Jaké je vaše oblíbené období v dějinách ČR

upraveno 23. května 2014 v Rozličný pokec
Moje pořadí
1 Lucemburkové
2 Poslední Přemyslovci
3 První Republika
«1345

Komentáře

• 1. Poslední Přemyslovci (s důrazem na Přemysla II. Otakara, toho miluju)
    2. Jagellonci
    3. Ani nevím. Asi vláda Jana Lucemburského (ale to proto, že je to úzce spojeno s dějinami Francie)
    Nesnáším Habsburky, takže tím je pro mne 400 let české historie passé...
  • upraveno 23. května 2014
    Čistě technicky, Lucemburkové "v dějinách ČR" je hloupost. Když už, tak Českých zemí (ČZ?) nebo tak něco.
    Jinak poslední Přemyslovci a Lucemburkové mě taky vždycky bavili nejvíc.
    A možná ještě Velká Morava, ale o té už jsem všecko zapomněla. :(
  • @CervenKa: Ano, ČR by to omezilo na pár let...
    Ostatně mě přijde třeba zajímavé období krátce před 2.válkou a období Protektorátu...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    To je těžko říct, některé obbodí bylo třeba těžké, zároveň je ale zajímavé. Dal bych první i pozdní Přemyslovce, Jiřího z Poděbrad, Napoleonské války.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Napoleon byl borec taky pravda, ale kolikrát se objevil ve zdejších krajinách? Víc než třikrát to nebylo
    Ne Napoleon se objevil 1813 v Jablonném v Podještědí kde jednal z delegací z Liberce
    U Slavkova bojovaly pluky doplňované z Čech pokud vím
  • TergasTergas Ten, který schází z kopců
    Mě osobně docela berou husiti, ale ktomu mě asi dotáhla nedávno dočtená trilogie od Sapkowského
  • 1)praotec Čech - Přemysl Oráč (já vim, není to historie, ale kdo ví...)
    2)Boleslavové - Břetislav I.
    3)husiti
  • Vážně by to nešlo přejmenovat? Dějiny ČR, jak už tady padlo, vážně moc obsáhlé nejsou (pardon že rýpu, každému dojde co bylo názvem myšleno... ale stejně :D)
    Jinak za mě poslední Přemyslovci (PO II. a Václav II. jasně vedou)+Lucemburkové a pak i ty husitské války jsou hodně zajímavé... Starší dějiny jsou pro mě poněkud chaotické, navíc takoví Keltové a spol., tam má smysl mluvit spíš o dějinách Evropy.
    Novější dějiny (tedy ty "naše") mě už také tolik neberou (i když Habsburky mám docela rád :twisted: jenže taková Vídeň 1683, jakkoliv se nás také dost dotkla, jako součást českých dějin brát moc nejde, i když zástupce velitele obránců, nebo tak někdo, byl pokud vím Čech :D)
  • @jjelen
    To byl Zdeněk Kašpar hrabě Kaplíř ze Sulevic, vnuk Kašpara Kaplíře ze Sulevic popraveného za účast na povstání českých stavů.

Já české dějiny nijak zvlášť v lásce nemám, proto jsem se specializoval na světové dějiny :twisted: Ale kdybych si měl přeci jen vybrat, tak asi první a poslední Přemyslovce, Habsburky
    :twisted:, to jest období 1526-1740, neboť poté to už nejsou Habsburkové, ale Habsbursko-lotrinská dynastie...A nejspíš i první republika.
  • Já nemám v oblibě nějaká dlouhá období spíš takové kousky - Přemysl Otakar II., Jan Lucemburský a Karel IV. a asi Jiřík, za to že chudák proti němu byli skoro všichni, pro husity moc katolický, pro katolíky moc husitský.
    Myslím že ty Husity do nás od základky rvali tak nějak násilně, že jsme byli nuceni jim fandit kvůli nějaké národní pýše. Husův odkaz OK, ale to co následovalo, nevím nevím. Navíc nechápu přehnané opovrhování Václavem IV. (kdo by nebyl na mrtvici z těch pokusů o odstranění), ale i Zikmundem (jako by ten neměl dost svých starostí s Turky, tak se mu musí začít bouřit balíci v Praze :D )
  • @pavel s husity souhlas, mě to období přijde zajímavé, ale z obrocezenecko-prvorepublikovo-komunistické glorifikace husitů mi je zle, takového Zikmunda mám mnohem radši než jakéhokoliv husitského kazatele nebo hejtmana (i když samozřejmě, pohlížet na husity jenom jako na bandu fanatiků co dokážou jen ničit, je také skreslující)
  • Husitsví Lucemburkové

Náboženská revoluce, která otřásla celou Evropou.

• A ještě Přemyslovci a jejich intriky uškrcená Ludmila, Bratrovražda (Václav, Boleslav)
    Nechce se někdo inspirovat a napsat další píseň? :twisted:
    Nebo alespoň natočit seriál ? :-)
  • @jjelen
    Já jsem od Tábora, tak toho Žižku a Husa mám celkem rád, i když tu propagandu jsme tady na jihu měli jistě hustější :D Navíc mám víceméně všechny Jiráskovi romány, začínající předmluvou bolševickýho ministra Nejedlého, kterak byli husiti vlastně první komunisti :D . Husovi myšlenky byly revoluční a správný, a Žižka byl skvělý vojevůdce, který měl spoustu důvodů bojovat proti panské jednotě s Rožmberkem v čele.

Jinak celá ta fanatická myšlenka rovnosti.. no.. to bych asi nezvládnul ani teď ani tehdy :D
    Husiti byli středověkej Talibán. To co vybudoval Karel IV oni rozflákali
  • @M1on
    já si pořád říkám, že naší historii dlužíme něco takového. No, je tu ta Přemyslovská epopej, a ikdyž tohle období žeru, moc mě to nechytlo. A režisér Jirka Strachů pořád říká, že chce udělat Husa. Ale čím dál starší období, tím by to asi bylo dražší.
    Nejnovější vlastně byli ti Cyril a Metoděj z loňska, což mě taky nevytrhlo, ale alespoň snaha byla. Když měli to výročí...
    Náhodou Epopej je super
  • upraveno 26. května 2014
    @Falanel Já bych byl radši kdyby to vzala do rukou zahraniční produkce nebo v krajní nouzi neznámý herci z ČR
  • Cynik ve mě říká, že žádné oblíbené období v českých dějinách nemám, protože je nemám ráda. Mno, pár jednotlivců na evropské úrovni, jinak spousta politické naivity, vpádů vojsk a nezvládnutí situací. Pokud byste mě opravdu nutili, tak by musela zvednout ruku pro první a poslední Přemyslovce.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Asi nejvíce mě bere období husitů. Ale jinak mě dějiny nějak extra nezajímají, protože bůh ví, co z toho je vůbec pravda, a co ne. :-D
  • To je na tom jedna z nejlepších věcí, ne? :twisted:
  • Spousta lidí tu má rádo první a poslední Přemyslovce. A ty prostřední ne? :-)
  • @brbr tak ti prostřední trávili většinu času vražděním mezi sebou, takže je to dost zmatené a málokdo se v tom vyzná :D
  • @Mikjan O to je to zábavnější :twisted:
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.