Malíček a další intrikáři

upraveno 6. listopadu 2010 v Postavy a bytosti

Okrem Lady Oleny je tu este jeden podozrivy a sice nas stary dobry Malicek.Ktoremu neverim ani jedno slovo ktore povie.

Bol to vlastne on kto celu hru o trony zacal.Nechal zavrazdit Lorda Arryna(jeho manzelkou).Lysa na jeho podnet posiela dopis svojeje sestre a takto do hry vstupuju Starkovia.Pricom podozrenie z vrazdy pada na Lannistrov.Bol to teda Malicek kto rody Starkov a Lannistrov postaval proti sebe.

Pre koho pracuje? Pre Tyrellov? Je to mozne(aj ked mozno iba docasne)...pretoze ,to bol prave Malicek ktory bol Tyrionom poslany,po smrti Renlyho Baratheona ,zjednat z Tyrellmi dohodu.Dokonca sa na tuto ulohu ponukol...

Pocas osudnej noci,ked Joff zakapal,bol v Kralovom Pristave,takze to mohol zariadit (ved venoval Sanse specialnu sietku na vlasy).

1246727

Komentáře

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tenebris napsal(a):

    ... namiesto siedmich neustále proti sebe bojujúcich kráľovstiev vzinklo jedno mocné a prosperujúce kráľovstvo.

    Kde se (nejen) šlechta co pár desetiletí pravidelně serve mezi sebou jako za starých časů ;)
    Tenebris napsal(a):

    Rozdiel medzi Baratheonmi a Targaryenmi je, že Targaryeni trón nezískali, oni ho stvorili a to doslova.

    Železný trůn vytvořili jen díky tomu, že přišli s armádou a draky a všechny kdo nedržel hubu a krok zabili nebo aspoň přemohli a přinutili držet hubu a krok. I uběhly tři století, pak přišel jeden Baratheon s kamarády a armádou s cílem zabít Targaryeny. A kdo nedržel hubu a krok, toho zabili nebo přemohli a přinutili držet hubu a krok.
  • upraveno 18. září 2013
    Tenebris napsal(a):

    Starkovia si ticho sedeli na severe a keď si po nich prišiel Aegon Dobyvateľ naložili do gatí a vzdali sa.

    Upřímně - koho bys v té době radši měl za pána? Lannistera nebo pána z Harrenova, kvůli kterým shoříš, nebo Starka, který na Starka nezvykle rozumně zhodnotí situaci a radši zachrání sebe i poddané, než aby si s někým poměřoval penis?
  • @svoa00 Najradšej by som bol vo výťaznej armáde Targaryenov :)
    Mimochodom, ja som tým nemyslel, že sa Starkovia zachovali zle. Len som narážal na tom, že keď mali možnosť ukázať svoju silu ostatným kráľovstvám, tak sa stiahli a vzdali sa. Nikdy si nerobili žiadne nároky smerom k juhu a vládly na severe, jde potlačili nejaké tie vzbury. Reagoval som tým na Rickona a na jeho poznámku o vládnucich Starkoch.
  • @Tenebris "..Najradšej by som bol vo výťaznej armáde Targaryenov.." - a ja vo víťaznej armade Valyrijčanov ;D)
    nj, to je další dobrý nápad - mohla by sa (nejako) obnoviť aj Valyrija :-P :twisted: :weirwood:
  • Já mám pocit, že není co řešit. Trůn vytvořili Targaryeni, trůn patřil Targaryenům po 300 let (nebo tak nějak) a znova jim patřit bude... Mno a kdo to nepochopí, ať si zopakuje jejich rodové heslo ať ví co ho čeká :twisted: :onfire:
  • Jak říkal Varys:
    Power resides only where men believe it resides.
    Podobné je to s Králi a Královnami. Dokud lidé budou věřit, že na trůn má právo jenom Targaryen, tak to tak bude. Jakmile začnou věřit, že na trůn má právo ten, kdo si ho vybojuje, tak to bude zase tak. Jinými slovy, o tom, kdo patří na trůn rozhodují lidé z Westerosu. 300 let byli na trůně Targaryeni a lidé věřili, že na to mají nárok. Pak přišel Robert a někteří lidé ho považovali za krále a někteří za uchvalitele. Pokud se do Westerosu vrátí Targaryeni, je jenom na lidech, jestli jejich nárok uznají, pokud ne, budou Targaryeni uchvatitelé a je úplně jedno, že Železný trůn a Westeros vybudovali oni.

    Takže kdo má největší nárok na Železný trůn? Targaryeni, Baratheoni, Lannisteři, Starci, Baelishové? Záleží na lidech Westerosu. Podle mě většína stále uznávají nárok Targaryenů, ale to je jenom můj názor :)
  • Ja by som to zhrnula asi tak, ze na tron a kralovstvo neexistuje copyright. Je jedno, kto ho vytvoril, kto dobil, kto vyplienil, rozhodne moc, peniaze, armada a luza.
  • @Wendell Tak nejako. Renly na trón nárok nemal a koľko ľudí sa k nemu pridalo lebo mal "charizmu".
  • vertasvertas Zima se blíží
    K Renlymu se připojila Vysoká Zahrada, protože Tyrellové chtěli být nahoře a jejich vazalové kvůli Vysoké Zahradě. Bouřlivý konec byl Renlyho a bouřliví lordi se k němu připojili, protože byl jejich lenní pán. Někdy znamená nadřízený lord víc než král. Nikdo se nepřipojil k Renlymu jen pro jeho charisma.
  • Připojili se k němu, protože měl dostatečná charisma shromáždit velkou armádu, který by měla šanci získat železný trůn...
  • Ale spátky k Malíčkovi miláčkové...
    V ktorejsi téme sa ktosi zmienil, že je zaujímavé, ako sa počas tejto občianskej vojny k moci dostávajú osoby čo boli naspodku. A ja som si spomenula, ako som kdesi čítala (a nedočítala (bylo to fakt dlouhé ajá to později už nenašla)) článok o Baelishovi, podľa ktorého jeho cieľom možno ani nie je to ovládanie kráľa/kráľov (hoci ho to určite nesmierne baví), ale totálne rozvrátenie, ktoré by viedlo k zrušeniu feudalizmu.
    A pamatujete ten výrok o chaose jako řebříku po kterém se někdo bojí stoupat, někdo stoupá a spadne a někdo stoupá a stoupá a stoupá...? Po rebríku nebudete stúpať vďaka dedičnému právu, ale vďaka vlastným schopnostiam a niet žiadnej vyššej moci, ktorá by vám v tom zabránila, pretože v chaose žiadna vyššia moc nie je. Len jedinec a jeho schopnosti a možno ešte tak šťastena.
    Nie je to, samozrejme, nijak potvrdená teória, ale mohla by stáť za zváženie.
  • To už vlastne vyzerá, že Baelishov chaos je počiatok kapitalizmu... :-k
  • Není i tohle hodno reakce?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Nebyl ten žvást o žebříku jen v seriálu?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    V knize žádný žebřík nebyl. To bych si pamatoval.
  • @Aviv
    Zrušení feudalizmu myslíš tak, že se všichni v Západozemí povraždí. Malíček nebuduje žádný jiný řád, kterým by feudalizmu nahradil, takže jeho zrušení může dosáhnout jen smrtí 99% obyvatel. Pobití všech feudálů by jenom vedlo k vzniku nových.

    Ve starších příspěvcích jsem zaznamenal poznámku o tom, jak Targaryeni vybudovali Západozemí a něco o prosperitě.
    Západozemí se za několik století nijak nevyvinulo, takže o prosperitě nelze mluvit. Stále setrvává v původní strnulosti všeho. Stejně tak státní správa Západozemí po dobití doznala pouze změny v centralizaci nejvyšší moci, ale zbytek běží jako dřív.
  • AvivAviv
    upraveno 8. prosince 2014
    Tak pardón, se mi to trochu plete. :oops:
    Já z toho spíše měla pocit, že autor daného z internetu zmizelého článku, předpokládal takový vývoj, že teď když se všichni perou mezi sebou a navzájem oslabují, na vrchol potravinového řetězce se vyšplhají ti jež jsou šikovní v jiných věcech než vládnutí poddaným, například v obchodu. A současní feudálové najednou zjistí, že jakýsi človíček odnikud má teď víc bohatství a stabilnější zemi pod nohama než oni, a že už ne on je závislý na jejich dobré vuli, ale oni na té jeho. Šlechtu v Europě taky nenahradila nová šlechta, ale buržoázie. Akurát, že se kolem motal i věděcký pokrok a bouřilo se i běžné obyvatelstvo.
    To za Targaryenu byla spíš stagnace, než prosperita. Ale teď to jde brutálně dolu vodou a buďto nějaký přivadrovalec obnoví starý řád, nebo se to zřítí totálně, nebo vznikne řád nový. Kdo řekl, že by se Západozemí nemohlo inspirovat Svobodnými městy?
    Dovtedy je samozřemě potřeba poslat Jiné tam, kam slunce nesvítí. Takže asi z toho nebude nic, ale stejně to mohlo být puvodním plánem.
  • Když jsem se nad tím zamyslel, došlo mi, že jeden stav si výrazně polepšil, a to díky Cersei. Obchodníci, alespoň ti v Západozemí, chudnou také velice rychle. Zato církev posílila, co se vlivu týče.
    Nic méně struktura středověké církve a středověké světské feudální moci šli do velké míry ruku v ruce.
  • Z příběhu ságy mám pocit, že se Západozemí v dobách děje nachází v raném středověku. Něco jako královské města s vlastní správou, podléhající buď přímo trůnu, nebo nejvyšším lordům, mimo feudální strukturu, zde není. Státní správa je zajišťována za pomocí hradní struktury (u nás od Boleslava po Otakara I). Královské právo je pak zajišťováno skrz hradní strukturu, kde v oblasti hradu za ni odpovídá příslušný hradní pán. Lidé se pak sdružují v městečkách blízko hradů.
    Oblasti, jako jsou horské kmeny nebo severské kmeny, popřípadě nejrůznější temné hvozdy, sídla banditů, jsou pak bez hradů a královské právo tam tak není vymáháno. V sáze jsou popsány dvě velká města, která by mohla významem konkurovat šlechtickým lordům, ale nikdy jsem si nevšiml, že by v královském přístavu bylo jednáno s nějakým správcem města (starosta, major, rychtář, správce).
  • To jo. Keď som čítala kapitoly, v ktorých to zjednávala, chytala som sa za hlavu. Cersei samozrejme nepozná nič také ako Španielskú inkvizíciu a iné srandy, ale toľko by mohla vedieť, že Targaryeni mali s cirkvou samú oštaru, dokým Starý kráľ nevyjednal kompromis. Cirkev a takýto typ osobnosti v roli septona a zbrane a horda zúfalých fanatikov, ktorým všetko vzali, len vieru nie... Tohle holka neumíš využít, to se obráti proti tobě a to by bylo jasné spoustě lidí.
  • Šli ruku v ruce a také soupeřili o moc. Pořád by se zde mohla najít skulinka pro nějakého podnikavého člověka.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Aviv napsal(a):

    Cersei samozrejme nepozná nič také ako Španielskú inkvizíciu a iné srandy,

    Ale zná. Má na to třeba Qyburna.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 8. prosince 2014
    Elendir napsal(a):

    @Aviv
    Zrušení feudalizmu myslíš tak, že se všichni v Západozemí povraždí. Malíček nebuduje žádný jiný řád, kterým by feudalizmu nahradil, takže jeho zrušení může dosáhnout jen smrtí 99% obyvatel. Pobití všech feudálů by jenom vedlo k vzniku nových.

    Ve starších příspěvcích jsem zaznamenal poznámku o tom, jak Targaryeni vybudovali Západozemí a něco o prosperitě.
    Západozemí se za několik století nijak nevyvinulo, takže o prosperitě nelze mluvit. Stále setrvává v původní strnulosti všeho. Stejně tak státní správa Západozemí po dobití doznala pouze změny v centralizaci nejvyšší moci, ale zbytek běží jako dřív.

    Malíček nechce zrušit feudalismus. Malíček chce moc a možnost ovládat vše, co se ovládat dá. Přičemž zřejmě po formálním titulu vládce netouží. K tomu mu prostředí feudalismu naprosto vyhovuje.

    Targaryeni přinesli Západozemí prosperitu a do značné míry i stabilitu. Jednotlivá království mezi sebou neustále válčila. Za necelých 300 let vlády draků vypukly tři velké války. Mezi tím bylo období míru a prosperity.
    Že ten svět po několik tisíc let téměř ustrnul ve vývoji s tím němá nic společného. To je prostě základní premisa příběhu, kterou si autor cíleně nastavil. Stejně jako několikaleté zimy a dvě stě metrů vysokou zeď z ledu. S tím se prostě musíme smířit.
  • Jenže lidi nesnesou mít se pořád stejně. Oni se chtějí mít lépe a lépe. Proč bych se mněl lopotit, když se zítra, za rok, na sklonku života budu mít pořád stejně?
    Pokud není ekonomika dostatečně dynamická, aby se mněli lépe a lépe širší skupiny obyvatel, pak to vede k nespokojenosti, rebeliím až se nakonec mají všichni hůře a hůře.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 8. prosince 2014
    Většina prostého lidu se lopotila proto, aby prostě přežili a uživili přitom svoje děti. Tak to probíhalo několik tisíc let i v našem světě. Martin délku akorát znásobil (on celkově rád všechno nadsazuje).

    K rebeliím tam (= v I&F světě) docházelo často. Nebo k válkám mezi menšími královstvími. Původně jich tam bylo několik desítek. A třeba Říční krajiny byly takový otloukánek, až se člověk diví, že tam ještě vůbec někdo žije.
  • Problém je v tom, že on ako miniatúrny šľachtic z Prstov, si tu moc získava ťažko, a svoju lásku z detstva nezískal vôbec. A prečo? Lebo spoločnosť si zakladá na stovky rokov starých rodoch a šermiarskych schopnostiach. Jo, získal moc a hrabe si dál, ale musel na to jít jinak. A možno by chcel, aby spoločnosť uprednostňovala chytrých ľudí, čo sa vypracujú sami a vedia, napríklad, zarobiť, než spoločnosť, kde sa právomoci získavajú v správnej kolíske. Ale jeho svadobné machinácie idú proti tej teórii.
    Ešte je tu možnosť, že vďaka drakom a mágii určitým spôsobom napredovali, alebo minimálne žili lepšie než teraz, ale so smrťou drakov a stratou mágie to upadlo. Ako keby nám prestala fugovať elektrina či došla ropa, len s menej katastrofickými dôsledkami.
    To svedčí o húževnatosti Tulyov a zvyšku obyvateľstva.
  • Myslim že Malíčkovi o nějakou mstu nebo svržení systému vubec nejde :) . Když to řeknu hodně blbě, tak si jen léčí komplex. Narodil se jako ten nejmín významný z těch nejmín významných šlechticů, fyzicky nepříliš zdatný, takže si ani nemohl získat slávu a uctu na turnajích nebo mečem v bitvách, na ostro ho použil jednou a víme jak to dopadlo. Patrně jen trpěl výsměchem, jedinou ženu kterou miloval mu vzali a s jizvou ho poslali z Řekotočí zpátky na Prsty. On to ted jen všem vrací, hraje si s těmi nejmocnějšími lidmi západozemí jako by to byly figurky a z povzdálí si užívá stejnou moc jako měli kdysi ostatní nad ním. Postavení a penize jsou k tomu určitě bonus kterym nepohrdne, ale hlavní motivace je podle mne pro něj tohle, jako na jednom z mála je na něm vidět, narozdíl třeba od Varise, že ho hra o trůny opravdu baví.
  • Littlefinger... the gods only know what game Littlefinger is playing.
  • To znie logicky. Pre tak zlovoľné a bezohľadné osoby ako Petyr je pomstychtivosť tipickejšia, než snaha vybudovať nový svet. K čertu s ním... Je to hajzl k pohledání, ale stejně mu tak trocha fandím. Je okouzlující svým Malíčkovským spusobem.
  • míša napsal(a):

    Littlefinger... the gods only know what game Littlefinger is playing.

    A to je otázka, jestli Malíček nehraje svou hru i se Sedmi... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.