěděl. A vyučující napověděl: V lese u stromu na mechu leží zajíček. Postupně mu upadne ouško, očičko, pacička... V čem je zajíček?" A student konstatoval, že zajíček je v p...li...
Každopádně je to buď tím, že mi to nemyslí, nebo tím, že je to příliš odborné, ale správná odpověď mě z toho nenapadá, takže bych v jeho situaci asi odpověděl stejně (a tak trochu bych tušil, že na inkriminovaném místě není zajíček, ale já,...)
Otázka: Proč byla zlatá bula sicilská "sicilská"?
Student se zamyslel...
Odpověď: "Protože císař neměl u sebe to správný razítko."