Hra o trůny 5x04 - Synové Harpyje - Ice & Fire

upraveno 10. června 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x04 - Synové Harpyje - Ice & Fire

Církevní bojovníci se stávají den ode dne útočnější. Jaime a Bronn míří na jih. Ellaria a Píseční hadi přísahají pomstu. Čtvrtou epizodu napsal Dave Hill, bývalý asistent Benioffa a Weisse, který tímto povýšil na regulérního scénáristu. Režie se stejně jako … celý článek

Read the full story here


«13

Komentáře

  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 4. května 2015
    Parádní díl.
    líbilo se mi téměř vše a to hodně:
    1. vše kolem Bronna a Jaimeho, jsou vtipní :)
    2. Cersei jak zmenšuje malou radu (3 hvězdičky pro herce, co hraje Mace Tyrella, nasmála jsem se hodně) a potom sama dává zbraně do rukou Vrabčákům. Nebude mít v hlavním městě nikoho mocného, kdo by jí mohl pomoct, jestli si Vrabčáci příjdou i pro ni. Dle mého od D+D chytrý tah.
    Akorát mi nesedělo, že zlaté pláště se odvracejí, když Vrabčáci rozbíjej tržiště. To že maj zbraně by dle mého názoru NEmělo znamenat, že si nimi mohou dělat co chtějí a městská hlídka nezasáhne.
    3. Margery a Tommen. Líbí se mi, jak s ním Marge pracuje. Jak mění taktiky během hovoru, jak je Tommen hodný, ale neschopný. Nemá vůbec představu co to znamená vládnout a nikdo mu to ani neřekne... Pak se nechá vyfakovat od Vrabčáků.. no ale bojovat by v té chvíli byla jistá jatka, protivníků bylo moc a na popularitě by to nepřidalo...
    4. Noční hlídka. Sam a Jon jsou moje oblíbená dvojka. Melissandru nesnáším, je dobře, že ji Jon dal košem, to už by bylo i na mě moc.
    5. Stannis a Shireen - krásný rozhovor. Ano, Stannis má srdce.
    6. Sansa a Malíček - všimli jste si, že Sansa našla na zemi pírko a dala ho Lyanně do ruky, stejně jako to udělal král Robert v prvním díle? A opět ohled do minulosti za Lyannou a Raegarem, který možná bude mít konsekvence do budoucnosti. Chudák Sansa, sama s Boltonama :(
    7. Píseční hadi mě trochu zklamaly, uvidíme, jak se to vyvine.
    8. Tyrion a Jorah - opět Tyrion září , opět jsem se pobavila :)
    9. Daenerys - a zase pohled do minulosti na Raegara (podruhé tento díl), že to vlastně byl čupr chlap a zpěvák. Ale to Harpyje nezajímá, už je Dany pěkně štve a rozjíždí se revoluce. Průšvih, Baristan to nemá šanci rozdýchat, podseknutý kolenní šlachy, 20 cm bodná rána do plic a možná se zásahem mediastina a pak to samé do břicha. To by asi nedal ani v dnešní době. Šedý červ to dostal do jater, to by taky neměl přežít, ale uvidíme, D+D si dle mého nenechají ujít románek s Missandei.
  • Phoebea napsal(a):


    5. Stannis a Shireen - krásný rozhovor. Ano, Stannis má srdce.

    Tady bych možná podotkl, že rozhovor nebyl jen tak a v seriálu se grayscale ještě vyskytne. Otázkou je, jestli formou epidemie nebo
    stone men


    To neustálé opakování Raegara zase vypadá, že může být odhaleno L+S, ale jakou formou?
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 4. května 2015
    @Specialone Ano taky čekám, že tam šedý lupus ještě bude - těžko říct kterou formou,
    když Tyrion necestuje s těmi, s kým by měl a tudíž nemůže potkat stoneman ani se od nich nemůže jeho kámoš nakazit. Nebo ano ???? Že by ten kámoš nebyl Connington ale Jorah Mormont ?


    s tím Raegarem, možná to odhalí Melissandra, ta furt odhaluje nějaký královský bastardy v seriálu :)
  • Super díl, nejspokojenější jsem zatím s dějem okolo KP, tam si zatím počínají na výbornou. Tyrion také super, Stannis pěkný rozhovor... jen tak dál. Jen s hady jsem zatím na vážkách, neměli zatím čas a prostor se ukázat, tak uvidíme.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 4. května 2015
    Specialone napsal(a):


    To neustálé opakování Raegara zase vypadá, že může být odhaleno L+S, ale jakou formou?

    Štúdio Lasicu a Satinského? :D
  • Gepeto napsal(a):

    Specialone napsal(a):

    Phoebea napsal(a):


    To neustálé opakování Raegara zase vypadá, že může být odhaleno L+S, ale jakou formou?



    Štúdio Lasicu a Satinského? :D
    Nemám ponětí, jak jsem tuhle kombinaci vytvořil. :D

  • upraveno 4. května 2015
    @Phoebea Jo, tak tohle už HBO evidentně prozradilo: http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/season-5/episode-4/people/11/barristan-selmy

    Jinak, pro mě dost zklamání... Malíček se svým teleportačním vozíčkem mě sral už dřív, teď se k tomu přidává jasný rozpor mezi „Cersei se nesmí dozvědět, co tu dělám“, a holým faktem, že si Sansa bere Ramsayho, což se v KL mohou kdykoliv dozvědět, a bylo by po utajení. Jaimeho linka je sice vtipná, ale nedává smysl, přesě z důvodů, jež vyjádřil Bronn. Melisandru radši nekomentuju. U Cerseiny linky zas trochu přehnali míru její debility - v knize se aspoň snaží (novou radou z jejích spojenců) vytvořit nějakou vlastní síť spojenců, tady odhazuje jeiné spojence, kteří jí zbyli. Navíc vyzbrojuje vrabčáky, což aspoň v knize mělo nějaký smysl (dluhy...), tady k tomu jaksi schází důvod.
  • Mikjan napsal(a):

    Jaimeho linka je sice vtipná, ale nedává smysl, přesě z důvodů, jež vyjádřil Bronn.

    Teď jsi to vystihl. V momentě, kdy už i postavy v příběhu zpochybňují logiku ostatních postav, to už začíná být dobrý chaos :D
  • Já si nemůžu pomoc ale mě se 5. série fakt líbí sice mě vždy totálně zničí momenty které jsou ne na míle ale na lígy od knihy ale pak si to člověk užije a teď jsem vážně fakt napnutej jestli to Barristan přežije ... i přes ty rány si myslím že ano ...
  • No v životě je to taky tak. Něco uděláš a pak ti to někdo zpochybní, jestli to bylo správně a nebo si nabiješ čumák :)))
  • @_Já_ viz pár příspěvků výše, HBO nám to pro jistotu vyspoilovalo :wall:
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 4. května 2015
    Tak je to oficiální ser Barristan Chrabrý je mrtev. V knize asi umře v bitvě o Meeren. RIP
    :-( :-( :-( :-(



    http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Barristan_Selmy
  • Tak to vypadá, že se konečně vrátí moje oblíbená sadistická zrůdička (a tím nemyslím Ramsayho) :twisted:
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 5. května 2015
    Doufám že brzo chcípne, stejně jako všechny ostatní postavy které si do seriálu vymysleli :twisted:
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 5. května 2015
    @Montezuma3 Obávám se, že jí scénáristé odstraní v rámci Ramsayho svatby (čehož jsem se obával už před dvěma sériemi kdy se objevila). :-(
  • No, celkem zábavný díl. Malíčkovy plány do budoucna moc nedávají smysl, ale vzhledem k tomu, že očividně ví všechno, tak určitě ví i to, jak si v Přístavišti vede Cersei. Co se týče Jona a Mel, budu předstírat, že jsem to neviděla. Na odhalování koz tam mají dost jiných a trochu zapomínají, že je to rudá kněžka, co umí víc než dělat stínové děti, a ne jenom rudá k..va. Taky mě baví, jak podle páté série byl na Rudé svatbě očividně jenom Roose Bolton a umřel tam jenom Robb Stark. Beztak mě nejvíc nakrklo zabití Selmyho. A nikdo mi to nemusí potvrzovat, protože jak v tomhle sériálu někdo schytá kudlu do zad, tak je to konečná. Než tu ale začnou někteří brečet, že vyspoilerovali i to, co se s ním stane v Písni, tak se zamyslete znova.
  • @svoa00
    Malíčkovy plány do budoucna moc nedávají smysl,
    Nemusí dávat smysl, hlavně když to chytře vypadá. =D

  • @Everett_Young Bohužel je to tak. I když si nejsem jistá, pro kolik lidí to ponechání klíče k Zimohradu v rukou Boltonů s tím, že holka si poradí, působí chytře. A o čem jako mluví, že se od něj naučila? Mluvíl o té chvíli, kdy ho v Údolí zachránila před následkem nepromyšleného rozhodnutí? Kdyby se aspoň Malíček dohodl s Brienne, že Sansu bude hlídat... můžu taky být scénáristka toho seriálu?

    Mimochodem jsem se bavila představou, jak Martin tvůrce seriálu vytroluje a dozvíme se, že Lorasovi se líbí holky a ožení se z lásky, protože jeho homosexualita byly jenom drby, Ellarie pomůže sjednat mír a Selmy bude hrát důležitou roli při dosazení nového krále nebo královny (za pomoci Victariona).
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Seriál je temný a plný hrůz. Už od třetí série to začalo smrdět průšvihem. Rozdělení Bouře mečů do dvou seriálových řad se ukázalo jako fatální chybou. Nakonec totiž nebyli schopni kvalitně, co se týče postav a děje adaptovat knihu. Ne, půlku smazali, nacpali tam akorát zbytečně vyměšování a scény z Malíčkova nevěstince a nikam nevedoucí vatu, která vybublala nejvíc na povrch během útoku Yary Greyjoy na Hrůzov.
    To bylo špatné rozhodnutí a věřím, že se během pár let, ne-li měsíců, dočkáme sestřihu obou sérií do jedné, který dokáže pravdivost výše uvedeného. Navzdory všemu jsem seriál hájil, protože Oberyn Martell a protože herci jako Peter Dinklage a Charles Dance. A hlavě proto, že seriál vypadal vždycky lacině, ale držel se těch krásně vytvořených nečernobílých figurek z knihy a to zůstalo jeho hlavní silou, kterou můžete vidět během epického výkonu Petera Dinklagea při jeho proslovu během soudu. Pátá série ovšem naplno ukázala, že dvojice, co tohle dostala na starost, dokázala diamant proměnit v jedno velké hnědé lejno. Leč přejdeme k věci:

    Královo přístaviště

    Bez výhrad, klidně by mohlo být víc Nejvyššího vrabčáka a Cersei, ale jinak nemám výhrad. Zátah na bordel dokonalý a dokáže vyvolat potřebný děs a hrůzu. Návrat hyperbáby Olenny Debilobijce bude vítaným zpestřením.

    Zeď

    Melisandra, předvedla to co se dalo čekat. Nic víc, nic míň. A rozhovor Stannise a Shireen je tou nejkrásnější a nejdojemnější věcí, kterou jsem kdy viděl. :-D Bohužel se obávám, že kamenné lidi, úplně vypustí a scénaristi si to ulehčí tak, že Shireen se to znovu spustí. Přece si nedají tu práci a nebudou ukazovat nějaké kamenné lidi, ale třeba překvapí.

    Zimohrad

    Nyní uvidíme, jak si Sansa povede bez svého Walsinghama, pardon chtěl jsem říct Petyra. Musím se zastat Sophie Turner, jasně není to žádná Meryl Streep, ale těžko ji lze vyčítat, že když je Sansa naivní a blbá holka, že hraje naivní a blbou holku. A nutno říct, že za některé věci klobouk dolů, viz její konfrontace s Roosem Boltonem. Věřím, že u ní herectví pomůže přerod postavy, kterým Sansa projde.

    Za Úzkým mořem

    Tyrion opět předvedl, že má neskutečný talent na vytáčení lidí, za to palec nahoru.

    Upřímně k Selmymu se raději nevyjadřovat. Takové kliš!!!!!!!!!!!!!! Proboho, vždyť to je v béčkových scénářích akčních filmů, že někdo řekne něco hezkého a pak umře(viz odstřelovač Expendables 2). S tímhle mě opravdu naštvali, doufám že to aspoň bude mít s Rhaegarem nějaký smysl.

    Konečný souboj. Hra o trůny nebyla, není a nikdy nebude seriálem akčním. Tudíž nemůžeme v tomhle ohledu čekat zázraky. Barristan udělal hlavní chybu, že si nevzal brnění. Kdyby ho měl byl by ještě naživu. To, že udělal nějaké chyby, je možná pravda, že projevil nulovou opatrnost, na druhou stranu těch zmetků tam bylo hodně.

    Daenerys mě začíná děsit, ty její herecké kreace vypadají vážně, no divně, tad už asi nepomůže žádný přerod, protože Clarke je očividně na hraní Daenerys moc měkká. A to nemluvím o scéně, kterou bude mít nad Selmyho mrtvým tělem dle proma na patý díl.

    Je to katastrofa. Upřímně začínám mít pocit, že tohle bude moje poslední série. (kvůli Stannisovi a pochodu na Zimohrad) a pak to stopnu, protože tvůrci prostě neprojevují žádnou snahu, kašlou na detaily a nechají se nosit na vítězné vlně. Těžko čekat změnu.

    Jinak k debatám ohledně seriálu a knihy. Martin i scénaristi se jasně vyjádřili, že kniha i seriál skončí stejně. George dokonce řekl, že je přece jedno, že víme jak to dopadne, že si to přečteme i tak. Nebo něco v tom smyslu. A se smrtí za dveřmi a miliony na účtě už může být Martinovi jedno, jak se budou poslední dva díly prodávat. Je to sice pro fanoušky, kteří ho přes dvacet let podporovali trochu podraz, ale co naděláme. To je život.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    Toto byl podle me spatny dil. Nejvice me asi nestvala choreografie na konci, neposkvrneni tam tancovali jako neschopni klauni a Barristana tam zabilo par synu harpyje. Toto nebyl Barristan Chrabry.
    Predstaveni Sandsnake nindzu bylo utrpeni. Bronn a Jaime klise. Melisandra :wall:
  • Tak to vypadá na Stone men v příští epizodě, viz: http://i.imgur.com/r5RPy2Q.png
  • upraveno 5. května 2015
    První čtyři epizody jsem viděl hned v den, kdy unikly na net, takže mám výhodu, protože jsem za ty tři týdny aspoň trochu vychladl.
    Duo Jaime + Bronn je sice nepochopitelné a nesmyslné, ale přesto je zábavné. Spolu s Doranem Martellem zatím jediné, co je na Dorne zajímavého. Z Písečných hadů se mně zalíbila jen Obara, což je docela divné, vzhledem k tomu, že má připomínat Brienne. Podle knih jsem usuzoval, že Nym vypadá spíš jak Meg Fox nebo Angelina Jolie, no asi jsem to přečetl špatně. Taky si nejsem jistý tím, jak chce v bitvách, po kterých tak touží, bojovat bičem. Tyene raději nekomentuju. Ellaria klade důraz na ten svůj přízvuk, nedá se to poslouchat, Oberynův hlas byl jiná liga. Sakra, jak já chci Arianne s Arysem v kompromitující situaci. :D No hlavně, že tam máme Trystana a Disney Myrcellu.

    Daenerys... :D :D To je fakt hérečka. Už ani hezká není. :D Neposkvrnění jsou sice nejlepší vojáci na světě, ale boj v uzavřeném prostoru má natrénovaný jen Grey worm, takže 15 šmejdů pošle do hrobu a sám přežije.
    Legendární ser Barristan Selmy zabit nějakými vandráky. Z neznámých důvodů přestal nosit zbroj, asi chtěl být snadnější cíl, když už se vydá sám na procházku po Mereenu, který je plný nepřátel. Jeho první fight scéna a hned konec. Tohle mě nasralo nejvíc.
    Hizdahr zo Loraq je v pohodě. A konečně - Daario Naharis. Tato postava nemá opravdu žádný smysl, ale protože se v knize kolem Daenerys motá dalších 10 postav, které v seriálu vynechali, tak náš seriálový Daario nahrazuje všech těch xx postav. Už to začíná vypadat komicky. Čekám, že teď Daario nahradí Barristana stylem: "Víš, your grace, v Západozemí jsem žil 5 let. Jel jsem tam na výměnný pobyt, protože Oberyn Martell dostal chuť jet do Essosu na 5 let. Žil jsem v KL a spolu s Jonem Arrynem jsme vládli říši, zatímco Robert chlastal. Takže o Západozemí tě naučím mnohem víc než Ser Dědeček." Dany mu jenom odpoví: "Take of your clothes.". Ale tak je třeba uspokojit i divačky a 4%, které z něj vlhnou, včetně mé přítelkyně. :D

    Tyrion + Jorah jsou parádní. :D Peter je skvělý herec a Jorah vypadá jako dokonale komický friendzone.
    Doporučuju sledovat jeho výraz a zároveň ho poslouchat, když říká: "Queen Daenerys Targaeryen. She is a queen i serve."

    Na Zimohradu je to fail. Naštěstí je seriálový Ramsay mnohem víc sympatický než knižní. Ale doufám, že nedojde ke stvrzení sňatku v manželském lóži. To si Sansa nezaslouží, sice není tak hezká jako v první sérii a svou výškou by zastínila i Horu, ale i tak.

    Na Zdi je to parádní, nejpovedenější z celé série. Akorát kozy Melisandry už jsou trošku ohrané.

    V KL je dobrá Cersei a High Sparrow je dobře herecky obsazený. Lancel Lannister vypadá komicky. Tvůrci se nejspíš inspirovali islámisty, proto jsou vrabčáci tak fanatiční a agresivní. Nevypadá to dobře.
    Z Lorase Tyrella udělali totální buznu, nemám slov. Margaery je kus, vypadá na 20 a nehrozí, že ji bude píchat Ramsay, takže skvělá náhrada za Sansu. Tommen je docela fajn, ale Joffey je/byl Joffrey - nepřekonatelný. Na Olennu se také těším. Kdyby viděla Macea v Malé radě, tak by asi odpadla. :D
  • @Stannis_Baratheon Proboha, kde to Martin řekl? Jestli tím myslí víceméně to, že to neskončí apokalypsou a důležité postavy, které přežíjí v seriálu, přežijí i v Písni, tak si snad nikdo nemyslí, že by to bylo jinak. Jestli je tím myšleno, že třeba přes všechny dílčí odlišnosti třeba Jaime nakonec zakuchne Cersei a při té příležitosti umře taky jak v seriálu, tak v Písni, tak to potěžpámbu. Martin by byl větší trol, než jsem si myslela. Dost lidí bude čekat, jestli nakonec obě verze osudu oblíbených postav dopadnou stejně, ale nechat je několik let čekat, aby čtenářům nakonec naservíroval konec, který už několik let znají? Chtěl by snad dostávat stejné e-maily jako scénáristi seriálu Ztraceni? Díky za ztracených 25 let života...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    svoa00 napsal(a):


    Mimochodem jsem se bavila představou, jak Martin tvůrce seriálu vytroluje a dozvíme se, že Lorasovi se líbí holky a ožení se z lásky, protože jeho homosexualita byly jenom drby, Ellarie pomůže sjednat mír a Selmy bude hrát důležitou roli při dosazení nového krále nebo královny (za pomoci Victariona).

    :D trololo... Ak by to Martin obišiel obdobne, to by si získal plus...
  • @Gepeto A Harry Dědic bude pán Údolí a pobočník nového krále Aegona! :twisted:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @svoa00 Z toho by som vedel vycúvať :-k Sansa odhalí spoločnú záľubu v zbieraní byliniek s Ramsaym, čo bude viesť k ich vzájomnému porozumeniu. Ramsay sa zmení a stane sa tak dobrým ochráncom Severu. Napokon popraví Roosea za zabitie Robba Starka a spojí sa s Aegonom, takže skončí ako jeho pobočník. :D Ramsay vyzerá v skutočnosti ako dobrý materiál na nahradenie Harryho Dediča
  • @Specialone Ty myslíš, že ta rozmazaná postava vlevo nahoře kousek vedle draka je stone man?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Phoebea Navyše to celkom pripomína Smutky (tam sa tiež plavili obklopení lesom)
  • Phoebea napsal(a):

    @Specialone Ty myslíš, že ta rozmazaná postava vlevo nahoře kousek vedle draka je stone man?

    Necháme se překvapit, já si myslím, že ano.
  • No dávalo by to smysl, když teď v seriálu o šedým lupusu furt mluvěj (kněžka ve Volantisu, Shireen a Stannis)
    Chudák Jorah. Myslím, že to odnese. :(
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.