Hra o trůny 5x01 • V očekávání válek - Ice & Fire

upraveno 11. dubna 2015 v 5. řada
imageHra o trůny 5x01 • V očekávání válek - Ice & Fire

Konečně přišlo jaro a s ním už tradičně i další řada seriálu Hra o trůny. Každý rok se období před startem nové řady nese v duchu velkého těšení, ale u čtenářů Martinových knih také nezřídka v duchu obav, jak se adaptace jejich oblíbené … celý článek

Read the full story here


«134

Komentáře

  • A jak se epizoda líbila vám, co jste se už probrali po maratonu?
  • Těším, těším :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Možná, že kdyby nechali Emilii hrát Drogona a CGI použili na Daenerys, byla by situace podstatně lepší než teď :twisted:
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Malíček ide zasvätiť Sansu do tajov teleportácie?
  • Jsou knihy lepší než seriál? - Bezpochyby!!!! Byl by seriál lepší, kdyby se věrněji držel knih? Ano!!! I když celá sága včetně všech detailů není zfilmovatelná - v současnosti už Ano!!! ale ty náklady?! Nedozírné a nevratné. Bohužel není to Avatar na jeden film a ani na trilogii jak LotR. Tak máme smolíka a díky za HBO ;-) Psal jsem to tady a stojím si zatím, i když pohled skalních příznivců to vidí jako paskvil, já to beru jako novou knihu. A těším se jako většina fandů.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 11. dubna 2015
    Patřím k hrstce vyvolených, co viděli epizodu na kinomaratonu. Nebudu zbytečně prozrazovat děj, pouze upozorňuji, že nesmyslů typu Ohař vs Brienne či Jon a kovadlina se v téhle řade budou objevovat ve větším množství. Už ovšem nepůjde o bezvýznamne pitomosti, ale naneštěstí věci na kterých se postaví děj celé série. Oproti knize máme otočky charakterů o 360° a předloze se to stále podobá méně a méně. Pozměnili opravdu hodně věci, jak v ději tak v postavách, tudíž čekejte, že tohle už dávno NENÍ ADAPTACE KNIHY. Přesto spoustu věcí potěší, hlavně slibované návraty do Cerseina dětství, kterých asi bude víc(nezaznělo slovo valonquar), návrat Kevana a Lancela a hlavně, co potěšilo mě, velká čast děje se odehrává na Zdi. Stále se něco děje(jak by taky ne, když tři knihy narvali do jedné série), už tu není žádná natahovací vata, ale úplně všechny linky se někam dějové posouvají. Epizoda samozřejmě opět trpí problémem hrozného blikání dvě minuty tady, dvě minuty tam, ale na to si musíme zvyknout. Nebude to špatná série, ale psychicky se připravte na to, že s knihou to už nemá společného vůbec nic a seriál jde svou vlastní vyšlapanou cestou. MOJE TOP HLÁŠKA EPIZODY STANNIS BARATHEON :
    Víš, kdo vládne na Zimohradu? Roose Bolton, zrádce, který zavraždil Robba Starka. Mám v úmyslu sebrat zlodějům Sever, který ukradli a vyrazit na jih s hlavou Roose Boltona nabodnutou na kopí. Tywin Lannister už tu není, aby je ochránil.
    Či tak nějak to bylo :D
    Nebudu vypisovat, jaké rozdíly to jsou. Čtenáři je bezpochyby poznají sami, osobně mě, ale nejvíc dopálilo jejich pojetí Stannise(byť má dobrý hlášky) a Jaimeho, kdy se Cersei dozví něco, co v knize nevěděla, ale zase to seriálu pomůže prohloubit jejich odcizení, tak to chápu.

    Dost mi vrtá hlavou, proč Stannis verbuje divoké, když si může za půjčené peníze najmout žoldnéře. Nechápu.
  • Na nějaké hodnocení páté série je brzy, ale za sebe můžu říct, že mě začíná bavit nepředvídatelnost děje – při sledování prvního dílu jsem se několikrát přistihla v napětí, co se stane, a konečně jsem pochopila, jak seriál asi vnímají diváci, kteří knihy nečetli. Je to poměrně osvěžující pohled.
    Tohle podepisuju. Na tohle jsem se vlastně těšil - beru to tak, že seriál si odteď otevřeně půjde svým směrem a snad ho tak začnou brát i knižní fanoušci :-)

    Jinak za mě top hláška překvapivě patří Dany:
    „Nejsem politička. Jsem královna.“


    A doufám, že se to bude opravdu víc a víc zcukávat, protože ta rozskákanost (střih) mi dost vadí. Ještěže z tohodle dílu vynechali aspoň Braavos a Dorne. Nemluvě o Branovi...
  • ...Oproti knize máme otočky charakterů o 360°...

    Takže sa vlastne nič nezmenilo, hej? :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Arutha Jedna modelka zase hovorila o obrate o 365° stupňov, to je tiež zmena :D
  • @Gepeto Tomu už se říká přetočená pirueta :)
  • WanicWanic The real hedonism is not dead!
    Asbolutními výrazy jako "bezpochyby" by se možná nemělo plejtvat v tak hojné míře... no, na druhou stranu celkově, pro mě, velice hezky napsanej článek jako promo k pátý řadě.. obsahuje vše, co bych si představoval, že v něm bude... naladilo mě to správně GameofThronovsky (zase se o něco víc těšim až to začne)... :applause: .. co se prozatim zveřejněných informací týká, za mě palec nahoru (vypadá to, že se můžeme těšit na velkolepou podívanou).. tak snad si i zbytek televizního díla udrží kvalitu z minulých sérií a budu ho moct hodnotit stejně... :weirwood:
  • http://www.metacritic.com/tv/game-of-thrones/season-5 mě vždycky rozsekají "profi" recenze na tuhle ptákovinu...
  • Na torrentech jsou první čtyři díly. První už mám stažený a je to opravdu ono. Ostatní stahuji. Ale není to v HD kvalitě, jen v klasické SD.
  • upraveno 12. dubna 2015
    tak nic jen bych se opakoval :-D ;-) , předchozí příspěvek.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Kalam Mekhar Ono vôbec niekto berie vážne tie komentáre typu ,,Príbeh s neskonalou hĺbkou a emóciami." - New York Times?
  • @Gepeto určitě nějací fans této show tyto čisílka berou smrtelně vážně, ale člověk co je v obraze, se jen zasměje. Tohle je taky dobrý: ,,It is a triumph of superb storytelling." - San Francisco Chronicle 100%
  • @Kalam Mekhar To je vidět, jaká veledíla má ten recenzent zřejmě nakoukaná...
    Z torrentů už mám stažené epizody 1,3,4, dvojku nějak nemohu nikde najít :-).
  • dvojka se dá najít na uložtu
  • @Kalam Mekhar Neřeš jsou podmázlí. =D
  • Jsou někdy anglický titulky na ep. 2, 3, 4?
  • Hmm, tak ještě nebyla premiera a mám už první 4 díly zkouknuté. Mrkněte na www.topserialy.sk titulky tam přidávají hned jak jsou, ale jenom Čj
  • upraveno 12. dubna 2015
    @p1e9t9r2 to není dle mého zrovna štasné sledovaní show. Teď budeš muset čekat měsíc na další díl, pokud teda neuniknou na web další díly...
  • Jen bych chtěla upozornit, že v téhle diskuzi se cokoliv z 5x02 (a dál) považuje za spoiler...

    Zároveň prosím vezměte na vědomí, že odkazy na torrenty a upload servery v příspěvcích budou mazány. Díky.
  • Přesně jak říká @sveva, tohle fórum slouží diskuzím a ničemu jinému - prosím nesdílejte tu odkazy ke stažení seriálu ani ke streamovanému obsahu.
  • Taky profesionální recenze na předcházející čtyři řady: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/307613-pata-rada-hry-o-truny-zamicha-postavami-i-turistikou/ docela sranda... :D
  • Takže recenzia/hovorenie o zmenách s leaknutých epizód (budem to brať podla liniek, zbehol som rýchlo tie epizódy a zmiešali sa mi):
    kings landing: Pridali podľa mňa dobrú linku, kde zavreli sparrowy lorasa za to že je gay. Vyzerajú ako ťažkí fanatici (hlavne keď majú vyrezaný pentagram na hlave) a Lancela takmer nespoznáte. Ostatok, čo vyniká, je pravdaže Cersei. Tá to tak dokonale hrá a dodáva šťavu dejovým linkám tam

    Dorne: Tí ktorí si mysleli, že Jamie pôjde do Dornu s bronnom, majú pravdu. Ich misia na záchranu myrcelly (jej unesení) mi príde dosť vtipná, myslím, že toto celkom HBO nevymyslelo dobre. Asi určite ellia nahradí arianne, dosť tam hovorila o myrcelle. Je zaujímavé ale, že vôbec neukázali arysa, čo by podľa mňa mali, keďže bude veľmi dôležitý pri jej unesení.

    Braavos: Musím povedať, že bol podľa mňa výborne spravený. Aj house of the black and white, návrat jaqena (nie postavy, herca), a hlavne Arya. Fakt toto bolo výborne.

    Tyrion: Ani tu nemám pripomienku, len vynechanie Aegona je podľa mňa chyba. Podľa mňa ho tam už určite nepridajú. Čo už. Zato sa ale teším na rozhovory Joraha a Tyriona.

    The Wall: Tu sa celkom držali knihy. Zabitie Slynta, 998 lord protector, upálenie mancea (asi ho vymenila s tormundom, ak ho vymenula) a neviem či to bolo v knihe (asi nie) ale alisser ako first ranger. A čo ma dostalo bol pokus melissandry zviesť jona. Och toto ešte nedopadne dobre. A melissandra sa chystá so Stannisom?? Uvidíme, čo vlastne zmení jej rozhodnutie, aby ostala a videla v ohni sneh.

    Winterfell: Sansa sa vydáva za ramsaya. Ach hbo čo zase vymyslelo. aj keď vlastne sa teším na stretnutie theona a sansy. A zase malíček sa teleportuje brutálne, napríklad teraz v poslednej epizóde odišiel z winterfellu do kings landing. Za koľko tipujete že tam príde? :D

    Mereen: Sansu som ešte prežil ale toto asi nie. Sons of the harpy zaútočili a ťažko zranili (aspoň tomu verím, dúfam že nezabili) barristana a grey worma. Ak zabili barristana, tak toto dosť hbo dohnojilo. Daenerys nezmenila svoj výraz, stále má ten istý. Aj keď jej interakcia s drakmi bola celkom dobrá (myslím aj tú v kobke, aj s drogonom).

    Celkovo mám zmiešané pocity. Na jednu stranu som naštvatý za barristana a sansu, na druhú stranu zase ale zvládnutý wall (až na to zvedenie melissandrou) a braavos. Uvidíme ďalej, ale ak sa tohto budú držať a nebudú tak meniť ako s barristanom a sansou, udem spokojný.
  • Melisandra k Jonovi: "Are you a virgin?" ok, kašlu na to, tohle je na mě moc =D Tímhle se pro mě scénáristé definitivně zařadili mezi čuňátka, co si nevidí na špičku nosu (doufám, že jim to neporadil GRRM). Trailer vypadal supr, řekla jsem si, že se zkusím oprostit od toho, že je to podle knih bla bla... Krucinál, ale tu nadrženou rudou běhnu (kterou z Melisandry scénáristé vyrobili) Jonovi do postele nestrkejte :evil:
  • a zabudol som na brienne, jej zmenená linka je zaujímavá. To že stretla sansu, tak to chápem prečo to hbo dalo. Aj tak nemali akú linku vymyslieť pre ňu. Ale vlastne netuším, čo teraz bude robiť keďže sansa je vo winterfelle. To sa bude len tak prechádzať okolo winterfellu, až náhodne stretne stoneheart? No neviem.
  • taky sem videl prvni 4 dily a jsem z toho z rozpaku....nevim co si o tom mam myslet, spoilerovat nebudu
  • @Dreamer
    teš sa potom na diel štyri :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.