@Everett_Young: Tak je otázkou, zda-li to Stannis skutečně dělá pro říši, či pro své ego... Ale jinak já ho mám také vcelku rád. Je sice "psí čumák", ale spravedlivej a chová se na rozdíl od výše uvedených docela racionálně...
Nemyslím že jsme tady offtopic, jsou to teorie v rámci větrů. Konkrétně ohledně Stannise.
Navíc pokud @Zlord_Antiježíš přeje smrt Stannisovi u Zimohradu, musí evidentně fandit Boltonovic klanu. Ohledně těch panovníků souhlasím 100% s Everettem. Hlavně co se týká Daenerys (bůhví jak to s ní bude, když odjela na návštěvu k Dothrakům), a taky Robba, kterýmu bych dal přízvisko Král Idiot I., který toho posral víc než jeho přečestný otec, Karstarkovou hlavou začínaje, zradou Freye konče (můžeme nenávidět Waldera, ale kdo zradil první - Robb).
Zkrátka Stannis forever, to že není oblíbený by z něj nedělalo špatného krále, spíš naopak..
Zodpovědný by byl, ale jeho smysl pro čest kombinovaný s tvrdohlavostí a "závazky" vůči R´hllorovi by mohli rychle zadělat na další občanskou válku (vnutit jednu víru pár lordům na několika ostrovech může jít snadno... ale celému Západozemí? to by neskončilo dobře), nedostatek empatie, přímost a tvrdost, to také nejsou pro vládce ve "feudální společnosti", kde se královská moc opírá hlavně o vazaly, úplně nejlepší vlastnosti, pak je tu otázka následnictví (možná by stihl splodit mužského dědice ale když ne, zbývá z následníků jenom Shireen a to by byl jistě zase problém)... Zkrátka, Stannis, jakkoliv je to jistě člověk v mnoha ohledech schopný, by jako král způsobil víc problémů, než by mohl vyřešit...
@Baron: Které Stannisovi názory jsou vyhraněné? On má nějaké své názory??? @s.fík: Bane, nemusí to tak být. To že mě nebaví linie se Stannisem přece neznamená že musím fandit Boltonům. Však na ně taky dojde, ale teď bych se prostě rád zbavil Stannise. Už svůj potenciál v příběhu vyčerpal.
@Baron: Mě přijde že právě teď u zimohradu má největší smysl právě jeho smrt, aby se Mellisandra konečně dověděla že se sekla a má špatného spasitele. Co s ním dál? Krátkodobě se k němu přidají lordi severu, ale na jeho víru nepřistoupí, až do králova přístaviště ho nedostanou. Může zůstat u zdi se svou příjemnou ženuškou a mrtvou dcerou, ale co tam? Ať ho vezmou jiní...
@Zlord_Antiježíš vidím to opačně. Podle mě by bylo mnohem zajímavější, kdyby Stannis tu bitvu vyhrál. Pokud ho Boltoni rozprášej, co se bude na severu dít zajímavého? Právě Stannis to tam může rozkopnout jak mraveniště a sjednotit sever k boji proti Jiným.
Ono u Zimohradu se bojuje vlastně o: a.) "čest" vést obranu proti Jiným b.) titul strážce severu-idiota, který, poprvé po tisících let, nechá Jiné napochodovat za Zeď a dál Vlastně, ať vyhraje kdokoliv, nebude na tom asi o mnoho lépe, než kdyby prohrál :twisted: (jinak na pozici toho, kdo povede "totální válku" proti Jiným, by se zrovna Stannis docela hodil, i díky vlastnostem, které by mu jako králi podle mého škodily... zatímco Roose by mi seděl spíš na toho krále... i když by také nebyl zrovna nejvhodnějším adeptem)
@jjelen "jeho smysl pro čest kombinovaný s tvrdohlavostí a "závazky" vůči R´hllorovi"... já ti nevím, ale mám pocit, že Standa zas až tak fanatickým podporovatelem Rohlíka není, proti Mel a manželce je celkem umírněný, dokonce strpí jako svého pobočníka Davose o němž ví, že razí "red is bad". Prostě ano, využívá moci, kterou mu nabízí Mel, čistě pragmaticky tomu sem tam něco obětuje,... ale fanatik není. Myslím, že jeho vyjádření k náboženství je "Jediné co vím je, že ta rudá žena má moc..."
@Jay možná není fanatik, ale na Dračím kameni toho Mel dovolil dost, jasně měl k tomu dobré důvody, jenže co se stane, když získá S. trůn, a začne tohle praktikovat třeba v Králově přístavišti? A pochybuji, že po získání trůnu by s podporou Mel a spo. přestal, je to přece čestný muž (což je, zrovna v tomhle případě, nevýhoda)
@flanker.27 Samozřejmě, král tu není od toho, aby se s ním chtěla vyspat polovina dam v Západozemí a všichni lordi a rytíři po něm pojmenovávali koně a syny :D Na druhou stranu, ve chvíli, kdy bude loajalita všech lordů vynucená silou/určitou shodou okolností, jak dlouho asi vydrží? Jasně, i neoblíbený král si může trůn udržet, jenže jak? Pouhou hrubou silou to v celé ohromné rozloze Západozemí nepůjde, a na intriky a jemnou diplomacii Stannise také zrovna neužije...
Čím nechci říct, že by Stannis nebyl schopný, to ne. Podle mého by mohl být opravdu skvělým pobočníkem, nebo velitelem vojska... ale králem sotva (i když to většina ostatních momentálních "kandidátů na trůn"zřejmě také ne) Navíc jeho šance na získání trůnu vidím v tuhle chvíli jako mizivé, dokonce i v případě, že by se mu pdoařilo porazit Boltona a sjednotit sever.
Z čeho soudíte, že hercův drak - Aegon by byl špatným králem? Z toho co jsem čet jsem měl přesně opačný závěr a jestli opravdu není Targaryen, tak by to nemusel být ani šílenec, což už se pomalu začíná ukazovatu Danny, která se chová čim dál tim víc jako jeji korunovaný bráška :)
@jjelen Já neříkám, že je stannis ideální kandidát, z nabízených variant je ale ten nejpřijatelnější. Mel toho možná dovolil hodně, stále kvulůi němu ale zemřelo podstatně méně lidí než kvuli "dobrotivé královně Daenerys".
@flanker.27: No černovoda byly celkem slušný jatka, nejsem si jist jestli tam nezařvalo víc lidí než na celém tažení Dany. Rozhodně ale ne podstatně méně... ;-)
Černovoda byla jediná bitva, takže bych to příliš s "válkou v Zálivu" nesrovnával. Na druhou stranu, na obranu Daenerys, je možné říct, že v Západozemí je společnost apod. dost odlišná od Ghisu, tudíž by tam takové hlouposti těžko prováděla... (i když... upřímně, kdo věří tomu, že se Daenerys dostane do Westerosu dost rychle na to, aby se do konce knihy stačial v tamním prostředí nějak výrazněji projevit? :twisted:) Mimochodem, nemůže mít její nenávist k otrokářům i další důvody, krom naivity a zaslepenosti? Přeci jen, otrokáři s kterými momentálně bojuje jsou potomci Ghiskarců, tradičních nepřátel staré Valyrie...
Já si třeba vůbec nedokážu představit, že to Martin stihne ve dvou knihách všechno rozlousknout. To by museli na celém světě přestat žrát, oblíkat se a barvit si vousy :-k
Všetci si myslia, že Stannis zomrie. No to by bola prdel, ak sa "uskromní" a napokon si uvedomí, že jeho chlad nepatrí na juh, ale ovládne Sever a bude mu vládnuť ako Kráľ Severu. Aša môže - ak sa mierne zdarí - prakticky zdrhnúť, z tej jej kapitoly Obeť mi príde, že už tam aj tak na ňu kašlú, nie je v putách a z tej Theonovej kapitoly mám pocit, že má dokonca slobodu. Naozaj sa mi chce veriť, že Aša nejako - hoci netuším ako - presvedčí aspoň nejakú skupinu železných pokloniť sa Stannisovi a pripojí k jeho kráľovstvu jediné ďalšie kráľovstvo, ktoré sa považuje za severné - ostrovy.
@Gepeto: No kdyby se mu krom severu povedlo přivest železné, tak by následovalo snad Riverun, které je ale válkou strašně zpustošené, což by byla celkem slušná armáda, kterou mohl mít Robb kdyby jednal aspoň trošku rozumně. Jen mi to přijde strašně happy a to GRRM strašně nerad, takže to takhle nedopadne a dcera Balona, který se prohlásil za krále, má královskou krev a ta se bude Mel náramně hodit. Docela by mě zajímal osud Theon, který má zati fakt povedený příběh a jsem zvědavej jak se bude dál vyvíjet. Myslim si, že neřek ještě poslední slovo a bude mít dost zásadní roli.
Nebylo by to tak strašně happy, protože: od Železných by v tuhle chvíli mohl čekat nějakou pomoc, většina by jich ale zůstavala v tenhle moment při Euronovi (a ten by se asi před Stannisem nesklonil, ne teď). Sever, ohrožovaný navíc propukající anarchií kolem Zdi a jinými na tom není o mnoho lépe než Riverrun. Část země už byla také poničená (boje mezi Boltony a Železnými), navíc velká část bojeschopných mužů stačila zařvat v Říční zemi, popřípadě při boji s Železnými... (ono odhaduji že pořádnou armádu by v tuhle chvíli asi dalo toliko Údolí, Dorne a Rovina, možná by něco dal dohromady ještě Západ)
@Rickon Keďže Riekotočie je už juh, tak by som to príbehovo (nie logicky) nechal, nech Stannis vezme len Sever a Železné. A nepovažoval by som to za happyend. Len pretože GRRM sa to snaží písať realisticky to neznamená, že Hru vyhrajú len samí zloši. To by bolo skôr trápne ako realisické.
Na konci Tance s draky je stav severu již značně pohřbený, pod sněhem. Řekotočí víceméně vypálené. O armádách víme to, že krom (vpodstatě) vyhlazení Stannisovi armády utrpěly válkou pěti králů v podstatě západ, sever a říční krajiny. Naopak Dorne, Údolí a Rovina prakticky nebo úplně beze ztrát. O počtech ale víme málo, snad jen u Dorne známe počty - 50 tisíc hlav v mobilizovaném stavu. Co se týče věrnosti - západ je pevně v rukou Lannisterů, tam se asi nedá čekat nějaká změna stran. Stannisovi není věrný nikdo. Dorne má nejblíže k Targaryenům. Rovina asi jde především tam, kde to bude výhodné pro Rovinu. Sever a říční krajiny jsou asi ve stavu kde se budou muset ohout před větší silou. Údolí je velká neznámá, stejně jako Malíček. Může jít o rozhodující sílu. A pokud bude Malíček pokračovat jako doteď, tak počká, až se dva poperou a on, třetí se bude smát. Za předpokladu že si údolí udrží. Napadlo vás že on je taky adeptem na trůn? Malíček může nakonec být cokoli! Skvělá postava, člověk u něj nikdy neví. Mimochodem i pěkně obsazen v seriálu...jeho prohnaný úsměv je nezapomenutelný.
Jen mě tu teď napadlo, možná, že to tu i proběhlo... Ale když koukám na tuto diskuzi o Stannisovi a jiných kdo by měl být králem Západozemí, tak proč neuspořádat přímo volby "Pravého krále Sedmi království"? ;-)
Komentáře
Ale jinak já ho mám také vcelku rád. Je sice "psí čumák", ale spravedlivej a chová se na rozdíl od výše uvedených docela racionálně...
Navíc pokud @Zlord_Antiježíš přeje smrt Stannisovi u Zimohradu, musí evidentně fandit Boltonovic klanu. Ohledně těch panovníků souhlasím 100% s Everettem. Hlavně co se týká Daenerys (bůhví jak to s ní bude, když odjela na návštěvu k Dothrakům), a taky Robba, kterýmu bych dal přízvisko Král Idiot I., který toho posral víc než jeho přečestný otec, Karstarkovou hlavou začínaje, zradou Freye konče (můžeme nenávidět Waldera, ale kdo zradil první - Robb).
Zkrátka Stannis forever, to že není oblíbený by z něj nedělalo špatného krále, spíš naopak..
Zkrátka, Stannis, jakkoliv je to jistě člověk v mnoha ohledech schopný, by jako král způsobil víc problémů, než by mohl vyřešit...
@s.fík: Bane, nemusí to tak být. To že mě nebaví linie se Stannisem přece neznamená že musím fandit Boltonům. Však na ně taky dojde, ale teď bych se prostě rád zbavil Stannise. Už svůj potenciál v příběhu vyčerpal.
b.) titul strážce severu-idiota, který, poprvé po tisících let, nechá Jiné napochodovat za Zeď a dál
Vlastně, ať vyhraje kdokoliv, nebude na tom asi o mnoho lépe, než kdyby prohrál :twisted: (jinak na pozici toho, kdo povede "totální válku" proti Jiným, by se zrovna Stannis docela hodil, i díky vlastnostem, které by mu jako králi podle mého škodily... zatímco Roose by mi seděl spíš na toho krále... i když by také nebyl zrovna nejvhodnějším adeptem)
@flanker.27 Samozřejmě, král tu není od toho, aby se s ním chtěla vyspat polovina dam v Západozemí a všichni lordi a rytíři po něm pojmenovávali koně a syny :D
Na druhou stranu, ve chvíli, kdy bude loajalita všech lordů vynucená silou/určitou shodou okolností, jak dlouho asi vydrží?
Jasně, i neoblíbený král si může trůn udržet, jenže jak? Pouhou hrubou silou to v celé ohromné rozloze Západozemí nepůjde, a na intriky a jemnou diplomacii Stannise také zrovna neužije...
Čím nechci říct, že by Stannis nebyl schopný, to ne. Podle mého by mohl být opravdu skvělým pobočníkem, nebo velitelem vojska... ale králem sotva (i když to většina ostatních momentálních "kandidátů na trůn"zřejmě také ne)
Navíc jeho šance na získání trůnu vidím v tuhle chvíli jako mizivé, dokonce i v případě, že by se mu pdoařilo porazit Boltona a sjednotit sever.
Na druhou stranu, na obranu Daenerys, je možné říct, že v Západozemí je společnost apod. dost odlišná od Ghisu, tudíž by tam takové hlouposti těžko prováděla... (i když... upřímně, kdo věří tomu, že se Daenerys dostane do Westerosu dost rychle na to, aby se do konce knihy stačial v tamním prostředí nějak výrazněji projevit? :twisted:)
Mimochodem, nemůže mít její nenávist k otrokářům i další důvody, krom naivity a zaslepenosti? Přeci jen, otrokáři s kterými momentálně bojuje jsou potomci Ghiskarců, tradičních nepřátel staré Valyrie...
Sever, ohrožovaný navíc propukající anarchií kolem Zdi a jinými na tom není o mnoho lépe než Riverrun. Část země už byla také poničená (boje mezi Boltony a Železnými), navíc velká část bojeschopných mužů stačila zařvat v Říční zemi, popřípadě při boji s Železnými... (ono odhaduji že pořádnou armádu by v tuhle chvíli asi dalo toliko Údolí, Dorne a Rovina, možná by něco dal dohromady ještě Západ)
Co se týče věrnosti - západ je pevně v rukou Lannisterů, tam se asi nedá čekat nějaká změna stran. Stannisovi není věrný nikdo. Dorne má nejblíže k Targaryenům. Rovina asi jde především tam, kde to bude výhodné pro Rovinu. Sever a říční krajiny jsou asi ve stavu kde se budou muset ohout před větší silou. Údolí je velká neznámá, stejně jako Malíček. Může jít o rozhodující sílu. A pokud bude Malíček pokračovat jako doteď, tak počká, až se dva poperou a on, třetí se bude smát. Za předpokladu že si údolí udrží. Napadlo vás že on je taky adeptem na trůn? Malíček může nakonec být cokoli! Skvělá postava, člověk u něj nikdy neví. Mimochodem i pěkně obsazen v seriálu...jeho prohnaný úsměv je nezapomenutelný.