Spoilerová pravidla knihy vs. seriál - Ice & Fire

upraveno 16. července 2017 v Seriál Hra o trůny
imageSpoilerová pravidla knihy vs. seriál - Ice & Fire

Vzhledem k postupu seriálu Hra o trůny, se ukazuje jako nezbytné určit pravidla ohledně spoilerů, náznaků a dalšího prozrazování budoucího děje ohledně knih. Se šestou sérií, která by se měla brzy začít natáčet, to bude ještě naléhavější. Icefire.cz byl webem knižní … celý článek

Číst celý článek zde


Komentáře

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Už se to v diskuzích párkrát naťuklo, tak je načase tomu dát nějaký řád.

    Možná jste sami zaregistrovali, že i G.R.R.Martin se občas vyjádří ke změnám v seriálu. Většinou slovy, že kniha je kniha, seriál je seriál. Stejný příběh vyprávěný dvěma různými způsoby.
    Prosím, respektujte, že tohle je původně knižní web, a někteří fanoušci nechtějí znát ten druhý způsob. Rádi by si příběh vychutnali přímo od autora.
  • Myšlenka dobrá, ale asi moc nepočítá z lidskou zvědavostí. Každý chce vědět, poznání je to co nás posunulo tam kde jsme. To že chceš nebo chcete chránit čistotu knižní podoby je pěkné, ale jak už jsem tady asi někde zmínil: "čtenářů je dejme tomu na celém světě 20 milionů a těch co shlédli a sledují seriál 100 nebo možná i 200 milionů"( ten poměr může být i podstatně jiný, ale určitě tv konzumenti v dnešní době porážejí na hlavu čtenáře knih ). Nevěřím že i Ti skalní uctívač neuvažují nad alternativami možných pokračovaní děje. Ten kdo se chce podívat do spoileru, ten stejně koukne tady a nebo někde jinde kde se věnují světu IaF a následně bude rozvíjet svoje teorie a pohledy na pokračování děje v knize a nebo naopak v seriálu.
  • @redhrad však tohle je hlavně o tom, aby si děj knih nespoilerovali čtenáři, kteří seriál nesledují a nezajímá je absolutně vůbec, co si scénaristi vymysleli a nehodlají s tím pracovat ve vláknech, věnovaným knihám a teoretizování na základě informací obsažených právě v knihách. Je dost otravné číst v knižním vlákně, kam se bude děj knih potenciálně ubírat na základě toho, s čím se D&D zrovna vytasili, protože se jim hodilo, aby to vypadalo cool.
    Věř, že tu fakt jsou lidí, kteří tohle fórum navštěvují a seriál nesledují (vůbec nebo s tím sekli) a bylo by minimálně ohleduplné je se seriálovými fanfikcemi neotravovat, byla by škoda, kdyby sem kvůli tomu přestali chodit.
  • upraveno 28. června 2015
    Dreamer, věřím že tu jsou lidi co seriál nesledují a nebo po čase ho přestali sledovat. Nevěřím, že si zacpávají uší a zaslepují oči nebo odcházejí, když někde narazí na myšlenku, třeba v kruhu kamarádů, známých, náhodném rozhovoru v šalině nebo metru. Dnes je ten svět tak nabitý informacemi že možná ani na Aljašce neunikneš tomu čemu se chceš vyhnout. Já to podporuji, a myslím že to je dobré jak už jsem psal, ale už tu chvíli jsem a vím že človíček je hříšný a co porušuje pravidla tak od dětství zkouší. " Nesahej na ten sporák pálí to, stejně to zkusí aspoň na krajíček tu ručku přiložit. A tak to pokračuje celým životem. Je dobře to zkusit, nastavit pravidla, ale už bych se jen opakoval - jsme zvědaví a to je moc dobře.
  • Ale tady možná tak nejde o tu zvědavost, jako o míchání různých informací a snahu zabránit vzniku nesmyslného guláše. Podle mě je kontraproduktivní míchat do kupy seriál a knihu, když se i seriáloví fanoušci rádi ohánějí tím, že seriál není kniha, proto nemůže být vyprávěn stejným nebo velmi podobným způsobem. Rozumnější mi přijde, momentálně tyhle diskuze oddělit, aby v tom byl pořádek a aby lidi, co seriál nesledují nebyli otrávení vznikajícím chaosem. Ne vše co se stane v seriálu má něco společného s knihami, které vyjdou, proto mi přijde nesmyslné to míchat dohromady. Tady fakt nejde o nějaké zacpávání uší.
  • Jinak ve svém okolí má fakt minimum lidí, kteří by seriál sledovali a pokud ano, pak nikdo z nich to neprožívá tím způsobem, že by měl potřebu o tom diskutovat :) A o náhodných rozhovorech na veřejnosti se už vůbec nedá mluvit, to je snad z říše snů a pohádek, zas tak tady z toho lidi odvaření nejsou. Pokud má člověk silnou vůli, dá se to ohlídat, mě samotnou třeba minula spousta spoilerů u věcí, které by se řeklo, musí znát každý a to jsem se ani nesnažila se jim vyhýbat.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @redhrad
    redhrad napsal(a):

    Myšlenka dobrá, ale asi moc nepočítá z lidskou zvědavostí. Každý chce vědět, poznání je to co nás posunulo tam kde jsme. To že chceš nebo chcete chránit čistotu knižní podoby je pěkné, ale jak už jsem tady asi někde zmínil: "čtenářů je dejme tomu na celém světě 20 milionů a těch co shlédli a sledují seriál 100 nebo možná i 200 milionů"( ten poměr může být i podstatně jiný, ale určitě tv konzumenti v dnešní době porážejí na hlavu čtenáře knih ). Nevěřím že i Ti skalní uctívač neuvažují nad alternativami možných pokračovaní děje. Ten kdo se chce podívat do spoileru, ten stejně koukne tady a nebo někde jinde kde se věnují světu IaF a následně bude rozvíjet svoje teorie a pohledy na pokračování děje v knize a nebo naopak v seriálu.

    @redhrad
    redhrad napsal(a):

    Dreamer, věřím že tu jsou lidi co seriál nesledují a nebo po čase ho přestali sledovat. Nevěřím, že si zacpávají uší a zaslepují oči nebo odcházejí, když někde narazí na myšlenku, třeba v kruhu kamarádů, známých, náhodném rozhovoru v šalině nebo metru. Dnes je ten svět tak nabitý informacemi že možná ani na Aljašce neunikneš tomu čemu se chceš vyhnout. Já to podporuji, a myslím že to je dobré jak už jsem psal, ale už tu chvíli jsem a vím že človíček je hříšný a co porušuje pravidla tak od dětství zkouší. " Nesahej na ten sporák pálí to, stejně to zkusí aspoň na krajíček tu ručku přiložit. A tak to pokračuje celým životem. Je dobře to zkusit, nastavit pravidla, ale už bych se jen opakoval - jsme zvědaví a to je moc dobře.

    S tou tvojí zvědavostí počítá teď už dokonce tři diskuze, kde můžeš bez problémů rozvíjet svoje teorie založené i na informacích ze seriálu. Jde o to, aby uživatelé nepsali své teorie založené na informacích ze seriálu, kde je jak pro idioty napsané: POUZE KNIHY. Pokud chceš rozvíjet své teorie opřené o informace, jak z knihy, tak v seriálu můžeš využít buď toto:

    http://www.icefire.cz/forum/discussion/51787/pozor-spoiler-vsech-dilu-serialu-a-vsech-knih-teorie-z-pisne-a-z-hry#latest

    Nebo toto

    http://www.icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu

    Jinak mohli bychom spekulovat o tom, jestli je víc čtenářů než diváků seriálu, o tom, že spousta diváků čte knihy a spousta čtenářů kouká na seriál ani nemluvě. A jak napsal dreamer, tak opravdu nějaké veřejné diskuze jsou vskutku sci-fi, snad jen ten jednou za rok pořádaný kinomaraton, jinak ticho po pěšině.
  • Bavíme se o stejné věci, ale bohužel jeden z nás se dívá z boku a druhý zezadu. Holt já se obklopuji přáteli a známými s kterýma si potřebuji povykládat o tom co nás spojuje, hudbě, knihách, filmech a dalších prožitcích. Hromada z nich knihy nečetla ale seriál sledují a zajímá je jak velké jsou rozpory o proti knižní předloze. Kolik lidí tolik chutí. V době kdy se vysílá nová řada seriálu se vyhnout a nebo nepotkat za 10 týdnu nikde žádnou zmínku o ději který tam zrovna probíhá je až neuvěřitelné, sr tímto si to pokazila. Co mě k tomu přivedlo? Smajlík za diskutovat.
  • @redhrad jen jsem chtěla naznačit, že nemůžeš zevšeobecňovat podle svého okolí, lidi, kteří sem chodí a nesledují seriál nemusí nikde na veřejnosti ani do styku se seriálem nebo informacemi okolo seriálu přijít. To, že ty máš ve svém okolí spoustu lidí, které zajímá seriál, kniha nebo obojí neznamená, že to tak má každý, takže tento tvůj pohled mi přišel omezený (nebrat prosím pejorativně, ale jako vyjádření toho, že si na některé úhly pohledu zapomněl), toť vše.
  • redhrad napsal(a):

    Bavíme se o stejné věci, ale bohužel jeden z nás se dívá z boku a druhý zezadu. Holt já se obklopuji přáteli a známými s kterýma si potřebuji povykládat o tom co nás spojuje, hudbě, knihách, filmech a dalších prožitcích. Hromada z nich knihy nečetla ale seriál sledují a zajímá je jak velké jsou rozpory o proti knižní předloze. Kolik lidí tolik chutí. V době kdy se vysílá nová řada seriálu se vyhnout a nebo nepotkat za 10 týdnu nikde žádnou zmínku o ději který tam zrovna probíhá je až neuvěřitelné, sr tímto si to pokazila. Co mě k tomu přivedlo? Smajlík za diskutovat.

    Já jsem čtenář a na seroš se dívám taky. Ovšem tedka jsem s tím sekl, protože bude předbíhat knihu.
    Podle mě jsi to špatně pochopil. Každý ví, že se tomu nebude dát vyhnou např. fcb, 9gag, popř. v hospodě atd. atd. Každý čtenář bude něco vědět ze seriálu, ale nebude vědět celý příběh co k tomu vedlo atd. Jo, dozvím se jestli žije Jon, Stannis atd. Spíš jde o to, aby nikdo nezavítal do diskuze o knížce a napsal tam. "Co si myslíte vezme si Jon oživlou Ygritt, která byla vidět tam a tam v tom a tom díle.?" Nebo v seriálu bude několik náznaků v průběhu několika dílu na nějakou teorii a opět to někdo hodí sem.
    Jde o to, aby zde byly pravidla, která zamezí spoilování na těchto stránkách a myslím si, že není takový problém to respektovat a nechat čtenáře na pokoji. Ti se nejspíš dozví, ale omylem ne kvůli úmyslu někoho na těchto stránkách.
  • @redhrad Diskutuj si o čem chceš s kým chceš, ale ne tady na fóru, tady jsou pravidla jasná. A jsou to ta, co napsala Nevada.
    Nevím s čím máš problém, vláken na diskuzi o seriálu je tu dost.
  • Like that..
  • upraveno 17. května 2016
    No pěkně, jen do mě. Nevím o tom že bych tu prosazoval myšlenku že čtenářům je třeba podsouvat seriálovou linku. Jen jsem se pozastavil nad tím že po tak dlouhé době jdete něco očišťovat a chránit. Vždyť jen tady je tolik diskuzí a teorií jak ke knižnímu pokračovaní tak k seriálovému. Někteří by si první měli přečíst co jsem napsal, někteří i 2x a pak tu útočit. Já nemám problém, jen mě udivila tahle "prohibice". Nápad je to dobrý, ale podle mě přišel pozdě. Nic víc, nic míň.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Víš, co se říká: "Lepší pozdě, než-li nikdy." :king:
  • Bohužel uhlídat to bude dost těžký. Já už si na to dávám teda pozor, abych někde něco nekváknul, ale vzhledem k tomu, kolik vláken existuje a že u nich není jasné zda je to seriálové či knižní vlákno, ostatně to už jsem taky tady někde psal. Jasně že mě odkážete, že má být každý obeznámen s pravidly a ty si i přečíst, ale

    1.chyba se stane
    2.i sem přicházejí noví uživatelé, kteří občas někde něco kváknou, založí úplně zbytečnou diskuzi apod.
    3.chudák moderátor si to vyspoileruje taky, když bude daný příspěvek kontrolovat - předpokládám že nebude mazat příspěvky naslepo nebo si předtím nevypíchne oči. :D

    Taky nechci aby tu vznikaly třenice mezi čtenáři a diváky (už jen proto že se cítím býti obojím) a doufám že se to nějak zvládne vyřešit, především tím že budou diváci ohleduplní, slušní, budou přemýšlet co a kam píšou. Ale myslím si že se to prostě občas posere, protože shit happens... Minimálně teď bude na rok pokoj, když skončila sezóna. Doufám že tu čtenáři co se na seriál vyprdli najdou internetové útočiště, protože ve chvíli kdy je ze Hry v podstatě veřejné téma (a bez ohledu na názory či hodnocení seriálu to tak je), pro ně bude hodně těžký si zacpávat oči a uši de facto úplně všude.. Navíc problém v téhle sérii ještě nevidím, protože čtenáři většinu děje znali a spíš než o spoilery šlo o změny předlohy (jedna změna a jedno potvrzení teorie, řekl bych). Takže lámat chleba se bude v příští sezóně, protože nečekám že se Vichrů do té doby dočkáme (ani v angličtině)..

    PS: co se týká třeba toho zákazu v odkazech-obrázcích.. tam mi tohle pravidlo přijde obzvlášť podivný. Když si třeba vezmu že mnoho fanartů bývá založeno na postavách ze seriálu, začíná být rozdíl mezi spoilerem a nespoilerem dost na hraně... To kvůli tomu má vzniknout duplicitní diskuze pro seriálové obrázky (?)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jen klid :)

    @redhrad
    Inu, doteď to až tak naléhavé nebylo. Bavili jsme se o tom sice už loni, ale řešení jsme nakonec odložili. Teď už to naléhavé je. Pátá série potvrdila obavy, že se bez takové selekce neobejdeme, pokud si chceme zachovat možnost udržet to tady pro obě skupiny.

    Ve stručnosti k Tvým postům:
    - Kdo bude zvědavý, ten se podívá i do těch seriálových diskuzí. Jestli je třeba s něčím počítat, tak s lidskou blbostí, neomaleností a leností. Pak bude samozřejmě vždycky existovat malé procento volů, kteří z takového jednání budou mít škodolibou radost. Takoví jsou horší než trpaslíci, taky vlezou všude. Jinak je to jen otázka zvyku, slušnosti a ochoty. I když to zpočátku nebude snadné, s tím počítáme.
    - Nad alternativami pokračování děje uvažuje snad každý čtenář. Ale taky mezi nimi existuje určité procento lidí, kteří vidí obrovský rozdíl mezi "uvažovat nad alternativami" a "sledovat jednu z alternativ natvrdo v TV" (kde mají jistotu, že hlavní styčné body budou shodné s knihami).
    - Vzhledem k tomu, že tohle je původně knižní web, tak jako nejsnadnější k pochopení bude, že knižní jsou tady všechny diskuze, kromě seriálové kategorie.
    - Že je někdo zvědavý, ještě neznamená, že chce vědět úplně všechno.
    - I já mám mezi přáteli a známými lidi, kteří jsou čtenáři i diváky, a taky jenom diváky. Světe div se, respektují moje přání, že ze seriálu nechci nic vědět. Buď se v rozhovoru zarazí, aby mi dali možnost na chvíli odejít nebo se aspoň připravit neposlouchat (třeba v hospodě u stolu je to menší problém, než by se mohlo zdát) ;)
    Phoebea napsal(a):

    Diskutuj si o čem chceš s kým chceš, ale ne tady na fóru, tady jsou pravidla jasná.

    No, opravila bych to na Diskutuj si o čem chceš s kým chceš, ale o seriálu tady na fóru jen v rámci kategorie seriál, pravidla jsou jasná. :)

    @sfik Rok pokoj nebude, protože začínají castingy a brzy začne i natáčení 6. série. První větší várku informací lze očekávat už za pár týdnů na Comic-conu.
    sfik napsal(a):


    PS: co se týká třeba toho zákazu v odkazech-obrázcích.. tam mi tohle pravidlo přijde obzvlášť podivný. Když si třeba vezmu že mnoho fanartů bývá založeno na postavách ze seriálu, začíná být rozdíl mezi spoilerem a nespoilerem dost na hraně... To kvůli tomu má vzniknout duplicitní diskuze pro seriálové obrázky (?)

    Právě tam hrozí potenciální spoiler celkem často a hlavně brzy. Ale hlavně... jak bychom vysvětlovali, že všude jinde je zákaz, jen tady se to smí? Vždyť už teď má kdejaký Fík problém poznat seriálovou kategorii a tudíž rozlišit co a kde :-D
    Tudíž ano, pro obrázky a odkazy k seriálu vznikne samostatná diskuze (ne, v tomhle případě nebude duplicitní).
  • @Nevada No, tu práci vám moderátorům co už nesledujete seriál nezávidím.. a co teprve chudák @sveva , ta bude muset chodit všude první :D
  • Pěkně se usmál, pěkně se podíval a pak potichu do ucha zazpíval: ... . . . .
    Z mé strany bylo vše řečeno. Děkuji.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Se startem 7. série pro jistotu znovu připomínám a prosím o dodržování oddělení diskuzí o jakémkoliv dění v seriálu mimo ostatní vlákna. Díky za pochopení.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Připomínám, pro ty, kdo nečetli nebo zapomněli :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Vzhledem k tomu, že zítra startuje poslední řada té nejznámější fanfikce, znovu připomínám spoilerová pravidla tohoto fóra a prosím o jejich dodržování.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.