@Nitpicker Pokud jde o to čím tam byli tak byla scéna na lodi za dne. Potom nastoupila scéna na člunech o půl dne později. Takže i ta loď musela být poblíž Hrůzova pokud to chtěli stihnout za jeden den.
@Nitpicker Usuzuji z rychlého sledu scén za sebou a jejich celkovou návazností, že to je večer téhož dne. (Pokud ti jde přímo o to "půl dne", tak tě příště komentovat nebudu)
Logicky bych usuzoval, že jde o moře někde mezi Deepwood Motte a Pyke. Jenže pokud vezmu v úvahu po jaké řece by se mohli plavit, napadá mě jedině úžina, kterou využil v knížce Victarion k útoku na Moat Cailin a i odtamtud je to dost štreka. Z toho mi vychází, že se v seriálu rozhodli přemístit Dreadfort někam blíže k západnímu pobřeží, zaměnit ho třeba s Barrowtownem.
@Gorgloj Ne, ne. Dreadfort zůstavá i podle ofiko HBO mapy na svém místě. A na člunech se tam dostali po Weeping Water. Jak se dostali k ústí Weeping Water je neznámá, za kterou si můžeme dosadit co chceme.
V súčasnej premávke 25 hodín. :-) To sa podarilo. Ujo gugl vygugli všetko :-) Možno keby sme skusili zadať do vvhľadávača obsah ďalších dielov, tak sa vygugli aj to. Jsem čtenář neviditelného písemnictví na NU v Ankh Morporku :-)
@Nitpicker Tak promiň ale to že byly na člunech u Hrůzova je úpná blbost. Přes Bažiny projet asi nemohli protože by je Žabožrouti zabili. Objed Západozemí by bylo asi tak na Půl Roku,když je cestou Stromovina,Dračí Kámen, Kamenoschody, Bílý Přístav. To vše je pro ně nebezpečí a zdržení. Takže asi přešli Sever s člunem na zádech. Což nedává logiku. Tak mi pověz jak si teda vysvětluješ jejich lodě u Hrůzova :D
gepato ja ten serial sleduju protoze me to tema bavi a zajima me to jak se s tim D&D poperou, jako stesti to neberu bylo to mysleno s nadsazkou neni treba se chytat slovicek;)
Země je kulatá, to ví přece každý, mohli plout na západ od Železných ostrovů, objevit se u Ašaje, tam přes magickou barieru na sever od zdi u východního pobřeží a odtamtud na jih a do Hrůzova ... co je na tom sakra nerealného? :dance:
@redhrad Ak sa pozrieš na zemeguľu a mapu sveta, nájdeš tam veľké rozdiely. Mapa sveta je rotiahnutá (ako by náš svet možno vyzeral plocho) zatiaľčo v skutočnosti keď sa to zaguľatí, tak sa kontinenty vedia divne vykriviť - nie žeby sa niečo zmenilo, len ten pohľad je iný.
Intro prvých troch sérií vyzeralo na plochú zem. Avšak toštvrté už využíva taký štýl točenia pre Braavos a Mereen, že to vyzerá guľato. Raz som si topustil a pomaly pozoroval. Keď išla kamera do Meeree Západozemie sa obrátilo, takže človek videl Dorne hore nohami. Naľavo od obráteného Dorne (teda normálne napravo) bol vstup do Essosu. Namiesto aby kamera šla práve naľavo za Meerenom,išla dole, pretože Essos len na roztiahnutých mapách vyzerá "rovný", na guľatom pohľade bol d oblúka a teda Meeren bol teoreticky na juhu od Dorne (minimálne opticky). Preto šli dole a tam bol Meereen. Také zakrivenie dokáže vytvriť len guľatá zem.
Viem, že Intro mohlo byť také pre efekt, ale dalo by sa z tohovychdzať. Ostatne sa tu bavíme o seriály a guľatosť by nebol jediný rozdiel od knihy. Napokon takisto treba dodať, že Marek si robí srandu - asisi tú iróniu necítil/a.
Milý Gepeto a Gorgloj:) Hned 2G to už je přetížení:DD, ne vážně, až mi ukážete globus který na sobě bude mít mapu fantasy světa GoT a GRRM to sám posvětí že to takle viděl tak se Vám s úklonou omluvím, ale zatím si tu pište ty svoje argumenty které vychazejí jen z Vašeho přesvědčení a mapy formátu 2D, to znamené že to je víra a ne fakt. Věřit můžeme každý čemu chceme, ale to neznamená že ten náš "BŮH JE TEN JEDINÝ PRAVÝ".
Tak sa nakoniec Martin vyjadril k okrúhlosti sveta, aj ked viem že vy riešite seriál no..
Also, do the Westerosi have the concept of a round world, or do they think it's flat (maybe the maesters know this...)?
Interesting question. I suspect the maesters and more educated classes realize the world is round, but the common folk may still believe in a flat world.
Komentáře
Logicky bych usuzoval, že jde o moře někde mezi Deepwood Motte a Pyke. Jenže pokud vezmu v úvahu po jaké řece by se mohli plavit, napadá mě jedině úžina, kterou využil v knížce Victarion k útoku na Moat Cailin a i odtamtud je to dost štreka. Z toho mi vychází, že se v seriálu rozhodli přemístit Dreadfort někam blíže k západnímu pobřeží, zaměnit ho třeba s Barrowtownem.
Možno keby sme skusili zadať do vvhľadávača obsah ďalších dielov, tak sa vygugli aj to.
Jsem čtenář neviditelného písemnictví na NU v Ankh Morporku :-)
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/season-4/episode-6/map
ja ten serial sleduju protoze me to tema bavi a zajima me to jak se s tim D&D poperou, jako stesti to neberu bylo to mysleno s nadsazkou
neni treba se chytat slovicek;)
Pokud vím tak Euron se plavil na západ a zjevně se dostal na druhou stranu :)
Ak sa pozrieš na zemeguľu a mapu sveta, nájdeš tam veľké rozdiely. Mapa sveta je rotiahnutá (ako by náš svet možno vyzeral plocho) zatiaľčo v skutočnosti keď sa to zaguľatí, tak sa kontinenty vedia divne vykriviť - nie žeby sa niečo zmenilo, len ten pohľad je iný.
Intro prvých troch sérií vyzeralo na plochú zem. Avšak toštvrté už využíva taký štýl točenia pre Braavos a Mereen, že to vyzerá guľato. Raz som si topustil a pomaly pozoroval. Keď išla kamera do Meeree Západozemie sa obrátilo, takže človek videl Dorne hore nohami. Naľavo od obráteného Dorne (teda normálne napravo) bol vstup do Essosu. Namiesto aby kamera šla práve naľavo za Meerenom,išla dole, pretože Essos len na roztiahnutých mapách vyzerá "rovný", na guľatom pohľade bol d oblúka a teda Meeren bol teoreticky na juhu od Dorne (minimálne opticky). Preto šli dole a tam bol Meereen. Také zakrivenie dokáže vytvriť len guľatá zem.
Viem, že Intro mohlo byť také pre efekt, ale dalo by sa z tohovychdzať. Ostatne sa tu bavíme o seriály a guľatosť by nebol jediný rozdiel od knihy. Napokon takisto treba dodať, že Marek si robí srandu - asisi tú iróniu necítil/a.
Also, do the Westerosi have the concept of a round world, or do they think it's flat (maybe the maesters know this...)?
Interesting question. I suspect the maesters and more educated classes realize the world is round, but the common folk may still believe in a flat world.