Ukázková kapitola z knihy Vichry zimy - Alayne - Ice & Fire

upraveno 15. dubna 2015 v Píseň ledu a ohně
imageUkázková kapitola z knihy Vichry zimy - Alayne - Ice & Fire

Přinášíme vám další ukázkovou kapitolu z Vichrů zimy, kterou nedávno George R.R. Martin zveřejnil na svých stránkách. Tentokrát se podíváme do Údolí Arryn a to z pohledu Sansy. Kapitolu do slovenštiny přeložil Vigo, za což mu patří velký dík. Úpravy … celý článek

Celou konverzaci přečíst zde

«1

Komentáře

  • ako som predpokladal (resp. vďaka minulej sérii seriálu som o tom bol presvedčený), tak sansa nám trochu sama začína preberať iniciatívu. kapitola je to fajn, len sa obávam, že vyšla z rovnakého dôvodu ako mercy minulý rok. očakávam, že sa v priebehu tejto série bude konať zmieňovaný turnaj v údolí. seriál som sa po 4. sérií rozhodol ďalej nesledovať práve z obavy, že sa podozvedám spoilery z ešte nevydanej knihy (dosť absurdný strach popravde - toto by sa nikdy stať nemalo). viem, že veľa ľudí povie, že seriál pôjde inou cestou a aj ja sám tomu verím, ale proste niektoré udalosti totožné budú a ja si ich radšej najprv prečítam z knihy :)

    inak k prekladu, nečakal by som, že sa to preloží aj do slovenčiny. už zo zvyku som si to síce dal v čestine, ale naozaj to oceňujem :dance: ... predklad rýchly, kvalitný a nedá sa inak len dotyčným poďakovať :applause: ... malé upozornenie, niekde v úvode tam alayne roberta osloví ako "Jen klid, můj Robine." a párkrát je tam napisané Alayns alebo podobne. toto prosím neberte ako kritiku, sú to len chybyčky krásy a na preklad na web je to viac než výborné :)

    a teraz jeden dotaz k deju. nie som si istý, kde som sa to dočítal (a či vôbec som sa to dotýčal), ale mal som taký pocit, že priezvisko harryho dedica bolo Arryn. keď malíček sanse vysvetľoval, prečo je dedičom, spomínal niečo v zmysle, že jednou z jeho výhod je aj to, že má to kúzelné meno Arryn. ale fakt som si v tomto neni istý, možno (zrejme určite) to mám s niečím popletené, tak ma prosím keď tak niekto uveďte na správnu mieru :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    „Náš bratranec Bronzový Yohn uspořádal pranici v Runokameni,“ pokračovala lady Myranda lhostejně, „malou, jen pro panoše. Byla určena k tomu, aby v ní zvítězil Harry Dědic, a taky se tak stalo.“
    „Harry Dědic?“
    „Svěřenec lady Waynwood. Harrold Hardyng. Předpokládám, že teď mu musíme říkat ser Harry. Bronzový Yohn jej pasoval na rytíře.“
  • @ninetysix: No, už v Tanci (a možná dřív) se v AJ originále objevuje přezdívka "sweetrobin" (uvedena i na awoiaf)... je to celkem problém přeložit, to sweet je něco jako sladký a robin bude v tomto smyslu nejspíše alternativa např. Robba/Roberta/Robina... jinak možná je vtip v tom, že slovo robin lze přeložit jako drozd, takže to může znamenat něco jako "holátko",... stejně jako třeba odkazovat, že ten chcípáček ve skutečnosti není Arryna, ale Malíčka. Ale to jsou překladatelské nuance, které překladatel musí zvažovat, rozhodnout,... a pokud nepůjde o oficiální překlad, který bude aktivně konzultován s autorem, tak se nikdy nevyhneš chybným rozhodnutím... (Stejně jako já mám třeba pocit, že "hodor" je jen zkomolené "honor" - čest,... a jestli se to potvrdí a bude to součást nějaké "skládačky souvislostí", tak se s čistým přejmutím jména může jít český překlad klouzat...)
  • Jinak to, že se v českém překladu se párkrát objeví Alayas jde asi na vrub automatickým opravám :o)
    Jinak k Waynwoodům je tenhle překlad moc milý,... čekal jsem tam natvrdo "koňskej ksicht" a místo klisny (zní moc vznešeně) spíše hajtru (riziko nepochopení), nebo herku (slovo můra bohužel tuším v ČJ nezahrnuje (mimo ty ostatní odpovídající významy) i tento koňský aspekt).
    Každopádně dobrá práce.
  • Jop, kontrolovala jsem sice výsledek a doplňovala a upravovala, kde mi to přišlo vhodné, ale uznávám, že jsem se nevyhnula překlepům. Taky jsem to dělala potajnu v práci :-$ "Horse face" se používá ve Hře i při popisu Aryi a fakt to není přeložené jako koňský ksicht, tak jsem to dodržela. Jinak ve slovenštině se lordům je použité vykání, to jsem změnila taky.
  • Pěkná kapitola, POV kapitoly Sansy se posouvají k POV kapitolám Tyriona. Ač děj není zdánlivě nijak akční, jsou dialogy plné spoustou diplomatických nuancí.
  • upraveno 15. dubna 2015
    Kolik těch kapitol z Vichrů je vlastně už venku?
  • @Dreamer: Pokud vím 3
    Theon - v tanci
    Mercy - před rokem
    Alayne - zde
  • aha, plánuje GRRM snad tímhle způsobem vydat celou knihu? :D Začíná mě s tím celkem štvát, nečtu ty kapitoly, protože pak nechápu proč bych měla platit za celou knihu, kterou už mám z poloviny přečtenou...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    A pokud vím tak i Barristan. Takže minimálně 5.
  • Martin někde četl i kapitoly Selmyho a Tyriona, překládala jsem tu na stránkách i zkrácenou kapitolu Victariona. Jo, taky mě to úplně netěší, ale čtu je, dokud jsou to jenom první kapitoly (i když nikdy nevíme, jestli třeba Theon nebude mít třeba tři v celé knížce).

    Co se týče teorií, že kapitoly uveřejňuje kvůli seriálu - to mi přijde paranoidní. Tvůrci seriálu fakt nepotřebují vycházet z kapitoly z Údolí, kde je hostina a setkání Sansy s osobou, která v seriálu není a nebude. Jestli Arya pronese stejnou větu při zabití někoho v seriálu a chronologicky o dost pozdějc to řekne při zabití někoho ve Vichrech je fakt jedno. Jestli v seriálu Sansa
    s pomocí Theona uteče ze Zimohradu a narazí na Stannise
    , tak mi to fakt nic neřekne o tom, co se s ní stane v předloze.
    Spíš to bude smutná výpověď o průměrných scénáristech, kteří chtěli do Ramsayho rukou stůj co stůj dostat další postavu, o kterou se diváci zajímají.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Takže to je 7:
    Theon
    Arya
    Sansa
    Barristan
    Victarion
    Tyrion
    Arriane

    Well played, Georgi, well played :wall:
  • Kde se dá sehnat ten baristan toho jsem ještě nikde objevil
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @p1e9t9r2 Byl někde tady na stránkách, byli to dvě uveřejněné kapitoly zároveň, takže zkus pohledat, někde tu bude.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    A to nejlepší ze všeho – kuchaři lorda Nestora připravili nádherný citronový dort ve tvaru Obrova kopí, dvanáct stop vysoký a s orlím hnízdem vyrobeným z cukru na vrcholu.
    image
    Přípravě koláče padl za oběť každý citron z Údolí, ale Petyr slíbil, že pošle do Dorne pro další.
    Jestli tu spotřebu nezačne krotit, tak ji tímhle tempem odhalí už v příští kapitole.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Jay napsal(a):

    (Stejně jako já mám třeba pocit, že "hodor" je jen zkomolené "honor" - čest,... a jestli se to potvrdí a bude to součást nějaké "skládačky souvislostí", tak se s čistým přejmutím jména může jít český překlad klouzat...)

    Alebo to Martin odvodil od slova smrad - Odor =D
  • @Jay to s tým sweetrobin som netušil, ságu som v origináli nečítal. Keď malý robert má sweetrobin niečo ako prezývku, tak je to samozrejme v takomto druhu prekaldu naprosto v poriadku. Ako si s tým poradia už pri oficiálnom preklade je na nich :D ... To s tým Hodorom, určite som niekde diskusiu na toto čítal. Súviselo to s teóriou že Hodor je syn Duncana Vysokého, ktorý sa zrovna tou cťou vyznačoval a že je to tak nejak jediné slovo, ktoré mu v detstve utkevlo v pamäti a skomolil si ho podľa seba na Hodor :-) ... predpokladám, že k tomuto sa dozvieme niečo viac, keď grrm vydá ďalšieho Dunca a Egga.

    @Nevada ďakujem za objasnenie, trochu som to sám dohľadal a zrejme som si to poplietol s tým, že sestra Jona Arryna Alis, mala 8 dcér a syna. Syn zomrel a najstaršia dcéra bola zosobášená s Denysom Arrynom, Jonovým vzdialeným príbuzným. A pri tomto je aj na awoiaf zmienené, že ich prípadní potomkovia (v následnictve hneď za Elbertom Arrynom (Jonovho mladšieho brata jediný syn)) by tak mali meno Arryn. Pri tomto vysvetovaní muselo byť v knihe spomenuté niečo ako zazračné/kúzelné/dôležité meno Arryn, pretože mi to tak utkvelo v pamäti - prečo som si to už spojil s Harrym, to netuším. ... Toto však zlyhalo lebo Denys, jeho žena a aj syn zomreli. Najmladšia z tých 8 dcér (zvyšných 6 boli septy, tiché sestry, unesené klanmi alebo ja neviem čo všetko ešte) si potom vzala nejakého rytiera v službách Waynwoodov a bum, Harry the Heir je na svete :D
  • Martin mě tímhle uvolňováním kapitol štve. Nejspíš chce těmito drobky zmírnit hlad čtenářů, ale akorát tímhle škodí svému dílu. Jedna dvě kapitoly se jako teaser brát ještě dají, ale 7+ už je moc. A na sebe jsem naštvaná ještě víc, protože mám tak slabou vůli a tuhle kapitolu jsem si stejně rozklikla :oops:
    z uvolněných POV jsem se krom téhle dostala ještě k Theonovi, Aryi a Arianne a přiznám se, že tahle mě bavila nejvíc. Alayne už není nudná tichá myš, co se krčí v koutě a rudne při každé poznámce. Taky začíná mít chladnokrevný manipulativní postoj vůči Robertovi. Líbila se mi její interakce s Harrym. Zatím to mezi nimi vypadá dobře, a proto mám pocit, že jim to nakonec nedopadne :) což by byla škoda, Harry je mi celkem sympatický (rozhodně víc než Ramsay.) Mám podezření že si tvůrci seriálu vypůjčili kousek z téhle kapitoly. Alespoň při čtení
    „Ale já nevím, jak to mám udělat,“ řekla nešťastně.
    „No, já si myslím, že to víš,“ řekl Malíček s jedním z těch úsměvů...
    jsem měla silný pocit déja vu.

    Jinak dobrá práce s překladem, díky.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Dreamer napsal(a):

    Kolik těch kapitol z Vichrů je vlastně už venku?

    Ehm, http://www.icefire.cz/knihy/pisen-ledu-a-ohne/vichry-zimy/ ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Mno já nevim, Ramsay není zrovna vysoká laťka =D
  • @Nevada tam radši moc nelezu a nerozklikávám celý článek, aby mě to nesvádělo :D ale mohla jsem se podívat, přiznávám :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak stačilo na webu proběhnout v kategorii Knihy podkategorii Píseň ledu a ohně, případně Překlady. Všechny články jsou tam vypsané a nemusela bys nahlížet do žádného konkrétního :)
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Jak je to s vydáním Vichru?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Nevada napsal(a):

    Dreamer napsal(a):

    Kolik těch kapitol z Vichrů je vlastně už venku?

    Ehm, http://www.icefire.cz/knihy/pisen-ledu-a-ohne/vichry-zimy/ ;)
    Stejně tam ani nejsou všechny
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Achileus po kapitolách :wall: :-@
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Everett_Young Román na pokračování :)
  • @Nevada to mě nenapadlo :anxious: jednodušší pro mé líné já bylo se zeptat.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. dubna 2015
    Montezuma3 napsal(a):

    Nevada napsal(a):

    Dreamer napsal(a):

    Kolik těch kapitol z Vichrů je vlastně už venku?

    Ehm, http://www.icefire.cz/knihy/pisen-ledu-a-ohne/vichry-zimy/ ;)
    Stejně tam ani nejsou všechny
    A která tam chybí? Nějak se v tom ztrácím. Já nečetla ani jednu, tak jsem po nich moc nepátrala, jen jsem dnes doplnila odkaz na Milost.
    Dreamer napsal(a):

    to mě nenapadlo :anxious: jednodušší pro mé líné já bylo se zeptat.

    To nebylo cílené přímo na Tebe, ale obecně. Jen jsem to nešikovně napsala.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Nevada Arya, a nejsem si jist, ale mam dojem, že před ní byla ještě nějaká. Tyrion? Arianne II?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.