Spoilery/rozdíly v seriálu - (spoiler všech knih a epizod seriálu)

Založil bych tohle téma pro lidi, který už viděli všechny uniklý epizody z pátý série a četli všechny knížky, a chtěj probírat věci, co v seriálu bylo úplně jinak než v knížkách a jestli to znamená změnu dějový linky, nebo to může prozradit něco z Vichrů. Zakládám to, aby nebyly spoilery u diskuzí u prvních čtyř epizod a aby se nemuselo nic schovávat. Tak povídejte, co si kdo myslíte?
245

Komentáře

  • prekvapilo ma, ako devalovali kvalitu Unsulied a Baristana. Vyzeralo to, ze ich dala dole hrstka pouličných bitkárov.
  • sarven napsal(a):

    prekvapilo ma, ako devalovali kvalitu Unsulied a Baristana. Vyzeralo to, ze ich dala dole hrstka pouličných bitkárov.

    Tak tohle mě taky hodně mrzelo :-( Knižní Baristan by se těma nuzákama prosekal jako nůž máslem a ještě by se u toho stihl druhou rukou dloubat v nose.

  • upraveno 24. dubna 2015
    Tak s tím Barristanem, já právě celou dobu doufal, že z něj neudělají nějakýho džedáje, který to tam pokosí. To že je skvělej šermíř si dokážu představit hlavně tak, že proti němu nemá nikdo šanci třeba v duelu, jeden proti jednomu, ale když to musíš hlídat ze všech světových stran, tak to je celkem pech. Mě tam zarazilo to, že ostatní neposkvrtnění tam byli jako maso a komparz, že šedý červ tam vydržel to co vydržel, ale zbytek z nich mi nepřišel tak elitní a popadali jako mouchy..
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    No, ona je ta bojová scéna celkově dost špatně udělaná, už jenom to že neposkvrnění nemají žádné zbraně pro boj z blízka a v uzavřených prostorech. Protože bojovat v chodbě kopím je popravdě nápad úplně na hovno. Stejně tak bojovali zcela neorganizovaně, místo toho aby vytvořili formaci zády k sobě (což by mělo napadnout i průměrné vojáky, natož pak elitu). Takže tohle bylo dost nezvládnuté.

    Ad Barristan: Ne, knižní Barristan by tam neposekal sám všechny jednou rukou, aspoň by neměl. Je celkem jedno jak dobrý šermíř jste. Pokud jdete 1 v 6 tak pokud to nejsou úplní idioti tak nemáte šanci, protože nikdy nestihnete odrazit všechny útočníky najednou.
  • No pamatuju si na scénu, kdy Baristana zbavili členství v královské gardě. Když odevzdával meč, tak prohlásil že by se prosekal skrze gardu jako by nic. Pak za ním myslím poslali několik lidí aby se o něj postarali a moc jim to nevyšlo.
    Tady na něj stejně neutočili všichni najednou, ale postupně.
    Prostě mi jen ta scéna neseděla
  • Tak víme jak dopadli 3 vs 7 u Tower of Joy... a poměřovat starého Barristana (já mám z té jeho poslední kapitoly trochu pocit, že už se cítí starý) s Bílým býkem bych si nelajznul, takže bych si dovolil tvrdit, že to co pronesl v Korunním sále bylo celkem dost (až extrémně) velkohubé,...
    Nicméně filmy (seriály) vždy bojují s tím, jak vyvážit scénický a reálný boj... A problém je, že reálný boj byl příliš kontaktní (údery hlavicí, záštitou, štítem a podobně), nepřehledný a krátký. Popravdě není problém je šermu, někde byl i rozhovor, že kvůli realističnu nasnímali do PC hry vojáka při zásahu (držení zbraně, střelba a podobné) a reálno působilo na hráče nepřirozeně...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Pokud si dobře pamatuji, tak v knize mají neposkvrnění jako součást výzbroje i krátký meč. V seirálu to ignorují a nechávají je tam pořád běhat jen s těma dlohýma klackama. Navíc k té jejich likvidaci docházelo v úzkých uličkách Meereenu kde hlídkovali ve dvojicích a nebyli schopni se efektivně bránit.
    V seriálu si to chtěli usnadnit, a to jejich postupné odkrajování nahradili jedním velkým zářezem. No a dopadlo to samozřejmě opět špatně. :roll:
  • upraveno 24. dubna 2015
    @Jay
    Jay napsal(a):

    Tak víme jak dopadli 3 vs 7 u Tower of Joy...

    Tam to bylo 7 „rytířů“ s nejlepším možným výcvikem a dobrými schopnostmi přežít bitvy. Takže stále vysoká kvalita a elita - nejlepší.
    proti 3 rytířům s nejlepším možným výcvikem a nejlepšími schopnostmi. Nejlepší z nejlepších.

    Poukázal bych i na událost Pes (Ohař) versus ovce (dav) v Královském přístavišti.
    Obklíčení soupeře pomůže jenom tehdy, když ho zabiji dříve, než on zabije osobu naproti a otočí se. To není až tak jednoduché, jak se může zdát. Navíc v zastavěném prostoru se za záda zkušeného bojovníka nikdy nedostanu.
  • No tak já jsem taky po těch 4 dílech se seriálem skončil už to jsou pro mne dva paralelní příběhy s moc odlištnostmi spíš se budu užírat nervy, při čekání na vichry zimy
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    sarven napsal(a):

    prekvapilo ma, ako devalovali kvalitu Unsulied a Baristana. Vyzeralo to, ze ich dala dole hrstka pouličných bitkárov.

    :applause: S týmto súhlasím. Okrem toho, že ten boj s Barristanom vyzeral ako trápne divadielko (čo sa mi nepáči práve preto, že to bola konečne možnosť ukázať jeho kvality, a vyzeralo to nemastno-neslano), tak z toho, čo som videl, som si pomyslel, že toto teda fakt nevyzerá ako dobre vycvičení bojovníci, ktorých sa všetci tak boja.
  • @Gepeto tomu herci je asi 70 let, opravdu čekáš že tam bude dělat přemety jako Obiwan Kenobi? Zrovna tohle hodnotit..

    Napadlo mě přesně to co psal Everett, že neposkvrněným v seriálu chybí meče, takže to vypadalo v té chodbě s kopíma hloupě. Nikdy ani z knížek jsem teda nepojal podezření, že Barristan je schopen mečem srazit 10 lidí (neberte mě za slovo) naráz...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @pavel 67 a premety som nečakal. Ak aj ignorujem toto, nešlo len o neho, išlo aj o pohyb tých maskáčov okolo.
  • @Elendir: Ano,... u ToJ to bylo 7 hodně dobrých proti 3 elitním, nicméně ve srovnání s 1 elitní starý proti 6ti elitním (byť asi ne tak moc, ale líp než třeba Howland na tom snad byli :o)) mladším mám stále pocit, že proslov Barristana, že by jimi "prošel jak nůž máslem" byl velkohubý. To bylo vše co jsem komentoval (jen proto, že ten proslov někdo (Dlady) použil jako argument).
  • jedna vec je barristan. isto som nečakal premety a podobné zveličenia, ktoré sa tu objavili. ale proste nepôsobil úplne ako skvelý šermiar. v zásade, ale sa to tou prevahou dá vysvetliť. omnoho horšie dopadli Nepošvrnení. tí sa rozpadli ako sneh v lete. žiadna formácia, nič.
  • Nevím, jestli jsou Neposkvrnění opravdu tak elitní bojovníci. Cvičili je, aby byli bezmezně oddaní. Jinak Selmy byl v seroši OK. Ze situace vyplynulo, že prostě měl dostat naloženo. To by neutančil ani Syrio, natož pak Ser dědeček.
  • Co se týče Selmyho, tak nejsem z jeho boje nijak pohoršená, ale učitě so šlo udělat líp. Samozřejmě že s věkem ubývá síla i obratnost, ale to se vynahradit taktikou, stejně jako je ženská bojovnice při použití správné strategie schopná porazit muže. Spíš mi vadilo, že v rámci splnění krvelačných kvót se ho stejně jako Mance zbavili dřív, než měli diváci možnost vytvořit si k nim nějakou vazbu. Scénáristi by se měli podívat, jaké scény měli Thomas More, Anna Boleynová a Thomas Cromwell v Tudorovcích chvíli předtím, než umřeli, nebo když přímo umírají. Ale to samé jsem říkala u Robba a Catelyn. Víceméně se s něčím takovým obtěžovali jenom v prvních dvou sériích (Ned, Rodrick Cassel a mistr Luwin).
  • no já mam pocit, že Nepoškvrnení boli veľmi elitní. dokázali stáť a odolať Dothrackej jazde a všetci sa o nich vyjadrujú ako o obidvuhodnej jednotke (útvare), ktorý dokáže bojovať do posledného človeka, neustupuje, nerozuteká sa.
  • @Henky: Odpovídáš si sám - jednak byli cvičeni k oddanosti, jednak k ukázněnosti a jednak byli cvičeni jako válečníci (což byl ve starověku a středověku celkem luxus). Profesionálně cvičených bývalo historicky minimum, ale když byli cvičeni a zkušeně vedeni, tak (i v malém počtu) dokázali divy - Alexandrovy falangy, římské legie, sparťané, husitská bratrstva,...
  • To jistě, ale mám pocit, že nám Martin servíruje samou elitu. Všechna bratrstva, žoldáci etc...jsou vykreslovaní jako elita. Nějak nevím, kdo z nich má být teda nejelitnější.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Tak bratrstva nejsou žádný elity. Jsou to prostě vyhnanci ze Západozemí a hromady žoldáků co se jen umí ohánět mečem. Pokud vím, tak největší a papírově nejsilnější z nich je Zlaté společenstvo. To které táhne s Aegonem na Západozemí. A myslím, že v přímém souboji s Neposkvrněnými by prohráli i oni.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Montezuma3 Záleželo by na velitelich
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Achileus Alebo na tom, kto z nich bol profesionálne vycvičený odborníkom s praxou od malého veku s priamym a nepostranným účelom s vyňatím vedľajších faktorov života, ktoré by ich rozptyľovali. Akokoľvek verím, že aj ten najlepší žoldácky gang má medzi sebou veľa hviezd, Nepoškvrnení sú synchronizovaná jednotka, ktorí nežijú pre nič iné, s tým sa narodili, s tým boli vychovaní niekým, kto už takých odchoval mnoho. Naozaj si nemyslím, že veliteľ zrazu zmení výchovu členov žoldnierov... Ani ich motívy.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Gepeto aj taky mozu byt porazeni
  • @Henky: No,... ono to ve své podstatě odpovídá středověké realitě - k žoldnéřům se dávali ti, kteří k tomu měli predispozice a tím že byli žoldnéři, tak byli cvičeni v boji,... což je kvalitativně na hony vzdáleno tomu, co vedl do boje řekněme Eddard Stark proti koruně... ostatně, v druhé povídce Dunk & Egg je to popsané dobře takhle se nabírala armáda, držet si na hradě trvale v míru muže v plné síle a cvičit je na boj si mohl dovolit málokdo... ostatně kolik jich bylo na Zimohradě, že?
    Ostatně od středověku asi žádná změna - profi armáda je jádro, které lze obalit mobilizovanými branci s minimálním výcvikem... ve srovnání s těmi branci budou žoldácké bandy kdejakého miliardáře prostě elita...
  • Já ti nevím no. Mně prostě Neposkvrnění nesedí. Nemají prakticky žádné city, motiv, neberou za to ani hrachy. Takoví seveřani Neda Starka v sobě měli aspoň zuřivost, třebaže to byli vidláci a adrenalin je bitvy král. Vsadím se, že kdybys bránil např. svou rodinu, tak bys jich do pekla taky pár poslal
  • hlavní síla neposkvrněných by měla být ve schopnosti spolupráce formací a schopnosti bojovat kopím, krátkým mečem
    to že v seriálu bojovali na kopí v úzké uličce a ještě se oddělili je blbost
  • Henky napsal(a):

    Já ti nevím no. Mně prostě Neposkvrnění nesedí. Nemají prakticky žádné city, motiv, neberou za to ani hrachy.

    ideální zelený mozky stvořený k plnění příkazů, vysněný materiál snad pro každého vojevůdce :)

  • upraveno 10. května 2015
    Já neposkvrněným nevěřím jako samostatné síle. Pokud mají velitele, který není neposkvrněný, má skvělé taktické vlohy, je i trochu bezohledné (=pragmatický), tak věřím že jsou vážně skoro k neporažení. Vzhledem k tomu že bez debat vyplní všechno co jim nakážete. Takže když je pošlou na smrt, tak budou zuřivě bojovat do posledního dechu a průběh bitvy neovlivní jistota nadcházející smrti, špatná morálka z nemocí či hladu, nebo problém žoldnéřský "za tohle nejsem vážně tak dobře placenej", případně problém feudálního charakteru "můj lenní pán není až takový kápo abych kvůli němu zahrábnul" případně problém feudálního charakteru II (která ale asi v písni chybí) "lhůta pro udržení svolaného vojska končí (princip ban), tak jdu dom na žně".
  • Z rozhovoru s Carice o Jonovi:
    Dole na severu to zná. Lépe se vyzná. Potřebujeme ho tak trochu, aby nás provedl. Ohledně Jona je tu také něco dalšího, což jsme moc neodhalili. V seriálu prozatím nezjistíme, o co jde. A nejde jen o přitažlivost ženy k muži. Jasně, je to atraktivní mladý muž, ale myslím, že to není Melisandřin hlavní cíl. I když by se možná ráda vyspala s mírně mladší osobou, jen možná kvůli změně. Cítíme, že na něm něco je a že ona to dokáže vycítit, ale zatím se v tom hlouběji vrtat nebudeme.

    Že by potvrzení o AA?


    :-k
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Alebo si Carice myslí, že nebol v seriály dostatočne odhalený. Akonáhle sa to stane, zistíme, čo na ňom je (ona na ňom bude), no je otázne, ako sa v ňom chce vrtať. Teda po tej ich slávnej scéne je tento scenár rovnako pravdepodobný ako AA.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.