Ženy hrály v roce 2013 v amerických filmech celých 29 % velkých rolí a krásných 15 % hlavních rolí (Gravitace, Hunger Games a romantické komedie?). Jsem toho názoru, že je hloupost, aby všechno bylo fifty fifty, ale ani nevím, co na tohle říct. A jak se vlastně uživí herečky, kterým je víc než čtyřicet?
Abych Američanům nekřivdila - nemyslím si, že u českých filmů by to dopadlo líp.
@svoa00 U českých filmů by pomohlo kdyby v nich nemluvil nikdo. Současná česká tvorba je naprosto otřesná. Nejvíc mě asi pobavila ta obrovská diskuze na téma "proč české lvy sebral Hořící keř a ne sračkovřesky" :-D
A to má být překvapivé? Historické filmy - Historie se většinou (bohužel) psala mečem a krví... a upřímně "opravdu velkých" žen, které tvořily historii dám dohromady pár proti mužům, válečné filmy, akční filmy - ve všem prostě většinou hrajou hlavní roli muži (jasně bondgirl často je, ale nejde o hladní roli). Jestli je to dobře? Nevím. Jde o žánry, tyto žánry asi táhnou a tyto žánry znamenají tyto stereotypy. Ad CZ: Třeba Babovřesky by to mohly táhnout nahoru, ne? :o)
@Jay Historické filmy ale nejsou jenom o bitvách, ale i o intrikaření a tady je pro ženské postavy (i když třeba ne hlavní, ale aspoň zásadní) spousta prostoru. Nemluvíme tu o tom, že každá ženská postava v historickém filmu musí být královna Alžběta nebo Kateřina Veliká. Akční filmy - pánové by se neradi dívali na ženskou v černé kůži s brokovnicí v ruce? Třeba v Hunger Games roli ženského Ramba JLaw zvládá dobře. Prostor pro zlepšení tu je, jenže filmová studia prostě jednou v zajetých rutinách.
S českými filmy v tomhle směru mám trochu problém v tom, že ženské postavy v nich patří do pár škatulek.
@svoa00 Ženská v černé kůži s brokovnicí možná vypadá dobře, ale pokud to není Brienne, nebo alespoň něco trošku podobného, tak je to ještě větší blbost než Arnie zvedající nad hlavu telefoní budku v supermarketu (viz film komando)
Však říkám, v těch historických filmech může být žena významnou postavou (ženy Jindřicha VIII), ale hlavní budou jen výjimečně (prostě Kolumbus měl věskrze mužskou posádku),... A proto mi nepřijde divné ani "na první pohled zvláštní" hlavní 15%, důležitou 29% (skoro 2* víc). Akční filmy,... ale jistě, třeba Underworld není špatná podívaná, Kill Bill super,... ale v zásadně je běžnější role ženy v akčních filmech ta, že je buď unesená a zachraňovaná, nebo jen pomáhá hlavnímu hrdinovi... Jak říkám - nesrážím herečky a ženské role ve filmech (zbožňuji My Fair Lady), jen prostě říkám, že mě uvedená statistika mě nepřekvapuje a zdůvodňuji...
S akčními hrdiny, elitními vojáky apod. je potíž v tom, že za vynaložení srovnatelného úsilí lze vycvičit takových deset, ne úplně elitních, ale také ne úplně marných, kteří dotyčného hrdinu se ztrátou 1-2 vlastních posvačí, a ještě na rozdíl od něj mohou být v případě potřeby na deseti různých míst zároveň (a to v bojeschopném stavu).
Vycvičit akční hrdinku, která nedostane nakládačku od průměrného záklaďáka, je sice možné, ale s každým týdnem, který stráví onen záklaďák výcvikem, musí dotyčná cvičit týdny dva až tři..
A abyste si nemysleli, že jsem s tím výcvikem a tréninkem úplně OT, tak jsem si od flankera půjčil Legendu N.17 a zamáčkl slzu nostalgie nad Sbornou pod vedením Tarasova a zavzpomínal jsem, jak jsme coby žáci a dorostenci dostávali - přiznávám o trochu menší ;-) - sodu v USK, pardon, tehdy ještě VŠ Praha :onfire:
Komentáře
Ženy hrály v roce 2013 v amerických filmech celých 29 % velkých rolí a krásných 15 % hlavních rolí (Gravitace, Hunger Games a romantické komedie?). Jsem toho názoru, že je hloupost, aby všechno bylo fifty fifty, ale ani nevím, co na tohle říct. A jak se vlastně uživí herečky, kterým je víc než čtyřicet?
Abych Američanům nekřivdila - nemyslím si, že u českých filmů by to dopadlo líp.
Ad CZ: Třeba Babovřesky by to mohly táhnout nahoru, ne? :o)
S českými filmy v tomhle směru mám trochu problém v tom, že ženské postavy v nich patří do pár škatulek.
Akční filmy,... ale jistě, třeba Underworld není špatná podívaná, Kill Bill super,... ale v zásadně je běžnější role ženy v akčních filmech ta, že je buď unesená a zachraňovaná, nebo jen pomáhá hlavnímu hrdinovi...
Jak říkám - nesrážím herečky a ženské role ve filmech (zbožňuji My Fair Lady), jen prostě říkám, že mě uvedená statistika mě nepřekvapuje a zdůvodňuji...
Vycvičit akční hrdinku, která nedostane nakládačku od průměrného záklaďáka, je sice možné, ale s každým týdnem, který stráví onen záklaďák výcvikem, musí dotyčná cvičit týdny dva až tři..
A abyste si nemysleli, že jsem s tím výcvikem a tréninkem úplně OT, tak jsem si od flankera půjčil Legendu N.17 a zamáčkl slzu nostalgie nad Sbornou pod vedením Tarasova a zavzpomínal jsem, jak jsme coby žáci a dorostenci dostávali - přiznávám o trochu menší ;-) - sodu v USK, pardon, tehdy ještě VŠ Praha :onfire: