Jídlo a pití

upraveno 26. června 2011 v Rozličný pokec
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....

11819202224

Komentáře

  • Hmm, tak jsem prohrabala košíky s kořením a zjistila, že na dvou sáčcích se skořicí od různých výrobců je uvedeno stran země původu houbeles... To tak možná v nějakých lepších obchůdcích se zdravou býživou, bylinkama apod., případně na netu by se dala sehnat.
    Zároveň mě to inspirovalo jít vybrakovat perníky, co jsme dostali od tchýně, teda díky za tip. :twisted:
  • upraveno 1. prosince 2014
    odtud jsme si objednali na vejšce byliny na poznávačku a mají i cejlonskou skořici

    http://www.prodejbylin.cz/skorice_cejlonska_kura/index.html

    navíc tam najdeš další koření a byliny, třeba vanilkový lusk. Co si pamatuju, tak všechno bylo opravdu kvalitní, pěkné (žádný zvětralý listí, co jsme měli na fakultě), vůně opravdu síla :-)
  • Tak jsem vyhrabala tu naši skořici. Je z Indonesie, takže ta nepravá :-(
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jaký rozdíl je mezi pravou a Indoneskou skořicí?
  • @Hildegarda: ne že bych doteď tušil, že ve skořicích je rozdíl... nicméně stejně jako když kupuji vanilkové lusky, považuji za vhodné dát přednost nějakému specializovanému obchodu - většinou se to sveze se zdravou výživou. Já osobně bych první vyrazil zkusit ten kousek od Matfyzu na Sokolovské (jednak to nemám daleko, jednak jsem tak spokojený...) - je to asi 5 baráků od fakultní budovy směrem od Florence... kousek od tramvajové zastávky.
  • @Montezuma3 Hildegarda to psala výše, v odkazu ode mě se můžeš podívat, jak se liší vzhledem. Cejlonská je světlá, hodně stočená, chuť a vůně je jemnější. Ta druhá je tmavá, jen zkroucená, chuť je ostřejší
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jo aha, mě zmátlo to označení pravá a nepravá.
  • @Jitka dik za info
    Vanilkove lusky nakupujem v Lidli za euro plus par drobnych. Urobis z toho kilo riadne vanilkoveho cukru :)

    No tu skoricu skusim zohnat v bio potravinach. Tam ma nenapadlo ist.

    @Montezuma3 Preto som to oznacenie dala do uvodzoviek

    @Jay Specializovany obchod som mala hned pri praci. Ale kedze ma zavolali na Mikulasa, tak budem mat konecne prilezitost tam zbehnut :) ...teda nie mna, ale moje deti :)
  • Jsem skoušela hledat, ale nepodařilo se mi zjistit jestli je škořice od Thymos-u cejlónska nebo čínska. Neví někdo z vás odkud to berou?
  • S tymto sa musi super servirovat :)
    image
  • @Hildegarda dík za info, nakoupila jsem lusky v Lidlu (viděla jsem i ve Sparu) a moje legendární minivětrníčky s vanilkovým krémem byli mnohem lepší než když jsem do krému dávala vanilkové aroma.

    Pokud solíte jako blázni a chcete si odvyknout, tak doporučuju tuhle dobrůtku, obsah soli max 25%, zbytek jsou bylinky a koření, takže už nepřesolíte. Může to i inspirovat k namíchání vlastní směsi.
    http://panpekar.blogspot.co.at/2011/10/bambova-sul-korenici-bylinna-sul.html
  • @Jitka Chyba mi recept na tvoje legendarne miniveternicky ;)
    Odpalovane cesto som este neskusala, ale uz tusim prisiel ten cas :)
  • upraveno 17. února 2015
    @Hildegarda
    Až půjdu do banky do bezpečnostní schránky, opíšu ti ho :-D

    doporučuju nejdřív sehnat nějakou babku, co ti prodá domácí vejce, jestli nemáš své.
    Na větrníčky použiješ odpalované těsto a cukrářským sáčkem tvoříš takové pusinky na namaštěný pečící papír, při pečení dej do trouby i malý kastrůlek s vodou. Hlavně péct obyčejně (ne horkovzduch, nevylezou). Můžeš zkusit i věnečky nebo tyčinky.
    Jde i zamrazit a jindy rozmrazíš a připravuješ jen krém.
    Používám recept Dity Pecháčkové na francouzské éclairs, rozpis je na 15 kusu dlouhých 10 cm. Můžeš dělat i věnečky nebo větrníčky, pak je ale potřeba udělat víc krému.

    Těsto:
    125 ml vody
    125 ml mléka
    115 g másla
    špetka soli
    125 g polohrubé mouky
    4 vejce

    Na krém potřebuješ:
    500ml polotučného mléka
    100g krupicového cukru
    5 žloutků
    3 lžíce kukuřičného škrobu
    špetka soli
    60 g másla
    vanilka

    Mléko a cukr krupici dáš vařit v hrnci, jakmile se mléko začne vařit, přiliješ ho ke žloutkové směsi. Žloutkovou směs uděláš ze 2 lžic cukru, 3 lžic kukuřičného škrobu a 5 žloutků, rozmícháš, aby byla krásně tekutá. Žloutkovou směs s horkým mlékem dáš ještě asi na minutku vařit, zhoustne to "jakoby" instantní puding. Dáš pryč z tepla, přihodíš máslo a vanilku, zamícháš. Nech zchladnout, občas promíchni, ať na tom není škraloup. A plníš. Krém hlídej se zbraní v ruce ;-)

    jestli ještě netaháš ruce po podlaze udělej nějakou polevu, jednou jsem namočila špičky v karamelu a bylo to žrádlo
  • @Hildegarda: Jako na první pohled zajímavé, ale na zeď bych si to nedal, přijde mi to nechutné... a "namočit" do toho i děti a zvířata mi přijde už hodně za hranou...
  • @Jay no prave to! Radsej z toho tie marlenky mohli robit...
  • @Hildegarda: No nevím, to že je to plýtvání surovinou bych asi řešil jako poslední... umíš si představit, že ti to lejou do vlasů, že to půjde přes oči, usta, a nos.... bleeee. Fuj.
    A jak je z toho pak člověk zapatlaný, když jím, jak výborně se meje, když se zapatlám při slazení čaje/hnětení medového těsta,... atd.
    Svým způsobem bych si představil, že je to příjemné jako klasické středověké namáčení v dehtu (to peří to pak už moc asi nezměnilo)... ale radši bych měl mlčet, protože kdo ví, co autior toho "geniálního" nápadu čte...
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Med jde celkem v pohodě zředit vodou. Prostě se jen pořádně vysprchují a je to dole.
  • @Jay Pozri si video z natacania :)
  • Tak z vlasů jde med celkem dobře vymýt a ještě to mají jako regeraci. =D Mě spíš zarazil třeba ten politý pes, nevím, jestli z toho byl příliš nadšený.
  • @Lara: Tak medový šampon mám taky (ale nelepí)... Ani to dítě (je tam jedno dítě, ne?)...
  • @Jay Já jsem myslela med jako čistý med přímo na vlasy, ne v šamponu. ;-) Jo, dítě tam myslím je, to mi taky přišlo takové divné...
  • @Lara Tak deti maju radi sladke :).

    Vcera som kupila malinovy med....hmmm
  • @Hildegarda To jo, to asi i ten pes. Spíš mi přišlo to dítě celkem maličké. Ale jak jim to lili i na oči, to teda fuj. Já bych ten med měla taky radši na jiné využití. (zvlášť poté, co nám došel med od švagra a viděla jsem ty ceny v obchodech :twisted: :-P )
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    My jsme si kdysi dělávali domácí pampeliškový med. Jednu malou skleničku mám ještě doma. Pěkně uleželou. ročník 98.
  • @Montezuma3 Pupavovy med je medom detstva :)
    Ale tu sklenicku by som uz radsej neotvarala :)

    @Lara Velky pohar som kupila za 7,50. Ledva som naskriabala po kapsach.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Hildegarda Tomu medu nic není. Je jen takový tmavší než normálně, ale to není na škodu. To je jako když zraje sýr. My jsme měli vždycky rádi když nám domáci med pěkně zkrystalizoval v takovou tu zrnitou pastu. Pak to aspoň neteklo všema dírama v krajíci po rukou a po stole.
  • No, my co máme doma včely na jiném, než na tom pravém, včelím medu nejedem :twisted:
  • bacha, těžce návykový, od teď budu dělat všechno na grilu :D



  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Dreamer Mnam
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.