[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1525355575872

Komentáře

  • @Baron To podle mě bude, třeba Rytíř sedmi království se poved... A historie Targaryenů může taky vydat na pár dalších knížek

  • @Baron Nepředpokládám, že hořkosladkým koncem měl Martin na mysli apokalypsu.
  • To jo, ale jak tam má hodně postav nijak mi nejde na rozum, pokud je nezredukuje na čtvrtinu, jak to chce dotáhnout ve dvou knihách (původně to měla být trilogie :D)
  • Já teda rozhodně nemám nejmenší problém s návraty do minulosti. Rytíř sedmi království je super!
    Ale na druhou stranu souhlasím i s tím, že prostor po dopsání ságy není otevřen jen tímhle směrem. Může napsat kratší práci o některé přeživší postavě, nebo může psát paralelní kratší příběhy, jen jinak zeměpisně umístěný. Prostor je.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 3. dubna 2015
    @svoa00
    Mňa nadchlo, že Sansa už sa zapája do Hry a ten miniplán vymyslela sama.


    ***
    BTW keď jej Harry povedal, že sa bál, že bude vyzerať ako jej otec, chvíľu mi napadlo Akože bez hlavy? Potom mi došlo, že jej otec je tu oficiálne Malíček. :D
  • upraveno 3. dubna 2015
    @Gepeto
    Jo, tahle Sansa se mi taky líbí. Z holčičky, která byla vychovaná k bezbrannosti, je holka, co rozumí tomu, jak lidi přemýšlejí, a umí to taky využít. Jestli to takhle bude pokračovat, bude to jedna z mých oblíbených postav. Vždycky jsem říkala, že není hloupá, byla ale vzhledem k věku a výchově nezkušená. Jenom se mi nelíbí, že před Maličkem projevila, že umí i přemýšlet, ale on to pořád může vidět jako dobrý úsudek začínající začky, nic víc.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @svoa00
    No nebylo by krásně ironický, aby Malíčka zabila jediná osoba, které ve svém životě věřil. :D iro
  • upraveno 3. dubna 2015
    s krizkom po funuse :)
  • @svoa00 Právě to je ta věc které se bojím.
    Jiní valící se přes Zeď a zánik celého světa.

    Po přečtení jiných jeho povídek netýkajících se Hry o trůny, rozhodně nevěřím v nějaký alespoň trochu šťastný konec.
  • Hi all, na webu G.R.R.Martina se objevilo dalších pár listů z připravované knihy Vichry zimy, nechystáte se to pls někdo přeložit?

    http://www.georgerrmartin.com/excerpt-from-the-winds-of-winter/
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @redhrad Áno, na predchádzajúcej strane to sem dávala Vena. Zatiaľ sa myslím svoa ponúkla s výpomocou. Je možné, že tým IceFire už na tom pracuje v pozadí, skús vyčkať.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Pěkná kapitola, kéž by to dopadlo jinak, než plánuje Malíček :)
  • tak na edně, se objevila nová informace
    http://www.edna.cz/game-of-thrones/clanky/george-r-r-martin-je-odhodlany-vydat-vichry-zimy-pred-sestou-serii/

    Co myslíte která postava bude mít tak velký zvrat a jaká odlišnost bude v seriálu
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @p1e9t9r2 Byla by to pecka!!!
  • nad tou odlišnosťou som rozmýšľal. príde mi to, že by sa to mohlo týkať postavy, ktorá v knihe ešte žije a v seriali nie, alebo prešla nejakým zásadným vývojom.

    najzákladnejšie zmeny seriál vs kniha mi napadli tieto:

    1) v knihe ešte Jojen teoreticky žije
    2) v knihe ešte teoreticky žije Jeyne, a teoreticky má Robovho potomka
    3) to isté sa týka Pypa a Greena

    napadá vám ešte niekto?

    a btw možno sa rozhodol vrátiť do hry Benjena :))))
  • Víceméně to potvrzuje slova těch, co tvrdí, že Píseň a seriál se budou pořád víc lišit, tak to snad uklidní ty, co se bojí, co všechno jim seriál vykecá. Za sebe říkám, že cokoliv uvidím v seriálu budu s ohledem na děj zbývajících dvou knih brát se silnou rezervou. Ta postava, o které Martin mluvil, je předpokládám někdo důležitější. Sansa? Nebo možná Catelyn? Nebo i ta Jeyne.
  • No já jsem ještě uvažoval sansu, tam byla odlišnost, že lordům údolí řekla, kdo je oproti knize, takže tam je odchylka. Nikdo moc další mne nenapdaá
  • upraveno 7. dubna 2015
    Podle mě to bude hlavnější postava, taková která existuje v knize i seriálu naráz, protože to komentuje slovy, že ta postava, kterou čeká ten zvrat (zvrat=smrt, chudák postava :D
    samozřejmě nemusí umřít :D
    ), udělala v seriálu jiná rozhodnutí, takže v seriálu je. Takže to nebude ani Jeyne protože asi martin nepovažuje Jeyne a Talisu za jednu postavu, nebude to asi ani nikdo z Dorn, protože Arianne ani Quentyn nebudou.
    Takže bych možná řekl Sansu - nebo možná Varyse, který v seriálu opustil Kings Landing.

    Já vím že každýmu občas ulítne nějaká hrubka takhle na fórech, ale děkuju že to tady není jako pěst na oko, jako na edně =D
  • Ještě by to mohl být Xaro, toho v seriálu taky zabili, ale asi to není tak významná postava, a koneckonců to samé zbytek vůdců Qarthu. Ale pochybuju.
    Anebo třeba Theon, kterého v seriálu vykastrovali, ale v knize to potvrzené není.
    A vůbec, těchto odlišných rozhodnutí je v seriálu spoustu, takže to může být kdokoli :P A to ještě nebereme v úvahu pátou řadu, možná Martin zahrnuje i tu, když si tipnu, že ví, co se v ní bude dít.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Denebola Z čoho súdime, že Xaro je mŕtvy? Asi som natvrdlý, ale všetci to berú ako samozrejmosť a ja som furt videl iba to, že ho tam zavrela a kľúč odhodila - v jeho dome. Vedel by som si predstaviť zvrat pre divákov (a evidentne aj pre čitateľov divákov), že Dany niekto obkľúči (námornícky) a ukáže sa, že niekto ten kľúč našiel, Xara oslobodil a ten sa chce teraz mstiť (nie žeby bolo pravdepodobné, že si budú diváci pamätať, kto bol Xaro, a takisto by to malo nastať už túto sériu a o návrate predstaviteľa Xara nie je zmienky).

    Ja len či je nejaký ofiko HBO odkaz, kde je napísané, že tam zomrel.
  • @redhrad: Hmmm, je to zhruba rok, co jsme dělali překlad kapitoly Mercy - Milost...
    Tohle si holt přečtu a uvidím, jak je to psané a kolik bude času a buď se do toho pustím, nebo ne... Zkusím se poptat, jestli se na tom už nepracuje... :o)
  • Když se seriál tak odchýlil od knihy, tak si říkám co je skutečnost a co jenom představa. Alternativní děje a konce si jsem schopen vymýšlet sám, k tomu žádné patlali nepotřebuji. Autorský příběh je pro mě pak význačný, jako ten pravý originál. Když tady ale máme od autora dvě alternativní reality, tak už jeden pravý originál neexistuje. Ztrácím tak motivaci dozvědět se, jak to všechno bylo dále, když to je vlastně jedno a mohu si vymyslet vlastní realitu. Práce s alternativními realitami v televizní branži mi vždy připadali dosti nedomyšlené.
  • @Elendir: No, jediný originál je svět kolem tebe - ohledně světu ledu a ohně (podobně jako ve světě Středozemě) máš dvě zpracování, které se liší - jedno do detailu zpracované, popisné do posledního drobku citrónového koláče a druhé zjednodušené, zato vizuálně poutavé... jo, děj se v obou liší, což je dané formátem... ale je jen na tobě, jestli budeš preferovat jedno médium, nebo sneseš obě a budeš je srovnávat - pojetím, zpracováním, dějem.
    @redhrad: Jak jsem slíbil, poptal jsem se a jelikož se na to někdo vrhnul (informace zněla tak, že to někdo začal překládat do slovenštiny), tak jsem kapitolu jen přečetl... no, četlo se to pěkně, děj to moc neposouvalo, ale pár rozhovorů tam bylo velmi luxusních - ať skrytou ironií, použitými slovy, nebo tím, že do toho by se člověk dokázal vžít...
  • JayJay
    upraveno 13. dubna 2015
    Jinak samozřejmě top moment celé povídky kapitoly je rozhovor
    Alayne s Robertem o tom, že si ji nemůže vzít protože on je blahorodí, zatímco ona Malíčkův bastard... podle aktérů tedy jde o rozhovor
    Robert: vznešený rod (R) vs bastard (S)
    Sansa: vznešený rod (R) vs vznešený rod (S)
    Skutečnost: bastard (R) vs vznešený rod (S)
  • @Jay
    Je vidět, že jsi mně vůbec nepochopil, protože tvá odpověď je stejně dobrá, jako bys napsal „no a“.

    Variant jak se může děj v onom světě odvíjet je nespočetně. Ne jenom dvě varianty. Kdokoliv si může představovat cokoliv, proto nevidím žádnou výhodu ve srovnání dvou odlišných vývojů událostí. Autorova verze mývá výsadní postavení té skutečné varianty, pro kterou celý svět / prostor vznikl. Tady však přestává být jedna autorova verze, takže autor vlastně sám neví, jak se to stalo a proč mně vlastně má zajímat příběh, když všechno může být i jinak.

    PS. Jsi si jistý, že svět kolem nás je skutečnost? Mohl bych nadhodit myšlenku Matrixu, ale stačí si srovnat naše smyslové vnímání světa kolem nás a skutečnou nám skrytou podstatu hmoty, energie, sil, ale i mnoha sociálních vazeb. Reálné vjemy jsou ve skutečnosti jen zprostředkované a velmi zkreslené impulsy v nervové soustavě.
  • @Jay On je Robert ve skutečnosti levoboček? A koho? Já si myslela, že je to nějaký vzdálený příbuzný od Jona Arryna.
  • Je vzdálený příbuzný přes ženskou linii a zároveň nejbližěí příbuzný současného pána údolí. Jen nechápu proč vynechali i jiné větve arrynů, pokud si dobře pamatuji v knize uváděli jednu větev z města racků a ještě jednu, ale tam nevím odkud je. Jsem myslel, že jdou po mužské linii.
  • upraveno 13. dubna 2015
    Elendir napsal(a):


    PS. Jsi si jistý, že svět kolem nás je skutečnost? Mohl bych nadhodit myšlenku Matrixu, ale stačí si srovnat naše smyslové vnímání světa kolem nás a skutečnou nám skrytou podstatu hmoty, energie, sil, ale i mnoha sociálních vazeb. Reálné vjemy jsou ve skutečnosti jen zprostředkované a velmi zkreslené impulsy v nervové soustavě.

    Fanoušek Matrixu?:-s Já totiž ano. ;-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Lady_Stark napsal(a):

    @Jay On je Robert ve skutečnosti levoboček? A koho? Já si myslela, že je to nějaký vzdálený příbuzný od Jona Arryna.

    Moment, akože Robert Arryn? :-| To je syn Jona Arryna. Alebo sa bavíme o inom Robertovi?
  • Asi je to myšleno tak, že by Robert Arryn mohl být Petyrův syn místo Arrynův.... Herry the Heir je nejbližší příbuzný Jona Arryna a měl jsem za to, že nikdo jiný už jméno Arryn nemá...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.