Keď sa povie Rímsky bojovník, prvé čo ma napadne, je bronzová zbroj. A pri opise Prvých ľudí bolo, že priniesli bronzové štíty a zbrane, preto boli silnejší než Deti lesa. Rimania boli láskaví, že do Anglicka priniesli nové veci, ale inak sa v podstate začali rozťahovať v krajine, ktorá im nepatrila. Prví ľudia boli láskaví, že do Západozemia priniesli nové veci, ale inak sa v podstate začali rozťahovať v krajine, ktorá im nepatrila. Neviem presne ako to bolo so škótmi, či boli len agresívna banda alebo priamo chceli získať nejaké možné pôvodné územia, ale konali výboje na kolonizátorov, čím ich donútili postaviť Hadriánov múr. Rovnako aj Prví ľudia boli donútení na svoju obranu postaviť Zeď, keďže na nich ako na kolonizátorov útočili. Možno to boli celý čas Divokí, ktorí majú zaujať rolu škótov. Lenže škótov mám zafixovaných so zelenou, ktorá mi evokuje prírodu a les. Takže by som ich skôr priradil k Deťom lesa.
Uzmierenie medzi Deťmi lesa a Prvými ľuďmi možno nebolo také, ako píšu knihy. Možno boli DL vytlačené do Krajín večnej zimy. A tu by som si myslel, že pri svojej zúfalosti si na pomoc privolali Bielych chodcov.
Čo tomu svedčí z môjho pohľadu? Pokiaľ moje obmedzené vedomosti siahajú, Doba ľadová mala docieliť nízke teploty, tak nízke, že sa ťažko šírili (alebo nešírili vôbec?) aj častice fotónov/svetla. Čiže zima a tma. Ako pri Dlhej noci. A pokiaľ viem, Doba ľadová mala hlavný účel - vyčistiť Zem a jej atmosféru. Možno v kronikách Detí lesa je kúzlo, ktoré môžu použiť, len keď si myslia, že ich krajina je v zúfalom ohrození a treba ju vyčistiť. Kúzlo, ktoré ju zahalí do Dlhej noci pomocou postáv, ktoré sú vyvolané - Bielych chodcov.
Bieli chodci mi neprídu ako nasledovníci filozofie. Ešte aj fašisti mali svoju filozofiu - ničili židov, pretože chceli vytvoriť svet, v ktorom by si hoveli (teda Hitler skôr len potreboval rýchlo majetky, kto vie...). Ale Bieli chodci? Vyhrajú, všetci sú mŕtvi, svet je v zime... A čo ďalej? Verím, že sa im to páči, ale užijú si taký svet? Mne prídu skôr ako tí, čo nasledujú povinnosť. Ako Anjeli smrti, stvorení za určitým účelom, ktorý ich teší. Akoby mali niečo spraviť a potom bez výčitiek zmiznúť. Nie sú akosi zapálení pre vec, no zároveň nie sú bezmyšlienkoví, ako Wighti, ktorých tvoria.
Je možné, že DL mali medzi sebou meničov, ktorí sa pripútavali k stromom a tvorili piliere - tých, čo držali kontrolu nad BCH. Ale niečo sa pokazilo. Alebo možno technika pripútania k stromu bola vymyslená až keď bolo neskoro, keď meniči začali umierať, keď strácali nad BCH kontrolu. Tak sa z nástroja stal pán. Mne to dosť príde tak, že teraz Deti potrebujú silného meniča, ktorý bude schopný vrátiť im ich nástroj.
@Branislav_Gepeto Taktéž zajímavá teorie, ale má jednu zásadnní chybu: Dlouhá noc nastala až několik set let po příměří mezi Prvními lidmi a Dětmi lesa, což ukazuje na samostatnou stranu, navíc Jiní myslím napadali obě strany
Melisandra je v Černém hradu. Stannis vyrazil bez ní, na základě Jonovy rady, že seveřani mají své bohy rádi a rudá fanatička mu jejich přízeň nezíská. Pokud ji nezavolá někdo z Hlídky, tak by mohli divocí.
Já doufám, že Jon nezemřel a že ho uvidíme společně s Dany a Aegonem na hřbetech tří draků v epické bitvě proti Jiným. Tam si potom už klidně může umřít ...třeba např. v "souboji" s Branem.
Fuj je mi zle z pomyslenia na "epickú" bitku Dany Aegona a Jona na chrbtoch drakov proti Iným, niečo tak Bčkové by predsa dokázal vymyslieť len pán Richard Knaak. Bitka by sa končila tým že by si všetci odpustili pochytali sa za ruky a spievali krásnu pieseň. Potom by si už len stačilo napustiť vaňu horúcou vodou a podrezať si žily.
Největší síla je ve zpracování (v detailech je dábel, jak sám rád píše v poděkování), nebo se ti zdá, že Martin vymyslel něco příběhové originálního? Ne, ten chlapec jen ukazuje, co vše se dá udělat poutavým a detailním zahuštěním v příběhu. To co jsem napsal může Martin rozvést do nádherného obsahu a prošpikovat to osobními konflikty, minisouboji, komorní částí podepřenou filozofickým soubojem o morálnosti a plynoucích důsledcích. I Martin musel začínat základním konceptem a na tom stavět, rozšiřovat to a brousit jako drahokam. To co jsi napsal bys mohl říct skoro o všem, když na to budeš hledět povrchně ...třeba i o bitce na černovodě nebo rudé svatbě...vše je v detailech a v hloubce.
Je to Martinova kniha, tak nech to napíše ako chce, ale po siedmych knihách budovania rozličných sietí zápletiek a spomenutí, z ktorých niektoré sú len nepodstatnými vetami na tri riadky, ktoré oživujú príbeh a niektoré sa vykľujú v podstatný fakt, niektoré sa rozobeú pre posunutie deja konkrétnym smerom a iné vytvoria nové pozadie, po siedmych knihách plných náznakov, čo môže byť v pozadí toho všetkého a kto má najväčší potenciál to bude zabité spojením JonDanyAegon :D To nech je radšej jednou z hláv Hnedý Ben Plum.
Teda pomyšlení na závěrečnou epickou bitvu je rozhodně strašné. Tak to prostě u GRRM nechodí, i kdyby se ti tři dohodli (o čemž pochybuju, s Jonem alias mrtvolou), tak v Martinovské logice nejmíň dva zraděj a celé spojenectví by bylo na hovno :)
A prosím vás, jakou motivaci by měl Bloodraven k tomu přidat se na stranu Jiných? Protože je to cool? :other::-) Ani děti lesa se mi nezdají jako pomstychtivý národ. Proč by najednou otočily a přidaly se na stranu, proti které dřív bojovaly? Nejvíc mi tam ale nesedí Jojen... podle toho, co říkal, viděl Branovu budoucnost nebo alespoň tuší, jak je Bran důležitý pro boj s Jinými. Proč by ho tedy vedl k Tříoké vráně, která by ho tzv. chtěla svést na scestí..?
Ale hlavně se Jojen při příchodu k dětem lesa velice bál o svůj život a upadal do jakýchsi depresí. To myslím vypovídá dost o tom že něco není v pořádku.
Jojen věděl, kdy přesně umře, takže proč by se bál o svůj život. Zdál se mi dost odevzdaný. Spíš bych řekla, že chtěl jít domů, i když věděl, že už tam nikdy nedojde...
Komentáře
Uzmierenie medzi Deťmi lesa a Prvými ľuďmi možno nebolo také, ako píšu knihy. Možno boli DL vytlačené do Krajín večnej zimy. A tu by som si myslel, že pri svojej zúfalosti si na pomoc privolali Bielych chodcov.
Čo tomu svedčí z môjho pohľadu?
Pokiaľ moje obmedzené vedomosti siahajú, Doba ľadová mala docieliť nízke teploty, tak nízke, že sa ťažko šírili (alebo nešírili vôbec?) aj častice fotónov/svetla. Čiže zima a tma. Ako pri Dlhej noci. A pokiaľ viem, Doba ľadová mala hlavný účel - vyčistiť Zem a jej atmosféru. Možno v kronikách Detí lesa je kúzlo, ktoré môžu použiť, len keď si myslia, že ich krajina je v zúfalom ohrození a treba ju vyčistiť. Kúzlo, ktoré ju zahalí do Dlhej noci pomocou postáv, ktoré sú vyvolané - Bielych chodcov.
Bieli chodci mi neprídu ako nasledovníci filozofie. Ešte aj fašisti mali svoju filozofiu - ničili židov, pretože chceli vytvoriť svet, v ktorom by si hoveli (teda Hitler skôr len potreboval rýchlo majetky, kto vie...). Ale Bieli chodci? Vyhrajú, všetci sú mŕtvi, svet je v zime... A čo ďalej? Verím, že sa im to páči, ale užijú si taký svet? Mne prídu skôr ako tí, čo nasledujú povinnosť. Ako Anjeli smrti, stvorení za určitým účelom, ktorý ich teší. Akoby mali niečo spraviť a potom bez výčitiek zmiznúť. Nie sú akosi zapálení pre vec, no zároveň nie sú bezmyšlienkoví, ako Wighti, ktorých tvoria.
Je možné, že DL mali medzi sebou meničov, ktorí sa pripútavali k stromom a tvorili piliere - tých, čo držali kontrolu nad BCH. Ale niečo sa pokazilo. Alebo možno technika pripútania k stromu bola vymyslená až keď bolo neskoro, keď meniči začali umierať, keď strácali nad BCH kontrolu. Tak sa z nástroja stal pán. Mne to dosť príde tak, že teraz Deti potrebujú silného meniča, ktorý bude schopný vrátiť im ich nástroj.
(edit) navíc Mel je někde úplně jinde zapadlá ve sněhu se Stannisem
Mimochodem Melisandra je se Stannisem? Tohle si, přiznávám se, už vůbec nepamatuju :-k
@Nevada Nebraň se tomu, přijmi to :onfire:
Jen přes Melisandřinu mrtvolu.
Je to Martinova kniha, tak nech to napíše ako chce, ale po siedmych knihách budovania rozličných sietí zápletiek a spomenutí, z ktorých niektoré sú len nepodstatnými vetami na tri riadky, ktoré oživujú príbeh a niektoré sa vykľujú v podstatný fakt, niektoré sa rozobeú pre posunutie deja konkrétnym smerom a iné vytvoria nové pozadie, po siedmych knihách plných náznakov, čo môže byť v pozadí toho všetkého a kto má najväčší potenciál to bude zabité spojením JonDanyAegon :D To nech je radšej jednou z hláv Hnedý Ben Plum.
Nejvíc mi tam ale nesedí Jojen... podle toho, co říkal, viděl Branovu budoucnost nebo alespoň tuší, jak je Bran důležitý pro boj s Jinými. Proč by ho tedy vedl k Tříoké vráně, která by ho tzv. chtěla svést na scestí..?