!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
1235720

Komentáře

  • @Jay pokud jde o LOTR filmy, mám k dispozici jenom rozšířenou edici (tu hodně hodně rozšířenou, kde jsou asi tak hodinové titulky u každého dílu) a tam to řečeno je. Jestli to bylo i v kino verzi nejsem schopný říct.
  • @Jay No jo, ale tady v tom oživování bych netipoval, ale melisandru. Přeci Jon je měnič a v případě smrti těla je jeho vědomí přesunuto do ducha, kde sepomalu stává zvířetem.

    No nakonci v hoře osudu, když Frodo řekl, že prsten je jeho se samá věž otřásla a armáda ztratila vedení. Sauronův život byl svázán sprstenem, ale jeho vůle nikoliv. Takže někdo mohl i jeho prsten ovládnout viz Galadriel nebo Gandalf. Inak máš pravdu nestačilo prsten vlastnit viz glum, byla potřeba mu i vládnout a mítproti němu nějakou odolnost
  • @Everett_Young: Ano, zaznělo, ale říkám, že je rozdíl, když to zazní okrajově a jestli se to řeší celou dobu (stejně jako si nejsem s to vybavit, jestli "zdánlivě epizodní fráze" o Písni ledu a ohně nemohla z druhé sérii zaznít stejně jako v knize - JEDNOU).
    @p1e9t9r2: Mel či Duch se zřejmě ukáže zanedlouho... VICHRY! VICHRY!...
    Houby, Barad-dur padla a vojsko se rozpadlo až po Glumově pádu s Prstenem. Prsten měl vlastní vůli,... a pokud vím, Gandalf je jej ani nedotkl "aby skrze něj nevládl velkou mocí" a Galadriel (tady si nejsem 100% jist) myslím skončila u toho, že k němu natáhla ruku a dobře jí to neudělalo.
  • @p1e9t9r2 To sis popletl. Věž spadla až poté, co zmizel Prsten v Hoře, stejně tak to byl moment, kdy vojsko ztratilo vedení. Když ho Frodo prohlásil za svůj, tak tím jenom na sebe upoutal pozornost Saurona, který k Hoře obrátil Oko a okamžitě tam poslal Nazghuly.
  • @Denebola @Jay Ne vy jste to špatně pochopili já tam nepíšu o pádu věže, aleo tom že v ten moment jak si frodo nasadil prsten a prohlásil ho za svůj se otřásla sauronova moc. Plus i věž na to reagovala.
  • @p1e9t9r2 Okej, donutil jsi mě se na to podívat. A máš pravdu. Jeho moc se skutečně otřásla, ale z úplně jiného důvodu, než který popisuješ, totiž že Frodo ovládl Prsten.
    Sauron si v tu chvíli totiž konečně uvědomil, o co tady jde, a že Prsten se právě ocitl přímo v Hoře Osudu a hodně ho to naštvalo a vyděsilo zároveň. Doslova se píše "znal své smrtelné nebezpečí a vlákénko, na němž teď visel jeho osud". Takže v tu chvíli se na všechny armády vykašlal a veškerá jeho moc a vědomí se obrátili k Hoře.

    Napsala bych celou citaci, ale nechce se mi :-P
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 16. září 2015
    Moje nová teorie ohledně dění kolem Malíčka: Malíček s armádou z Údolí nejede Boltony zničit, ale jde s nimi spojit síly. Dávalo by pak smysl jednání Malíčka v 5. sérii. Odveze osobně Sansu na Sever, v očích Seveřanů bude vypadat jako člověk, co vrátil dceru Neda Starka zpět domů na její pravoplatné místo. Proto se ani nesnažil, aby jejich příjezd byl méně nápadný. Zaváže si k sobě Boltony předáním Sansy. Potom jede za Cersei, poví o zradě Boltonů Cersei. Cersei ho jmenuje de jure Strážcem Severu, Malíček odjíždí z Kráova přístaviště do Údolí a vyvolá vzpouru Údolí proti Lannisterům. Pro něj nic těžkého. Povede svou armádu na Sever pod záminkou likvidace Boltonů a Stannise. Ve sktuečnosti ovšem spojí s Boltonem síly a společně povedou rebélii proti trůnu.Nyní po Stannisově porážce budou mít Boltonové podporu celého Severu (zatím). Společně vytáhnou proti Lannisterům a svrhnou je. Malíček jako hrdina revoluce, co vrátil Sansu domů a svrhl nenáviděné Lannistery se stane králem.
    Lord Bolton aspires to more than mere lordship. Why not King of the North? Tywin Lannister is dead, the Kingslayer is maimed, the Imp is fled. The Lannisters are a spent force, and you were kind enough to rid him of the Starks. Old Walder Frey will not object to his fat little Walda becoming a queen. - Lady Barbery Dustin, kniha
    The last time the Lords of the Eyrie formed an alliance with the Lords of the North, they brought down the greatest dynasty this world has ever known. Petyr Baelish, seriál
    Every ambitious move is gamble. Petyr Baelish, seriál
    Plány mu překazí útěk Sansy. Názory?
  • @Tyrion Lannister: Jako označit Boltonovu pozici na Severu za silnou by bylo odvážné tvrzení. V situaci, kdy má proti sobě Standu (a po jeho případné smrti dost jeho vojáků), vzbouřenou půlku severu a po boku důvěryhodné existence typu Freyů, a severské lordy z nichž půlka mu chce vrazit kudlu do zad, by bylo z jeho pohledu více než dementní vyrazit proti svému spojenci - dokud jej Tyrellsko-Lannisterská aliance chrání před Greyjoyi, Aegonem a Dorne, byl by vůl jít proti vlastním.
    Baelish je mistr intrik, a vyrazit s armádou údolí (ne, netřeba připomínat, nakolik je mu údolí věrné) proti Lannisterům, kteří jej de facto povýšili do titulu, který mu dává jakous takous legitimitu zváti se velkým lordem... no, takovou pitomost by nevymysleli snad ani Moonboy s Patchfacem dohromady. :o)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Jay
    Jay napsal(a):

    @Tyrion Lannister: Jako označit Boltonovu pozici na Severu za silnou by bylo odvážné tvrzení. V situaci, kdy má proti sobě Standu (a po jeho případné smrti dost jeho vojáků), vzbouřenou půlku severu a po boku důvěryhodné existence typu Freyů, a severské lordy z nichž půlka mu chce vrazit kudlu do zad, by bylo z jeho pohledu více než dementní vyrazit proti svému spojenci - dokud jej Tyrellsko-Lannisterská aliance chrání před Greyjoyi, Aegonem a Dorne, byl by vůl jít proti vlastním.
    Baelish je mistr intrik, a vyrazit s armádou údolí (ne, netřeba připomínat, nakolik je mu údolí věrné) proti Lannisterům, kteří jej de facto povýšili do titulu, který mu dává jakous takous legitimitu zváti se velkým lordem... no, takovou pitomost by nevymysleli snad ani Moonboy s Patchfacem dohromady. :o)

    Bylo to myšlené pro 6. sérii jako predikace. Ne pro knihy. ;-)
    Věrnost Údolí nepotřebuje, stačí mu, aby vyrazili do vzpoury proti Lannisterům, k čemuž neubdou potřebovat lordy Údolí moc pobízet. Stannis by mohl být hrozbou, ale vzhledem k tomu, že ze sebe udělal Hitlera před celou Říší, není moc pravděpodobné, že by ho někdo následoval. Fandím mu, ale ruku na srdce, teď po upálení vlastní dcery je v očích celého světa horší než Boltonové, Freyové a Lannisterové dohromady. Seveřani budou spíše následovat Boltona, zvlášť až zjistí, že má za sebou Malíčka. Železní v seriálu utekli, krom už dobyté Kalinnské držby na Severu nic nedrží a s tím, jak se blíží zima odplujou všichni na jih s Euronem. Dorne je daleko. Aegon v seriálu NEEXISTUJE a vzhldem k dění kolem Mormonta a Tyriona už bych s ním moc nepočítal. Cersei proti sobě poštvala Tyrelly tím, že zavřela Lorase a Margaery, čas k mocenskému puči není příhodnější. Ano, Malíček možná původně opravdu chtěl Boltona sesadit, ale teď když je Stannis (pravděpodobně) ze hry, je pro něj výhodnější vyvolat vzpouru a sesadit stavájící vládu, dokud jsou zranitelní. Roose se navíc může korunovat Králem Severu, motivace aby uznal a podpořil Malíčkovu vládu na jihu. Proto ta citace lady Dustin. Myrcella je mrtvá, Tomenn ji brzo bude následova, Stannis už to (možná) má také za sebou, tudíž vypukne chaos. Malíček jako hrdina nastávající revoluce, by si mohl uzurpovat Železný trůn, přinejmenším by se mohl stat regentem/pobočníem nového krále, ať už jím bude kdokoliv. Ale aspoň v seriálu mu opravdu jde o to získat to ošklivé Železné křeslo. Plány mu překazí útěk Sansy a útok jiných.
  • ... jako takhle - není to nic, proti tobě - evidentně v tom vycházíš více ze seriálu a tam můžou D'n'D vymyslet různý logický kotrmelce, nicméně, jestli k něčemu takovému dojde, tak pevně doufám, že Martinův knižní Baelish si zachová chladnou hlavu a bude se chovat logicky (a okolnosti kolem něj taky),... tudíž nemyslím, že by otevřeně zradil někoho mocného, v kom má největšího spojence a šanci udržet si postavení, které horko těžko dokázal získat. Jo, až se spojenectví Tyrell-Lannister rozpadne, nebo dostane nakopáno, bude Malíček samozřejmě první, kdo změní strany a bude se snažit přetrhnout, aby ukázal, jak moc pro to udělal.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 16. září 2015
    @Jay
    Jay napsal(a):

    ... jako takhle - není to nic, proti tobě - evidentně v tom vycházíš více ze seriálu a tam můžou D'n'D vymyslet různý logický kotrmelce, nicméně, jestli k něčemu takovému dojde, tak pevně doufám, že Martinův knižní Baelish si zachová chladnou hlavu a bude se chovat logicky (a okolnosti kolem něj taky),... tudíž nemyslím, že by otevřeně zradil někoho mocného, v kom má největšího spojence a šanci udržet si postavení, které horko těžko dokázal získat. Jo, až se spojenectví Tyrell-Lannister rozpadne, nebo dostane nakopáno, bude Malíček samozřejmě první, kdo změní strany a bude se snažit přetrhnout, aby ukázal, jak moc pro to udělal.

    V knize se podle mne na Sever úplně vykašle. Jaime v uvažoval, že by byl z Malíčka dokonalý pobočník, takže předpokládám, že Malíček by mohl být kompromisem mezi Lannistery a Tyrelly, až se budou hádat, koho do úřadu regenta dosadit. A oba rody si vzpomenou na svého věrného služebníka lorda Baelishy, který nahradí sera Kevana. Pak už bude de facto pánem říše.
  • JayJay
    upraveno 16. září 2015
    V knize myslím, že by Malíček v současné chvíli roli pobočníka nevzal, myslím, že teď je rád, že je od KL dost daleko. V KL mu půjde o kejhák (tip: Varys) a to Baelish nepřipustí. To už je bezpečnější odmítnout post pobočníka. Ten teď potřebuje, aby se situace zklidnila, ale všichni na něj vzpomínali v dobrém... :o)
    V seriálu mám mezery, ale doufám, že to nezprzní takovýhlema úletama. Stannis má naopak příležitost to podat "podívejte, jak moc jsem ochoten obětovat za boj proti největšímu nepříteli, Nissa Nissa, blablabla...". Ale to je obecně problém, udělat politické rozhodnutí a správně jej odprezentovat jsou odlišné věci.
    Jinak to, že se Bolton prohlásí králem Severu je očekávatelné,... otázka je, jak dlouho mu to vydrží (co třeba týden? :o))
    A myslím, že žádný z lordů údolí není tak hrrr do války, aby skákali tak, jak neoblíbený Malíček píská.
  • @Tyrion Lannister
    K té původní teorii: já myslím, že přesně takhle by se seriálový malíček zachoval. S knihou už to nemá co dělat. A tohle je možná dobrá šance, aby si DD obhájili nahrazení jeyne pool sansou. Jo, na seriál to dává až překvapivě smysl.
    Navíc představa severněji umístěného malíčka v době blížící se předpokládané invaze jiných není úplně k zahození......
  • @Jay Hele v seriálu je takových úletů Varys s Tyrionem v Meernu hmm tak by mne zajímalo,kdo zabije teda konečně Kevana. Malíček strážcem severu opominu jeho schopnosti teleportace. Též nevím jak chtějí toho aemona (aegona fakt si už nevzpomenu na jméno) vyřešit pokud dostane větší prostor v knize a bude mít zásadní vliv na děj. Porážku stanise s upálením jeho dcery no o tom radši vůbec nemluvit. Nakonec propadák jménem Dorne nic proti, ale ztoho se chtělo člověku brečet a určitě si vzpomenu na pár dalších bot, které tam udělali. NO co by se jim, ale mohlo povést je královolba na železných ostrovech na to se i těším.
  • Mne celkově stačí toto http://www.edna.cz/game-of-thrones/clanky/i-kdyby-nastala-zombie-apokalypsa-vsech-knih-se-dockame-tvrdi-george-r-r-martin/#comment-15 ačkoliv nevím co si o tom myslet, opět si dělá výlety za zážitky po světě :(
  • Ja pochybujem ze by sa chcel Malíček s Boltonom spojiť. Možno v seriáli porazil Stannisa lenže severania si stále pamätajú Robba (The North remember). A Stále je tu Jon a Divokí na Zdi. Nevieme kde je Brynden Tully. Edmure sa tiež ešte môže objaviť. Lady Stonehearth a Bratstvo. A každý chce Roosa mŕtveho. Tým že by utvoril s ním Malíček spojenectvo a postavil sa Lannisterom by nič nedosiahol. Ale tým ze by ho odstránil a oslobodil tak sever by si určite získal ich priazeň.(severanov) Ktovie možno že Roosa vykuchajú na Zimohrade zatiaľčo bude Ramsay bojovať so Stannisom (v knihe).
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @reek
    reek napsal(a):

    Ja pochybujem ze by sa chcel Malíček s Boltonom spojiť. Možno v seriáli porazil Stannisa lenže severania si stále pamätajú Robba (The North remember). A Stále je tu Jon a Divokí na Zdi. Nevieme kde je Brynden Tully. Edmure sa tiež ešte môže objaviť. Lady Stonehearth a Bratstvo. A každý chce Roosa mŕtveho. Tým že by utvoril s ním Malíček spojenectvo a postavil sa Lannisterom by nič nedosiahol. Ale tým ze by ho odstránil a oslobodil tak sever by si určite získal ich priazeň.(severanov) Ktovie možno že Roosa vykuchajú na Zimohrade zatiaľčo bude Ramsay bojovať so Stannisom (v knihe).

    Nic z toho není důvod, proto aby se Malíček s Boltonem nespojil. Po příjezdu na Zimohrad, ať už jede Petyr udělat cokoliv, mu plány nabourá Sansa svým útěkem. S lady Kamenosrdce nepočítej, vyvrátila to sama Michelle Fairley a pochybuji, že ji teď budou vytahovat. Samozřejmě vrátit by se mohli Beric s Thorosem a asi i Brynden, když si nechali prostor, že přežil. Spolu s Davosem a Rickonem můžou společně Malíčkovi pořádně zatopit. Každý na jiný frontě. A Malíček by dosáhl jednoho: v případě vítězství rebélie a sesazení Lannisterů, by se Malíček mohl s podporou ostatních lordů korunovat králem stejně jako to ve Francii udělal Hugo Kapet.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 16. září 2015
    @Jay
    Jay napsal(a):

    V knize myslím, že by Malíček v současné chvíli roli pobočníka nevzal, myslím, že teď je rád, že je od KL dost daleko. V KL mu půjde o kejhák (tip: Varys) a to Baelish nepřipustí. To už je bezpečnější odmítnout post pobočníka. Ten teď potřebuje, aby se situace zklidnila, ale všichni na něj vzpomínali v dobrém... :o)
    V seriálu mám mezery, ale doufám, že to nezprzní takovýhlema úletama. Stannis má naopak příležitost to podat "podívejte, jak moc jsem ochoten obětovat za boj proti největšímu nepříteli, Nissa Nissa, blablabla...". Ale to je obecně problém, udělat politické rozhodnutí a správně jej odprezentovat jsou odlišné věci.
    Jinak to, že se Bolton prohlásí králem Severu je očekávatelné,... otázka je, jak dlouho mu to vydrží (co třeba týden? :o))
    A myslím, že žádný z lordů údolí není tak hrrr do války, aby skákali tak, jak neoblíbený Malíček píská.


    U Stannisova obětování vlastní dcery je zásadní problém v tom, že to obětování bylo zbytečné a považuji to za největší blbost celého seriálu. On upalí vlastní dceru, jediného dědice a následníka trůnu, celou dobu vede válku, aby trůn mohl po něm přejít na ni. Vůbec neřeší, co by dělal, kdyby tu válku vyhrál. Další problém je, že Melisandra místo toho, aby tu oběť použila buď na za a) vyvolání kamenného draka slibovaného celou třetí sérii a celou Bouři mečů nebo z b) tvorbu vylepšeného modelu stínového asasssina T-3000 nebo vylepšit Stannisův meč podle pověsti a tak říkajíc krví obětované vykovat legendární Světlonoš, tak tuhle šanci vyplýtvá na zničení trošky sněhu. Stannis by za daných okolností potřeboval Aragorna a možná dvacet dobrých mužů.
    Ohledně nahnání lordů údolí do Války, uvedu další příklad z historie, kdy Robert z Artois, vyhnaný francouzský pair zbavený práv a pozemků pronesl před anglickým parlamentem řeč, která byla prvním aktem stoleté války a přesvědčil Eduarda III., aby si nárokoval Francii, přestože pozor to byl on, kdo zařídil, že se francouzským králem stal Filip VI. Valois. A neměl nijak dobrou pověst, vědělo se o něm, že křivě přísahal, vraždil, padělal listiny. Malíček to může udělat podobně.
  • @Tyrion Lannister No tak na Francouzský trůn měl větší nárok právě Eduard III matka sestra posledních 3 francouzkých králů. Inak postava Roberta z Artois je zvláštní celý život usiloval o pozemky svého děda a nikdyse mu je nepovedlo získat
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 16. září 2015
    @p1e9t9r2
    p1e9t9r2 napsal(a):

    @Tyrion Lannister No tak na Francouzský trůn měl větší nárok právě Eduard III matka sestra posledních 3 francouzkých králů. Inak postava Roberta z Artois je zvláštní celý život usiloval o pozemky svého děda a nikdyse mu je nepovedlo získat

    Doporučuji na tohle téma knižní sérii Maurice Druona Prokletí králové. Zrovna čtu poslední sedmý díl Když král zrácí Francii. Robert z Artois je hlavní postava předchozích šesti dílů, opravdová lahůdka, doporučuji velice. Hra o trůny v realné historii, kdy se příběh přizpůsobuje faktům a ne fakta příběhu. Samozřejmě, že Eda byl nejblžším příbuzným Karla VI. posledního Kapetovce, zatímco Filip byl jen další z mnoha bratranců, kterých měli Kapetovci hafo.
  • @Tyrion Lannister Je o tom i docela pěkný seriál jen si nepamatuji přesný název, ale poctivě jsem ho na čt2 sledoval jako mladší jedinec a dost mne to zajímalo, právě proto mi jeho postava příjde zvláštní a celkově tam to dědické řízení, kdy jeho děd nechal pozemky své dceře (jeho tetě) a syn zníměné Artois nedostal a ještě ta jeho teta svoje dvě dcery provdá za syny krále a o to má pak pevnější pozici, ačkoliv víme jak to s jednou z nich dopadlo
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Neměl, podle Salicikeho zákona dědil trůn nejbližší mužský příbuzný, ženy byly z následnictví vyřazeny
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Achileus
    Achileus napsal(a):

    @p1e9t9r2 Neměl, podle Salicikeho zákona dědil trůn nejbližší mužský příbuzný, ženy byly z následnictví vyřazeny

    Ten zákon vymyslel účelově Filip V. Francouzský zvaný Dlouhý, aby vyřadil z nástupnictví dceru Ludvíka X. Hašteřivého Janu Navarskou, u které nebylo jisté, zda je bastar nebo není. Zní vám to povědomě. :twisted: a aby trůn zdědil jeho právě narozený syn.Ironií osudu je, že jeho syn umřel po třech týdnech, zákon který Filip prosadil vyloučil jeho dcery z nástupnictví, takže nastoupil jeho bratr Karel la Marche později známu jako Karel IV. Francouszký. Každopádně se tohle dodržovalo jen, když se to hodilo. Dle tohohle zákona se mělo vrátit Artois Robertovi III. z rukou Mahaut Artois. Navíc dle starého práva měl opravdu nárok na trůn větší Eduard III. vnuk Filipa IV. Sličného (zhouby templářů) než Filip VI. Valois, který byl je jedním z mnoha bratranců Kapetovců a těch měla královská rodina opravdu hodně. Jeho nároky tedy měly rozhodně své opodstatnění, i když to byla spíš jen záminka pro vyvolání války. Mezi Francii už to vřelo delší dobu, pohraniční nepokoje (kvůli Akvitánii se vedla první stoletá válka) a navíc problémy obchodování ve Flandrech, plus fakt, že papež byl prostě až příliš pod vlivem Francouzů, ta válka by vypukla i bez toho, že Eda vznesl nárok na trůn.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    upraveno 17. září 2015
    @Tyrion Lannister Zmatek nad zmatek :-D
    To Přemyslovci, prostě nepohodlné bratry oslepovali a kastrovali( Jaromír) posílali do vyhnanství ( to nemá cenu vypisovat, nebo své bratry a bratrance, případně rody vybili (Václav, Vršovci a Slavníkovci)

    Tak anglicko- francouzské soupeření sahá dávno do minulosti( připomíná to jisté rody z Říčních krajin). Vždyť nechybělo moc a Británie by za 1 WW bojovala na straně Trojspolku!!
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Achileus
    Achileus napsal(a):

    @Tyrion Lannister Zmatek nad zmatek :-D
    To Přemyslovci, prostě nepohodlné bratry oslepovali a kastrovali( Jaromír) posílali do vyhnanství ( to nemá cenu vypisovat, nebo své bratry a bratrance, případně rody vybili (Václav, Vršovci a Slavníkovci)

    Taky se jim to nakonec vymstilo. Kapetovci alespoň, když už nic jiného tak ve své Bourbonské vedlejší linii přetrvaly doteď, zatímco Přemyslovci tak dlouho nezmatkovali až v roce 1306 dozmatkovali :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Tyrion Lannister To se pletes linie opavských Přemyslovců vymřela 1520, jednalo se o lnii levobočka Přemysla II. Mikuláše, navíc kre v Přemyslovců měli i Lucemburkove
  • @Achileus A přes Lucemburky žije krev přemyslovců doted neb díkytomu, že krélové si brali princezny :D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 jo dokonce Schwarzenberg a anglická královská rodina jsou s Přemyslovci vzdáleně příbuzní
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 2. října 2015
    image

    http://www.australianetworknews.com/winds-winter-release-date-news-death-king-tommen-baratheon-princess-myrcella-revealed/

    Kdyby jsi vydržel jen o trochu déle, nakonec by si to Železné křeslo dostal, ale ty si prostě musel zhebnout. :evil:
  • @Tyrion Lannister To že tomen a myrcelou dopadnou jak dopadnou se ví od toho proroctví bohužel
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.