Spoilery/rozdíly v seriálu - (spoiler všech knih a epizod seriálu)

Založil bych tohle téma pro lidi, který už viděli všechny uniklý epizody z pátý série a četli všechny knížky, a chtěj probírat věci, co v seriálu bylo úplně jinak než v knížkách a jestli to znamená změnu dějový linky, nebo to může prozradit něco z Vichrů. Zakládám to, aby nebyly spoilery u diskuzí u prvních čtyř epizod a aby se nemuselo nic schovávat. Tak povídejte, co si kdo myslíte?
«1345

Komentáře

  • Jako příklad, co mě zaujalo, je docela podrobný rozebírání, jak Shireen přišla k šedýmu lupu a jak to probíhalo - podle mě to nebylo pro nic za nic, ani proto aby se Stannis ukázal jako vzornej otec, ale je to příprava pro to, že se tam lupus někdy ještě objeví - ať už u Tyrionovy koupačky v řece, nebo u Conningtona - což by mohlo znamenat, že Aegona nehodlaj vypustit, ale opravdu jenom o sérii odložit. Taky se začlala hodně probírat rebelie a v souvislosti s ní Raegar, Aerys a Lyanna, tak se obávám, jestli se v seriálu nedočkáme definitivního potvrzení R+L=J.....
  • @GozerNičitel R+L=J já mám od začátku skoro za bernou minci :-) . Dany a J jsou tedy sice blízcí příbuzní, nikoliv však v přímé linii a dokonce i podle české legislativy by mohli uzavřít legální manželství, tím spíše při západozemském (či lépe - targaryenském) pojetí sňatkové politiky a já tak stále sázím na pointu celého příběhu v podobě khaleesi a lorda velitele na Železném trůně.
    Jinak Conningtona a Aegona bych v další sérii uvítal, tyhle postavy mne bavily a byly mi sympatické, ale v jejich televizní vzkříšení příliš nedoufám, zdá se mi, že v tom seriálovém příběhu už na ně nebude čas ani prostor.
  • tak to já pevně doufám, že pointa celého příběhu nebude spočívat v podobě khaleesi a lorda velitele na Železném trůně :roll:
  • Crocuta napsal(a):

    @GozerNičitel R+L=J já mám od začátku skoro za bernou minci :-) . Dany a J jsou tedy sice blízcí příbuzní, nikoliv však v přímé linii a dokonce i podle české legislativy by mohli uzavřít legální manželství, tím spíše při západozemském (či lépe - targaryenském) pojetí sňatkové politiky a já tak stále sázím na pointu celého příběhu v podobě khaleesi a lorda velitele na Železném trůně.
    Jinak Conningtona a Aegona bych v další sérii uvítal, tyhle postavy mne bavily a byly mi sympatické, ale v jejich televizní vzkříšení příliš nedoufám, zdá se mi, že v tom seriálovém příběhu už na ně nebude čas ani prostor.

    Osobně R+L=J taky věřim, ale rád bych se dozvěděl, že mám pravdu až z knížek, né ze seriálu.... A co se týče legálního manželství, to měli Targaryeni vždycky poměrně na salámu, a ani to lidem moc nevadilo. Takže proti případnýmu sňatku Jona a Dany by asi nikdo nic neměl, krom fanoušků :-)
  • upraveno 15. dubna 2015
    No, dalo by se tu vyjmenovat hodně věcí, které dosavadní průběh seriálu naznačuje. No uvidíme za měsíc jak to bude pokračovat ;-)

    Každopádně mě mrzí absolutní vynechání Železných a nejvíc mi vadí Elaria jakožto vedoucí písečných hadů, přestože v knížce to je právě naopak. A s tím je spojené kompletní vynechání postavy princezny Arriane.

    Otázkou stále zůstává Aegon a Connington. Vypadá to, že v této sérii už opravdu nebudou, ale nechápu, proč by se tam najednou měli objevit v sérii další... Každopádně ti se mi moc nelíbili ani v knížce - prostě najednou takové převratné zmrtvýchvstání... To bylo moc i na svět Ledu a Ohně. Tudíž narozdíl od bodů výše (a dalších asi 50 menších věcí) mi to zas až tak žíly netrhá. Další věc, kterou spíš vítám, je to, že se nepokusili vzkřísit Lady Stark/Kamenosrdce.

    Jinak musím říct, že po prvním dílu, který se mi nelíbil, tak se to docela pěkně rozjelo. Ikdyž možná za to může spíš to, že ty díly unikly a tak jsem se mohl podívat během dvou večerů na 4 díly - což zdánlivě urychlí vývoj celé středozemě. Co je bezpochyb je to, že se do konce série dostanou na konec Tance s Draky.

    No a zcéna ze čtvrtého dílu Melisandra-Jon... Bože, fakt??
  • @Nemesis Konečně někdo, komu vadí vynechání Krakatic :-). Některé zástupce tohoto rodu mám docela rád (Aša, Mokrý vlas - ti ale v seriálu buď nevystupují vůbec, nebo ve zmršené, pozměněné podobě), jiní mne v knihách bavili, byť jsou to postavy vyloženě záporné (
    Victarion, Vraní oko).
    Co mi však vadí velice je vynechání Arriane, pro mne nejpřitažlivější ženské hrdinky ságy a potom to, co udělali se Sansou - to je přímo otřesné.
    Jo a Kamenosrdce? Doufám že se ještě objeví, kdo by se jinak tak efektivně mstil Freyům?
  • No tak celkově to dorne mi leze krkem jak to celé tam upravili a změnili charaktery postav, ale co víme třeba ariadne bude v 6 serii spolu s aegonem
  • Crocuta napsal(a):

    @Nemesis Konečně někdo, komu vadí vynechání Krakatic :-)

    Neboj, nejsi sám/sama :-) Pořád se upínám na naději, že se objevěj příští sérii. Těch linek už je tolik, že nejdou všechny natočit najednou, třeba proto podle mě vynechali Brana (a možná i Aegona). S trochou štěstí se jich dočkáme v příští sérii, kde zas třeba vynechaj linku s Brienne nebo Sansou.
    Nemesis napsal(a):

    No a zcéna ze čtvrtého dílu Melisandra-Jon... Bože, fakt??

    Když už neni Ygritte, kdo jinej by na zdi moh ukazovat kozy? :-) A ty přece MUSEJ bejt všude, jinak by se to fanouškům nelíbilo.... :roll:
    p1e9t9r2 napsal(a):

    No tak celkově to dorne mi leze krkem jak to celé tam upravili a změnili charaktery postav, ale co víme třeba ariadne bude v 6 serii spolu s aegonem

    Dorne bych ještě neodsuzoval, vypadá to, že lokace tam budou hezký, a pokud pomineme Chajmeho výlet, tak jsme z Dorne zatim viděli jenom asi dvě scény.

  • Čo myslíte, zomrie Barristan? Ak si to tak zoberiem, budem chápať HBO zmenu, ak ho zabijú. Vynechávajú Victariona, čo znamená, že Mereen linka po odlete Dany bude zaujímavá len z pohľadu Tyriona. Videl by som to tak, že daario potom vypustí drakov (neviem zmýšlanie hbo, ale niekto predsa musí nahradiť quentyna v tejto dôležitej úlohe), grey worm bude potom s missandei a z Mereen scény ostane len tyrion. Čiže z toho vychádza, že bitka o Mereen nebude.

    Ale neberte to tak, že si želám Barristanovu smrť, nie, týmto ma hbo dosť naštvalo.
  • Já furt doufám, že budou železní v příští sérii. V té letošní se zase některé postavy dostanou na konec Tance a v další sérii jejich linku pozastaví viz. Bran. Mohlo by to tak být, protože šestá série se bude natáčet letos - pravděpodobně ještě před vydáním Vichrů.
  • @stano
    já myslím, že nezemře. spíš mi to přišlo jako, že byli oba moc unavení a ranění na to, aby se zvedli. Něco jako https://youtube.com/watch?v=bZ4oI5tRZ9M :)
  • upraveno 15. dubna 2015
    Souhlasím s myšlenkou, že nebude bitva o Mereen. Protože v Mereenu defakto už válka vypukla - harpie proti Dany a rozpoutala si to popravou toho mladého šohaje, což pokud nejsem úplně zapomnětlivý, v knize nebylo. Místo bitva o Mereen bude boj v Mereenu, žádná další města do toho tahat nebudou. Možná tam ještě někdo dotáhne Bledou klisnu, aby nebyla uplně nuda. Kálet krev, to bude určitě dost efektní na to, aby nad tím tvůrci seriálu aspon přemýšleli ;-)

    Jestli ti dva zemřou, nevím. Spíš to vypadalo, že ne.

    A Jaime v Dorne je de facto logická volba a zas tak mi nevadí. Jeho kapitoly z Tance byly jedny z nejlepších z celé ságy vůbec, ale bylo mi hned jasné, že se pro seriál nehodí. Starky vyvraždili už na konci třetí série, jet někam do říčních krajin urovnávat spory a poslední Starkovy stoupence je vcelku pasé.

    Abychom nebyli jen negativní, tak chválím za zajetí Lorase. Je to určitě jednodušší než jeho skoro smrtelné zranění na Dragon Stone a může za to Cercei, ale ne tak, aby ji z toho mohla Margaery obvinit, stejně jako v knize. Takže palec hore.
  • upraveno 15. dubna 2015
    Mě nejde do hlavy, poč Malíček zasnoubil Sansu s Ramsaym, nějak mi nejde do hlavy, že by nevěděl o tom, co je Ramsay zač? Vždyť ten ví všechno. A s tím, jak Sansu zbožňuje, tak mi to nesedí, že by ji mu předhodil. Nebo to jenom hraje a Sansa je mu ve skutečnosti ukradená? A taky proč odjel a nechal ji tam? To by knižní Petyr vůbec neudělal. A Bolton nějak zapomíná, že Sansa je pořád tak nějak podezřelá z vraždy Joffreyho. Nebo není? A vůbec, vdaná za Tyriona. A to se nějak nebojí interakce Sansy a Theona? To už mu tak bezmezně věří?

    Nejdřív jsem si říkala, že to snad není až tak hrozné a nějak to půjde, ale čím víc nad tím dumám, tím víc mi ty věci v seriálu nedávají smysl O_o

    A vůbec, co myslíte, že Cersei po Malíčkovi chce?
  • Jinak zajímavé bylo vyobrazení Tommenovy slabosti. Jsem si nemohla pomoct, ale jsem si říkala, že to Margeary moc nevychytala :)
  • tiež presne som nad týmto uvažoval, že toto by petyr nikdy neurobil. Veď sansa je jediné, čo mu pripomína Catelyn a aby nepočul o Ramsayovej sadistickej povahe, to je absolútna chujovina. Plus ešte k tomu ju opustí v dobe, keď vo winterfelle nemá absolútne nikoho, ako keby ste nechali sliepku v stáde vlkov (inšpirácia z aos :D ). Neviem, je to dosť zvláštne.
  • Henky napsal(a):

    Já furt doufám, že budou železní v příští sérii. V té letošní se zase některé postavy dostanou na konec Tance a v další sérii jejich linku pozastaví viz. Bran. Mohlo by to tak být, protože šestá série se bude natáčet letos - pravděpodobně ještě před vydáním Vichrů.

    Tedy, ne že bych chtěl G.R.R.M. nějak podceňovat, ale při jeho rychlosti psaní bych řekl, že před vydáním Vichrů natočí nejen 6. sezónu, ale i 7. a celý seriál i s jeho závěrečnou pointou stačí kompletně odvysílat :-D .
  • Zanechání Sansy v rukách Boltonů je v rozporu s celým strategickým plánem Malíčka od počátků písně ledu a ohně. Mít v rukách trumf k jednomu království a srdcovou dámu k druhému v jedné osobě a zahodit je z něj dělá mistra hlupáků ne intrik.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Johny8x
    Seriál mnoho vecí zničil, vyškrtal, upravil, doplnil, presunul. Je v tom zmútok. Bran v tejto sérií nie je lebo dokončil Tanec, Theon sa k tomu ženie zatiaľčo Tyrion Tanec len načal a Arya je ešte v Hostine. Navyše Hostina a Tanec sa vo veľkej časti odohrávajú časovo súčasne. Takže sú veci, ktoré sa z Hostiny a Tanca (a možno dokonca ešte aj z Búrky) dozvieš naraz, niektoré veci z týchto kníh (napríklad dejová linka Železných) budú možno až v budúcich sériách.
  • @Gepeto
    Děkuji moc za informace. :-) Co nejdříve se pustím do čtení. ;-)
  • Denebola napsal(a):

    Mě nejde do hlavy, poč Malíček zasnoubil Sansu s Ramsaym, nějak mi nejde do hlavy, že by nevěděl o tom, co je Ramsay zač? Vždyť ten ví všechno. A s tím, jak Sansu zbožňuje, tak mi to nesedí, že by ji mu předhodil. Nebo to jenom hraje a Sansa je mu ve skutečnosti ukradená? A taky proč odjel a nechal ji tam? To by knižní Petyr vůbec neudělal. A Bolton nějak zapomíná, že Sansa je pořád tak nějak podezřelá z vraždy Joffreyho. Nebo není? A vůbec, vdaná za Tyriona. A to se nějak nebojí interakce Sansy a Theona? To už mu tak bezmezně věří?

    Nejdřív jsem si říkala, že to snad není až tak hrozné a nějak to půjde, ale čím víc nad tím dumám, tím víc mi ty věci v seriálu nedávají smysl O_o

    A vůbec, co myslíte, že Cersei po Malíčkovi chce?

    presne, taky sem si ze zacatku rikala, ze to muze byt zajimave, ale opravdu to postrada logiku, co je ted ale jiste, ze Sansa v jednom rozhovoru rekla, ze natocila scenu, ktera ma byt nejak desiva a ze teda byla desiva i pro ni, takze kdo vi co ji Ramsey provede.....

    jinak sem zvedava jak vyresi snatek s Tyrionem, teoreticky by ho mozna mohli prohlasit za mrtveho, ale tezko bez dukazu, leda ze by boltoni chytli trpaslika, stahli z kuze a rekli ze je to Tyrion, uz tu neco podobneho ale bylo :) a taky nezapominejme ze Tywin uz neni, Boltoni byli dohodnuti s Tywinem, ted bych rekla ze se budou starat o sebe a KL je daleko, jak Rose rekl, sever je obrovsky a v KL ted resi problemu uz tak dost...
  • No ten snatek můžou anulovat pokud je stále pana, ale nevím jak to chtějí dokázat aniž by prozradili její totožnost měla by to prokázak církev, takže by mne to zajímalo
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @p1e9t9r2 Hlavně je pořád hledaná pro královraždu...
  • Mě nejvíc zaujalo, že Cersei se zbavila Macea tím že ho poslala do Braavosu. A ještě s Merynem Trantem. To že budou v Braavosu už bylo vidět ve fotkách z natáčení. To že Meryn je hlupák co kope za Cersei je jasný, takže si myslím že ho tam má za úkol zabít a že možná Arya odškrtne jedno jméno ze seznamu...
  • Everett_Young napsal(a):

    @p1e9t9r2 Hlavně je pořád hledaná pro královraždu...

    No právě jako ochudit to o linii sansy v údolí neměli myslím, že to tam nějaký smysl bude mít, ale stále můžu jenom veřit, že ji pak náhodou nezabije a celá její linie v knížce bude u konce :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Přesun z jiné diskuze:

    V reakci na nejnovější události ze seriálu, bych rád nadhodil tuhle otázku. Myslíte, že Brienne zabije Stannise?

    hnzanai napsal(a):

    Podle toho co v seriálu vykládá, bych tomu i věřil. V knize tomu však nic moc nenasvědčuje.

  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Seriál je Hovadina, nechali jak tím někdo může ztrácet čas
  • @Achileus klid, každý si naštěstí sám svobodně může zvolit s čím ztrácet svůj čas ;-)
  • Nevada napsal(a):

    Přesun z jiné diskuze:

    V reakci na nejnovější události ze seriálu, bych rád nadhodil tuhle otázku. Myslíte, že Brienne zabije Stannise?

    hnzanai napsal(a):

    Podle toho co v seriálu vykládá, bych tomu i věřil. V knize tomu však nic moc nenasvědčuje.

    Pokud si to nepletu, tak v knihách zatim končí Brienne tak, že jí chtěj pověsit v říčních krajinách. Třeba to v seriálu změněj, že jí budou chtít pověsit na severu u Stannise? Už jsme viděli i větší eskapády =D
  • @GozerNičitel no, pokud jí pověsí i v knihách, a pokud jí někdo jiný pověsil v seriálu, tak by to byla další věc, na kterou budou ortodoxní fandové útočit a mě to nechá naprosto v klidu. A Brienne by to mohlo být jedno tuplem :D :twisted:
  • pavel napsal(a):

    Mě nejvíc zaujalo, že Cersei se zbavila Macea tím že ho poslala do Braavosu. A ještě s Merynem Trantem. To že budou v Braavosu už bylo vidět ve fotkách z natáčení. To že Meryn je hlupák co kope za Cersei je jasný, takže si myslím že ho tam má za úkol zabít a že možná Arya odškrtne jedno jméno ze seznamu...

    ... což zase možná vyuážijí k přiblížení ke knihám, viz kapitola z Vichrů (sice s jinými aktéry, ale zhlediska zjednodušení klidně -tj. tak aby to nervalo žíly- mohou tito dva roli Mistra pokladnice a jeho strážce, na kterého má Arya osobní pifku)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.