Kdy to mistr přehnal

upraveno 10. listopadu 2010 v Akce a hlasování
Které scény vám připadají v Písni nevěrohodné? Určitě jste si možná někdy řekli "tak to už je moc". Ohnul to GRRM někdy přes koleno? Neříkejte, že ne. Nebo ne?
2456716

Komentáře

  • upraveno 17. října 2010
    heavy_head: Už je jasné, proč to Martinovi tak dlouho trvá =D, on si všechny ty časy a vzdálenosti prakticky ověřuje a teprve potom má klidné svědomí, že to je ok a píše dál =D. Kdo ví, [malý spoiler] třebas Samwell (tělesné proporce by k Martinovi skoro seděly =P) hodlá pěšky dojít z Citadely až ke Zdi =).



    Olorin: Máš recht no, ale mě to zatím extra nevzrušuje, na novou knížku se těším, to zas jo a rozhodně si ji asi pořídím i v originále, neb čekat ještě na překlad, bych už nechtěl, ale já zatím věřím v ten březen, to už uteče, ačkoliv to není nejlepší termín, když mi to koliduje se státnicema, obhajobou, přiímačkama a tak dál...
  • upraveno 17. října 2010
    No, jestli to bude ověřovat všechno na vlastní nohy, tak to nám ty doby na cestách s každým rokem porostou :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. října 2010
    Myslíte, že by pak mistr vypadal tak jak vypadá?



    Mě třeba pořád nesedí ta Zeď, je prostě vysoká až moc. Ale nešť, dejme tomu, ale pokud by měřila skoro 200m, nedovedu si představit, že by Divocí dokázali dostřelit na ty panáky.
  • upraveno 17. října 2010
    Tak Zeď drží z části nějaká ta magie, navíc má i dost širokou základnu, takže s velkým přimhouřením oka by to mohlo fungovat. Koneckonců je Píseň fantasy, kde žijou draci, pobíhají ledové přízraky a zombie, a parta starců, co žije stovky let, sedí u stolu a kouká na vznášející se srdce. :-D To s těma lukostřelcema je už horší. Dostřelit s lukem 200 metrů vysoko je podle mě prakticky nemožné. U nějakého obléhacího samostřílu možná, ale se středověkým lukem (nepředpokládám, že by Divocí měli něco lepšího) asi ne.
  • upraveno 17. října 2010
    Mno, nějaký luky elfů možná :-) Máte pravdu, taky mě to sem tam přišlo až moc přehnaný. Něco jako ve Shrekovi: "prej si tim něco kompenzuje..."



    Nevada píše:
    Mě nejvíc štve, že si Martin nijak zvlášť nedělá hlavu s překonáváním vzdáleností a s časem k tomu potřebným. Teď si nevzpomenu na konkrétní příklad, ale vím, že jsem se nad tím při čtení několikrát podivila.


    jj, to on opravdu neřeší, ani se o to nesnaží :-)



    Vítě, co štve samotnýho GRRM? Sám teď na Octoconu (nějak tak to bylo) přiznal, kdy to přehnal. Rozvinul moc POV, kdyby to psal znovu, prý by to omezil. Inu tak v příští sáze se snad polepší :-)
  • upraveno 17. října 2010
    U divokých bych to viděl na nějaký skládaný luk ze šlach a losích parohů. Otázka je, jestli si divocí mimo mamutů a obrů taky nepostavili nějakou tu ostřelovací plošinu, která by jim dala pár metrů k dobru.



    Edit: Kompenzace, Samwell... boha jeho, nepřipomínejte mi tu jeho nablblou zálibu v zbytečně detainích popisech erotických scén... zvlášť ne tu na lodi se stěžni a... Heleme se, kde to krapet přehání (nemluvím o realismu).
  • upraveno 17. října 2010
    Ušatá™ píše:
    Já jako největší merit vidím to, že se v audiu dají sehnat knihy, které bych u nás jen těžko dohledávala v papírové formě. A číst z obrazovky prostě nemám zájem.




    Kde se dají sehnat ty jeho audioknihy?



    Mě připadá zbytečná třeba ta rádobyvtipná epizoda s rytířem jménem Šílená Myš. Už ta přezdívka... přitom Martin smysl pro humor má.
  • upraveno 17. října 2010
    Hlavně v Hostině je těch zbytečných POV docela dost. I když na druhou stranu, kdo Martina nutí, aby s POV postavami pokračoval, aniž by je musel zabít? Prostě to nějak šikovně sekne a hotovo. ;-)



    Podle mého by ani ty skládaný luky nestačily. I anglický Dlouhý luk dostřelil za dobrého počasí jen do vzdálenosti asi 200 metrů (pozor, ne do výšky) a to dnes platí za jeden z nejsilnějších luků v historii. Možná by to dokázaly natahovací kuše, ale ty asi Divocí neměli k dispozici. :-)



    P.S. - Erotické scény tak nějak patří k Písni a občas je to vítané zpestření. Jen člověk nemůže mít moc velkou představivost, protože jakmile si představí, že ti lidé se třeba několik týdnů nemyli, a obecně ta hygiena nebyla asi nic moc, tak ty scény hned ztratí jakoukoliv smyslnost (u Tyriona je jakákoliv smyslnost dopředu ztracena :-D). :-D :-D
  • upraveno 17. října 2010
    Teď už se mu ta chapadla těžko sekaj, když si je tak hezky všechny provázal. I tak je sekání na některé slabší povahy až dost. :-)



    Olorin píše:
    Jen člověk nemůže mít moc velkou představivost, protože jakmile si představí, že ti lidé se třeba několik týdnů nemyli, a obecně ta hygiena nebyla asi nic moc


    Jak myslíš, že vznikly řeči o "špinavostech" a "špinavých tajemstvích"? :-)
  • upraveno 17. října 2010
    Alek píše:
    Jak myslíš, že vznikly řeči o "špinavostech" a "špinavých tajemstvích"? :-)




    Raději po tom pátrat nebudu, nechtěl bych aby se mi pak v noci zdály noční můry. :-D



    Jinak některé POV přece nemusíme sledovat nějakou dobu přímo, ale pokud se na place nachází víc POV postav, tak je můžeme sledovat očima jen jedné z nich, ne? Ideálním příkladem je chystaný Meerenský uzel.
  • upraveno 17. října 2010
    No právě! jsou mezi námi i jedinci co mají představivost až moc živou a z vítaných zpestření se stávají pak velmi nevítaná.



    Skládané luky také nechci vydávat za schopné dostřelit tak vysoko. Spíš za pravděpodobnou výzbroj. Osobně bych skutečně čekal nějakou tu obléhací věž (tam bych v té výšce zase viděl problém s konstrukcí a její výdrží... a nevím, jestli by s tím pak i ti mamuti hnuli), nebo tak něco. Pokud se tedy divocí nedali na letectví ;)
  • upraveno 17. října 2010
    Zdá se, že jediným řešením by bylo, co nejrychleji dobýt bránu - nejslabší článek Zdi. Zeď byla pro pokus o steč příliš vysoká, a i s hrstkou obránců prakticky nedobytná. V knize Mance uvažoval stejně.
  • upraveno 17. října 2010
    Spíš se divím, že to nevzali s tím kvantem dřeva okolo. Kdyby vyrazili divocí podél pobřeží na moře (dostat přes zeď špióny nebyl problém, to už víme. Takže znát situaci by mohli), tak mě nenapadá síla, která by je před příjezdem Stannise dokázala zastavit po tom, co se Greyjoyové udělali pro sebe. Na zprávy hlídky by se jako obvykle kašlalo a na severu se až na ostrovany myslím moc nepěstovalo.
  • upraveno 17. října 2010
    Nesmíš zapomínat, co byla ta armáda Divokých zač. Mance mohl slavit úspěch už jen tím, že je přiměl aby šli zhruba společně na jih ke Zdi. Jestli by je přinutil, aby začali stavět vory (nebo ještě lépe lodě), to si netroufám tvrdit. Nehledě na to, že by pravděpodobně ani nevěděli jak na to. A to mluvíme jen o válečnících, většinu vojska tvořili "civilové", které šlo přinutit něco dělat ještě hůř.
  • upraveno 17. října 2010
    Myslím, že silný oddíl, který by zajistil předmostí, nebo vyrazil otevřít vrátka by stačil. I kdyby měl jet na kajacích (Jakési pseudoeskymáky tam měli taky, ne? Když mohli nasraného človíčka na kajaku občas vidět u břehů renezanční Anglie, tak co by nezvládli bepádlovat jednu blbou zeď). Mimo toho civilové to sice jsou, ale zoufalí, prchající před zimou a horšími věcmi. Jejich pracovní nadšení bych taky úplně nepodceňoval.



    Zajímalo by mne také, kolik válečníků by se dalo dostat na zeď po žebřících a šplhem ne nějakém odlehlém úseku (vysekat chyty, když nikdo zrovna nejde, pak lana a tak), než by se to dohmátla hlídka a dostala na místo nějakou zbrojnou sílu. Pak by najednou mohli mít divocí na zdi vojáky a hlídka by se škrábala nahoru.



    No, po příjezdu Sannise už je to asi nějak jedno.
  • upraveno 17. října 2010
    Krom toho, že mi trochu vadí to oživování postav, mi opravdu hloubá v hlavě už od počátku čtení to, jak vlastně sakra postavili Orlí hnízdo? Je to můj nejoblíbenější hrad v sáze. Ale nějak si nedovedu představit jak tam nahoru natahali ten materiál? Nehledě na to že sám hrad má přístup pouze skrze ten úzký dlouhý tunel. Leda že jim ve starých časech s výstavbou pomáhali draci a přerostlí dravci. Ale protože je to fantasy, tak mi to ani moc nevadí. I kdyby ty šípy doletěli třeba 400 metrů. Martinovy by stačilo napsat, že jsou vyrobeny ze samotného jádra kmene čarostromu a perfektní aerodynamický tvar šípu je výsledek mnohaletého vývoje dětí lesa. A my bychom mu to sežrali i s plnou hubou.
  • upraveno 18. října 2010
    Tohle pojetí se mi líbí. Pokud jde o Orlí hnízdo, jsou kolem toho nějaký legendy. První Andalové se vylodili na břehu Údolí a první lord Arryn na hřbetu obřího sokola zabil krále Gryfonů na oné hoře (Obří kopí?) a tam pak vystavil pevnost. Hodně volně převyprávěno... :-)
  • upraveno 18. října 2010
    Já bych to prostě viděl tak, že jim ta stavba mohla zabrat klidně několik generací. Navíc klidně mohli používat víc těch "výtahů", než jen ten jeden, co zbyl do současnosti. I v reálu je spousta staveb, které jsou velice špatně dostupné. Třeba řecké kláštery:

    image

    Navíc u Orlího hnízda mohli těžit stavební materiál rovnou v místě stavby. ;-)
  • upraveno 18. října 2010
    NO, ja bych neveril moc ani tem balistam... Jsem ted linej, ale staci si najit rovnice (nebo je vymyslet) balisticke krivky a hned mate jasno, jak vysoko musel letet sip, aby doletel 200m do dalky (tedy, strilel za idealniho uhle 45°. Na druhou stranu, kdyby se ti lucisnici postavili k zakladu zdi a strileli temer kolmo nahoru, tak by ten sip mohl doletet az nahoru. Kde by neskodne spadl na zed, anzto se jeho kineticka energie premenila na potencialni. Takze jakykoliv target takhle vysoko, nejen ze se blbe trefoval, ale stacilo, aby mel prosivanici a krouzkovku a byl vysmatej:)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. října 2010
    Leda by byla ve světě Západozemí nižší gravitace (i když ta planeta má bejt větší než Země?). Uvidíme, třeba se ještě ledasco o zákonech toho světa dovíme, mistr tušim slíbil vysvětlení, proč roční období trvá několik let.
  • upraveno 18. října 2010
    Aqwarty: To máš asi pravdu. Když se na to podíváš i z opačného pohledu, tedy z vrchu Zdi, tak i z ní by byla střelba extrémně neúčinná, pochybuju že někdo dokáže s lukem přesně mířit na 200+ metrů. Snad jenom Legolas :-D Prostě by to byla naprosto náhodná trefa. Myslím, že pro potřeby Noční hlídky by bohatě stačila Zeď vysoká 50 - 100 metrů a i tak by byla nedobytná.



    Flanker.27: Kdyby gravitace byla větší (protože planeta by byla větší), tak schopnost dostřelit výš by se ještě logicky snížila. Samozřejmě je to fantasy, takže na přírodní zákony se nemá moc cenu ohlížet. Koneckonců taková tolkienovská Arda byla první dva sluneční Věky taky placka a gravitace u ní normálně fungovala. :-D
  • upraveno 18. října 2010
    SPOILER Nově objevená Robova stupidita vedoucí ke Krvavé svatbě"

    To prostě nechápu jak inteligentní vůdce lidí může být takovej idiot...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 18. října 2010
    Olorin: Právě proto je tam to "i když" (i když :) - mohla by bejt míň hustá a tím pádem míň hmotná).



    Dalcor: A bral jsi to tak i před tim, než ses k tý kapitole dostal?
  • upraveno 18. října 2010
    Flanker.27 - méně "hustá" planeta by zase nemusela mít železné jádro a tudíž dostatečně silné magnetické pole chránící planetu. Ale to zabíháme moc do detailů. Prostě je to fantasy, kde planeta je větší, ale jinak na ní působí stejné fyzikální zákony jako na Zemi - asi takhle to autor myslel. :-D
  • upraveno 18. října 2010
    Flanker - ve smyslu?
  • upraveno 18. října 2010
    On není blbej, je jen zamilovanej (asi by se hodil čas minulý) - a Sansu v té naivitě holt nenechal samotnou ;)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 19. října 2010
    Dalcor: Jestli tě to, že je idiot, napadlo hned, nebo až na Krvavý svatbě?



    Olorin: Samozřejmě vim, co je zemský jádro a magnetický pole, byl o tom takovej naučnej film, Jádro se to jmenovalo :)))
  • upraveno 19. října 2010
    Flanker.27 - Na to bych své znalosti moc neodkazoval. :-D Je to stejnej případ jako o sobě prohlašovat, že jsi znalcem Řecko-perských válek, protože si viděl film 300: Bitva u Thermopyl. To byl taky takový historický dokument. :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 19. října 2010
    Nepochybuji, že to Flanker myslel jako vtip. Kupa smajlíků tomu nasvědčuje ;o)
  • upraveno 19. října 2010
    Ale vždyť si z toho dělám taky srandu! Já už nevím jak to napsat, aby lidi ten sarkasmus pochopili. :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.