Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura
199100102104105144

Komentáře

• Má tu někdo přečtený Silmarillion? Mám ho doma už nějaký rok a přečteno mám asi 45-50 stran odhadem a rád byhc to někdy dokončil, ale nečte se to nejsnáze :) Přestože tolkienův svět miluji, stejně jako historii. Názory?
  • Už je to docela dlouho, co jsem to četla, ale pamatuju si, že začátek byl dost náročný, ale pak se to zlepší, rozjedou se příběhy. Stojí to za to, ale je to z jeho tvorby, co jsem četla já, nejtěžší. Ale já to četla po Hobitovi :-D a bylo mi asi 14

Pamatuju si, že jsem si k tomu chtěla nakreslit schéma "kdo je kdo" :oops:
  • @Mellien začatok je strašne nudný, potom sa to zlepší
  • @Mellien Joe Gyry má pravdu, pokud tě to moc nebere, tak přeskoč to stvoření na začátku a začni až když se to trošku rozjede.
  • Ok, tak jakmile dočtu rozečtené, tak na to vlítnu :)
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 26. června 2014
    Člověk se tu s někým, kdo je na tom se znalostmi určité oblasti podobně, nezávazně pobaví o věcech, které ho zajímají a má chuť si o nich "povídat" a pak příjde Polobůh a dark epicky ho zkrouhne dolů. Moc mě mrzí, že nepoužívám mozek a že nejsem na takové intelektuální úrovni jako tento Polobůh. Budu se snažit svou schopnost zapojit mozek u čtení knih zdokonalit, i když jsem si vědom, že k tomu vede ještě dlouhý špagát. :(
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já jsem si Silmariollion vychutnal jako Audiobook :-)
  • upraveno 26. června 2014
    @Riokai Říkej mi prosím Bože. Nejsme přece v Antice...
  • @Dreamer když jsem to zkoušel číst poprvé (asi v 15ti) tak mě to taky vůbec nechytlo. Až na podruhé, když už jsem tak nějak věděl kdo je kdo a proč co dělá a mohl jsem dávat na ty podrobnosti a souvislosti větší pozor, tak to bylo o dost zajímavější. Tehdy jsem přečetl první dva díly a tím jsem skončil.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Dreamer No tak ta to nebavilo nechapem, preco si mysim, ze mas nizsiu inteligenciu alebo mas opet s pochopenim napisaneho textu od niekoho ineho?

@Mellien uff ten zaciatok bol strasny tiez sa mi velmi citat nechcel ale potom to uz bolo ovela lepsie a zaujimavejsie.
    @Dreamer Máte problém s chápaním psaného textu, nikde nikdo nepsal, že pokud se ti to nelíbí, rovná se, že jsi IQ nula. Tahle série se nedá číst jako Ice and Fire, protože je to asi tak milionkrát komplexnější, čili pokud k tomu budeš přistupovat jako k ostatním séríím, tak dostaneš nafackováno a skončíš u první knihy. Informace jsou dávkovány postupně, čili je nesmysl chodit na fóra a zjištovat, co je co, jelikož všechno se dozvíš v pravý čas. Takže ano, mozek to chce to chce mít v režimu pohotovosti a pokud se tahle podmínka někomu nelíbí, tak sérii číst samozřejmě nemusí. Nesmyslné hádky jestli je to High nebo Dark jsem nezačal já, ale slovenský kolega. Sám SE uvádí, že je to rozmezí mezi Dark a Epic, jenže někteří jedinci prostě neuznají pravdu a budou hádat až do morku kostí.
  • ty vago někdo se asi snaží rozbít diskuzi svou inteligencí...už mě to otravovalo dost u "Dětí" a ted ještě tady....
  • JayJay
    upraveno 26. června 2014
    @Mellien: Je tu někdo, kdo NEMÁ přečtený Silmarillion? :o)
    Ne, každopádně drsné na čtení, protože se všichni jmenují podobně, a největší bordel do toho zanášejí elfové, když král má sedm synů, každý z nich v průměru taky sedm, pak se to vymlátí a člověk až po hodině listování zjistí, že ten jediný, kdo z toho rodu žije je ten původní král... :o) Ne, trochu přeháním, ale číst to a chápat (k mé spokojenosti) souvislosti se mi dařilo tak při třetím čtení... Alespoň dvakrát to fakt chce.
    Jinak mě se líbil ten úplný začátek... stvoření Eddy a role bohů,... bylo to takové "osvěžujícím způsobem originální".
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • @Nevada Ice and Fire fanboy detected. Chceš snad popřít fakt, že Malaz je komplexnější než Ice and Fire??? Všechny informace o rozložení světa a pravidel se v Ice and Fire dozvíš v první knize(taky aby ne, když je fantasy svět napasován na středověkou Anglii), v Malazu se nedozvíš vše ani po přečtení všech 10 knih. Malaz je samozřejmě extra, svojí propracovaním strčí všechnu současnou fantasy tvorbu do kapsy. Jinak samozřejmě chápu, že pravda může být občas otravná, ale zkus zatnout zuby a postavit se pravdě čelem puso .)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Nevada Problém současné populace je, že když to není vysvětleno jako pro jedince po dvojité lobotomii(Ice and Fire), tak je to špatně, ale naopak v této době, kdy je všechno zjednodušováno, tak je to největší plus. Tuny stížností jsou i na Martina a to v daleko větším počtu, stačí kouknout na Goodreads. Nesouhlasím s nezáživnosti, rozhodně ne s Vzpomínkami ledu, která patří k top knihám, stačí kouknout na legii.info(pokud považuješ za nezáživné Vzpomíky ledu, jak by jsi nazvala Hostinu pro vrány či Tanec s draky, kde je 90% textu jen vata?) Jestli považuješ za mínus to, že vše není dosvětleno a autor nechavá prostor pro čtenářovu imaginaci, tak si nemůžeš říkát fanoušek fantasy, čili si nemáme dál co povědět.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Kalam Mekhar To nie je problém populácie, to je normálny prístup. Načo niekto vytvára obšírny svet a vlastné reálie, aby nimi len čitateľa miatol a nevysvetlil ich? Na fantasy dielach s vlastnými reáliami oceňujem práve tie reálie. Práve naopak, ten, kto je zvedavý a chce sa ponoriť do sveta toho ktorého diela je pravý fanúšik fantasy.
  • @Gepeto Kalam pěkně kecá, co není vysvětleno v sáze je více méně všechno řečeno v okolních knihách. Návrat Rudé Gardy (ne, to není o komančích), Potoky krve atd. další knihy se teprve píšou. A uvidíme jak na tom bude talpress s vydáváním dalších.
  • @Edem klid, tebe se můj příspěvek absolutně netýkal ;)
  • @Everett_Young Tak vše rozhodně není vysvětleno. Třeba konec Chromého boha. Je pravděpodobně, že se vrátil do svého světa, ale víš to jistě??? To už je jen, jak si to čtenář přebere...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Veď ja ani nehovorím konkrétne o Malaze (ten som nečítal). Hovorím o jeho tvrdení, že keď je kniha ťažšia na chápanie "je to to pravé fantazijné" a ktokoľvek, kto nesúhlasí s nechávaním priestoru pre vlastnú imagináciu hoc na obrovskej úrovni, nie je pravý čitateľ fantasy. Neviem do akej miery necháva priestor E., to nehodnotím, len všeobecne keď už chcem čítať dielo s vlastnými reáliami, rád by som ho sponzal.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. června 2014
  • @Everett_Young Ta umřela jen kvůli své blbosti a popravdě doufat můžeš. ale je to nejméně reálná šance. Až budu psát konkretní spoilery, tak ho možná označím.
  • @Kalam Mekhar možná? Ty si v poriadku?
  • @Everett_Young Ty to nějak špatně četls chlape, Chromák nikdy nebyl záporák...
    Malaz - Tak já nevím... Mám za sebou Měsíční zahrady, a rozhodně mi nepřijde, že by v tom byl nějaký zmatek (po zvládnutí Silmarillionu už snad nejde mít zmatek v žádné knize... :D ), nebo bylo prvních 20% knihy k nečtení. Spíš naopak. Mi se začátek strašně líbil, prostředek byl fajn, ale konec byl na mně už trochu moc přesycený, takový pejskokočičkovský dort. Ale jinak jako kniha parádní, pokračuju samozřejmě dál.
    Na SOIAF to (u mne) asi mít nebude, jelikož to není středověký boj šlechty o moc (a proto byl pro mne Tanec takovým utrpením... Já chci Přístaviště a Orlí Hnízdo!), ale krásně se při tom vzpomíná na hraní Dračáku na Asterionu, to jo.
    Byl jsem při čtení ale často rozpolcen - člověk chce fandit Císařství, ale zjistí, že jsou tam samí ocasové. A ti normálnější jsou jednou nohou nakročeni Císařství zradit. Paran je kyselý jak citron, většina Whiskeyjackovy bandy dost nevýrazná, Kruppe a spol. jsou Darúdžistánci (ale přiznávám, že asi nejsympatičtější skupina postav), Lorn jde bohužel proti všem. Do toho tam furt oxiduje Dlouhý Vlas... S klidným srdcem jsem fandil opravdu jenom Besaně, Kvítkovi (ano, hrával jsem Dračák za zloděje :D ) a Líto (geniální překlad jména, fakt mne naštvalo, když jí pak dali jméno Apsalar).
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.