Povídka č. 4 (7. kolo) - Ice & Fire

upraveno 13. března 2014 v Povídky

Komentáře

• Krasne vykresleny zivot jednej zeny.
    Skvele dialogy, spravna atmosfera. Nech hodi kamenom ten, komu sa to nepacilo.
    Jedine, co ma vyrusuje, je ten osten zavisti :)
  • Jsem ráda, že můj překlop a výcuc padl na úrodnou půdu. :-)

Na začátku jsem myslela, že to bude spíš nějaký vtípek, ale záhy jsem byla vyvedena z omylu. I když se nemůžu zbavit dojmu, že autor si tu a tam z "legendy" o Shieře lehce vystřeluje :-) (třeba ta koupel v panenské krvi, velmistryně 3. stupně Tajného kruhu atd.)

Jinak dle mého pěkná lyrická povídka. Myslím, že každý z nás se tak trochu bojí, aby nedopadl jako Shiera a aby na sklonku nelitoval toho, jak prožil svůj život. Nebo alespoň já jo. Líbil se mi v jistém smyslu osudový vztah s Bryndenem, takhle nějak si to představuju taky. Jen malá technická poznámka: po bitvě na Rudotrávném poli neměl Bloodraven chladné pronikavé oči, ale chladné pronikavé oko. :-)
  • Zajímavá forma vyprávění :-k děj je shrnut do několika krátkých výjevů, které přesto dokáží o vývoji postavy prozradit tolik, za to si tahle povídka určitě zaslouží uznání.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Moc pěkné. Ubohá Shiera, pořád obklopená spoustou lidí, ale přesto tak sama. A chudák Brynden - tak blízko a přitom tak daleko. To jejich "setkání" po letech, ach jo.
  • V poviedke to pôsobí, akoby si vrchnosť len tak z ničoho nič uzmyslela, že Bryndena pošle na Zeď. Možno sa mýlim, ale nedal Maekar Bryndena roky predtým uväzniť a bol väznený až kým ho Aegon na začiatku svojej vlády poslal na Zeď?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. března 2014
    Jo, byl zavřený nějakých 12 let. Ale dovedu si představit, že mu Egg před odjezdem dovolil se s ní rozloučit :)
    A taky ho mohla navštívit ve vězení. Určitě by Maekara dokázala přesvědčit 0:)

... Tak mě napadá. Co když nechal Maekar uvěznit Bloodravena kvůli ní? Třeba na něj žárlil a chtěl ji pro sebe (no, to asi ne, ale...) :))

P.S. to moje "ach jo", znamená, že představa, že kvůli ní dezertoval z Noční hlídky, jen aby ji naposled viděl... ach jo, líbí moc ;)
  • @Nevada Dezertoval? Hm, já jsem to pochopila jako setkání nějakého mystického druhu, ve snu nebo v jiné dimenzi, jako nějaké kouzlo, vidina před smrtí... Což nic nemění na tom, že mě to taky dojalo :)
  • Shiera, popsaná tak, že určitě nikoho nenechá chladným. Mně ze začátku byla sympatická, uprostřed bych jí chvílemi nafackovala a ke konci si mě zase získala zpět a přála jsem jí poklidný odchod :-)
    Povídka jako taková je napsaná opravdu mistrně - má skvělou atmosféru, ve čtenáři vyvolá spoustu pocitů, je "prošpikována" skvělými bonmoty a obraty, lehkým vtipem a hlavně je pojata originálním a strhujícím způsobem... No a ten konec - krása, ze které se vám na chvíli sevře srdce :-)
  • Musím říct, že tahle ženská mi nikdy nepřišla zvlášť zajímavá, jenom další femme fatale. Ale tohle zachycení jejího života v útržcích je působivé a konečně ji vidím jako člověka z masa a krve. A jak už to bývá, za každou věc, která ji trápí, nemůže nikdo víc než ona sama. Oceňuju, že je to povídka s uzavřeným dějovým obloukem.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 27. března 2014
    Krásný a smutný příběh o ženě, která se svém srdci nenalezla sílu milovat. Svou slabost pak záplatovala desítkama milenců, rozptýlení a vzrušení. Přitom to, co životu dává smysl měla na dosah ruky...
    Ano, moc pěkná povídka, takové obrazy, náhledy klíčovou dírkou na Sheiru Seastar...
  • upraveno 30. března 2014
    Hezký, smutný příběh ukazující život úžasné ženy. Autorovi se zde zdařile povedlo ukázat jaká byla, proč jí muži milovali i nenáviděli.
    Bastardi krále Aegona IV. jsou velmi dobrým a zajímavým tématem. Každý z nich je úžasnou osobností a je fajn, že po povídce Bryndena se tu objevila i tato z pohledu krásné, tajemné, chladné a děsivé Shiery.
    Nápad s napsáním povídky, která je skoro celá psaná v dialogu nebo v myšlenkách je velmi originální. Tím že jsou jednotlivé části poměrně krátké, zde autor ukazuje více situací a pohledů na hlavní hrdinku.
  • Zajímavé téma, zajímavý způsob, jak se vyhnout dějotvorným otázkám ságy, zajímavý způsob vyprávění... Nevím jak to dobře popsat - povídka je to dobrá, ale ne úplně moje gusto - je to na mě moc lyrické, málo epické. Neuchvátila mě, ale přesto je zajímavá...

- Ale pár momentů mě zarazilo... ať absurdností, představou popsaného, nebo nevědomou chybou...
    „To se nestydíš, bít menší a mladší, bratříčku?“ smál se Daemon a začal ho pohlavkovat. - Jak příkladné.
    ...nakopu ti zadek, až ti zmodrají koule. Jasné?... No, moc jasné ne. :o)
    Rudotrávného pole... v té době (vítěz neznámý) ovšem logicky ještě tento název neneslo... :o)
  • Kdopak je autorem téhle nezvykle pojaté povídky? :)
  • Tato experimentální próza je mým dílem. :-)
    Všem to připadá nezvyklé, ale já to tak napsat musel, aby se mi tam všechno vlezlo. =D
  • Tadyhle jsem nestihla komentik. Skoda, radsi komentuju anonymni prace :) autor me prekvapil, nejen proto, ze jsem odhadovala autorku, ale taky kvuli tomu, ze se v diskusich vyjadruje docela bohate a kvetnate a tahle prace se mi zdala spis minimalisticka (tak trochu metoda ledovce haha) obdivuju teda, ze dokaze pracovat na male plose s tak komornimi vyjevy a i tak vyvolat silne emoce. Pro Shieru jsem ale nenasla pochopeni, vsak je krasna, tak zadana, krasna, nekym urcite milovana a krasna a...muze travit tolik casu ctenim knih, co vic chce? :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.