@Gepeto Brane, Brane, tak jsi měl našlápnuto na člověka božího a teď se odvažuješ citovat arcidémona seslaného ateisty na pokojné věřící, aby otřásl jejich vírou svatou? Že se nestydíš :D
@flanker.27 Ak by proti Dawkinsovi nejaký katolík čosi mal, tak ho rovno prefackám. Na Richardovi Dawkinsonovi z tých pár videí, čo som videl, ani tak neobdivujem argumenty, ale to, že on to vyslovene vie podať pokojne (ja by som sa niekedy vedel nevýhodne rozčúliť) a dokonca do toho vie šupnúť nenútený humor.
Navyše vie tiež vymýšľať spontánne bohov pre argumenty, to sa mi páči :D Ja radšej používam Trojprstého bobra, Kúzelný kvetináč a Jehohrona/Tvojváha/Ichváha. Ale lietajúci čajník a JuJu of the Mountain hocčo netromfne...
A ja za to inak nemôžem, za všetko môže jeden nenávistný démonický spolužiak, čo mi poslal takú FB stránku "Děláme si srandu z cirkví a náboženství" a "Judášova parta", to oni tam sem-tam hodia čosi skvelé, a ja nevinná osvietená duša sa necham zlákať ich lžou temnou :D Naposledy "Vytvorím zlých ľudí, neveriacich a homosexuálov.... Aby som mal koho posielať do pekla"
@Gepeto ak ťa bavia takéto debaty (ateisti vs katolíci) tak odporúčam si na yt nájsť The Atheist Experience. Tam ten týpek nie je stále pokojný ale ľudia im volajú anonymne takže to tam aj býva ostrejšie napr.
@Hildegarda Znám shrnutí jeho argumentů a nějaká videa, kde o tom mluví. Dobrá, polemika to je, ale dle mého bez argumentů. Říká teze, staví na přesvědčení.
@Amyi To, čemu říká posibilianismus (hurá, mámje nový termín) je v zásadě to, jak má fungovat vědecká debata. To, jestli víme příliš málo na to, abychom odmítli nadpřirozeného činitele/přijali ateismus, je ale dle mého jen osobní stanovisko, a do určité míry, ano, tu budu arogant :), popření části vědeckého myšlení, které se zove kritické. Ano, jistě je správné přicházet s novými hypotézami. ale přidávat k již známým činitelům nové se má teprve až ty stávající nedostačují. Můj problém s jakokoli vírou je ten, že stanoví konečný cíl bez ohledu na cesty, zatímco věda je o výběru cesty, jejíž cíl ale neznám.
Och a ešte jedna vecička. Ako psíčkár toto milujem.
Pes. Môžete ho zbiť a nakričať naňho, hoci si zafrfle popod nos, aj tak vás nadovšetko miluje. Bez toho, aby niečo získal, beží za vami. A urobí to, čo má. Rád sa obetuje, pretože vás miluje až za hrob. No treba ho vycvičiť. Povieš mu Sadni a on sadne. Prikážeš Ľahni a on ľahne. Pretože pri výcviku mu sľúbiš maškrtu, ak to spraví. No on si to vezme do života a kedykoľvek mu prikážaš Sadni, sadne si sám, nepremýšľajúc, pretože je tak naučený.
Katolík. Boh môže zhodiť strechu kostola, môže privolať tornádo, môže zabiť miliardy nevinných a dokonca veriacich naprieč časom a priesotorom, ale ľudia ho budú aj tak adorovať. Robia to, čo vraj majú. Radi saobetujú, lebo to tak vraj má byť. No treba ich vychovať. Povieš mu To je správne a on to berie za správne. Povieš mu To je nesprávne a on to berie za nesprávne. Pretože pri výchove mu sľúbiš nekonečný život a Božie kráľovstvo. No on si to vezme do života a kedykoľvek mu prikážeš To je zlé, uzná to za zlé, nepremýšľajúc prečo by to malo byť zlé, pretože je tak naučený.
Katolíci, či už sa urazia alebo nie, sú len banda vycičených psov. Ak raz budem mať dieťa, rozhodne mu nikdy nebude vtĺkať do hlavy takéto veci, pretože namiesto od katolíkov budem vychovávať živého človeka, nie zviera. A preto nikdy nepochopím, ako zdravý a normálny človek môže vyznávať Bibliu, v ktorej je príbeh o otovi, čo bol schopný na boží príkaz zabiť syna. Netáguje ma Boží príkaz a rovnako ma netáguje ten anjel, štve ma to, že ten otec bol toho schopný. Takým ľuďomby som dieťa nikdy do rúk nedal.
@Gepeto:roll: Napisal si, ze ak katolik s nim nesuhlasi, tak ho prefackas. Na to som narazala. Ja nie som katolik, aby som sa urazila, ale vycitas im netolerantnost a ine veci a ty si pritom uzasne tolerantny :-k
A bez ateistov by katolici nemohli pisat svoje sialenosti...hahaha... akoze tomuto sa moj kamos katolik v CERNe celkom zasmeje. Lebo ved vsetci vedci na svete, vsetci vynalezcovia, musia byt ateisti. Right!
@Hildegarda: Neříká se, že většina velkých matematiků a fyziků historie byla věřící, protože měli (mnohem jasnější než ostatní) představu, že to co znají je malý střípek proti tomu neznají? Jen tako poznámka, že jsem to někde slyšel, já jsem ateista, jako že je bůh nade mnou... :o)
@Hildegarda: Máš recht,... tak na odlehčení: Bůh, Manitou a Buddha se dohodnou, že by si mohli vyrazit zahrát golf. Bůh: Ale KAM? Manitou: Co Merkur? Buddha: Tam ne, je tam moc horko. Bůh: Co Neptun? Manitou: Moc zima. Buddha: A co Země? Bůh: Tam už vůbec ne, tam se šířej klepy,... před dvěma tisíci let jsem se tam zahodil s jednou židovkou a povídají si o tom doteď...
@Gepeto jen takový dotaz, kdo je pro tebe ateista? Já například ateismus chápu jako odmítnutí veškerého nadpřirozena. Naopak člověk, který se sice nehlásí k žádné církvi či náboženství, ale v "něco" (dosaď si libovolné) věří, pro mě ateistou není.
@Dreamer Ateista by mal byť niekto s úplnou absenciou akejkoľvek viery v nadprirodzeno. To by ti lepšie povedal nejaký ateista. Ja takisto nechcem, aby bol tento svet úplne ateistický, ak niekto verí v niečo z číreho pocitu, ktorý je celkom normálny a pomáha mu na psychickej rovine, avšak nezasahuje do roviny rozumného zmýšľania a pokroku ani do životov iných, potom daný človek síce nie je ateista, ale to neznamená, že je ohrozením civilizácie.
@Dreamer Je celkom možné, že som sa vyjadril zle. Mal som pocit, že som vyššie obviňovaný z intolerancie voči akýmkoľvek vieram, tak som len dal ateistov bokom a chcel vyjadriť, že aj keď niekto verí (v nižšej forme), tak ho dokážem tolerovať, len pri náboženstvách hovoríme o miere, ktorú sa mi tolerovať nechce - len pre ujasnenie.
Prepáčte, že si dovolím Vám do tohto vstúpiť. Máte veľmi peknú debatu a to myslím smrteľne vážne. Len mi trošku škrípe to, že miešate 4 rôzne veci. Dve už naznačil Dreamer: kto je ateista a kto veriaci "Já například ateismus chápu jako odmítnutí veškerého nadpřirozena. Naopak člověk, který se sice nehlásí k žádné církvi či náboženství, ale v "něco" (dosaď si libovolné) věří, pro mě ateistou není. " S tým absolutne súhlasím. Ďalšie dve veci sú - rozdiel medzi "aktívne veriacim" ( bežný veriaci zúčastňujúci sa obradov, dodržiavajúci "predpísané" a hlavne nehľadajúci nič hlbšie , len možnosť dostať sa do neba, skrátka ovečka - to su tý čo obhajujú niečo o čom nemajú šajn a ani argumenty - česť výnimkám) a "premýšľajúci veriaci" ( človek ktorému dáva zmysel tzv. vyššia moc, ale nie je plne stotožnený s inštiúciou zvanou cirkev) A myslím si, že väčšina vedcov a všeobecne inteligentných ľudí patrí do tej druhej skupiny. Inak veľmi chválim Gepeta za jeho otvorené vyjadrenie svojho názoru. A na Inšitúcii mi vadí presne to čo opísal.
Komentáře
Navyše vie tiež vymýšľať spontánne bohov pre argumenty, to sa mi páči :D Ja radšej používam Trojprstého bobra, Kúzelný kvetináč a Jehohrona/Tvojváha/Ichváha. Ale lietajúci čajník a JuJu of the Mountain hocčo netromfne...
A ja za to inak nemôžem, za všetko môže jeden nenávistný démonický spolužiak, čo mi poslal takú FB stránku "Děláme si srandu z cirkví a náboženství" a "Judášova parta", to oni tam sem-tam hodia čosi skvelé, a ja nevinná osvietená duša sa necham zlákať ich lžou temnou :D Naposledy "Vytvorím zlých ľudí, neveriacich a homosexuálov.... Aby som mal koho posielať do pekla"
A tvoja "zla veda" je zaujimave zhodnotenie, kedze to napisal vedec.
pripadne zaujímavé video: http://www.videacesky.cz/navody-dokumenty-pokusy/neil-degrasse-tyson-o-vire
netreba byť kritický iba k veriacim ale aj sám ku sebe ako neveriaci...
@Amyi To, čemu říká posibilianismus (hurá, mámje nový termín) je v zásadě to, jak má fungovat vědecká debata. To, jestli víme příliš málo na to, abychom odmítli nadpřirozeného činitele/přijali ateismus, je ale dle mého jen osobní stanovisko, a do určité míry, ano, tu budu arogant :), popření části vědeckého myšlení, které se zove kritické. Ano, jistě je správné přicházet s novými hypotézami. ale přidávat k již známým činitelům nové se má teprve až ty stávající nedostačují. Můj problém s jakokoli vírou je ten, že stanoví konečný cíl bez ohledu na cesty, zatímco věda je o výběru cesty, jejíž cíl ale neznám.
Pes. Môžete ho zbiť a nakričať naňho, hoci si zafrfle popod nos, aj tak vás nadovšetko miluje. Bez toho, aby niečo získal, beží za vami. A urobí to, čo má. Rád sa obetuje, pretože vás miluje až za hrob. No treba ho vycvičiť. Povieš mu Sadni a on sadne. Prikážeš Ľahni a on ľahne. Pretože pri výcviku mu sľúbiš maškrtu, ak to spraví. No on si to vezme do života a kedykoľvek mu prikážaš Sadni, sadne si sám, nepremýšľajúc, pretože je tak naučený.
Katolík. Boh môže zhodiť strechu kostola, môže privolať tornádo, môže zabiť miliardy nevinných a dokonca veriacich naprieč časom a priesotorom, ale ľudia ho budú aj tak adorovať. Robia to, čo vraj majú. Radi saobetujú, lebo to tak vraj má byť. No treba ich vychovať. Povieš mu To je správne a on to berie za správne. Povieš mu To je nesprávne a on to berie za nesprávne. Pretože pri výchove mu sľúbiš nekonečný život a Božie kráľovstvo. No on si to vezme do života a kedykoľvek mu prikážeš To je zlé, uzná to za zlé, nepremýšľajúc prečo by to malo byť zlé, pretože je tak naučený.
Katolíci, či už sa urazia alebo nie, sú len banda vycičených psov. Ak raz budem mať dieťa, rozhodne mu nikdy nebude vtĺkať do hlavy takéto veci, pretože namiesto od katolíkov budem vychovávať živého človeka, nie zviera. A preto nikdy nepochopím, ako zdravý a normálny človek môže vyznávať Bibliu, v ktorej je príbeh o otovi, čo bol schopný na boží príkaz zabiť syna. Netáguje ma Boží príkaz a rovnako ma netáguje ten anjel, štve ma to, že ten otec bol toho schopný. Takým ľuďomby som dieťa nikdy do rúk nedal.
Napisal si, ze ak katolik s nim nesuhlasi, tak ho prefackas. Na to som narazala. Ja nie som katolik, aby som sa urazila, ale vycitas im netolerantnost a ine veci a ty si pritom uzasne tolerantny :-k
A bez ateistov by katolici nemohli pisat svoje sialenosti...hahaha... akoze tomuto sa moj kamos katolik v CERNe celkom zasmeje. Lebo ved vsetci vedci na svete, vsetci vynalezcovia, musia byt ateisti. Right!
Kazdopadne neplevelme tuto uzasnu temu pls
Bůh, Manitou a Buddha se dohodnou, že by si mohli vyrazit zahrát golf.
Bůh: Ale KAM? Manitou: Co Merkur? Buddha: Tam ne, je tam moc horko. Bůh: Co Neptun? Manitou: Moc zima. Buddha: A co Země? Bůh: Tam už vůbec ne, tam se šířej klepy,... před dvěma tisíci let jsem se tam zahodil s jednou židovkou a povídají si o tom doteď...
Ateista by mal byť niekto s úplnou absenciou akejkoľvek viery v nadprirodzeno. To by ti lepšie povedal nejaký ateista.
Ja takisto nechcem, aby bol tento svet úplne ateistický, ak niekto verí v niečo z číreho pocitu, ktorý je celkom normálny a pomáha mu na psychickej rovine, avšak nezasahuje do roviny rozumného zmýšľania a pokroku ani do životov iných, potom daný človek síce nie je ateista, ale to neznamená, že je ohrozením civilizácie.
S tým absolutne súhlasím.
Ďalšie dve veci sú - rozdiel medzi "aktívne veriacim" ( bežný veriaci zúčastňujúci sa obradov, dodržiavajúci "predpísané" a hlavne nehľadajúci nič hlbšie , len možnosť dostať sa do neba, skrátka ovečka - to su tý čo obhajujú niečo o čom nemajú šajn a ani argumenty - česť výnimkám) a "premýšľajúci veriaci" ( človek ktorému dáva zmysel tzv. vyššia moc, ale nie je plne stotožnený s inštiúciou zvanou cirkev) A myslím si, že väčšina vedcov a všeobecne inteligentných ľudí patrí do tej druhej skupiny.
Inak veľmi chválim Gepeta za jeho otvorené vyjadrenie svojho názoru. A na Inšitúcii mi vadí presne to čo opísal.