Môj otec raz hasil pražiace sa hranolky vodou. Je mi fakt ľúto, že som ešte nebola na svete (asi až o takých 18 rokov) a nemohla vidieť, ako to v tej kuchyni potom vyzeralo. Ale teraz mu varenie celkom ide.
@Gepeto ale né, tam byl problém v postupu, radši se tím nebudu chlubit :D
@Aviv to ti ani líto být nemusí, ono když hodíš zmražený do rozpálenýho oleje (ne, že bych o tom něco věděla :anxious:), tak je to taky slušný ohňostroj, tu vodu si ani nechci představovat.
Možná jsme se nepochopili - na zedničinu (nebo nějakou podobnou trivialitou to začalo) nepotřebuji TOP3 z Evropy,... Jasně dostat se na světovou špičku, nejde stylem "v pětatřiceti se rozhodnu, že se stanu mistrem v ...", to nejde vydřít. Už jen proto, že spousta jiných na to to vydřít měla dekády náskok. Ale když budu motivovaný, tak bych měl být schopen vydřít, že budu lepší než 50% náhodně vybraných lidí. Když budu chtít být lepší, tak to vydřu na 75% atd. Otázka je, jak velké cíle si budu klást a jak moc je budu chtít dosáhnout. - a ne, není to o tom "chci být lepší než TENHLE", ale chci dosáhnout TÉHLE ÚROVNĚ @brbr: Vánoce v příbramském hornickém domečku, vstup za 20,-, většinou tam zdobení perníčků ukazují... jako, já s tím mám taky problém, ale člověk, který to fakt umí by ti měl umět poradit, jakou úroveň mají mít prostředky (třeba u tance je sakra rozdíl mít civilní a taneční obuv - to je nebe a dudy, aniž by člověk cokoli změnil na svém umění), jestli nemáš řídkou polevu, případně poradit správný gryf při zakončení tahu... Jako samouk si možná zbytečně učení ztěžuješ... :o)
Hmmm, tak jsem vyráběl perníčky, a přesně v duchu mnou propagovaného "držet se receptu" jsem v první várce přehlédl "dvě lžičky jedlé sody" (a to jsem ji den předtím kvůli tomu kupoval)... Jako druhá várka vyšla OK, ale tu první jsem neměl odvahu prohnat troubou,... no, uvidíme, jaké to opomenutí bude mít důsledky... (tipuji, že budou tvrdší, ale zase budou držet tvar z formičky,... no uvidím). I chybování je (a možná nejdůležitější) součást učení.
Tak budou jak trpasličí chleba a poslouží jako bezva jídlo na cestu. Po jediném kousnutí dokážeš jít ještě kiláky a kiláky. Za něčím mnohem jedlejším. :D
Kamarádka tuším dělává bez sody celkem běžně, není to takový problém. Akorát samozřejmě nenaskočí tolik. Mají teda ještě speciální postup, nechávají je v troubě opravdu jenom chviličku, jsou měkké i povytažení a zůstanou tak. Ale zase to nemusí každému sednout, jsou potom takové trošku gumovější.
Tak jsem to prohnal troubou a fakt jsem nevěřil, jak moc dokážou blbý dvě lžičky sody ovlivnit jeden a půl kila těsta... (co si budem říkat, po třetím plechu - tj. potom, co už bylo připraveno - jsem se vrhl na snahu tam tu jedlou sodu dostat ex-post). No, zas jsem o něco moudřejší... @Dreamer: Ozdoby by asi byly řešení,... kdybych měl stromeček a touhu se s těmi perníčky vykrajovat a zdobit. Mě teda popravdě napadlo spíš, že při podstatně snazším tvarování by šly použít jako vrhací hvězdice... @Lara: Tak ono jedlou sodu může v receptu nahrazovat třeba prdopeč, ale v tomhle receptu nic takového nebylo a bez toho KP se tím dá fakt skoro zabíjet Ale je třeba to vidět pozitivně - mám radost, že se mi povedlo dopředu (skoro) odhadnout, jaký to bude mít dopad... :o) (To skoro je tam proto, že podrážka je o dost měkčí a po dopadu na stůl většinou necinkne... ale zase se nedrolí)
@Krisa: Předpokládám, že jde o nějakou hlášku, která mě minula, neb nepochybuji, že rozdíl mezi muffinem a perníčkem poznáš. U muffinu bych čekal užití pouze jako dělovou kouli, tohle má vzhledem k možnostem přípravy univerzálnější užití (v Evropě se zakládá jako ostří oštěpu, v Asii se vrhá ve tvaru hvězdic a Australané používají banánovitě zahnutý tvar, který má tendence se vracet...) :o).
@Jay To jsem myslela jaksi samozřejmě, že nebyla použita soda ANI ten prášek do pečiva. Jinak bych o tom nepsala. Ale ono je to strašně o zvyklostech, jak kdo peče, tyhle záležitosti se blbě popisují a každý na to má vlastní fígl. Nicméně je-li vhodné místo k uležení, tak to může zachránit i ty nejtvrdší perníky. ;-)
U nás tak minule dopadli také drobné okrúhle koláčiky z piškót a mliečnej náplne s polevou z čokolády a mandličkou v strede. Najprv ich bola spústa a potom už neboli žiadne.
Komentáře
Len mi nevrav, že sa vám prevarili rezance.
@Aviv to ti ani líto být nemusí, ono když hodíš zmražený do rozpálenýho oleje (ne, že bych o tom něco věděla :anxious:), tak je to taky slušný ohňostroj, tu vodu si ani nechci představovat.
- a ne, není to o tom "chci být lepší než TENHLE", ale chci dosáhnout TÉHLE ÚROVNĚ
@brbr: Vánoce v příbramském hornickém domečku, vstup za 20,-, většinou tam zdobení perníčků ukazují... jako, já s tím mám taky problém, ale člověk, který to fakt umí by ti měl umět poradit, jakou úroveň mají mít prostředky (třeba u tance je sakra rozdíl mít civilní a taneční obuv - to je nebe a dudy, aniž by člověk cokoli změnil na svém umění), jestli nemáš řídkou polevu, případně poradit správný gryf při zakončení tahu... Jako samouk si možná zbytečně učení ztěžuješ... :o)
@Dreamer: Ozdoby by asi byly řešení,... kdybych měl stromeček a touhu se s těmi perníčky vykrajovat a zdobit. Mě teda popravdě napadlo spíš, že při podstatně snazším tvarování by šly použít jako vrhací hvězdice...
@Lara: Tak ono jedlou sodu může v receptu nahrazovat třeba prdopeč, ale v tomhle receptu nic takového nebylo a bez toho KP se tím dá fakt skoro zabíjet
Ale je třeba to vidět pozitivně - mám radost, že se mi povedlo dopředu (skoro) odhadnout, jaký to bude mít dopad... :o) (To skoro je tam proto, že podrážka je o dost měkčí a po dopadu na stůl většinou necinkne... ale zase se nedrolí)
U muffinu bych čekal užití pouze jako dělovou kouli, tohle má vzhledem k možnostem přípravy univerzálnější užití (v Evropě se zakládá jako ostří oštěpu, v Asii se vrhá ve tvaru hvězdic a Australané používají banánovitě zahnutý tvar, který má tendence se vracet...) :o).