Zabudnuté časti kníh

upraveno 3. prosince 2013 v Akce a hlasování
Tu môžete pridávať a konverzovať o častiach kníh, ktoré sú vam nejasné alebo ste zabudli čo znamenajú a navzájom si tak pomáhať.
2456

Komentáře

• Už je to nějaká doba, co jsem Píseň dočetla a některý detaily se mi už trochu míchají se seriálem. Například jestli se Theon svěřil Ramseymu, že Starčata nezabil, jen v seriálu nebo i v knize? Protože tam to mučení probíhalo trochu jinak :-). Ono je to asi jedno, ale pokud Boltoni vědí, že jsou na živu a zároveň si umějí způsobem sobě vlastním od lidí získávat informace, tak se nejspíš pokusí najít a zabít alespoň malýho Rickona...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    V knize u toho byl Ramsay přímo - v té době ještě inkognito jako Smraďoch. Theon ho vzal s sebou, když vyrazili uprchlíky hledat. Zabít mlynářovy děti a vydávat je za Rickona a Brana byl bastardův nápad.
  • @Nevada 8-O Díky, na to už jsem úplně zapomněla. Budu si muset najít čas a přečíst si to ještě jednou, zdá se, že mi už uniká hodně podstatnějších věcí než detailů :-D
  • ľudia vysvetlíte mi prosím čo je to .. akože slnko ? alebo ja neviem čo to je .. čo okolo toho obiehajú také obruče .a tka Ďalekj kto viete čo tým myslím .. help
  • Aké sny mal Daeron Targaryen, Eggov brat? Viem, že sníval o návrate drakov a z toho, čo som čítal z Hedge Knighta to vyzeralo, že jeho sny sú do istej miery prorocké.
  • @Lodimar jeden sen bol o tom že na Dunka padne mŕtvy červený drak, ale Dunk to prežije.
    V Mystery Knightovy spomína Egg že sa draci raz vrátia lebo sa to Daeronovi snívalo a Aerys o tom čítal proroctvo, ale presne znenie sna sa tam nepíše.
  • Poviete mi prosím o sklenených (osidiánových) sviečkach ?
  • @Peterko Kde bolo tam bolo :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Peterko Všetko, čo viem, je, že je to predmet vyrobený z obsidiánu, ktorý by mal disponovať schopnosťou vznietiť sa v prípade existencie drakov vo svete. Marwyn Mág vlastní jednu, ktorá sa vznietila, podľa čoho usúdil, že draky sú späť. Aspoň ak sa mi to nepomiešalo.
  • keby st emi to vedeli preložiť :3 ja niesom zas tak dobrý v angličtine ;)
  • „Nemáš pravdu,“ namítl Leo. „V Mágových komnatách hoří
    skleněná svíce.“
    Na pochodněmi osvětlené terase se rozhostilo ticho. Armen si
    povzdechl a zavrtěl hlavou. Mollander se dal do smíchu. Sfinga
    pozoroval Lea velkýma černýma očima a Roone se tvářil
    zmateně.
    Pate už slyšel o skleněných svících, třebaže nikdy neviděl
    žádnou hořet. Byly tím nejhůře udržovaným tajemstvím
    Citadely. Říkalo se, že byly přineseny do Starého města z Valyrie
    tisíc let před Zkázou. Slyšel, že jsou čtyři: jedna byla zelená a tři
    černé a všechny byly vysoké a zakroucené.
    „Co jsou to ty skleněné svíce?“ zeptal se Roone.
    Armen Akolyta si odkašlal. „V noc před tím, než akolyta
    odříká své sliby, musí odstát noční stráž ve sklepení. Nepovolí
    mu žádnou lucernu, pochodeň, lampu, voskovici… jenom svíci z
    obsidiánu. Musí strávit noc potmě, pokud ovšem nedokáže tu
    svíci rozsvítit. Někteří se o to pokoušejí. Ti bláhoví a tvrdohlaví,
    ti, kteří studovali ona takzvaná vyšší mystéria. Často si pořežou
    prsty, protože výběžky na svíci jsou prý ostré jako břitvy, a pak
    musejí se zakrvácenýma rukama čekat na svítání a přemítat nad
    svou neschopností. Moudřejší jedinci jdou jednoduše spát nebo
    stráví noc v modlitbách, ale každým rokem se najde pár
    takových, kteří to prostě musí zkusit.“

Tak som si aj odpovedal :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    skleněné svíčky jsou něco jako palantíry a Citadela je ve skunečnosti Orthank
  • Kde zomrel Aerion Brightflame? Vypil divoký oheň v exile v Slobodných mestách, alebo to bolo niekde vo Westerose?
  • @Lodimar 54 kapitola Búrky mečov - Davosova kapitola, tam sa to spomína. Ak máš čas pozri sa a potom daj vedieť :) :D
  • @JoeGyry pozrel som, veľmi mi to nepomohlo, ale na wiki of ice and fire som si to už našiel :-)
  • @Lodimar ved na wiki ice and fire to nie je, je len napísané že sa napil a kričal pri tom, a odkaz tam bol práve na Davosovu kapitolu z Búrky mečov, čižeee...
    Řekla bych, že v Západozemí. Není to tam přímo řečeno, ale dá se to vyvodit z doprovodných informací. Zanechal po sobě dítě, evidentně manželské, když ho zmínili jako vyloučené z nástupnické linie a ve Svobodných městech měl strávit jen několik let. Zemřel ve 40 letech, do Lysu odcestoval cca v 18 letech.
  • Aj podľa mňa to bolo v Západozemí. Zomrel v 223 a 221 už bol jeho otec korunovaný tak ak ho dovtedy nepovolali z exilu tak po jeho korunovácií už určite, mňa by zaujímalo čo sa stalo s jeho dračím vajcom. Predal ho niekde v exile alebo zhorelo spoločne s Aegonom V?
  • „Také se mi zdál sen o vlku vyjícím v dešti, ale nikdo neslyšel
    jeho žal,“ pokracovala trpaslicí žena. „Snila jsem o tak strašlivém
    hlomozu, až jsem si myslela, že se mi z neho rozskocí hlava, bubny,
    trumpety, píštaly a výkriky, ale nejsmutnejším zvukem ze všech byly
    malé zvonecky.
    Červená svadba

Zdálo se mi o dívce na hostine s purpurovými hady
    ve vlasech a jedem odkapávajícím jí ze zubu. A pozdeji jsem znovu
    mela sen o té panne, jak zabíjí zurivého obra v hradu postaveném ze
    snehu.“
    Sansa na Joffovej svadbe a neskôr ako trhá hlavu bábike v Eyrie.

• @JoeGyry: neskôr ako trhá hlavu bábike v Eyrie. Co je to "bábike"? Jako "Bóbika" bych věděl,... ale na tohle slovenština nestačí... a z knihy si to nepamatuji - úřadoval tam nějak Robert s nějakou panenkou (to mi z toho tak vyplývá)?
    ... No nic, alespoň je o ní jasně řečeno, že je stále panna... :o)
  • @Jay jj bábika je panenka, Robert mal bábiku/panenku a keď si Sansa stavala hrad on jej ho rozkopal/zničil, od zlosti mu zobrala panenku/bábiku odtrhla jej hlavu a nabodla pred ten hrad zo snehu.
  • @JoeGyry: Jo jo, to že stavěla a že měla rozhovor s Malíčkem si vybavuji, Robertův výstup matně... Jenom mě napadá: Je věrohodné, že ta věštkyně měla sen o takto nepodstatné věci (teda zatím to tak působí), zvláště když ty dva ostatní momenty byly dějinné okamžiky ságy? Nehodil tím Martin jen jakousi udičku, aby si všichni mysleli, jak je všechno OK... jen aby mohl po dalším zvratu říct "já vám to přece říkal..." ???
  • @Jay Ešte predtým než sa tento incident stal tak ľudia typovali že Panna pri hrade zo snehu ktorá zabije obra je Sansa ktorá zabije Sandora pri Zimohrade. A podľa mňa to je perfektný trolling od Martina že to je nakoniec len hlava bábiky, poprípade to ešte stále môže byť aj malý Róbert. Oproti tomu hradu taktiež vyzeral ako obor, a po tejto udalosti nasledoval bozk Sansy a Malíčka čo vlastne odštartovalo smrť Robertovej mami tým pádom aj jeho smrť (ak chce Sansa - lepšie povedané Malíček cez Henryho prevziať kontrolu nad Údolím)
    Ten polibek byl předtím. Robert je vyrušil, když Sansa chabě namítala, že to není správné.
    Ako sa dá rozoznať okom panna? Tá stará možno využila ten výraz ako taký hovorový výraz, ale tá žena nemusí byť doslova panna. Ja by som tipol ešte aj Ašu pri Zimohrade - možno v nastávajúcej bitke.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.