Comics

upraveno 6. listopadu 2010 v Rozličný pokec

Protože hladina bublinové gramotnosti v našich zemích povážlivě klesá, rozhodl jsem se pro menší kulturní osvětu.

Comics/komiks/komix (tento tvar je nepovinný :wink: ) je mnohdy vnímán jako úpadkovitý žánr pro pubescenty, kteří touží po tom prohánět se nočním městem v kostýmu netopýra (Batman), případně za pomoci velkého meče pozabíjet, co se dá a na konci osvobodit krásnou polonahou ženu (Conan).

Mohu vás ujistit, že tomu není vždy tak.

Existují i chytře a vtipně vystavěné příběhy, nakreslené obratnými a talentovanými kreslíři a malíři, které před námi čeští vydavatelé dosud ze záhadných důvodů utajovali.

Rád bych se s vámi - pokud o to bude zájem - podělit o pár zajímavých kousků z monstrózní sbírky mého fiktivního bratra/dvojčete. Věřte, je z čeho vybírat.

124

Komentáře

  • @Jay Těch 18 filmů jsem hodně zhruba myslel přímo postavy co vystupují v komiksu Občanská válka ( třeba hlavní dva Iron man + CA - zatím pět filmů, s tím že jsem tam nepočítal X-meny protože se komiksu téměř nevystupují drží se stranou). Zrovna Komiksy Padlý syn ( ten dějově dobře navazuje na OV a Zimního vojáka jsem taky pořídil ostatní z toho kompletu ne. Docela mě příjde že ten komplet neměl moc propagaci, nebo já jsem to zjistil později, stejně bych určitě nekupoval všechno, ale výběrově to je za hodně dobrou cenu. Co vypadá hodně zajímavě v rámci kompletu bude 1602. Tvůrce Sandmana Gaiman a postavy přesunuté do minulosti.
  • Tak dobrá, přemluvili jste mě, dám ještě jeden. :-)
    Po obrovském úspěchu starého mrzutého sympaťáka Hellboye, kterého podezříváme, že přes to všechno je v hloubi duše přece jen dobrý, je tu další krátký příběh, tentokrát z jiného soudku.
    Grant Morrison, pokud byste to náhodou nevěděli, je v comicsovém světě něco jako bůh. Šílený bůh. A kresba Franka Quitelyho se mi líbí. Líbí se mi jeho styl. Takže i kdybyste ničemu nerozuměli, můžete se pokochat aspoň tímhle. Tentokrát v angličtině.

    Pozor - tento příběh obsahuje jednu explicitní sexuální scénu!


    image


    image


    image


    image


    image


    image


    image


    image


    image


  • @derfel: Iron Mani už jsou 3 :o)
    Ano, Padlý syn na OV přímo navazuje, Zimní voják třeba docela dobře navazuje na Avengers rozpad, atd.
    S tou propagací je to pravda zjistil jsem v době, kdy vycházel Zimní voják 1 (měl jsem půjčenou od kolegyně komiksovou knihu s komplet příběhem) a v tu dobu nebylo jasné, že vyjde i ta druhá část, takže jsem kupoval až někde od desátého čísla... Klad je, že se dá vše zpětně sehnat buď přes jejich distribuci, nebo třeba v Comicspointu (člověk nemusí platit poštovné...).
    Každopádně, cena není špatná, dokud na to člověk nekouká jako 60 knih => přes 12.000,- ale co, žijeme jen jednou...
  • Nevím, kdo tu zmiňoval, že má vyjít (dnes už to je tak, že včera vyšel) v rámci Marvelího kompletu "1602", nicméně koupeno, přečteno a uznávám, že to je fakt nářez,... některé postavy jako by vyloupli za Hry o trůny (zdálo se mi že pár rozhovorů tam byly odkaz jak na Hru, tak na jiná slavná díla...)
  • Vyšel třetí díl Grafického románu Celkově mě při šli předchozí díly dobrý, ale ta ukázka tam - překlad je dost tragický - " Naši proradní bratři by hořeli v sedmi peklech " - to novinka, že králokatů bylo víc. Docela nechápu, že to před tiskem někdo kdo četl Ságu neprojde a neopraví.
    Otázka pro znalce ultimátního kompletu - má cenu pořizovat Černýho pantera. Minule jsem pořídil Věčné a na to,že to je Gaiman mě to narozdíl od 1602 moc nechytlo.
  • @derfel: Na grafickou hru jsem rezignoval.
    Ke kompletu - Panter není špatný, takový lehký nadprůměr (nejspíš nenadchne a určitě neurazí) - tak 6,5 na škále 1-10, kde 10 má "1602" (zatím asi nejlepší - jak příběh, tak grafické pojetí, i když Wolverine: Origin je možná ještě o fous lepší) a Věční se škrábou někde mezi 1 a 2... - Já to chci mít komplet, ale to, že tam jsou hodně dobré i celkem mizerné počiny celkem rozlišuju...
  • Tak Panter se mě líbil, je dost politický a zidealizovaný vyspělý africký stát Wakanda dobrý. Vyznívá mě z toho až takový komiksový postesknutí, že takový reálný stát není. Hlavní záporák potomek Bůru takový truc když v reálu Bůrové Zůly podmanili. Jedna z věcí co mě přišla mimo byl
    templář na pegasu
    . Škoda že v přípravovaném filmu asi nebudou
    Zombíci Mariňaci
  • JayJay
    upraveno 18. listopadu 2014
    @derfel: Když s těmi komiksy je to tak, že pak bychom měli za humny Latverii... :o)
    K tomu prvnímu spoileru: Pravděpodobně jde o nejakou "klasickou" postavu, která byla v průběhu let pozapomenuta (škoda, tohle mohli v těch úvodnících probrat detailněji,... ani jméno nezaznělo).
    K tomu druhému: No, ostatně zásadní roli tam neměli... bylo to vatování (byť podařené).
  • upraveno 1. dubna 2015
    22. října letošního roku roku vyjde nový příběh Asterixe. Bude se jmenovat "Asterix and the Missing Scroll". Přeložil bych to jako "Asterix a ztracený svitek". Doufám, že si s tím egmont nedá na čas.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @StandazPorubhradu Tím chceš říci, že mi zase bude 1 chybět?!?!
  • Mimochodem, dnes vychází poslední díl Ultimátního Marvelího kompletu... respektive poslední díl první šedesátky, protože se to tak ujalo, že se rozhodli další kopu přidat...
  • Bude ta ďalšia 60tka nasledovať hned o týždeň?
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @StandazPorubhradu Tak to jsem zvědavá. Poslední nově vydaný díl jsem brala jako poctu autorům, ale jinak mi přišel o hodně slabší jak ty staré.
  • Je tady nějaký fanoušek samuraje Usagiho? Zhruba před rokem se mi dostal do rukou jeden svazek a od té doby jsem se stal nadšeným čtenářem téhle série, kterou si v knihovně postupně hodlám zkompletovat...
  • Tak dneska je tady vychází nový díl Asterixe. Asi se stavím do knihkupectví.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Píšu Ježíškovi, teda pokud to tak dlouho vydržím :)
  • Tak jsem se dozvěděl, že to datum vydání je datum kdy to začínají rozesílat do knihkupectví. Chjo. Prý mozna zítra odpoledne. Ale když už jsem tam byl, tak jsem si koupil Přísežný meč. :D
  • Keď som ako mladšia, natrafila na komiks o monštrách a ich hoteli v ktoromsi detskom časopise. Tak ma to nadchlo, že som si na veľkom výkrese urobila vlastný kartónový a o nejaký ten rôčik novú ďaleko lepšiu verziu, ktorú som darovala bratovi na narodeniny. Bol ešte fakt malý, takže ho veľmi rýchlo zničil.
    Calvin a Hobbies sú to prvé, čo hľadám v našich novinách.
    A tu dám marvelovský komiks, ktorý na mňa urobil veľmi dobrý dojem. Pripravte sa na Loki - Agent of Asgard!


    Na navnadenie i ukážka...

    image

  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Zkomiksovatělá severská mythologie? Děkuji, nechci! :hand:
  • http://englishfortamils.com/comics/index.php?album=Other Comics/The Battle
    komiks o bitvě u Aspernu
    -anglicky
    -až na malé chybičky je to dost přesné
    -dá se i koupit ale v angličtině jsem sehnal jen 1. díl
    -chystá se Berezina
  • AvivAviv
    upraveno 5. listopadu 2016
    Monte Karstark napsal(a):

    Zkomiksovatělá severská mythologie? Děkuji, nechci! :hand:

    A čo tak vtipná pirátčina? Davy Jones, keď práve nerozširuje teror po mori, ale si užíva 1 deň na pevnine za 10 rokov, je zdrojom humoru a dôjde i na stávku zahŕňajúcu socializovanie so samičkou homo sapiens sapiens, prvú horskú dráhu na svete, neortodoxnú adaptáciu Rómea a Júlie, vodné melóny, prapodivnú moc klobúkov, upaľovanie čarodejníc a mnoho iných perličiek. Nie je to ešte dokončené (už niekoľko rokov a aj to vidieť na zmenách vo výtvarnom štýle), ale kraken to ber... Zde je Davy Jones' Day Off!
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    DanielSvatoš napsal(a):

    http://englishfortamils.com/comics/index.php?album=Other Comics/The Battle
    komiks o bitvě u Aspernu
    -anglicky
    -až na malé chybičky je to dost přesné
    -dá se i koupit ale v angličtině jsem sehnal jen 1. díl
    -chystá se Berezina

    Četl jsem tu knihu, podle které to je. Zcela upřímně mě to zklamalo, takový Kovařík nejen první Napoleonovu porážku, ale celé dunajské tažení roku 1809 vylíčil v knize 1809 - Orel proti orlu daleko barvitěji a zajímavěji. Což je pozoruhodné o to víc, že Kovaříkova kniha je naučná literatura, zatímco Bitva je román.
  • tu jsem nečetl protože jsem přečetl tuhle: http://www.databazeknih.cz/knihy/napoleon-na-dunaji-aspern-a-wagram-prvni-napoleonova-porazka-a-posledni-vitezne-tazeni-1809-19805
    podle popisu v tom nevidím rozdíl takže se na ní ani nechystám
    Kovaříka mám hodně rád a přečetl jsem od něj většinu knih co napsal a všechny paměti co přeložil
    Aspern je pro mne až osobní věc :) zemřel tam můj hrdina
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš Lannes?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš Ona velká část Napoleonových generálů byla pěkní řízci, mně jsou ale asi nejsympatičtější Kléber a později Davout.
  • upraveno 8. listopadu 2016
    Davout je jednička a Kléber měl prostě smůlu a něměl šanci se předvést
    nebudu ti povídat věci které znáš
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 9. listopadu 2016
    @DanielSvatoš Kléber si mě prostě získal svou výzvou před bitvou u Heliopolis, když admirál Keith prostřednictvím Sidney Smithe odmítl již dojednanou dohodu o přesunu Francouzů z Egypta a žádal jejich okamžitou kapitulaci: „Vojáci! Na takovou nestoudnost se odpovídá jedině vítězstvím! Připravte se k boji!“
  • Kléber by nejspíš dostal maršálskou hůl ale Napoleon by ho nejspíš někde "uklidil"
    nedávno jsem měl sen že bráním Acre :D se Smithem a s tím royalistou (Phelippeaux nebo tak nějak)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.