@Nevada V tom naprosto souhlasím, nicméně se zdá, že ve světě ASOIAF nějaký druh magie vskutku funguje. Minimálně to oživování rozhodně iluze není. Jinak Melisandru za tohle sice nemám rád, ale dokud podporuje Stannise jsem ochotný to tak nějak tolerovat.
To je silný argument. A keby sme sa na ňu dívali ako na nejaký typ čarodejnice (GRRM sa vyjadril, že ňou nie je, ale mne aj tak pripadá akoby sa zaoberala skôr mágiou než náboženstvom)?
@Tergas U knižní Melisandry mi trochu nesedí věk. Je popsána jako velmi mladá, přitom se ale vyjadřuje a chová se jako výrazně vyspělejší, z četby jsem měl pocit že je zhruba ve věku těsně před čtyřicítkou a její hlavní zbraní je jakési odzbrojující charisma přičemž jistě vypadá velice krásně. Ale rozhodně bych jí neviděl jako takovou tu typicky "sexy" (ano dávám do uvozovek protože každý si pod tím představí něco jiného a já tím myslím takové ty IQ tykve slepice z klubů krásy a podobných hovadin) dvacítku.
@Everett_Young Magii nijak nerozporuju. Jenže Melisandra své schopnosti nepoužívá jako magii, ale jako znak moci svého boha a důkaz pravosti své víry. Už dřív jsem tady psala, že si myslím, že Melisandra (a ostatní kněží R´hllora) jsou prostě čarodějové, jen si to neumějí, nechtějí přiznat - případně si toho jsou někteří vědomi a sprostě toho využívají.
A zrovna u Stannise se mi něco takového právě příčí. "Železný král" postupně čím dál snadněji své zásady pouští k vodě, jen aby se udržel ve hře.
@Tergas Sorry, mě zrzky neberou a pěknou tvářičku má v Písni kde kdo, takže zůstanu na svém. (Čti - nebudu se pouštět do rozboru, zda měřit sympatie podle krásy, dokonce i v knize).
@Everett_Young Ja mám takú ambicióznu sestru (cca 24), takže som s predstavením dvadsiatky (samozrejme som si ju predstavil inak než sestru), ktorá má rozum vyspelej ženskej nemal problém.
@Nevada S tím souhlasím, nicméně pokud jsem Mel správně pochopil tak ona byla takhle vychovávána od mala jakožto otrokyně. Třeba Thorose se jim zkazit nepovedlo (aspoň ne tak moc) =D U Železného Krále mě to také mrzí, je jasné že sám je minimálně na pochybách o existenci nějakých bohů, ale jestli ty obětní rituály opravdu fungují, pak souhlasím že upálit několik (a pak rázné STOP!) lidí v rámci zahnání ledových zombíků je sice ošklivá cena, ale stále přijatelná oproti vyhlazení celého westerosu. A když už sis tak hezky naběhla, tak když ne zrzky, tak kdo tedy? :-D
@Everett_Young myslím, že duševní vyspělost nesouvisí s věkem, i když vezmu v potaz, že to GRRM přehnal u některých postav s jejich mládím, tak k Mel by klidně těch 25 až 30 let sedělo, ke 40 je moc, to už je v Západozemí vlastně babička :D
@Dreamer No jo, tohle GRRM trošku neodhadl, docela mě pobavilo jak děti v Střetu odráželi útoky Zlatých plášťů a celkem bez problémů je zabíjeli. I tací jako byl Lommy nebo Horký koláč kteří nikdy v životě nedrželi meč v ruce. S vyspělostí postav má strýček George opravdu problémy, jen říkám jak na mě Mel působila. Upřímně třeba Arye by taky těch 11 nikdo neřekl, protože jedenáctiletá holka by toho co ona dělá ani nebyla fyzicky schopná, pokud by neměla tělesnou stavbu typu Brienne.
To sa nám tu rozbehla diskusia... Ja by som Mel tipovala na mladú tridsiatničku. To je fakt. Prakticky nemala inú výchovu, než tú Rohlíkovskú. Thorosa sa im pokaziť nepodarilo, on už asi trocha skazený bol, že? =D Ikeď, je otázne, kedy sa ten vyučil za kňaza a čo tomu predchádzalo. A v Hostine je to už sympatický a poľutovaniahodný človek (Berik je v háji a Cat dělá blbiny (Freye ať si věší dál ale na Brienne nešahat)). Ten rozhodne nepatrí medzi fanatikov. Železný Baratheon je na tom skoro ako Ned. Bol dotlačený do hry, ktorá sa mu prieči. Mel ho drží od skazy intrigami, Davos priam zázračne charakterným a praktickým prístupom, ale Mel jasne preberá kontrolu. Teraz sa však dostal z jej vplyvu a som fakt zvedavá ako dopadne stret s nájomcami Zimohradu.
@Aviv Pochybuju, že by něco zvládnul s mozky důkladně vymytými náboženským fanatismem, pro který jsou chudoba a nuzné životní podmínky skvělou živnou půdou. Tady by si s osvobozováním velmi pravděpodobně nabila ústa i Královna Vesmíru, Za bouře zrozená atd.
No... Ešte vždy ich môže oslobodiť tak, aby všetci boli spokojní... Oslobodí ich od života dračími plameňmi, čo bude v duchu Rohlíkovskej tradície, aj tradície Braavoského Boha mnohých tvárí a tým si vlastne uzmieri mistrov asasínov a získa celý Essos a hurá do Westerosu! =D
Hlavně to že Mel vypadá mladě, nemusí znamenat, že je mladá (kdo četl zaklínače ví, že čarodějky rády využívají magii k udržení vzhledu :) ) Ad kouzlení - pokud jsou v tom náboženství vychováváni od dětství stím, že s "boží" vůlí dokážou zázraky, tak jim to určitě nebude připadat jako magie. A bude to pro ně vlastně normální jako modlení
Komentáře
Jenže Melisandra své schopnosti nepoužívá jako magii, ale jako znak moci svého boha a důkaz pravosti své víry.
Už dřív jsem tady psala, že si myslím, že Melisandra (a ostatní kněží R´hllora) jsou prostě čarodějové, jen si to neumějí, nechtějí přiznat - případně si toho jsou někteří vědomi a sprostě toho využívají.
A zrovna u Stannise se mi něco takového právě příčí. "Železný král" postupně čím dál snadněji své zásady pouští k vodě, jen aby se udržel ve hře.
@Tergas
Sorry, mě zrzky neberou a pěknou tvářičku má v Písni kde kdo, takže zůstanu na svém. (Čti - nebudu se pouštět do rozboru, zda měřit sympatie podle krásy, dokonce i v knize).
Ja mám takú ambicióznu sestru (cca 24), takže som s predstavením dvadsiatky (samozrejme som si ju predstavil inak než sestru), ktorá má rozum vyspelej ženskej nemal problém.
Ja by som Mel tipovala na mladú tridsiatničku.
To je fakt. Prakticky nemala inú výchovu, než tú Rohlíkovskú. Thorosa sa im pokaziť nepodarilo, on už asi trocha skazený bol, že? =D Ikeď, je otázne, kedy sa ten vyučil za kňaza a čo tomu predchádzalo. A v Hostine je to už sympatický a poľutovaniahodný človek (Berik je v háji a Cat dělá blbiny (Freye ať si věší dál ale na Brienne nešahat)). Ten rozhodne nepatrí medzi fanatikov.
Železný Baratheon je na tom skoro ako Ned. Bol dotlačený do hry, ktorá sa mu prieči. Mel ho drží od skazy intrigami, Davos priam zázračne charakterným a praktickým prístupom, ale Mel jasne preberá kontrolu. Teraz sa však dostal z jej vplyvu a som fakt zvedavá ako dopadne stret s nájomcami Zimohradu.
Jinak se mi zdá že v Essosu se všechno rekrutuje z otroků =D
Ad kouzlení - pokud jsou v tom náboženství vychováváni od dětství stím, že s "boží" vůlí dokážou zázraky, tak jim to určitě nebude připadat jako magie. A bude to pro ně vlastně normální jako modlení