Zdravím, můžete mi poradit nějakou ságu (nejlépe) podobnou Písni? Věřím, že jich tady je v komentářích spousta napsaných, ale jsem moc líný, pročítat si 114 stran. :-D
@Riokai Zkus Malazskou Knihu Padlých od Eriksona, je to velice dobré, řekl bych že kvalitou možná ještě více než Píseň, ale ne každému to sedne (mě se to na první pokus vůbec nelíbilo, podruhé jsem to začal číst letos na jaře a celkem mě to chytlo), je to stylem vyprávění i stavbou světa velmi odlišné, ale rozhodně to není žádná kýčovitá pohádka.
@Everett_Young Tak jsem si to zkusil vyhledat a nějak se nevyznám v jakém pořadí bych to měl číst? Vidím, že tam je dost jak samostatných knížek, tak i povídek.
Sága (v chronologickém pořadí): Měsíční zahrady Dům mrtvých Vzpomínky ledu Dóm řetězů Půlnoční vlny Lovci kostí Vichr smrti Daň pro ohaře Prach snů Chromý bůh
Ostatní knihy a povídky se odehrávají buďto v průběhu ságy nebo před ní, nebo mimo hlavní děj.
Největším odborníkem je tu na MKP @Chmur ten ti myslím poradí lépe než já, protože já ještě nemám ani dočtené všechny knihy.
@Everett_Young Díky za to chronologické rozložení. Potřeboval bych právě nějaký expertní pohled na věc, ať si něco nepřečtu dříve než bych měl a tak. :-)
@Montezuma3 Na druhé čtení je to mnohem lepší než na první, ovšem poprvé jsem to četl někdy v patnácti, možná dříve a myslím že můj věk hrál docela významnou roli v té zábavnosti. Tehdy jsem zkrátka tolik neoceňoval tu logiku a kombinovanost ale spíš mě bavili takové ty klasické dobrodružné a podobné knihy.
pridávam sa k odporúčaniu. je odlišné od klasických napodobovačov Tolkiena. Tvrdenie, že je to lepšie ako Pieseň mi príde nezmyselné, na to je Erikson výrazne slabší spisovateľ. Mám pocit, že zo škrtaním textu a jeho prerábaním si nerozbí zďaleka takú hlavu ako GRRM :)
Z MKP jsem četla zatím pořád jen první 3 díly, ale ani v jedné z nich Erikson nezvládl začátky. Všechny byly zoufale pomalé, nezajímavé až nudné. Rozběhne se mu to teprve kolem čtvrtiny knihy. Na druhou stranu měly všechny tři knihy strhující finiše.
@JoeGyry Myslíš obecně, nebo jen na těch Levných knihách? Já to teda ještě nečetl, ale ikdyby to nebyl kdovíjaký počin, za 70,- to určitě stálo. A aspoň se mi začíná tvořit pěkná sbírka jeho knih. Krom ságy už mám i Píseň pro Lyu a Ledového draka.
@ZoiD Jo na stránkách je, že to nikde nemají, ale já to v Brně sehnal. Bral jsem si ju právě včera a už před tím uváděli, že by na té pobočce nic být nemělo. Zkusil jsem, vyšlo to.
Tak jsem začal číst (po dlouhém přemlouvání od kámoše) Zaklínače. No nevím. Asi jsem namlsaný ze stylu Martina, ale ten Polský spisovatel píše tak nějak - "divně"? Mě přijde, že delší věty a souvětí moc v repertoáru nemá. Ale jsem teprve na začátku, tak snad se to rozjede. :-)
Komentáře
Sága (v chronologickém pořadí):
Měsíční zahrady
Dům mrtvých
Vzpomínky ledu
Dóm řetězů
Půlnoční vlny
Lovci kostí
Vichr smrti
Daň pro ohaře
Prach snů
Chromý bůh
Ostatní knihy a povídky se odehrávají buďto v průběhu ságy nebo před ní, nebo mimo hlavní děj.
Největším odborníkem je tu na MKP @Chmur ten ti myslím poradí lépe než já, protože já ještě nemám ani dočtené všechny knihy.
Bram Storker Dracula