Dračí dynastie - 3. část - Ice & Fire

upraveno 21. ledna 2014 v Postavy a bytosti
imageDračí dynastie - 3. část - Ice & Fire

Daeron II., přezdívaný Dobrý, byl 12. králem Západozemí z dynastie Targaryenů. Byl synem krále Aegona IV. a jeho sestry-manželky Naerys. Během své vlády čelil povstání svého polorodého bratra Daemona Blackfyrea, které přerostlo v hroznou občanskou válku. Vládl v letech 184-209 Po dobytí.

Read the full story here


«1

Komentáře

  • Pěkný citát. :-)

    Baelora Kopílama byla velká škoda. O mrtvých princích se to říká snadno, ale... byl by to skvělý král. :-? Jeden z mých oblíbených Targaryenů.

    Mimochodem, když na to tak koukám, nepřipadá vám, že se to targaryenské šílenství trochu přeceňuje? ;-) Napočítala jsem dva šílené krále (Baelor I., Aerys II. ... nevím, jestli se úplně počítá Maegorova krutost, i když to jméno k tomu svádí =D ). Samozřejmě v tom nejsou započítaní ostatní vyšinutí příbuzní, ale i tak bych čekala, že jich za těch 300 let bylo víc.
  • upraveno 13. ledna 2014
    Dočteno :-) Dozvěděla jsem se ze všech tří dílů spoustu nových informací a ty dosavadní jsem si díky těm článkům pěkně v hlavě uspořádala, takže velké díky za ně. Výborná práce :applause:

    Taky mi nepřipadá šílenost jako jedna z primárních vlastností Targaryenů (každá rodina má pár černých ovcí, normálka), to mi spíš přijde, že častěji trpí příliš vysokým sebevědomím (a tvrdohlavostí) :-D Ale je mezi nimi řada sympaťáků a zajímavých postav, až si ani člověk nemůže vybrat toho jednoho nej :-)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Michelle A co takhle sklony k sadismu a extrémnímu ovládání lidí kolem sebe (ostatně Rhaegar nebyl první Targaryen který nechal někoho někam zavřít), to ti jako rodinný sklon nepřijde? Mě tedy ano, minimálně ty násilnické sklony.
  • @Everett_Young No mně tedy ne :-) Vidím tam pár extrémních případů, ale opravdu se mi to nejeví jako pravidlo.
  • Everett_Young napsal(a):

    A co takhle sklony k sadismu a extrémnímu ovládání lidí kolem sebe (ostatně Rhaegar nebyl první Targaryen který nechal někoho někam zavřít)...

    Tomuhle ještě někdo věří? :-) Ale dobře no, nechme se překvapit. Jen bych Roberta slova nebrala tak vážně.

    Povýšenost, arogance, umíněnost, velikášství... obávám se, že to nejsou příznaky šílenství, spíš rozmazlenosti a výsadního postavení ve společnosti. ;-) Imho nic neobvyklého u královské rodiny. A zdaleka takoví nebyli všichni.

    Měla jsem na mysli šílenost typu Aeryse (asi schizofrenie) nebo Baelora (pomatený, fanatický)...



  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @sveva Aerysů a Baelorů mají taky dost. Aerys celkem prokazatelně svojí ženu dost týral, většina panovníků se nechovala o moc lépe, i když se dokázali kontrolovat jelikož nebyli nemocní. Minimálně jedno dítě tyhle sklony po Aerysovi převzalo (Viserys) a u Daenerys se to megalomanské šílenství také pomalu projevuje (i když ona si sama myslí jak je perfektní a jak všem pomáhá, ale tohle si myslela spousta šílenců). Je tedy poměrně pravděpodobné, že stejně tak mohl dopadnout Rhaegar, i když nutně to tak samozřejmě být nemuselo. Ale to, že Lyanna utekla s Rhaegarem dobrovolně je pořád jenom fanouškovská teorie, zatím nepotvrzená a kromě H. Reeda tu není nikdo kdo by jí potvrdil. Důkazy mluví poměrně jasně proti Rhaegarovi.
  • @Everett_Young: Které důkazy mluví proti Rhaegarovi? Robertova nenávist ke všemu targaryenskému a jemu zvláště? To, že "unesl" Lyannu? To, že se evidentně nemusel s otcem (který BYL šílený)...
    Nevím, ale proti tomu stojí způsob, jakým jej vzpomínal Ned (a to byl Lyannin bratr, ne "shrzený nastávající"), který se staral o nalezení i poté, co "válka skončila". Poměrně jasné indikace, jak to s tou dobrovolností bylo... a ostatně i přítomnost královské gardy i Lyanny - a pokud můžeme věřit Barristanovi, tak to byli muži trochu jiného formátu, než ti, kteří v bílých pláštích na Joffův rozkaz trýznili Sansu... Nevěřím, že tam Lyanna byla držena proti své vůli, spíš to bylo jen vhodné místo daleko od bojů, kde by se jí mohlo přihodit... no, něco jako Elie.
  • Naopak, mě docela zaujala ta poznámka, že ono to s tím šílenstvím nebude až tak žhavé... Určitě se mezi nimi spousta šílenců najde, ale i dost velmi sympatických (Kopílam, Aemon, Egg, Rhaegar... pro někoho)...
    A nebo jinak... myslím, že se najdou i horší rody - třeba mezi Boltony (už podle názvu hradu, řeky,...) si osud snad radši ani neházel...
    Ale ano, asi to s tím šílenstvím Targaryenů nebude TAK horké, ale pořád jich je celkem dost... Ještě tam chybí zmínit ty, co se pokoušeli oživit draky...
  • upraveno 14. ledna 2014
    Já myslím, že mezi Targaryeny je více duševně nemocných lidí. Zřejmě to souvisí s příbuzenskými sňatky. Hezky to řekl Barristan, že když se narodí nový Targ. bohové si hodí mincí, jestli bude šílenec nebo génius. Tak nějak jsem si to zapamatoval, ale možná to bylo trochu jinak.
    Rhaegar dle mého názoru žádný šílenec nebyl. Možná unesl Lyannu, ale neumím si představit, že by ji nějak fyzicky ublížil. Spíš ho vnímám jako citlivého melancholika, který má možná sklony k depresím, ale určitě ne k sadismu či něčemu podobnému.
    Dany taky není šílená. To jen tvrdí její odpůrci:-) To bychom za šílence mohli považovat každého dobyvatele.
  • upraveno 14. ledna 2014
    Já nepopírám, že mají v rodině víc šílenců než je westerosský průměr (i když... :D), jen mi přijde, že se docela často bere Targaryen = blázen. Což není pravda. Z těch sedmnácti králů jsem napočítala dva až tři, i když je fakt, že někteří nepovedení se na trůn nedostali.
    Dany není šílená, jen je trochu hloupá. :-)

    @Everett_Young Taky bych si ráda přečetla jasné důkazy mluvící proti Rhaegarovi. Zatím si moc nedovedu představit, jak někoho mlátí svojí harfou a přitom skládá písně. To by mě Martin hodně překvapil, kdyby ze svého oblíbence udělal násilnickou zrůdu.

    @Jay Snahu probudit k životu dračí vejce bych za šílenství nepovažovala. Pokud k tomu teda dotyčný neupaluje sebe nebo někoho jiného. :-)

    @Chmur
    Šílenství a velikost jsou dvě strany jedné mince. Pokaždé když se narodí nový Targaryen, bohové vyhodí minci do vzduchu a svět tají dech, aby viděl, na kterou stranu dopadne.
    Barristan parafrázoval Jaehaeryse II., viz článek nahoře. :-)
  • Dany není šílená, jen je trochu hloupá.
    Spíš naivní než hloupá, řekl bych:-)....a zamilovaná...

    Pokud k tomu teda dotyčný neupaluje sebe nebo někoho jiného.
    Dokonce "jen" stačí, aby se vylíhlí draci a upalování i sebeupalování nabere úplně jiný rozměr (viz. Dany:-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 14. ledna 2014
    Taky nezapomínat, že mezi Targaryeny bylo kromě šílených taky dost mentálně zaostalých.
  • Taky je ale pravda, že žádný jiný rod nebyl tak podrobně zpracován a popsán. Možná bychom pak zjistili, že Draci jsou úplně v normě:-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    To je fakt :-D
  • "Doktor říkal, že je momentálně zavostalej."

    Ale je fakt, že těch bylo taky dost.

    Já doufám, že ohledně ostatních rodů z Martina něco kápne v té encyklopedii. Mít tak rodokmen Starků! :weirwood:
  • Ano, u oživení draků jem neměl na mysli cíl, ale prostředky... byť ty byly často použity v šílené vidině a touze po daném cíli...

    Tak, stejně se nakonec ukáže, že největší podíl magorů je mezi Boltony, ale to je (slovy klasika) v podstatě jen "zemanský rod, který se v celé dlouhé historii musel rvát o právo kopulovat, čímž šlechtil svůj genetický materiál".
  • Tyhle články miluju jsou fakt legendární :D a budou i Aerysovi synové(jejich potomstvo) a dcera :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Možná, časem. Asi. Snad ;)
  • Ahoj.Rád bych se zeptal kdo dělal ty obrázky, jsou totiž fakt skvostný, připomínají mi přebaly knih.Díky.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Autoři obrázků jsou vždy uvedení v závěru článku. Pokud je tam obrázků víc, jsou autoři uvedení podle pořadí umístění obrázků. Kromě Amoky jsou většinou uvedení i v popisu obrázku - stačí najet myší na obrázek (ale neklikat).
  • Konečně dočteno :) moc děkuji za všechny poučné články o Targaryenech.
  • Stále přemýšlím nad českým překladem přízviska Aegona V.
    Nevím jestli to pramení z oficiálního překladu,ale nemyslím si, že slovem Unlikely mu chtěl autor přišít význam Nevhodný.Z historie se na něj hodí unlikely jako odlišný,nepravděpodobný, ale nevhodný bych neřekl.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ano, přízvisko "Nevhodný" je z překladu knih od Talpressu a není ideální. Lepší by bylo něco jako "Nepravděpodobný". Ale ze Světa ledu a ohně se dovíme,
    že Aegon byl šlechtou považován za skutečně nevhodného krále. Nelíbilo se jim, že podstatnou část dětsví strávil mezi prostým lidem. Proto jako prvního oslovili Aemona, i když byl mistrem. Tak se vlastně Březáková výjimečně trefila, aniž by to tušila.
  • upraveno 25. listopadu 2014
    @Nevada Zajímavé, nad touto možností jsem také chvíli přemýšlel,
    Targaryenští snobové :-D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. listopadu 2014
    @TheWhiteWalker
    Targaryeni s tím neměli nic společného. To byli lordi Západozemí na Velkém sněmu ;)
  • Nevada napsal(a):

    @TheWhiteWalker

    Targaryeni s tím neměli nic společného. To byli lordi Západozemí na Velkém sněmu ;)
    Tak to jo,já myslel že měli výhrady členové rodu, nejen lordi.Tím pojmenováním syna si taky nepomohl k popularitě no :D. Prostě byl od mlada rebel :)
  • Šialencov majú menej než sa zdalo, ale rozhodne sa vyznačujú pozoruhodnosťou. Targaryena len tak neprehliadnete. A pestrosťou. Toľko pováh a tie búrlivé vzťahy a dejové zvraty. Šľachta je síce búrlivá ta nejak všeobecne a mať viac info o menších rodoch, možno by sa ukázalo, že sú tiež vzrušujúci. Ale ja som práve po čítaní týchto skvostných Nevadiných článkova uvažujem o zaradení Targaryenov na zlatú alebo striebornú priečku v obľúbenosti. Človek sa pri nich nenudí. A pri Nevadiných spisovateľských schopnostiach tiež nie. Klobúk dolu a tisíceré díki.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Díky za pochvalu, ale s těmi mými spisovatelskými schopnostmi to nebude až tak žhavé :)
    Z velké části jde o překlad z wiki na westeros.org. A na poutavosti má hlavní zásluhu GRRM ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.