@Nitpicker A proč ne? Tragédie Boltonů začala už se smrtí Domericka.... Stejně tak za ten prvotní hybatel nemusí být považováni Lannisteři které zde centruješ ale již Válka uchvatitele, protože to byla největší událost ve westerosu od doby Aegonova vylodění. Takže tohle je opravdu relativní. Tak jako tak, v tomhle se rozhodně neshodneme, ale jak tak koukám, tak tak nadhazovat tu nějaké rozumné argumenty stejně nemá cenu...
@Everett_Young Ehm, jaké rozumné argumenty? Jako že budeme všechno odvozovat pomalu od Big Bangu? Takže jakýkoliv román je vlastně především příběh o evoluční teorii? :applause: Domerick má evidentně jenom o něco méně prostoru než takový Tyrion, že? :roll: Jo a jinak, kdo z hlavních postav je přímým svědkem událostí Války uchvatitele he?
@Everett_Young:... Válka uchvatitele, protože to byla největší událost ve westerosu od doby Aegonova vylodění... Zapomeneme-li Tanec draků, Blackfyreovy rebelie, potlačení Mečů a Hvězd (nebo jak se říkalo těm náboženským vojskům), pak určitě... ale jinak nevím, proč by měla tato válka být největší událostí,... jen proto, že se změnil vládnoucí rod?
@Nitpicker Chceš říct, že když ti nepovedený ošklivý tupý sadistický bastard zavraždí evidentně docela schopného nástupce tak to není tragédie? Podle mě docela jo...
@Jay Nezměnil se pouze vládnoucí rod ale proběhla velká změna v celkovém mocenském rozložení - odstrčení od moci Martellů, kteří se po generace křížili s Targaryeny, Vzestup Baratheonů, jakožto příbuzenské linie Targaryenů atd. Tehdy se k moci dostal Malíček, Lannisteři se zařadili do královské linie atd. Tanec s Draky a podobné byli jen rodové šarvátky které skončili pokaždé stejně - Targaryeni se udrželi u moci. Takže ano, Robertova rebelie je nejvýznamnější událostí za posledních 300, protože kdyby Cersei nebyla královnou, bylo by každému celkem jedno jestli píchá vlastního bráchu nebo ne.
@Nitpicker Což nijak nezmenšuje velikost tragédie kterou to u Boltonů vyvolalo a následné problémy s Ramsaym. Prostě říkám, že Svoa00 má s tím přirovnáním pravdu. Ano, můžeš srovnávat tragédii Boltonů s tou Lannisterskou. Navíc Ramsay evidentně popravil i další Roosovi děti, nejen Domerica.
Roose: Ramsay killed him. A sickness of the bowels, Maester Uthor says, but I say poison. In the Vale, Domeric had enjoyed the company of Redfort’s sons. He wanted a brother by his side, so he rode up the Weeping Water to seek my bastard out. I forbade it, but Domeric was a man grown and thought that he knew better than his father. Now his bones lie beneath the Dreadfort with the bones of his brothers, who died still in the cradle, and I am left with Ramsay. Tell me, my lord … if the kinslayer is accursed, what is a father to do when one son slays another?
@Everett_Young:roll: Nevím sice jak kolem tohohle dua pošuků přesně vystavět uvěřitelnou tragickou zápletku, ale budiž. Člověk musí být schopen s charaktery alespoň elementárně sympatizovat a já opravdu nejsem schopen pochopit Rooseův absolutně nelidsky chladný přístup k tomu co se mu děje v domácnosti. Stejně jako nejsem schopen vidět tragédii v postkoitálním chování v rodinkách černých vdov.
@Gepeto asi si @Nitpicker necital vsak, inak by si ten prispevok napisat nemohol. @Nitpicker priniesol zaujimavy pohlad nato okolo coho sa vlastne toci dej a ked som chvilku nad tym propremyslal ma to svoju logiku.
@Gepeto Tak jasně, máš něco jako ten slavný turnaj v Harrenhalu a potom něco, co bude pravděpodobně nějáká záverečná bitva na severu. A mezitím doposud 5 knih o tisících stran, které se o tom zmiňují jenom v pár větách. Zato jsou plné charakterů, které žijí "tady a teď", byť jsou i nějak formovány svou minulostí. A Válku uchvatitele mj. nějak pořádně z hlavních postav (co přežily první knihu) zažil snad jenom Jaime (a pak z vedlejších Gryf, Tywin, Barristan a pokud se někdy dočkáme tak Howland Reed). Vytváří to hezký rámec knihy, ale to gró je někde jinde. Dobrý román dělají dobrým postavy nikoliv zápletka. Jakkoliv se to jmenuje Píseň ledu a ohně a někteří lidí budou do omrzení tvrdit, že je to vlastně story o Rhaegarovi, Lyanně (postavy, které se v knize nikdy "live" neobjeví) a slíbeném princi, tak jsme si ten příběh odžili očima lidí jako Tyrion, Jaime, nebo Theon (atd. doplň si podle svého).
@Edem Čítal som každý jeho príspevok vzhľadom na to, že som bol už na začiatku diskusie. Nie, ja to furt neberiem, sága má veľa rozličných ťažísk, ale aby niekto povedal, že je to celé okolo tragédií Lannisterov kvôli tomu incestu... To by ma dosť sklamal aj GRRM. Ten opis by sedel na seriálových Lannisterov, v knihe maximálne tak na Jaimeho, na Tyriona skôr negatívne. Sleduješ len seriál? Potom ti to možno logiku dáva. Ak si aj čítal knihy, potom môžem prehlásiť, že si ich asi nečítal, tak ako ty vo svojej prvej vete.
@Nitpicker Aha, celý skutočný dej prežívame okolo troch postáv. Takže celý dej okolo zjavujúcich s Bielych chodcov, premeny Jona z tínedžera až po vodcu (zúfalé, že sa ho zastávam práve ja), Branove vízie, Samwellove putovanie... To sa mi zazadalo. No poviem hneď, že ja som si akosi vymyslel zopár postáv a dejov. Tiež ste čítali verziu bez Jona a Brana? To som žil celý život sám v ilúzií? O_O
@Gepeto serial pozeram a knihy som precital sice uz dost davno(zacal som asi 2008). Ja sa nejdem hadat a ani nikoho presviedcat o com saga je a co je jej starter deja atd. lebo zmysel to nema. Je to pribeh, kt. vznikol v hlave GRRM riadi a pise ho GRRM. Ja nevidim do hlavy GRRM a hladat uplnu a komplexnu logiku v knihach je zbytocne lebo v kazdej sa najdu log. chyby. Naopak paci sa mi ak niekto pride so zjednodusenim( ktore nieje az tak uplne hlupe), ze kniha sa vlastne toci okolo incestu alebo cohokolvek ineho a ja si poviem hmm zaujimave a zamyslim sa nadtym tiez. Tot vse. V podstate mi vadilo a pride my akobysi nepochopil co @Nitpicker cely cas pise ak sa neobranuje !To GRRM mohol ságu pomenovať Incest leva a levice a mohla to byť celá óda o Antigone Cersei, ktorá je označovaná zlou, aj keď je len tak strašne úctivá k rodine a druhí to nechápu... ! - ani ty nevidis do GRRM hlavy.
No tak já zase k tématu :D Zdá se mi to nebo jsem jediný na této straně diskuze? :D
Tak co se mi líbilo: Tyrion :applause: (Ten soud......Wow), Sansa ( Poslední dvě epizody hraje skvěle), Arya Nelíbilo: Míííísa-Kalísi :spike: ( Tak důležitou postavu asi nevymění že? :'-( )
Zbytek byl něco mezi tím...... A teď nevím jestli byla Aša (Yara :D) v tomto díle? Já myslím že jo. Tam se mi sice nelíbila ta akce ( nechápu jak se k tomu Hrůzovu dostali se člunem...... Asi objeli celé Západozemí nebo přešli Sever se člunem na zádech :-k ),ale líbil se mi Theon. Ukazuje se tam jak se změnil a celkově je Theon zahrán skvěle.
Komentáře
Domerick má v knize evidentně jenom o něco méně prostoru než takový Tyrion, že? :roll:
Roose: Ramsay killed him. A sickness of the bowels, Maester Uthor says, but I say poison. In the Vale, Domeric had enjoyed the company of Redfort’s sons. He wanted a brother by his side, so he rode up the Weeping Water to seek my bastard out. I forbade it, but Domeric was a man grown and thought that he knew better than his father. Now his bones lie beneath the Dreadfort with the bones of his brothers, who died still in the cradle, and I am left with Ramsay. Tell me, my lord … if the kinslayer is accursed, what is a father to do when one son slays another?
@Nitpicker priniesol zaujimavy pohlad nato okolo coho sa vlastne toci dej a ked som chvilku nad tym propremyslal ma to svoju logiku.
Takže celý dej okolo zjavujúcich s Bielych chodcov, premeny Jona z tínedžera až po vodcu (zúfalé, že sa ho zastávam práve ja), Branove vízie, Samwellove putovanie... To sa mi zazadalo. No poviem hneď, že ja som si akosi vymyslel zopár postáv a dejov. Tiež ste čítali verziu bez Jona a Brana? To som žil celý život sám v ilúzií? O_O
Naopak paci sa mi ak niekto pride so zjednodusenim( ktore nieje az tak uplne hlupe), ze kniha sa vlastne toci okolo incestu alebo cohokolvek ineho a ja si poviem hmm zaujimave a zamyslim sa nadtym tiez. Tot vse.
V podstate mi vadilo a pride my akobysi nepochopil co @Nitpicker cely cas pise ak sa neobranuje !To GRRM mohol ságu pomenovať Incest leva a levice a mohla to byť celá óda o Antigone Cersei, ktorá je označovaná zlou, aj keď je len tak strašne úctivá k rodine a druhí to nechápu... ! - ani ty nevidis do GRRM hlavy.
Tak co se mi líbilo: Tyrion :applause: (Ten soud......Wow), Sansa ( Poslední dvě epizody hraje skvěle), Arya
Nelíbilo: Míííísa-Kalísi :spike: ( Tak důležitou postavu asi nevymění že? :'-( )
Zbytek byl něco mezi tím...... A teď nevím jestli byla Aša (Yara :D) v tomto díle? Já myslím že jo. Tam se mi sice nelíbila ta akce ( nechápu jak se k tomu Hrůzovu dostali se člunem...... Asi objeli celé Západozemí nebo přešli Sever se člunem na zádech :-k ),ale líbil se mi Theon. Ukazuje se tam jak se změnil a celkově je Theon zahrán skvěle.