Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

13468927

Komentáře

  • @suertuda Řekl bych, že má doma tajnou kostymérnu :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ak si vie nakostýmovať strnisko, prečo nie jazvu
  • Nebo ani žádnou kostymérku nepotřebuje, protože je Muž bez tváře a všechny tam dostane pod drn :-D
  • Teď čtu (v angličtině) dvojku, a Varys tam vyzvedl Tyriona v bordelu, aby ho tajnou chodbou zavedl k Shae - a měl tady tuto stejnou zjizvenou vizáž, takže to nebylo náhodné, určitě tím autor něco zamýšlel. Otázkou je, jestli něco důležitého a či se to někdy dozvíme. Tyrion se ho na jeho vizáž ptal a odpovědí mu bylo, že potřebuje kamufláž, když se pohybuje tajně po městě. Podle mě to je téměř dostatečné vysvětlení - jizvu bych viděl spíš jako nějaké tajemství/příběh ve Varysově minulosti.
  • @Nevada: Malíček válku rozpoutat chtěl, potřeboval, a taky ji rozpoutal. Dělal všechno proto, aby si Starkové a Lannisteři skočili po krku. Štval je proti sobě od samého počátku.
    Prdlajz chtěl Malíček rozpoutat, natož aby válku potřeboval... on není žádný válečník anie vojevůdce, který z války může apriori profitovat nejvíc. Podle všeho mu šlo v první řadě o jeho prachy a o jeho motivech víme tak málo, že mnohem pravděpodobnější vysvětlení je, že mu zprvu šlo o Údolí a Lysu (proto smrt Arryna) a trochu rozčeřit vody (stylem když se dva smějou...) aby si toho nikdo nevšimnul, nebo třeba potlačit jen vliv Lannisterů. Upřímně mám pocit, že noc Robertovy smrti se mu vymkla z rukou a ani v nejmenším to nedopadlo, tak jak by si přál,... To že v tom účinkoval přece není nic divného - i ze špatných možností se musí volit ta nejlepší...
    A celkově, že mu jde o vlastní kapsu? To přece není první ani poslední ale někdo to dělá chytře, někdo ne... a samo o sobě to není aní morálně lepší či horší motivace, než totéž dělat pro lásku, moc, náboženství či "blaho Říše a lidu" (zrovna pod tímhle důvodem se už napáchalo svinstva... a většinou stejně šlo jen o upevnění moci a o lidi až v poslední řadě...)
    Já mám spíš skoro otázku jestli je možno srovnat Malíčka a třeba Kalouska, nebo Babiše... :o)
  • @Jay momentálně se zdá, že ze vzniklé války profituje celkem slušně.
  • @Jay image

    Se obávám, že ten morální relativismus anuluje jakýkoliv tvůj argument. Hodně štěstí příště.
  • @Dreamer: Ano, ale to přece neznamená ani to, že tu válku chtěl, ani to že to celkově nakonec dopadne v jeho prospěch... To, že profituje skoro z každé situace vypovídá jen o tom, že je schopný.
    @svoa00: Jaký argument myslíš? Já přece neříkám, že Malíček je převlečenej Dušín. Říkám, že má jasný cíl (moc a peníze), za nimiž si jde s takovou mírou charismatu, prohnanosti a bezohlednosti, že (minimálně mě) tím imponuje (což ještě neznamená, že bych chtěl být jako on... i když... :o)). Prostě šedá eminence s vším všudy.
    O jeho morálce vážně iluze nemám (ostatně, ti morálně čistí bohužel končí jako první), ovšem v tom jsou s Varysem jeden za osmnáct...
  • @Jay Ehm, myslíš třeba to, že dělat něco pro vlastní kapsu není horší, než když to někdo dělá pro dobro říše? Když postava zabije jinou postavu, je to taky to samé, jako když to udělá, aby někoho chránil? Máš divné názory :-k
  • JayJay
    upraveno 5. května 2015
    @svoa00: Tak to není ze dvou důvodů - v první řadě obdivuji Malíčka kvůli jeho charismatu a schopnostem nikoli kvůli jeho morálnímu profilu. V řadě druhé ve srovnání Malíčka a Varyse je to tak, že jeden dělá vše pro vlastní prospěch a nijak se tím netají,... a daří se mu to, zatímco druhý tvrdí, že vše dělá pro dobro říše, jestli je o tom přesvědčen je ovšem nejisté (klasický výrok říká, že "Cesta do pekel bývá dlážděna najlepšími úmysly"), ale ve skutečnosti rozsévá smrt a zmatek možná víc než Malíček. Malíček se zabití jiné postavy dopustil kolikrát? Já si uvědomuji naplánování smrti Jona (pro lásku a cestu k Údolí) a spolupráci na smrti Joffa (de facto vražda morálně ospravedlnitelná stejně jako u Králokata) a "šipka koupí mlčení navždy". Proti tomu Varys (krom toho že plánoval smrt Neda) má na rukou minimálně krev Kevana (podle mě morálně nejhůře ospravedlnitelná smrt v Písni z ruky "ne-zrůdy"), Pycella... a to jen z těch známých
  • Proti tomu Varys (krom toho že plánoval smrt Neda)
    Nic proti, ale byl to Varys, kdo se ho snažil zachránit, protože nechtěl válku. Nedovu smrt si nejvíce přál právě Malíček, protože Ned mu překážel u jeho milované Cat.
    Já si uvědomuji naplánování smrti Jona (pro lásku a cestu k Údolí) a spolupráci na smrti Joffa (de facto vražda morálně ospravedlnitelná stejně jako u Králokata) a "šipka koupí mlčení navždy".
    Na Lysu už jsme zapomněli? Na to, že přímo řekl Sanse že do roka odstraní některé lordy údolí taky?

    Tvá paměť moc dobře neslouží.
  • @Everett_Young: Ano, Lysu jsem zapomněl (je mi dost nesympatická, tak mi její smrt nevadila :o)), odstranění Lordů mi taky vypadlo, ale slova a činy jsou dvě různé věci,... a navíc Tyrion taky "odstranil" Slynta a nebylo tím myšleno nic špatného.
    U Neda neslouží paměť spíše tobě... Varys se Nedovi snažil pomoct? Pochybuje snad někdo, že Arya slyšela Varyse v rozhovoru "Zemřel jeden pobočník, může snadno i druhý", nebo kdo navštívil Neda ve vězení s výrokem "Mohl bych ti pomoct utéct? Zajisté, ale proč bych to dělal?"
    A jako tvrzení, že Malíček si přál Nedovu smrt mi nepřijde podložené... jednak to mohl zařídit asi tisíckrát, jednak se angažoval v zájmu zastavení potyčky s Jaimem (taky se mohl jen zdejchnout), jednak není magor, aby věřil, že bude fungovat "Hele Cat, krocnul jsem ti manžela,... jako férovej chlap, ale nějak byl čas splatit účty a nekryl si záda, v tom už jsem se od boje s Brandonem poučil... ehhh, a co kdyby sis měl vzala, když jsi teď vdova?"
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Varys plánoval smrť Neda? :D Tak to preto bol taký prekvapený. Jediný moment, pri ktorom ho vraj Malíček videl prekvapeného, a je to zrovna moment, kedy mu vyšiel plán. To je ale mazaný herec.
  • @Gepeto Obávám se, že tedy mluvíš do dubu, když dotyčný tvrdí, že Malíček se vůbec Nedovu smrt nepřál =D
  • @svoa00: Jednak myslím, že Gepeto reagoval na Evereta, ne na mě... :-P
    A neříkám, že si ji nepřál (Já si třeba taky přeju chatu na Bahamách, ale když ani neprohlížím katalogy tamních realitek, tak je to prd platný...) - říkám, že kdyby chtěl, tak Ned do KL ani nedojel a říkám, že aktivně podniknul jen ten krok, že Neda nechal zatknout - ve chvíli, kdy už byl rozhodnut na které straně stojí, do té doby nepodnikl proti Nedovi nic.
    Proti tomu Varys poměrně jasně řekl, že když bude Ned stát v cestě, tak smolda (a po Tanci snad nepochybujeme, že to myslel vážně),... samozřejmě z jaho strany proti Nedovi nic osobního...
    @Everett_Young: No když už reaguju,... Když Malíček zabil Lysu, neměla náhodou nějaký mírnější záchvat, ve kterém reálně hrozilo, že zabije Sansu? ...jako jestli to nespadá pod ono, jak říká Svoa00 morálnější "...když to udělá, aby někoho chránil?".
  • @Jay Tak to čti znova, co napsal. A nenapadlo tě někdy takhle náhodou, že Malíček zároveň chtěl mít pocit, že Neda přechytračil, když mu k tomu Ned Stark dal tak velkorysé příležitosti? Nebo si vážně myslíš, že byl laskavý, když Nedovi nabídnul pomoc s hledáním vraha Jona Arryna, i když dávno ví, jak to bylo?


    jako jestli to nespadá pod ono, jak říká Svoa00 morálnější "...když to udělá, aby někoho chránil?".


    Ne, nespadá, když se musíš ptát. Protože to neudělal, aby Sansu chránil, k tomu by Lysu nepotřeboval zabít.

    image
  • Ani Malíček ani Varys nejsou moc morální postavy. Rozdíl mezi nimi je, že Malíček se nesnaží zakrývat své chování nějakými vznešenými úmysly. U Malíčka víme, že je pouze na jedné straně straně Málíčkově.
    Varys je komplikovanější postava. Mnohdy o sobě prohlašuje, že dělá činnosti pro dobrou říše, ale tak to úplně není. V prvním dílu sice říká, že je na straně říše a ne nějakého krále, ale reálně to tak není, je na straně jiného krále, kterého pomáhá vytvořit a jinak jeho plány nejsou pro Západozemí úplně dobré, především pokud jste prostý rolník tak Dorthakové jsou to poslední co chcete, protože proti těmto válečníkům jsou Tywin Lannister a Roose Bolton vzorem všech ctností.
  • @jay Lysu rozhodně nezabil z morálních důvodů. Prostě jen už splnila, co splnit měla a on už ji nepotřeboval. Přeci jenom pád z Orlího hnízda je stejně účinný, jako šipka=D
    U Malíčkovích činnů nešlo jen o moc, peníze atd. byla v tom i osobní rovina a jak píše svoa00, rozhodně se nesnažil Nedovi pomoci najít vraha Johna Arryna..
    S Varysem je to jiné, nepřipadá mi, že jemu by šlo omoc, peníze atd. z jeho chování je spíš znát, že si myslí, že to co dělá dělá opravdu s "nejlepšími" úmysli. Asi věří, že Targaryeni jsou pro Západozemí to nejlepší. Proč si to myslí, to nevím když chtěl nejdříve dosadit Viseryse, který nebyl přeci jen normální a plně zdraví.. což musel vědět.
  • A vážně Varysovi věříte, že jedná v dobru Targaryenů? Když Aeryse přesvědčil, že ho chce Rhaegar připravit o trůn a prohluboval v něm jeho paranoi? A to ještě nevíme, jak mohl nahlodávat ostatní a jestli vůbec celá válka nevznikla díky němu ;-) On je vůbec jediná postava, které nevěřím ani slovo... a taky se obávám, že nás na konci ještě dost (nemile) překvapí...
    Taky nevím, proč by mu záleželo na Západozemí, když žil celý život v Pentosu. Spíš už bych věřila tomu, že celá jeho role bude souviset s R'hllor / Velký Jiný. Ovšem na čí straně teda nevím :-D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @suertuda Akokoľvek to mohol obísť, ak je niečo, čo viem, tak to, že Varys spával v malej tmavej komore s jedným tvrdým lôžkom, takže o osobný prospech v tejto miere mu evidentne nejde.
  • O osobní prospěch určitě ne, ale co třeba o pomstu? Co třeba o zničení říše? Dothrakové a draci v rukách malé, nezkušené holky? Kdo byl ten čaroděj co mu uřízl přirození a proč? To je možná docela zásadní otázka...
  • @suertuda pravdu díš, je to hodně tajemná postava a něměla ani jednu POV kapitolu, takže víme jen to, co říká a to není vždy jednoznačné.
    Varys říkal, že toho čaroděje zabil, tak nejspíš neslouží stejné věci (náboženství, proroctví atd.) Ta pomsta je zajímavá, ale komu by se mstil pokud celý život prožil ve svobodných městech? Že by další ztracený Targaryen/Blackfyre?
  • On by ten Targaryen dával docela smysl : asi ho nikdo nekastroval jen tak pro nic za nic, pokud by se ale chtěli zbavit jeho případných dědiců... Na druhou stranu proč by nechávali žít jeho, že. V tom to asi nebude.
    Ale vyvolává chaos od doby co poprvé vkročil do Západozemí.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada Přesně tak a nakonec zalituje toho, že nezabil úplně všechny Starky. :twisted: :twisted:
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Stannis_Baratheon No nechtěl bych byt v jeho kůži, az ho Sansa sejme
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Achileus Rest in pieces motherfucker aneb postavte k těm měsíčním dveřímposraný zábradlí. :twisted:
  • Jen tak, když o tom přemýšlím nemůže Varysovy, jít pouze o moc. Nikoliv Západozemí, nějaký rod či nějaká idea, ale pouze to, že ho poslouchá král a dává na jeho slova.
    To by vysvětlovalo spoustu jeho činů. Navádění Aeryse proti Rhaegarovi by do toho zapadalo, jelikož Rhaegar by Varyse moc nepotřeboval, možná by i jeho místem zaplatil za podporu nějakého velkého rodu.
    Sloužil Robertovy, jelikož ten mu nechal určitý vliv a dobrého mistra našeptávače potřeboval.
    Nepomohl Nedovy jelikož ten by dosadil na trůn Stannise a ten by asi neměl moc rád našeptávače, navíc by pro něj mohlo platit to co pro Rhaegara.
    Takže Targaryeni byly jasná volba. Jak Vyseris, tak Aegon by akutně potřebovali Varyse a jeho služby.
  • @svoa00: Problém téhle diskuze je, že tvrdíš každou chvíli něco jiného... takže všechny tři otázky
    Zavraždil Neda? Ne, Malíček ne a nehrál v jeho smrti zásadní roli.
    Přál si jeho smrt? Co si Malíček skutečně přeje ví jen Malíček, my můžeme jen hádat,... ale přát si něco aniž bych pro to něco udělal není tak úplně zásadní morální prohřešek.
    Pomáhal Nedovi najít vraha? No samozřejmě ne, hrál roli běžného vraha ze seriálu Columbo, akorát Ned nenosil pomačkaný baloňák a sežral mu to i s navijákem...
    A ohledně Lysy jsi tedy přesvědčená, že šlo o vraždu a nikoli, že ji zabil ve chvíli, kdy Sanse reálně hrozilo nebezpečí? ...no nic, tak to asi Malíčka nechápu, že pokud dokáže naplánovat a zařídit vraždu pobočníka a vraždu krále tak aby na něj nepadl ani stín podezření, tak že svoji manželku zabije vlastnoručně, před dvojicí svědků a za okolností, kdy by si i blbec spočítal, že to může vést ke vzpouře v Údolí, které Malíčka mohlo připravit o to jediné, co má radši než peníze... No, to by byl aspirant na cenu za "nejdebilnější úkladnou vraždu Písně"...
  • JayJay
    upraveno 7. května 2015
    @hnzanai: No, jestli je Varys Targaryen, tak opravdu může mít s náboženstvím nevyřízené účty. Jestli má královská krev takovou moc, co teprve dokážou královské koule... :o)
    Ale celkově je Varys nejméně čitelná postava. O jeho schopnosti hrát hru snad nikdo nepochybuje ošem problém je, že jediné, kdy jsem ochotný mu věřil, že říkal co si myslel je při rozhovoru v kobkách... a ten střípek po těch letech od rozhovoru je málo...
    To u Malíčka se dá věřit, že Sansa je pro něj tak trochu kryptonit a že jí občas vyklopí víc pravdy než by chtěl... a myslím, že na své pobláznění do Sansy záhy dojede...
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 7. května 2015
    @Jay Malíček zradil Neda. To, že ho Joffrey popravil navzdory všemu a on o tom nevěděl ho nijak neomlouvá, stejně jako Varyse. Vydali Neda na milost a nemilost a za jeho smrt Malíček nese odpovědnost byť nepřímou. A vzhledem k tomu, že už tehdy mlsně pokukoval po Sanse, tak mu Eddardova smrt přišla vhod. Přece jen mu to spoustu věcí usnadnilo.
    Lysa taky tam dost překážela. Je pravda, že kdyby nedělala problémy a nebyla hysterická, Malíček by ji nechal naživu. Přece jenom tím na sebe přitáhl pozornost ostatních lordů z Údolí. S Lysou po boku, by těžko někdo zpochybňoval jeho postavení. Jenže Lysa byla šílená, tudíž pro Malíčka nevhodná marioneta, ale uznávám, že hlavní impuls byl, že Lysa se pokusila Sansu zabít, což představovalo pro jeho budoucí plány reálnou hrozbu.
    @Jay Ja osobně myslím, že Varys je prostě loajální k Targaryenům a má jakýsi zvrácený smysl pro čest. On tvrdí, že dělá všechno pro dobro říše, já tvrdím, že děla vše pro dobro Targaryenů. A jen malá poznámečka: Varys Aeryse proti Rhaegarovi neštval, ale Aerys si ho zavolal ze zámoří, aby jeho manželku a syna hlídal. Varys mu tedy říkal, jen co byla pravda a to musel. Jak dlouho si myslíte, že by Aerys nechal Varyse naživu, kdyby si začal myslet, že mu lže? A pro rod Targaryenů by zůstalo lepší, kdyby se králem stal Rhaegar a Aerys umřel. A argument, že by Rhaegar Varyse nepotřeboval? Varys přece na svém postavení tolik nelpí viz. osvobození Tyriona. Mohl odmítnout a dál být mistrem našeptávačů. Ano bylo by to nebezpečné odmítnout králokatovu nabídku, ale jak Tyrion poznamenal ne nebezpečnější než ho pustit z cely. Navíc Varys sám má obrovskou moc, i bez křesla v radě viz vražda Kevana a Pycella.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.