Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura
19899101103104144

Komentáře

• @Gepeto Malaz neni High fantasy ani ve snu. Je to rozhraní mezi Epic a Dark, takže ano, víš o tom kulové.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 25. června 2014
    @Kalam Mekhar Zaujímavé, keď dám do Google High Fantasy, prvá mi vyskočí Malazan Book of the Fallen
  • upraveno 25. června 2014
    @Gepeto Jenom blbec se řídí Googlem a ne tím, co je na psané na knížce, když už se chceš přesvědčit, co je to žánr, tak se běž podívat na legii, takhle ze sebe děláš jenom blbce.Takže ještě jednou Malaz není High Fantasy ani ve snu, těžko říct jestli je to blíže k Dark nebo Epic, jelikož každý díl je jiný. Např. Daň pro ohaře jasné Dark fantasy naopak Půlnoční vlny bych spíše označil za Epic.
    upraveno 25. června 2014
    @Gepeto Raději už nic nepíš, ztrapnil si se už dost :) http://sfbook.com/malazan-book-of-the-fallen.htm tady máš odkaz např. o žánru Malazu brouku .)
    @Kalam Mekhar Ono je aj v podstate jedno, čo to je, ja som vtom príspevku hlavne písal, že ak je ten svet taký obšírny, skúsený spisovateľ by homal vedieť dobre dávkovať ;-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    High fanatsy a Dark fantasy se ale vzájemně nevylučují, ne?
  • @Gepeto Takže najednou je to jedno jo??? xD Bavíš mě. Jinak SE dávkuje svůj svět nejlépe ze všech současných spisovatelů, a když to vezmeme v globále tak pravděpodobně i historie...
    upraveno 25. června 2014
    @Kalam Mekhar Všeobecne to nie je jedno, len ty máš tendenciu z dlhého určitého príspevku riešiť tú najmenšiu hovadinu. Ja som tam v podstate hovoril o niečo úplne inom, akurát ty si začal o jednom irelevantnom detaily a ja hlupák som to začal riešiť tiež.

Zo všeobecného hľadiska to jedno byť nemusí. High fantasy sa skôr viaže k menšiemu množstvu postáv a zaťažuje sa na prvky fantasy, preto sa tam objavujú typiká ako elfovia, víly a podobne. Epic fantasy sa viac viaže na charakter viacerých postáv, venuje sa boju dobra proti zlu a vyvodzuje určitú filozofickú pointu, pričom nemusí striktne obsahovať fantasy typiká. Epic fantasy sa kedysi všoebecne bralo ako niečo, čo samohlo stať a bolo to tématikou výpravných eposov o drobrodružstvách hrdinov (tako ako aj severanské ságy), pričom boli písané veršovito. High sa vôbec nestala, ideo čistý výplod a vždy sa viazal na prozaiku (rozprávky). V súčasnosti sa vo všeobecnom spektre ale High a Epic fantasy môže považovať za to isté. Okrem toho aj samotní autori väčšinou zapojujú prvky obojeho.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    tiez si myslim, ze ma @Kalam Mekhar prvdu po 3 knihe uz by citatel mohol vediet Špagát=Tanečník=Cotillion. @Everett_Young tiez sudim, ze ziaden spoiler v @Kalam Mekhar prispevku nepadol.
  • @Edem @Kalam Mekhar tři nebo více dílů tu má přečteno pár lidí, více jich je u dílu prvního, hádám že někde v první polovině. Takže pro ně, pokud nevěděli o tom světě nic předem, to celkem spoiler je, protože z prologu Malazu opravdu není poznat že to jsou ti dva.
    @Edem Tak za prví ptal jsem se já co/kdo je to Špagát.(Mám přečteno necelou první tisicinu stránky z první knihy). Následně @Gepeto se nad tím podivoval, který to pro změnu vůbec nečte.
    Za druhý vpadl do konverzace @Kalam Mekhar, který jenom zareagoval aby si pohonil ego. Za třetí kniha neni zatím(1/4 první knihy) vůbec těžká, až na výrazy, kteté autor schválně používá.Za páté začínam mít pocit, že kvůli výrazům, historii a frází, které nejsou na první pohled jasné, tak někteří čtenáři se nad tím rozplívají a brainí o tom se splolusmyšlejícími, jak je to žůžo.
    @Gepeto Proč mně to vysvětluješ, prostě uznej chybu a omluv se mi. Já to vezmu. Malaz je stašně daleko k High fantasy, kdyby jsi to četl, tak to samozřejmě víš, jelikož jsi to nečetl, tak plácáš nesmysly a kopíruješ, co najdeš na wiki.
    @M1on Nechápu, když máš přečtené takové minimum stránek, proč chceš, aby ti někdo vysvětlovat, co jsou chodby a další věci. Není lepší, když na to přídeš sám? Přečteš sotva 100 a jdeš zjistovat, co je co?
  • @M1on první polovina knihy je u Ericsona většinou slabší, počkej až se to rozjede.
    @Kalam Mekhar Z wiki som skopčil jednu tabuľku, ktorá mala za to, že je to High fantasy. Malaz som za High fantasy označil prakticky raz (a aj to to bolo absolútne irelevantné), ostatné bola interpretácia iných zdrojov, potom som len udal rozdiel medzi EPIC a HIGH (možno mylný, hoci čo ja viem je to tak), pričom som v ňom ani neudal, ktoré z toho je Malaz, keďže to som v pravom zmysle slova ani neriešil (len ty to potrebuješ vyťahovať, aby si si z nejkého dôvodu mastil ego...).

Len som sa vyjadril k téme vyššej fantasy (všeobecne vyjadrujúc, že som nehovoril o rádobyfantasysračkách ako Twilight ale o rozšírených fantasy obsahujúcich vlastné reálie a svety) a využitia vymyslených elementov a prvkov vnich. Ty, ktorý sa považuješ za vyššiu formu života kvôli tomu, že sa orientuješ vo fantasy knihe, čo je dosť absurdný atribút, si zrejme nevedel prekusnúť, že niekto podotýka, že umením fantasy autora nie je vymyslieť tristo výrazov na zmätenie čitateľa, ale vedieť z toho urobiť čosi, v čom sa dá orientovať hneď (príbeh sa má užívať od začiatku, nie len na konci), takže si to proste ukončil argumentom "Ty o tom víš kulové" a potom si sa upäl na nepodstatný detail.

Z jednoduchého psychoprofilu tvojich prísevkov sa dá ľahko usúdiť, že si jedinec, ktorý trpí absenciou uspokojenia, deficitom uspokojenia alebo tebe nestačiacim uspokojením uznania, čo u teba vytvára komplex, ktorý si pod rúškou anonymity kompenzuješ na internete. Takže ak ti to ulahodí duši, mal si pravdu v tom, že Malaz nie je High fantasy, ale Dark fantasy (na čo poukazuje jediný zdroj oproti niekoľkým ďalším), pričom to uznávam viac z Everettovho úsudku než tvojho, mal si vo všetkom pravdu, nezodpovedne a trápne a hlúpo somto tu zavalil irelevantnými a debilnými príspevkami svojej obmedzenosti a arogancie, čím poškodzujem priemerné IQ celého internetu a tohto fóra, veľmi sa ti ospravedlňujem zaspôsobené fyzické a psychické ujmy vplnom rozsahu obžaloby.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
  • O to rozvětvení po třetí knize je ale složitější, než Zaklínač =D
  • @Gepeto Proč pořád opakuješ fráze? Ty jsi takový frázovač. Ty se chceš vyjadřovat k High fantasy? Klidně, ale proč se vyjadřuješ u série, která je absoulutně mimo High fantasy. Víš na čem je postavená High fantasy? High fantasy je velmi patetická a velmi vznešená čili LOTR a těm dvou faktorům se snaží SE snaží vyhýbat, takže jsi absoulutně mimo. Je velice vzrušují, jak víš přesně o čem Malaz je a jak ho SE píše a podává bez toho aniž by jsi četl a samozřejmě zcela ignoruješ fakt, že celá série aji s ICE tvorbou obsahuje přes 10000 stránek. Opravdu respekt tobě, že stále diskutuješ o nečem o kterém víš naprosto kulové. Těším se na další fráze...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Kalam Mekhar Uber prosím na útočnosti. Jestli si potřebuješ honit ego, tak jsi na špatném místě.
    upraveno 25. června 2014
    @Kalam Mekhar
    Až na to, že LOTR sa kategorizuje medzi Epic Fantasy (výrazný boj dobra a zla), to Hobbit je High. High Fantasy a Epic Fantasy sa nerozlišuje len podľa toho, že v jednom hlavný hrdina umrie a v druhom nie. Ono to má viac faktorov, ktoré ti asi ušli (hoci to by som viac delil na High a Dirty, stále mám Epic spojené skôr s eposmi). Ale ty asi žiješ v inom svete, v ktorom máš vždy pravdu.

Ja frázujem? To ty si furt staviaš debatu na jedinom čomu rozumieš (Malaze), ignorujúc, že o Malaze konkrétne vôbec nehovorím. Teším sa, až raz prestaneš omieľať Malaz a budeš debatovať otomistom, čo ja.
  • @Gepeto takže nejen že jsi arogantní agnostik, teď dokonce ještě frázuješ =D ;-)
    @Everett_Young
    Phrasing
    Achievement earned
    :D
  • @M1on ten to dotáhne až na tajemníka strany. :-D

@Gepeto jen tak dál :applause:
    @Gepeto LOTR a EPIC ? LOL!!! Hobbit A HIGH? Double LOL!!! Hobbit je pohádka, kniha pro mládež. Tady máš rozbor High fantasy a LOTR http://elearning.la.psu.edu/engl/192/lesson-2/high-fantasy Chápu, tvoje znalosti jsou nulové, takže to řešíš z wiki, ale uvědom si, že na wiki je spousta, ale spousta nesmyslů a nepřesností...
  • teda, takový trolling už jsem dlouho neviděl :DD
  • Není prostě hlavní, že se jedná o fantasy, vážení? Je třeba se hádat kvůli podtitulku? :)
  • upraveno 26. června 2014
    @Crocuta Tak čtu Vraždu na mole (koupila jsem si tu knížku, kde jsou společně tři případy) a zatím nevím. Vadí ten styl psaní - krátké, až úsečné věty. A trochu se bojím, že se mi podařilo odhalit případ (jsem na sto a něco straně), ale pevně doufám, že ne. Nejhorší je, že si Jacka Taylora pořád představuju jako Iana Glena a moc se mi tam nehodí.

Omlouvám se všem zůčastněným, že jsem jim vlezla do velmi učené debaty o typech fantasy něčím tak přízemním jako je detektivka.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.