Ale ani v knize není trůn popisován jako něco, na co by se musel každý hned napíchnout. :-) Myslím, že i u tohohle - třeba opěradla, jsou tam i nějaké ostré hrany - by se člověk mohl pořezat. Já jsem s ním spokojen, maximálně mohl být ještě trochu mohutnější.
Pokud jsi někdo z vás chce zkrátit čekání na Hru o trůny zajímavým filmem -doporučuju Černou smrt (Black Death). Má dobrou atmosféru drsnýho temnýho středověku a Seana Beana v roli rytíře vedoucího skupinu (složenou z žoldáků a mladýho mnicha) do vesnice v močálech, které se udajně vyhýbá mor a sídlí tam nekromancer. Je to evropská produkce což divák pozná podle menšího rozpočtu, ale řekl bych i mín předvídatelnýho děje a drsnějšího vykreslení středověku. Film u nás vůbec nešel v kinech pokud by si ho chcete pořídit legálně v trafice stojí stovku.
Knižní předloha je vskutku docela náročné čtení. :-) Ad imagines agiles (k filmu :D), třeba Království nebeské (ale jen rozšířenou verzi), s větším přimhouřením oka nového Robina Hooda, podle mě vynikajícího Lva v zimě s Patrickem Stewartem. Když dokážeš odfiltrovat komunistickou propagandu, tak i celou husitskou trilogii od Otakara Vávry. Je toho víc, teď si ale nemůžu vzpomenout. :-)
U filmu Království Nebeské mě vadil neuvěřitelný přerod prostého kováře v neohroženého rytíře a brilantního taktika. Výborný historický velkofilm je Statečné srdce ( kritici mohou namítat něco o historické nepřesnosti, ale je to film který změnil celý žánr hist. velkofilmů a vzkřísil ho) Poslední dobou jsou i hodně kvalitní hraný dokumenty, třeba 1066 - viděl jsem 2 ze 3 dílů a je to hodně dobrý ( boje ztvárněný dobově - boj ve štítových hradbách, žádný bitky ala Xena - který jsou i třeba v jiných dokumentech)
Tak jsem zběžně omrknul to 1066. No, podle mě se tam až moc snažej hrát na city. Občas to není na škodu, třeba Georges Duby ve své knize Neděle u Bouvines taky líčí bitvu jakoby očima Francouzů, ale tady mi to (ale třeba sem něco přeslechl) přišlo skoro jako škatulkování na Anglosasové = ti hodní a Normané = ti zlí. To je něco, co bych si u historikého dokumentu, byť hraného, odpustil. Mnohem lépe to bylo zpracované v dokumentárním cyklu Battlefield Britain, kde to bylo očima obou stran. Ale je to jen můj první dojem.
Komentáře